Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Notafilie, bankovky, aukce » * * Zajímavosti na aukčních serverech (Přiklepni.cz, Aukro, Odklepnuto apod.) * *

Vykupminci.cz
Numisargo

* * Zajímavosti na aukčních serverech (Přiklepni.cz, Aukro, Odklepnuto apod.) * *

Moderátoři: acme2000, smith, Tomako.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 3 4 5 ... > »

Autor Příspěvek
Moderátor
Vzhledem k tomu, že se s bankovkami na aukčních serverech doslova roztrhl pytel, je čím dál větší šance objevit mezi běžnou notafilickou nabídkou i nějaký zajímavý kousek, na který byste chtěli upozornit kolegy sběratele. Proto do tohoto fóra směřujte zajímavé aukce, které zachytíte na aukčních serverech jako je Aukro, Odklepnuto, Priklepni apod.

Za zajímavost lze považovat např. dražbu cenné bankovky, falzifikátu, chybotisku nebo např. i cenu, za kterou je bankovka vydražena :-)

Ještě upozornění - aukční servery průběžně vydražené předměty mažou, doporučuji stáhnout si daný obrázek (případně i doplňující informaci) a posléze nahrát sem, jinak tu bude spousta slepých linků na již neexistující aukce.
« Poslední úpravu provedl(a) Admin - Zdeněk Jindra v 6. 5. 2009, 12:20. »
Moderátor
Přihazuji rovnou jednu zajímavost - v jedné aukci na Aukro se dražilo 10 Złotých / 1944, perforovaných. Nicméně bankovku měla jednu zajímavost - lišila se na ní kontrolní čísla (!) - Da 372800 (vlevo) a Da 472800 (vpravo). Viděl jsem foto bankovky ve větším rozlišení (sem přikládám jen pro ilustraci), konzultoval jsem s několika sběrateli, zda nejde o podvrh, ale byl jsem ujištěn, že vzhledem k tomu jak se tyto bankovky tiskly narychlo a v jakých podmínkách, takže předpoklad zaseknutí číslovače (apod.) by byl klidně možný. Bankovka šla nakonec za 700 Kč.

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Říká Vám někomu něco chybotisk 1000 Kčs / 1945 tzv. "náušnice" ? Obrázek vložený uživatelem
Bankovka šla loni v září za 4200 Kč, prodával to tehdy jeden z důvěryhodných prodejců (žádný jednohvězdičkový mimoň), ještě k tomu uvedl "Tento chybotisk neobsahovaly ani dosud dvě největší soukromé sbírky u nás-prodáváné v aukcích u firmy Klim.". Bohužel jsem o tom však nenašel žádné další informace, tak třeba byste někdo něco měl...
Registrovaný uživatel
Z obrázku u "chybotisku" náušnice mám spíš pocit, že to není ani tak chybotisk, ale že na to někomu ukápla nějaká chemikalie, nebo něco tak.
A to "ani dosud dvě největší soukromé sbírky u nás-prodáváné v aukcích u firmy Klim" je taky pěkná ptákovina, sbírky obou pánů byly úctyhodné a určitě se jim, co do rozahu, moc sbírek u nás rovnat nemůže, ale největší soukromé sbírky... to fakt asi ne-e.
Moderátor
Už jste se někdo setkali s modrou variantou 10 Kčs / 1950? Já ji viděl jednou (asi 2 roky zpět u ne-sběratele jako "památku po babičce" společně s dalšími bankovkami v jedné obálce - bankovka je pravá, pochybuju, že by byla kdy v nějakých slídových deskách apod. co by dokázaly změnit barvu bankovky a dokonce byla mezi dalšími desetikorunami, které byly přirozeně zelené. Série CHa (viz obrázek č. 1). Když jsem to ukazoval dalším sběratelům, odpověď zněla, že to je nějaký chemický zásah. Překvapením pro mě ale byla aukce loni na konci roku, kdy nějaký sběratel dražil obdobného modráka (série Pc - obrázek č. 2), který měl údajně z blešáku z Německa. To už mi ale bylo docela podezřelé, že by někdo uplatnil stejný chemický postup a že by se bankovky objevily na různých místech ... nevím, jaký je váš názor?
Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
asi tak před pěti lety měl můj děda taky takovouhle modrou desítku a říkal, že mu takhle zmodrala, když jí měl několik let v nekvalitních plastových deskách (prý obsahovali nějakou směs pryskyřic.....nevím, nejsem chemik), který se vyráběly za komanče u soudruhů ze SSSR ;)
« Poslední úpravu provedl(a) Šenfi v 3. 7. 2008, 19:26. »
Moderátor
To se tak nekdy prihodej zajimavosti....,ale vzhledem k tomu ze nikde v zadnem katalogu neni zminka o jinak barevne variante dal bych prednost vysvetleni od senfiho.To ze se najednou po letech objevy barevna varianta bankovky kterou katalogy neznaji je dost nepravdepodobne.
Registrovaný uživatel
Trochu odbočím, kolegové...

Přišel mi na email dotaz na tisícovku 1934 s podpisem Maxe Švabinského na obou stranách. Dva kusy, založené v knize, pěkný stav. Dále několik stokorun taktéž s podpisem. Jak je vidíte reálně cenově? Respektive - kolik byste dali Vaši maximálku?

R.
_______________
..::R::..
robert.kurucz@email.cz
Moderátor
http://www.aukro.cz/item372870089_372870089.html
http://www.aukro.cz/item372871306_372871306.html

tisícovka i stovka šly po 5300, ale aukce se účastnili dva "sběratelé", co se spíš předháněli, než by jim šlo o něco jiného (odkaz je ještě funkční, tak rychle, než si to aukro uloží do archivu). jen je mi trochu divné, že se v posledním půl roce najednou objevilo na pěti různých místech (v knížkách, od hospodyně Maxe Š. apod.) tolik bankovek s jeho podpisy - buď ty lidi kecaj a je to z jednoho zdroje odkud to maj i oni (a jsou to pouze překupníci), nebo to nemusí být pravé. Přece jen tehdy ta bankovka platila a bylo to hodně peněz, takže by je Švabinský jen tak z plezíru podepisoval a rozdával (???)
Moderátor
osobně bych je obě bral podle stavu (tyhle byly sice fajn, neperf., ale ne unc) a za podpis bych dal tak 200 Kč navrch - ale tak to je muj názor, netíhnu k takovýmhle raritám, obzvláště, když se nedají ověřit
Registrovaný uživatel
Přesně tak to ověření je problém.....no snad u Mistra opravdu byly :)
_______________
Pár, opravdu pár přebytků naleznete zde:
www.bankovky.ic.cz
Administrátor
Myslim, ze se daji overit u sberatelu podpisu. Jsou, ale posledni dobou hodne rozsirene padelky podpisu.
_______________
https://www.infofila.cz/ ... on-line magazín plný filatelie a sběratelství
https://eshop.infofila.cz/ ... eshop pro všechny sběratele
https://pomfila.cz/ ... eshop na filatelii, filokartii, numismatiku, notafilii, odznaky
https://www.worldphilately.com/ ... katalog - ceník poštovních známek
https://www.filokartie.cz/ ... on-line magazín plný filokartie
http://www.numin.cz/ ... on-line magazín - numismatika - notafilie
Registrovaný uživatel
Taky jsem se díval na tu akci, ale vyloženě se mi ta cena nezdála, proto jsem se ptal právě jak se na to díváte z Vašeho pohledu... také mi to totiž připadá divné... deset tisíc jen tak založených v knížce? To byl v té době jako úřednický plat skoro za třičtvrtě roku.
_______________
..::R::..
robert.kurucz@email.cz
Registrovaný uživatel
Robbie napsal
... deset tisíc jen tak založených v knížce?


Pardon, to je vlastně tisícovka, ne pětitisícovka...tak co plácám... Ale i tak je to poměrně spousta peněz na svou dobu.
_______________
..::R::..
robert.kurucz@email.cz
Registrovaný uživatel
Zdravim.Mam doma bankovku 1 Korunu z protektoratu Strojoby pretisk UNC. Problem je v tom,ze pretisk nieje na nevydanej jednokorune - 1938 ale na 1 korune 1946.Su to skoro rovnake bankovky,akurat ze jedna zo seriou a druha bez. Ja mam pretlac na bankovke bez serie.Prosim dajte vediet ci to vetsiu hodnotu ako obycajna bankovka.
Moderátor
na 100 % jde o padělek přetisku nějakýho amatéra, takže já osobně bych jí bral jako poškozenou a tudíž s nižší cenou, ale když to dáš na aukro, tak uvidíš kolik bláznů se ti o to popere a jak se ti pěkně namastí kapsa ;)
Registrovaný uživatel
No neviem ako sa mu to podarilo sfalsovat,ale peciaka je identicka z originalom.Vsetko sdi,pismena aj priemer.No sam neviem
Moderátor
openroad napsal
No neviem ako sa mu to podarilo sfalsovat,ale peciaka je identicka z originalom.Vsetko sdi,pismena aj priemer.No sam neviem


Hele, vždyť když se na to podíváš, tak přeci není možný, aby na bankovce ze 46. roku, bylo razítko, kterým se potiskovaly bankovky o 7 let dřív, takže nelze uvažovat, že by se nějakou náhodou potiskla ve 39 roku (vždyť v tý době ani neexistovala). Čili jedna varianta odpadá. ;)

No a pak tu máš jen možnost, že jí někdo orazítkoval až po 46. roce, čili musel to být nějakej "sběratel" (nebyla přeci v oběhu). No a proč to ten člověk razítkuje.......přeci proto, aby někoho natáh.

A co se týká způsobu jak to udělal, tak to je jednoduchý, v případě ručního přetisku někde sehnal, nebo si nechal vyrobit razítko (v prodejně razítek jim stačí, když jim na papíře, nebo originál bankovce, přineseš obtisk a oni ho už podle toho bez okolku vyrobí), nebo v případě strojního přetisku si bankovku přetisk na počítači, dokonce jeden můj spolužák si takhle vyráběl razítka od doktora do omluvnýho listu.........takže ti garantuju, že výsledek je naprosto dokonalej a opravdu to takhle jde ;)
Registrovaný uživatel
No mozne je vsetko.Ak je zaujem poslem foto s detilny rozlisenim.
Registrovaný uživatel
Zdravim, trochu odbocim od Tve varianty bankovky. Pred nedavnem jsem prodaval z pozustalosti mensi sbirku znamek. Mel jsem ji na ohodnoceni u soudniho znalce, a ten zbystril u CSSR znamky s Hradcany. U original tisku ma tato znamka site cervanou barvu, ale tato sla do nevirazne oranzove barvy. Prvni maslenka byla, ze se jedna o chybotisk /coz Hradcany maji a bylo by dost penez za takovou variantu/ a druha moznost chemie. Konzultovali jsme tuto znamku pres znalkyni z Prahy, ktera bez moc velkeho rozmysleni dala na druhou moznost. Po blizsim zkoumani alb, kde byli znamky pres 40let ulozeny se zjistilo, ze u par kusu, jsou znamky obtiskle na protistrane. Nedokazi vysvetlit proc, ale znamky obtiskle se zmenili i barevne. To same mam i s bankovkami, ktere byli ulozeny ve starem PVC, bud skoro zmenili barvu a nebo zestribrneli. U bankovek je zvlasti, ze od jednoho typu bankovky mam treba 10 kusu a zbarvi se jenom jedna i kdyz vsechny byli ulozeny ve stejnem albu. Je to chemicka konstalace, kdy pri splneni blize neurcenych podminek vznikne chemicka reakce. Toto si myslim, ze nastalo i s tvoji bankovkou.
Zdravi RH
Moderátor
zachytili jste na Aukru tuhle 10 Kčs/1986 bez červené barvy? Pak na ní chybí státní znak - celkem zajímavé, škoda, že mi unikla. Nemáte někdo něco podobného?

http://www.aukro.cz/item388551159_10ti_koruna_bez_st_znaku_rarita_rok_1986.html
Registrovaný uživatel
acme2000 napsal
zachytili jste na Aukru tuhle 10 Kčs/1986 bez červené barvy? Pak na ní chybí státní znak - celkem zajímavé, škoda, že mi unikla. Nemáte někdo něco podobného?

http://www.aukro.cz/item388551159_10ti_koruna_bez_st_znaku_rarita_rok_1986.html

Jee, tak te jsem si vubec nevsiml, skoda :) Jinak co se tyka chybotisku, tak asi nejvetsi radost mam z 10Kcs 1960 serie H, ktera ma velmi posunuty tisk.

Obrázek vložený uživatelem
« Poslední úpravu provedl(a) rihav v 25. 8. 2008, 18:18. »
Moderátor
No, to je pěknej kousek, z Aukra? Nebo z nějaké sálové aukce?
Registrovaný uživatel
acme2000 napsal
No, to je pěknej kousek, z Aukra? Nebo z nějaké sálové aukce?

Ani jedno, dostal jsem ji :)
Moderátor
tak to je štěstí no ... já takhle dostal akorát 20 Kčs/1926 ve stavu 0, série Oa (první dvoupísmenná emise, co byla tištěná po jednopísmenných). Přiznám se, že jsem ji viděl poprvé - s koncovým C,D,E,F,G,H je jich všude plne, ale tyhle z tiskárny Haase jsou (i přesto, že katalogově spadají do jednoho pytle i s těmi ostatními) celkem málo k vidění, na Aukru jsem od roku 2005 viděl akorát sérii Mb a Kb (každá šla asi za 700 Kč), s písmenem "A" jsem neviděl ani jednu (to už spíš asi těch 8 jednopísmenných) :-))

Pak mi dal ještě známej 500 Kč/1929 sérii A, neperforovanou s dotištěnou čárkou nad "A" ve slušnym stavu. Měl ji na pracovnim stole pod sklem :-D

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 3 4 5 ... > »

Sběratel.com » Notafilie, bankovky, aukce » * * Zajímavosti na aukčních serverech (Přiklepni.cz, Aukro, Odklepnuto apod.) * *

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1