Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Poštovní známky - naše » Zkušební značky

Vykupminci.cz
Numisargo

Zkušební značky

Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, dejvy, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 3 4 5 ... > »

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Zdravím po delší době,

měl bych malý, poměrně laický dotaz. Když se koukám na tabulku významu poloh zkušebních značek, nemohu si nevšimnout, že co se týče jakosti, jsou tam znázorněny dvě skupiny: * a razítkovaná.

Přijde mi to logické, pokud se někdo na lep podepisuje nebo orazítkuje, nemůže tím pádem být lep bez jakéhokoliv zásahu či poškození.

Znamená to ale, že když si nechám ozkoušet známky, které jsou původně svěží, mám znich poté *? To je nesmysl, ne? To by to u známek vysokých cen... a vlastně u naprosté většiny všech známek bylo nepochopitelné.

Hlava mi říká, že jde o něco jako: hele, máš tam podepsanýho znalce, bere se to pořád jako **, ale nemůžeš si k tomu napsat **, když tam ta značka je.

Omlouvám se jestli se jedná o naprostou blbost, ale bohužel (pro mě) mě to vážně zajímá. Děkuji za případné reakce a přeji krásné léto.

Karel
Registrovaný uživatel
Pokud budeš kupovat známku třeba za 1,2,3 a více tisíc korun , tak věř ,že budeš rád za to znalecké ověření a nebude Ti vadit ani když známka bude takto ověřena i třeba od tří znalců. Koupit drahou neověřenou známku se může změnit ve velké zklamání.
Registrovaný uživatel
len v kratkosti - znamka **je aj po umiestneni znaleckej značky stale **.
_______________
Registrovaný uživatel
Stan napsal
Pokud budeš kupovat známku třeba za 1,2,3 a více tisíc korun , tak věř ,že budeš rád za to znalecké ověření a nebude Ti vadit ani když známka bude takto ověřena i třeba od tří znalců. Koupit drahou neověřenou známku se může změnit ve velké zklamání.


Dekuji za reakci. S tim samozrejme souhlasim. I kdyz jak je znamo, ani zkusebni znacky mnohdy nemaji 100 % garanci. Je to bezesporu slozite tema, na ktere muze reagovat kazdy a kazdy bude mit svuj kus pravdy, mne slo opravdu jen o vliv znalecke znacky na posouzeni kvality lepu.
Registrovaný uživatel
m1234 napsal
len v kratkosti - znamka **je aj po umiestneni znaleckej značky stale **.

Vyborne. Dekuji, tohle jsem potreboval a chtel slyset. Znamka tedy zustava **. Dekuji moc, nikde jsem o tom nic nemohl najit.
Registrovaný uživatel
Ahoj Karel.
Tvoja téma (otázka) ma zaujala a bol som zvedavý na odpovede skúsených zberateľov a filatelistov. Podobné odpovede som očakával. Osobne sa k tejto problematike staviam tak, že ak mám záujem o kúpu nejakej známky a mám možnosť si vybrať z dvoch kvalitou porovnateľných exemplárov, tak vždy uprednostním ten bez poškodeného lepu (overenia). Áno známku so znaleckou značkou ja osobne považujem za známku s poškodeným lepom. Viem, že s týmto mojím názorom veľmi veľa zberateľov a filatelistov nebude súhlasiť, ale nejak som cítil potrebu napísať aj názor z "opačnej strany". Dnes sa už overujú (znaleckými značkami poškodzujú) aj úplne bežné známky, čo je podľa môjho názoru škoda. K vzácnej známke patrí atest a nie znalecká značka. Samozrejme kupovať drahšiu známku bez overenia z neovereného zdroja je riziko a keď ešte predajca nedáva do budúcna "záruku na pravosť", tak by som si takúto kúpu poriadne rozmyslel.
Na záver chcem ešte napísať jednu dôležitú vec:
Ak má niekto na túto vec iný názor, ako je ten môj, tak ho plne rešpektujem a nikoho nepresviedčam o správnosti toho môjho. Je to len môj subjektívny názor a postoj.
Registrovaný uživatel
Ano Brett, tahle polemika se vede již desítky let. Na jedné straně je filatelie o sbírání čistých nepoužitých známek nebo je to nějaký umělecký výtvor , který dokumentuje určitou dobu , vyspělost lidstva a nějakých historických událostí a tam se argumentuje stím , že nikdo nesbírá známky kvůli lepu. jsou známky kde je zachovalost a neporušenost lepu žádoucí (Masaryk), to je fakt.Že se dnes ale ono to bylo i dříve označují i levné známky , je to pravda. Možná je to taky tím aby se z laciné známky neudělala známka draha tj označení typu, barvy,zoubkování. Takže i tady chápu označování. Ano dnes se používá u drahých známek atest a známka nenese razítko znalce, pak je třeba si uvědomit , že atest velmi zdražuje nákup známky a nesmí se zapomenout na to , že atest nesmíš potratit jinak je to v pytli. Záruky na pravost od prodávajícího u neověřené známky? To je nepředstavitelné. Jak chceš u dvou stejných čistých známek dokázat , kterou Ti prodávající prodal a zaručil se za pravost.
Moderátor
osobne kovove znacky zatracujem, tie sa uz tiez falsuju, som zastancom certifikatu od znalca, tak ako to funguje v Nemecku, Rakusku atd atd... Slavny falzifikat 50 na 50 ma pomaly 10 kovovych znaciek na zadnej strane, to si daju znalci aby si zvysili ego, ze mali tuto raritu a pravom ju overili. Nie je uz zaruka, ze je tam znacka Mrnaka?
_______________
Registrovaný uživatel
Pokud je značka Mrňáka pravá , tak určitě.
Registrovaný uživatel
babygulko-50/50 neexistuje s lepem,takze ty razitka jsou v podstate " burt "...
Moderátor
Maxmilian napsal
babygulko-50/50 neexistuje s lepem,takze ty razitka jsou v podstate " burt "...


ja viem, len som uviedol priklad pri tejto rarite, staci si pozriet kolko tam tych kovovych znaciek je, des a hroza...
_______________
Registrovaný uživatel
Stan - ďakujem za reakciu.

Stan napsal
Záruky na pravost od prodávajícího u neověřené známky? To je nepředstavitelné.

No podľa mňa každý seriózny predajca dá pri predaji drahšej známky záruku na pravosť. Samozrejme u pár korunových / centových známok nebudem od predajcu niekde na zberateľskej burze žiadať záruku pravosti, ako podmienku kúpy. Ale u seriózneho poriadateľa aukcie (alebo predajcu na nejakom aukčnom portále) to považujem za samozrejmosť aj u neoverených známok.

Stan napsal
Záruky na pravost od prodávajícího u neověřené známky? To je nepředstavitelné. Jak chceš u dvou stejných čistých známek dokázat , kterou Ti prodávající prodal a zaručil se za pravost.

Dve úplne rovnaké známky neexistujú. Vždy sa niečím líšia. Hlavne jednotlivými zúbkami, prípadne centrovanim zúbkovania. Najbadateľnejšie je to u známok s riadkovým zúbkovaním. Tam sa dá nejaká konkrétna známka vcelku bezproblémovo identifikovať. Dokonca aj pri hrebeňovom zúbkovaní to nie je až taký problém. Asi "najproblematickejšie" je to u rámcového zúbkovania, ale aj tu pri dostatočnom zväčšení nie je problém aj po čase konkrétnu známku presne identifikovať.
Uvediem príklad:
Nedávno som na jednej známej aukcii zakúpil štvorblok modrého Štefánika 60h. (Pof. 351).
Prikladám 3 obrázky. Na prvom je scan z papierového aukčného katalógu, na druhom obrázok z aukčnej ponuky na internete a na treťom je scan, ktorý som si sparavil ja. Položím rečnícke otázky. Nie je tento štvorblok jedinečný? Existuje ešte jeden rovnaký? Dá sa zameniť s nejakým iným? Podľa mňa nie ...

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
« Poslední úpravu provedl(a) Brett v 14. 7. 2015, 18:00. »
Moderátor
No, ale když má známka 10 značek, bude asi pravá, neb takovou práci by s tím padělatel nedal. ;)
P.S.: Falšují se i atesty.
Registrovaný uživatel
No Brett, jak zjistíš u neověřené dražší známky , že je pravá??? Musíš jí dát ověřit znalci , jinak při prodeji Tobě se zaručil ten , který to prodával až jí budeš prodávat Ty , tak se budeš zaklínat ručením toho prvého prodejce ? A to si budeš skenovat všechny známky za které se někdo zaručil ?
Na Tvoje řečnické otázky jestli čtyřblok jedinečný nevím, existuje podobný ,dá se předpokládat že ano, dá se zaměnit , já bych řekl proč ne. V případě , že ten čtyřblok roztrhneš ( já vím že ne) tak už je to všechno jinak.
Registrovaný uživatel
Stan myslím, že sme sa v debate dostali mimo témy a riešiť tu pravosť / nepravosť známok, alebo predaj asi nie je podstatou tejto témy. Ale dobre, pýtaš sa ako zistím, či je pravá. Napríklad u tejto konkrétnej známky existuje dostatok síce drahšieho zrovnávacieho materiálu (modrý Štefánik), ale hlavne existuje dostatok zrovnávacieho materiálu v cenách pár halierov / centov, keďže táto známka bola tlačená z pôvodných tlač. dosiek (Pof. 302 - fialová). Takže porovnať pravosť tlače obrazu známky nie je problém a tak isto pôvod naneseného lepu (hladký so zvyslými pruhmi). Aj opravovaný lep sa dá (eventuálne bezpečne) rozpoznať, takže neviem prečo by som mal napríklad u tejto známky pri kúpe trvať na overení znaleckou značkou. A nakoniec ani znalecká značka (ako tu bolo naznačené) nie je zárukou pravosti ...
Ale čo sa dá robiť - to ja taká "choroba" nás milovníkov intaktných známok ;)
Inak, keď som tu už spomenul "problémy" s opravovaným lepom, tak Tento adminov článok je poučný ...
http://www.infofila.cz/padelani-lepu-reparovani-r-2-c-5497
Registrovaný uživatel
No já spíše uvažuji ověření pravosti typu, zoubkování ,barvy.Ne o ověření známky , která byla tištěna a je katalogizována v jedné barvě , s jedním druhem zoubkování. Tam máš pravdu , že ověření je asi nadbytečné.
Registrovaný uživatel
Stan - ako som písal vyššie (na konci príspevku #6) nemám problém akceptovať iný názor na tento "problém" ako je ten môj. Samozrejme kupovať nijak neoverenú známku je vždy určité riziko, ale na druhú stranu overená známka tiež nikdy nie je na 100% bezpochybne pravá. Myslím, že k jednoznačnému záveru, ktorý by bol ten správny sa nikdy nedopracujeme. Nič nie je čierno - biele a je to o tom, kto sa na to ako pozerá, čo uprednostňuje a čomu verí / neverí. Bolo tu spomenuté falšovanie znaleckých značiek a našli by sa aj príklady keď sa po určitom čase prišlo na to, že overená známka s pravou znaleckou značkou v skutočnosti pravá nie je ... Ak bude niekto lepšie spávať, keď má v zbierke overenú (znaleckou značkou) známku, tak mu ten dobrý spánok zo srdca prajem ;)
Registrovaný uživatel
položka 2405 označená ako ** :shock: :roll: ... No ale keďže spĺňa definíciu, že známka bez nálepky, alebo stopy po nálepke je ** tak prečo nie? Že?
Registrovaný uživatel
Brett. Prodejce označuje čtyřblok jako čistý , ano nevidím ,že by byl razítkovaný a ani nevidím stopu po nálepce. Na popis tuškou prodejce upozorňuje scanem druhé strany. Je na každém svobodně se rozhodnout zda známky koupí za tuto cenu. Horší by bylo kdyby prodejce neuváděl druhou stranu.Brett, ten popis tuškou mohl vzniknout v době kdy se Slovenský štát prodával v řádu korun, a co ted´stím přece to nikdo nebude gumovat.
Moderátor
Pri kúpe lepších známok sa v prvom rade spolieham na svoj vlastný úsudok. Musím podotknúť, že zatiaľ ma ešte nesklamal. Pre mňa konkrétne je skutočnosť, či je známka overená alebo nie, druhotnou záležitosťou. Nakupovať známky so zárukou predávajúceho na pravosť, je vždy na riziko kupujúceho. Bez dostatočných znalostí danej oblasti by som určite nič nekupoval. Na druhej strane, ak raz budem chcieť predať svoju zbierku, a nakupujúci bude žiadať overenie znalcom či atest, myslím si, že by to po vzájomnej dohode nemal byť problém.
Registrovaný uživatel
Brett napsal
položka 2405 označená ako ** :shock: :roll: ... No ale keďže spĺňa definíciu, že známka bez nálepky, alebo stopy po nálepke je ** tak prečo nie? Že?


no... ** bych definoval jako známka "svěží, bez nálepky či stopy" (tak to píšu já v mých aukcích), jinde jsem našel třeba "nepoužitá", Bu... má ve vysvětlivkách šibalsky ** = **. Čili podle mě u známky ** nejde jen o nálepku či stopu, ale jakoukoli vadu lepu - tedy bylo by podle mě vhodné se minimálně v popise o těch čárancích zmínit (i když je to na fotce vidět).
Registrovaný uživatel
Jinak k úvodnímu dotazu Karla (podle mě velmi trefnému dotazu) - je to opravdu s podivem, že fakt, že je lep zničen značkou, se nijak neřeší. Tím proboha neříkám, že já nemám známky ověřené, ale je dost pravděpodobné, že bude dále přibývat zájemců (i u drahých položek) o známku zcela čistou. Třeba nás za 50 let budou proklínat dědici, jak sme ty známky značkami zkur... - tak jak mi teď spíláme dědům za nálepky.

ad. jedinečnost známky - souhlasím s Brettem, myslím, že hlavně podle zoubků je každá známka celkem jasně identifikovatelná, i kdyby byl ten 4blok roztrhán. Problém by mohl být u stříhaných
Registrovaný uživatel
Brett napsal
K vzácnej známke patrí atest a nie znalecká značka.


Nechtěl jsem na toto téma reagovat, ale napíši svůj názor, který vychází z některých zkušeností.

Ano atest je řešením, ale i například jeden z největších znalců rakouské klasiky, doktor Ferchenbauer, označuje dopisy svojí značkou a to i v případě, když na tyto dopisy dělá samostatné atesty. Navíc tato jeho značka je v atestu zmíněna na předním místě. Proč se chová tímto způsobem, když je dopis konstelací několika unikátních indícií? Proto nevěřme skutečnosti, že samostatná, nerazítkovaná známka bude vždy unikátní záležitostí bez šance vytvořit kopii.

Souhlasím s tím, že se dnes zkoušejí i tuctové položky, což není ve sběratelském zájmu, ale zároveň si nehrajme na znalce, kteří si mohou dovolit kupovat nezkoušené známky v hodnotách stovek tisíc korun!! Uvědomme si, že pro tento postup nemáme vhodný srovnávací materiál. Trocha pokory v tomto případě nikomu neuškodí.

Na sběratelském trhu působí poměrně podstatné procento bohytých lidí, kteří mají sice hodně peněz, ale ještě nemají dostatek potřebných znalostí. Z toho vyplývá fakt, že tito lidé od nikoho nezkoušenou známku nekoupí. Dále tyto známky nekupují ani zkušení sběratelé ze střední třídy, kteří mají známky jako zálibu.

Zkoušená známka, atest na známku, může působit jako určitý druh reklamy, tedy jako prodejci máme při případném prodeji větší šanci na finanční výtěžnost.

Pokud je známka zkoušená a nese decentní značku, tato konstelace není brána jako vada lepidla. Mám dojem, že si někteří sběratelé známek pletou filatelii se sbíráním lepidla.

Většina drahých známek je z minulosti zkoušena. Pokud se v dnešní době objeví nezkoušená známka, je velmi pravděpodobné, že se nejedná o pravý kus.

Dále je nezodpovědné kupovat pravou, nezkoušenou známku za 100 % ceny, protože při dalším prodejí s největší pravděpodobností narazíme na kupce, který bude požadovat atest a případné náklady nese prodejce.

Atd.
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Registrovaný uživatel
Evropa1: Kromě předposledního odstavečku , naprostý souhlas.
Moderátor
Nezapomeňme že i atest se dá padělat a na zoubky bych se nespoléhal. Některé sice jsou takto rozpoznatelné, ale o unikátnosti bych si troufal pochybovat. A dopis taky. Navíc, atest se může ztratit a známku i dopis nějaký snaživec může vylepšit.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 3 4 5 ... > »

Sběratel.com » Poštovní známky - naše » Zkušební značky

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1