Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Zajímavosti » Zajimave razby prazske mincovny

Vykupminci.cz
Numisargo

Zajimave razby prazske mincovny

Moderátoři: smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 3 4 5 ... > »

Autor Příspěvek
Moderátor
Nedavno se na aukci v zahranici objevily zajimave zlate razby Karla VI. razene v prazske mincovne. Prvni z nich je tzv. vytezkovy dukat s letopoctem 1714 (viz Halacka MKC Dodatky I. typ 1777c).
V dobe nastupu Karla VI. na trun byl stav statni pokladny neuteseny a to cisare nutilo k hledani dalsich cest pro jeji naplneni, m.j. i v moznosti nove obnovy ceskeho hornictvi. Zajem se obratil i na zlate doly v Jilovem kde sice tezba stale probihala, ale nepravidelne a casto s neuspokojivymi vysledky. Aby podporil tamejsi dolovani a prilakal investory byl v r.1718 i jednim z podilniku na dole sv.Barbory. Kdo si chce podrobneji precist o dolovani zlata v Jilovem, zde je odkaz: http://www.mining.cz/TEXTY/Jilove1.htm
U vytezkoveho dukatu z aukce je zajimave nejen to ze zlato k jeho razbe pochazi prave z Jiloveho, ale je dolozen i presny dul - dul sv.Michala.
Druha razba v aukci je take z jilovskeho zlata, je to 2 dukat 1727 razeny na blahoreceni sv.Jana Nepomuckeho. Tato razba je jiz ale brana jako medaile.
Ukazky minci z aukce:

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Zajimave cteni. Takze jsou doma? :D
Moderátor
Bohuzel nejsou, i kdyz se priznam ze nad dukatkem jsem uvazoval ale moje moznosti zdaleka nedosahly vyse odklepnute ceny :?
Moderátor
Ale jsou to opravdu krasavci!
_______________
Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/
Registrovaný uživatel
Hmmm peknučké :shock:
_______________
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.
Moderátor
V techto mincich se nevyznam, takze se omlouvam za muj komentar v nic nerikajici rovine :). Pouze jsem vyjadroval svoje pocity z vizualni krasy techto minci.
_______________
Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/
Registrovaný uživatel
Misak33 napsal
Ale jsou to opravdu krasavci!

krasavci to jsou, parádní je výtěžkový dukát - ale odklepnutá cena 13 tis.CHF je fakt úděsná. Ten dvoudukát odklepli na 10 tis.CHF.
Registrovaný uživatel
To Hanz.
Samozřejmě, že ceny jsou v tomto případě vysoké, ale pokud budeme brát v úvahu o jaké mince se jedná, pak se shodneme, že oprávněně. Vše je relativní, protože například sběratelé ražeb FJI platí tyto ceny za vcelku běžné a numismaticky nezajímavé mince, protože se staly součástí snobárny. Tyto dukátové ražby jsou za tyto ceny alespoň velmi vzácné a v tom je ten podstatný rozdíl. Když už za něco zaplatit vysokou částku, tak aby se jednalo o numismatické věci, na jejichž získání potřebujeme mít i štěstí, protože se v pěkné zachovalosti neobjevují příliš často.
Moderátor
K nejkrasnejsim mincim Marie Terezie patri dle meho nazoru razby z pocatku vlady s vyobrazenim mladeho portretu panovnice na aversu a se znakem ve tvaru ctvrceneho stitu na reversu. Na ukazku prikladam XV krejcar razeny v roce 1745 v prazske mincovne (stredovy stitek s ceskym lvem na reversu). Tento nominal zavedeny v roce 1659 Leopoldem I. mel od roku 1695 skutecnou platebni silu 17 krejcaru a to vzhledem ke snizeni obsahu stribra u nizsich krejcarovych nominalu. Rozdil mezi nominalni a skutecnou platebni silou byl napraven az zavedenim XVII krejcaru konvencni meny v roce 1750 (v Praze r.1751). V literature je nekdy uvadena razba XV krejcaru v prazske mincovne jeste v roce 1752 coz mi pripada nepravdepodobne vzhledem k jiz zahajene razbe noveho nominalu XVII krejcaru.
Pri podrobnejsim pohledu objevime na vyobrazenem XV krejcaru drobnou zajimavost, a to prerazeny letopocet z rocniku 1744. Zatim tech nekolik kusu rocniku 1745 co jsem videl melo vzdy letopocet upraveny a byly ze stejneho razidla.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Kučera, mňam, ozdoba přesně jak píšeš... :D
_______________
http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Registrovaný uživatel
Kucera: gratuluji, opravdu nádherný kousek
Registrovaný uživatel
To Kučera.
Pane kolego, souhlasím s Vámi, že mince z počátku vlády patří k těm nejkrásnějším ražbám Marie Terezie. Možná, že by byla velká škoda je zaškatulkovat pouze do pražské mincovny, protože podle mého názoru, pokud je budeme brát z uměleckého a ryteckého směru, pak jsou tyto portréty a nejenom ony, krásné na všech mincích a je úplně jedno na jakém nominálu a z v jaké mincovně byly raženy.
Moderátor
Vyjimecne a velmi vzacne mezi vladnimi mincemi tolaroveho obdobi v zemich Koruny ceske jsou ty se zobrazenym portretem panovnika zepredu, tzv. en face. Byly razeny za vlady Ferdinanda II. v prazske mincovne jako 10 dukat, 2 tolar a tolar, a take je znam jeste tolar ze slezske mincovny v Opoli. Nektere katalogy jeste uvadeji tzv. lovecke tolary (Jagdtaler) z vratislavske mincovny z roku 1626 s totoznou licni stranou, ale ty patri spise mezi vladni razby medailoveho charakteru a napr. Halacka je ve svem dile neuvadi. Zajimave ale je ze s nejvetsi pravdepodobnosti byla pro prazske razby pouzita razidla lice pochazejici prave z Vratislavi.
Jako ukazku techto razeb uvadim tolar rocnik 1627 z prazske mincovny (mincmistr B.Hübmer) ktery byl drazen u fy Rauch v roce 2004. Je to jediny kus tohoto typu s kterym jsem se v poslednim desetileti setkal, a protoze fotky jsou z katalogu uvitam muze-li sem nekdo dat odkaz na pripadne jiny kus nebo prime foto.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Kdysi jsem viděl v nějaké, možná německé aukci, další kus tohoto typu, který byl navíc ve sběratelském stavu, ale bohužel je to již mnoho let a proto nepamatuji, kdy, kde a za kolik mince vyšla. Tenkrát jsem si tohoto období ještě moc nevšímal a aukční katalog se mě dostal do ruky náhodou, když jsem ho listoval na jedné, bezvýznamné burze.
Registrovaný uživatel
Hmm. ten jsem také v ruce nikdy neměl, ale rytecky je to nádherná práce...
_______________
http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Registrovaný uživatel
Ještě jedna zajímavost z mojich numismatických začátků. Někdy kolem roku 1988 byla v jedné nedaleké vesnici prodána tolarová sbírka za 750 000 korun, což byla v té době hodnota třech novějších vilek. Kolik by tato sbírka stála dnes? Kde jsou ty časy. Dnes jsou tyto sbírky prodané do pevných rukou a mezi obyčejnými lidmi již moc kvalitních mincí není.
Moderátor
Ano v te dobe to byla opravdu velka castka, ale jestli je prodejce neinvestoval treba do nemovitosti tak za par let mohl prodeje poradne litovat.
Registrovaný uživatel
Myslím, že to byla vcelku normální a obyčejná rodina a tuto sbírku snad budovalo několik generací. Po smrti majitele, bylo více dědiců, kteří se podělili. Tyto informace se dostaly na veřejnost až dodatečně. Dnes, když se pohybuji na pražské aukci a vidím, některé starší pány, tak si říkám, co oni musejí mít v trezorech za věci, které kupovali již před několika desetiletími, když ještě na trhu byly a za slušnější peníze, než dnes. Až se tyto kolekce dostanou do aukcí, pak teprve uvidíme mince. Když vidím, co kupují, nebo slyším jejich názory, tak si navíc hodně zakládají na kvalitě, čímž se jejich sbírky dostávají ještě o několik stupňů výše.
Moderátor
nieco ako teraz v Aurei H. Polaka? mas na mysli taketo zbierky?
_______________
Registrovaný uživatel
To babygulka.
Měl jsem na mysli sbírky, které jsou ještě o mnoho výše, jak kvalitou, tak i sortimentem. Viděl jsem část jedné sbírky, kde se sběratel nezaměřoval na kompletnost a nebral vše, co mu přišlo pod ruku, ale kupoval pouze mince a né kusy. Pak v dnešní době bude každá mince velice zajímavá, což se o hodně věcech ze sbírky H. Poláka říci nedá. Stačí sledovat dobré kolekce v zahraničních aukcích. Většina ražeb se dostává do našich soudobých sbírek. Stačí si připomenout sbírku Albrechta z Valdštejna, před pár lety draženou v Německu. Tam byly nádherné a vzácné věci. Znám podle vidění člověka, který si tam vydražil 10 dukát, ale to opravdu sběratelsky dobré je převážně v Praze. Jsou lidi, kteří mají peníze a budují sbírky, o kterých se nám ani nezdá.
Registrovaný uživatel
Evropa1 napsal
... Stačí si připomenout sbírku Albrechta z Valdštejna, před pár lety draženou v Německu. Tam byly nádherné a vzácné věci. Znám podle vidění člověka, který si tam vydražil 10 dukát, ale to opravdu sběratelsky dobré je převážně v Praze. Jsou lidi, kteří mají peníze a budují sbírky, o kterých se nám ani nezdá.


Ten 10dukát byl ročník 1631 v kvalitě lepší 2/2, vydražil se za 48 tis.euro.
Dnes se již za slušnější peníze nekoupí skoro žádný dukátový násobek či desetidukát ve sbírkové kvalitě z této doby, ono i ceny před rokem ´89 za takovéto mince byly poměrně vysoké v poměru k průměrným mzdám.
Registrovaný uživatel
Bohužel ten 10 dukát si koupil člověk, který tomu vůbec nerozumí. Navíc si koupil jeden dvoudukát, ale ten si mohl koupit i jinde. Podle mého názoru hlavní vzácnosti této kolekce byly v jiných věcech, než v nižších dukátových ražbách, ale to nedokázal pochopit. Samozřejmě, že 10 dukát je jiná sorta.
Registrovaný uživatel
Dost lidí si kupuje mince v aukcích jako alternativu uložení volných peněz s tím, že v budoucnu je opět zpeněží za vyšší cenu než za jakou je nabyli. Bohužel i tím se ceny dostávají do vyšších relací pro běžné sběratele často nedostupných. Alespoń tak mince zůstávají zachovány na rozdíl od dědiců, kteří mince v lepším případě rozprodají, ale i zčásti často z neznalosti znehodnotí provrtáním či v horším případě jejich přetavením do podoby různých šperků.
Moderátor
Kdyz jsme u tech 10D tak tento Leopolduv se mi jevi na stejne urovni zachovalosti i vzacnosti jako rocnik 1661 z prosincove aukce u Aurei a vzhledem k te vyvolavaci cene jsem docela zvedav zda se v Dorotheu proda:
http://www.dorotheum.com/cz/aukce-detail/aukce-9137-mince-a-medaile/lot-1207047-leopold-i-gold.html
Registrovaný uživatel
Je možnosť u Dorothea dražiť cez internet, alebo len poslať limit?

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 3 4 5 ... > »

Sběratel.com » Zajímavosti » Zajimave razby prazske mincovny

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1