Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Nápovědy a návody » zelené škvrny na minciach

zelené škvrny na minciach

Moderátoři: Dracek, jano7B9, Michaela.

Nové téma Odpovědět

Stránka: « < 1 2 3 4

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Teda, mince jsem po čištění v kys. citronové vždy neutralizoval jen mýdlem a vlažnou vodou a zatím - musím zaklepat - vše OK. Mýdlo minci pěkně odmastí a pak tvoř se patino ... ;-)
Registrovaný uživatel
dědek napsal
xstancl1 napsal
Jinak jen tak pro zajímavost, mýdlo je vlastě tuk, který snižuje povrchové napětí špíny a ta se potom rozpustí ve vodě... ;)

xstancl1: S mýdlem je to ještě zajímavější. Částečky mýdla se jedním koncem lepí na tuk a druhým koncem na vodu. Až obklopí částečku tuku (špíny) a ta pak může odplavat ve vodě! I to snižování povrchového napětí je důležité.

Hustý! Já si už pamatoval jen tu část s povrchovým napětím... :mrgreen:
Registrovaný uživatel
vassilij napsal
Teda, mince jsem po čištění v kys. citronové vždy neutralizoval jen mýdlem a vlažnou vodou a zatím - musím zaklepat - vše OK. Mýdlo minci pěkně odmastí a pak tvoř se patino ... ;-)

Takhle jsem to naposled dělal taky (20. století) a začaly oxidovat jen mince s velkým poškozením, např. rýhami a to právě v těchto místech... Ale zase to byly mince s nižším obsahem stříbra, takže to mohlo být i tím.

Mám ale dotaz:

Jak postupujete při ukládání křehké drobotiny? Řekněme třeba, že jsem spokojenej s tím, jak mince vypadá (patinou) a hodlám ji jen uložit do plat (třeba MBS)? Taky je jen omýváte mýdlem od potu atd.? Potom v rukavičkách uložit a konec? Docela se bojím na ty drobáky šahat a mydlit je v ruce.
Registrovaný uživatel
Osobne si myslím, že v podobných prípadoch je riziko používať rôzne kartáčiky, ktoré doporučuje literatúra. V podobných prípadoch by som použil školský štetec a "mydlil" pomocou neho. Ja ho používam pri čistení moderných hliníkových mincí v TOP kvalite, aby som zabránil narušeniu vrstvičky oxidu hlinitého, ktorý mincu chráni. Ak sa použije tento školský štetec s citom tak by sa snáď nemalo stať nič nepríjemné.
Registrovaný uživatel
To xstancl1: ta oxidace ale nebyla s největší pravděpodobností způsobena kyselinou ;-)

Nové téma Odpovědět

Stránka: « < 1 2 3 4

Sběratel.com » Nápovědy a návody » zelené škvrny na minciach

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1