| Autor |
Příspěvek |
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Rád bych tady začal téma týkající se zajímavostí na těchto relativně běžných (a současně vzácných) bankovkách. Společné mají to, že jsou tištěny mokrým / suchým měditiskem, mají různé číslovače a částečně se u nich "experimentovalo". V tomto vlákně, příspěvek 47 a dále se hovoří o poznatku, že u 100/1961 došlo během tisku série R k přechodu na nový číslovač (nepodchyceno v Bajerovi). Ovšem v Bajerovi není zachycena ani další věc: přechod z číslovače 1a na 1c u série G 50/1964 (viz obrázek jedné bez většího zájmu proběhlé aukce - chytře jsem nepřihodil...  ). Nemám dost srovnávacího materiálu - mohli by ostatní projít sbírky a zjistit, jestli nízké série G opravdu mají číslovač 1a, tj. stejný jako série N? Vím, že G59 9xxxxx mají číslovač 1c, tj. jak uvádí Bajer. Může to samozřejmě být i tak, že ten obrázek je optický klam. Dále jsem o 50/1964 našel zajímavý článek v Notafilii č. 10, str. 28. Naznačuje, že by snad experiment z roku 1965 u 10/1960, F01-40 500000-555000, mohl proběhnout o 10 let později (kdy se tiskla G19) v opačném gardu. Máte někdo sérii G19? Nemá někdo nějaké další zajímavosti týkající se těchto bankovek? Obrázky:  
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
zřejmá souvislost se serií R u 100/61
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Potvrzuji , že nízká série / G 04 / má číslovač 1 a / 17 mm/ a s. G 82 má číslovač 1c / 18,5 mm /.
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Bing ho!  A příjemné je na tom to, že série G je velmi dostupná...
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Teď bude teba zjistit, kde se ten číslovač přehodil. Jestli více kusů bude s číslovačem 1a nebo s 1c
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Typoval bych to na s. 1-28 číslovač 1a a s. 29-84 číslovač 1c.
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
K těmto bankovkám přikládám názorný obrázek , kde je možno vidět použití vzácné vodoznakové výztuže na rubu / s. F 05 / a běžné vodoznakové výztuže na líci / s. F 32 / Obrázky: 
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Na rubové straně je rozdíl ještě více viditelný. Obrázky: 
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
majkl - móóóc zaujímavé. Ty máš na tieto veci proste nos  Mám tak isto málo materiálu na porovnanie, ale asi by som sa pre začiatok sústredil na série <28 a 29>
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Inak, keďže v názve témy je aj 100/1961 tak by ma zaujímalo ako to vlastne bolo s tlačou série G, čo sa týka číslovačov. "Specifikace číslovačů série G není zatím známa (Moravec 2000) u některých sérií G jsou použity oba typy číslovačů" Je to z článku p. Moravca z Merkur revue 6/2000 (nachádza sa u Numpsziho v knihovníčke) a to isté by malo byť aj v Notafilii č. 37/2001 strany 10-17
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
U té s. G je to doast složité. Já sbírám novější bankovky systémem 1 číselná + dvoučíselná. / např. G 03 + G 78/ U s. G s číslovačem, 2 d mám zatím pouze 2 číselnou sérií / G 50 / a už dlouho hledám 1 písmenou, bohužel marně. Dokonce bych řekl, že nejnižší sérii s číslovačem 2d jsem viděl někde kolem série 35.
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Zdeněk - chcel si asi napísať, že NAJVYŠŠIU "sérii s číslovačem 2d jsem viděl někde kolem série 35." A "jednočíselné" s číslovačom 2d sa vyskytujú aj na aukre Obrázky: 
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
správně, napsal jsem to naopak, neviděl jsem nízkou sérii G s číslovačem 1c. Tak je to správně. Dík za oúpravu.
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Takže, čo sa týka tých číslovačov na 50/1964 tak najvyššiu sériu z 1. hárku/dosky som našiel G27 a najnižšiu z druhého hárku/dosky som našiel G40. Trochu som sa pohral vo fotoeditore a výsledok prikladám. Ideálne by bolo porovnať G28 a G29 a ak by sa potvrdil rozdiel v číslovačoch tak potom len dúfať, že to nebude tak ako pri 100/1961 sérii G, že že pri nejakej konkrétnej sérii boli použité dva typy číslovačov ... Obrázky:   « Poslední úpravu provedl(a) Brett v 18. 6. 2011, 14:59. »
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
trava napsal K těmto bankovkám přikládám názorný obrázek , kde je možno vidět použití vzácné vodoznakové výztuže na rubu / s. F 05 / a běžné vodoznakové výztuže na líci / s. F 32 /
Dlouho jsem si říkal, jestli vůbec někdo má tuhle vzácnou variantu. A ejhle, tráva! Kdo by to byl řek'... Zdeňku, nechtěl bys sem poslat svoji chyběnku? Předpokládám, že ti chybí asi pět variant 5000/1919 (různé typy perforací + neperf.) a asi deset variant hnědého legionáře. Tu 500/1919 chybotis kbez čísla 500 asi máš, že? Málem bych zapomněl na poukázky Zemské banky - tam to vidím na jednu variantu stovky... 
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Brett napsal majkl - móóóc zaujímavé. Ty máš na tieto veci proste nos 
Brett, jenom jsem si všiml jedné aukce. Nick prodejce je vojtavladimir, takže známý sběratel. To víš, spíš bych se zabýval použitím číslovače Wien na našich platidlech, ale tak nějak nemám srovnávací materiál... 
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
majkl napsal trava napsal K těmto bankovkám přikládám názorný obrázek , kde je možno vidět použití vzácné vodoznakové výztuže na rubu / s. F 05 / a běžné vodoznakové výztuže na líci / s. F 32 /
Dlouho jsem si říkal, jestli vůbec někdo má tuhle vzácnou variantu. A ejhle, tráva! Kdo by to byl řek'... Zdeňku, nechtěl bys sem poslat svoji chyběnku? Předpokládám, že ti chybí asi pět variant 5000/1919 (různé typy perforací + neperf.) a asi deset variant hnědého legionáře. Tu 500/1919 chybotis kbez čísla 500 asi máš, že? Málem bych zapomněl na poukázky Zemské banky - tam to vidím na jednu variantu stovky... 
Ono to není tak horké, ještě mi chybí slovenské novodobé Zetka. Dělám srandu, chyběnek mám víc než si myslíš. Jen prostě bankovky důkladně prohlížím, anebo rychle reaguji na zjištěné varianty, takže to pak vypadá, že mám všechno. Je to možná i způsobem sbírání, kdy se snažím / u novějších věcí / mít vždy co nejnižší a nejvyšší sérii, tím pádem se varianty objevují ve sbírce třeba i bez dřívějšího záměru.
|
|
|
|
|
Moderátor
|
Brett napsal Takže, čo sa týka tých číslovačov na 50/1964 tak najvyššiu sériu z 1. hárku/dosky som našiel G27 a najnižšiu z druhého hárku/dosky som našiel G40. Trochu som sa pohral vo fotoeditore a výsledok prikladám. Ideálne by bolo porovnať G28 a G29 a ak by sa potvrdil rozdiel v číslovačoch tak potom len dúfať, že to nebude tak ako pri 100/1961 sérii G, že že pri nejakej konkrétnej sérii boli použité dva typy číslovačov ...
krom toho, že chci poděkovat zas za nosné téma, mám jednu připomínku. Brette - nejde o to sehnat poslední sérii z 1. desky a nejnižší z druhé desky, na série koukat v tomto případě jen sekundárně - primárně jde o kontrolní číslo! takže nás zajímá nejvyšší ČÍSLO v rozmezí sérií G01 - G28 a nejnižší ČÍSLO v rozmezí sérií G29 - G56.Jestli to z těch obrázků luštím dobře (?) tak ta G27 má číslo 02xxxx a G40 má číslo 97xxxx ... takže v tomto případě je to "špatně" (jsou to přesně opačná rozmezí než potřebujeme, to rozpětí je téměř maximum). Rozumíme si?
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
U 100/61 - Takže já mám s číslovačem 2d s. G23 číslo 691842 a s číslovačem 1c s. G 50 č. 124858. « Poslední úpravu provedl(a) acme2000 v 18. 6. 2011, 20:11. »
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Já jsem na tom s 2d "hůř": 2d mám u G21 474127 a G15 371013, od 1c mám až G96.
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Takže poopravuji u 50 Kčs 1964 s. G 04 č. 467911 číslovač 1a. Aspoň drobný příspěvek.
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Ke vzniku číslovače "secesní nový" (1c). V roce 1960 bylo z Moskvy nařízeno, aby STC zajistila vytištění papírového oběživa pro Ostrov svobody (Kubu) pro tajně plánovanou měnovou reformu. Ta proběhla v létě 1961, při níž se u nás vytištěné peníze dostaly do oběhu. Původně mělo jít o jednorázovou zakázku s tím, že tiskové podklady budou předány na Kubu, která si postaví vlastní cedulovou tiskárnu. Ovšem díky Chruščovovým hrátkám s raketami, mělo vedení Kuby jiné starosti. Tak se nakonec v Moskvě rozhodlo, že se budou kubánská pesa tisknout i nadále u nás, přestože kapacita STC byla vytížena nad únosnou míru. Nakonec se u nás tiskla pesa až skoro do sametu. Objem tisku pro Kubu narůstal díky inflaci geometrickou řadou a vrcholu dosáhl v 70. letech. Ale direktiva z Moskvy se musela dodržet, dokonce na úkor kvality oběživa u nás doma. V té době obíhaly u nás spíše hadry než peníze (pamětníci si pamatují na bankovky běžně slepované bankovní páskou apod.). Bylo nutno urychleně přistoupit k rozšíření kapacity STC za plného provozu, které skončilo v roce 1978. Původně plánovaný přechod veškerého našeho oběživa na číslovač Grafotechny a obou Fojtášků nemohl být uskutečněn díky nedostatečnému počtu a původní secesní číslovač (1a) začal pomalu dosluhovat díky opotřebení. Byla proto objednána další zásilka číslovačů "secesní" z původních matric (6, 7 a 8místný pro číslování bankovek, kuponů na pohonné hmoty, tuzexových poukázek aj.) u Grafotechny v Modřanech. Ihned po jejich dodání začal postupný přechod na ně při tisku domácích bankovek a část číslovačů snad putovala do Goznaku. Tento číslovač sice dodržel velikost číslic, ale mezery mezi čísly byly trošku větší. A na světě byl "secesní nový" (1c). Pro kubánská pesa se dále používal původní "secesní malý". Paradoxem je, že díky tomuto direktivnímu rozhodnutí se v době, kdy probíhalo náročné rozšiřování provozu STC, se zde tisky cizí bankovky a část našeho oběživa jsme byli nuceni z kapacitních důvodů nechat tisknout v 70. letech v cizině (viz 50 Kčs a 100 Kčs v Goznaku a tuzex tuším v Rakousku). « Poslední úpravu provedl(a) ZetPe v 18. 6. 2011, 20:44. »
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Díky za vyčerpávající vysvětlení, paráda.
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Jen pro doplnění. Secesní číslovač nezapadl v zapomnění. Jeho varianty se používají dodnes. Například každý řidič se s ním setká na dálniční známce. I barva je bankovní a má stejné charakteristiky pod UV.
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
ZetPe napsal Paradoxem je, že díky tomuto direktivnímu rozhodnutí se v době, kdy probíhalo náročné rozšiřování provozu STC, se zde tisky cizí bankovky a část našeho oběživa jsme byli nuceni z kapacitních důvodů nechat tisknout v 70. letech v cizině (viz 50 Kčs a 100 Kčs v Goznaku a tuzex tuším v Rakousku).
Kde jsi našel, že se tiskly bony v Rakousku, nikde to není uvedeno?!Ani Karasiewicz to nikde nepíše. Bony se tiskly jen v NDR a to těsně před sametem, v Lipsku. 
|