Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Poštovní známky - naše » Zkušební značky

Vykupminci.cz
Numisargo

Zkušební značky

Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, dejvy, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 4 5 6 7 8 9 10 > »

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Tak já taky půjdu s kůží na trh.

1. Sběratel = je člověk který něco sbírá ( třeba obaly od žiletek, autíčka atd.)
2. Filatelista = člověk který sbírá poštovní známky, celiny, dopisy atd. (většinou
odběr novinek, generální sbírání základních řad atd)
3. Filatelista s malým F= člověk který jde více do hloubky tzn. určitá
specializace.
4.Filatelista s velkým F= člověk , kterého jeho zájem vede ke tvorbě exponátu
k vystavování . studuje.
5.Filatelista s 2 velkými FF = člověk ,který sbírá, studuje , vystavuje, publikuje
v odborných časopisech, dostává se na znaleckou
úroveň v určité oblasti.
6. Člověk který známky nesbírá ale studuje = ???

tak to jen tak do pranice. Jinak raje dobrá poznámka. :D :lol: :mrgreen:
Registrovaný uživatel
Mě vždy udivuje, jak se lidé dokážou chytat za slovíčka, každý si hájí jen tu svoji pravdu, meritum věci, mi jako nezúčastněné osobě, uniká. No jdu se vrátit, ke své hromádce známek a ani vlastně nevím co s nimi budu dělat ;)
Registrovaný uživatel
Tak zkus jazykem jestli mají ještě dobrý lep. :lol:
Moderátor
Filatelista je člověk, který miluje známky. Prosedí nad nimi tisíce a tisíce hodin, babraje se i se všelijakým laciným známkovým mrzáčkem stejně důkladně a vášnivě jako se vzácnou raritou v hodnotě mnoha tisíců. Charakterizují ho kulatá záda, propadlý hrudník a brejle.
Registrovaný uživatel
Stan, ako odlahčenie berem.Ja napriek tomu filatelistou nedelim na - s velkym F,malym f,ešte menšim f.Pre mna je filatelista každy ako som už uviedol v prispevku 156.Je mi jedno či je mlady,stary,skuseny ,neskuseny ,solventny,nesolventny,zbiera,nezbiera.Proste beriem to ako jednu velku rodinu a nie ty nezbieraš chod za dvere. A ešte maličkost - posielam vam domčeky pre tych vašich filatelistov,podla popisu by im mali sadnut.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
_______________
Registrovaný uživatel
:D
Moderátor
Ste se nějak rozjeli! ;)

Evropa1 napsal
Neměli bychom se v tomto konkrétním případě místo všemožných pouček spíše spolehnout na zdravý selský rozum? Není známka ve své podstatě v žebříčku vývoje všeho druhu až na posledním místě?

Ne, není. 8) Na posledním místě je Apost, P.P., O.P. a e-mail, který je ale z tohoto hlediska na hovno a těžko se stane předmětem sběratelského zájmu, protože není co sbírat.

----------------------------------

Kdyby nebyly vynalezeny známky, byly by dopisy archivní záležitostí, případně záležitostí sběratelů autogramů (autografů).
Ovšem přivedlo mne to k zamyšlení jestli se před "vynalezením" filatelie někdo věnoval historii poštovnictví, jestli sbíral dopisy jako je tomu dnes.
Registrovaný uživatel
PavleIII , nezačínej, vidíš kam to vede.

m1234. Filatelista s velkým a filatelista s malým to je velký rozdíl. :D
Registrovaný uživatel
Stan napsal
PavleIII , nezačínej, vidíš kam to vede.

m1234. Filatelista s velkým a filatelista s malým to je velký rozdíl. :D
Stan ja som nevedel že si žena.
_______________
Registrovaný uživatel
Nejsem, ale kdysi jsem je studoval. :D
Registrovaný uživatel
Wjem napsal
Filatelista je člověk, který miluje známky. Prosedí nad nimi tisíce a tisíce hodin, babraje se i se všelijakým laciným známkovým mrzáčkem stejně důkladně a vášnivě jako se vzácnou raritou v hodnotě mnoha tisíců. Charakterizují ho kulatá záda, propadlý hrudník a brejle.

:mrgreen:
No, tak k tejto hláške, ak by sa mal vyjadriť Rytmus, tak by skonštatoval:
Brácho - si zabil!

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
<letmá poznámka>
Jo jo, to český filatelii chybělo - rozdělení na dany.
</letmá poznámka>
Moderátor
Už jsem se v tom nechtěl rýpat, ale nedalo mi to.
Pro mne je podstatné to, že si neuvědomujeme význam slov (terminologii) nebo si je špatně vykládáme, unikají nám rozdíly a potom vznikají spory, případně nařčení ze slovíčkaření. Omlouvám se, už jsem takový. Mám technické vzdělání a přesné a odborné výrazy jsou pro mne důležité i když v nich také dělám chyby. Je i pravdou, že někdy je to ve výsledku jedno.

Jako důležité považuji výrazy, které tu padly - filatelie, filatelista, numismatika, numismatik, sběratel, odborník.

Evropa1 napsal
Proto dnes znám spoustu opravdových a špičkových sběratelů, kteří se dostali na výsluní svými schopnostmi a odříkáním


Evropa1 napsal
...
Jinák špičkovým filatelistou se může například stát člověk, který nebude z důvodu nedostatku peněz vlastnit jedinou známku...

… (pro m1234 – samozřejmě nejen známky)

Evropa1 napsal
V numismatice například platí, že nosit termín numismatik si zaslouží pouze člověk, který má přiměřené znalosti. Je schopen psát vědecké články, je schopen se postavit před lidi a vysvětlit danou problematiku. Samozřejmě může zkoumat i dané mince, ale nikde není psáno, že musí být jeho. ... Prostě termín numismatika je brán jako vědecký obor.
Pak zde jsou sběratelé, kteří mohou mít fantastické sbírky, ale jejich odborné znalosti jsou na úrovní naprostých začátečníků. To jsou sběratelé, v horším případě shromažďovatelé různorodých koleček o kterých nic nevědí. Tito lidé si termín numismatik nikdy nezaslouží.
A pak zde jsou lidé, kteří mají znalosti a hezké sbírky. Ideální konstelace pro to, o co by se měl snažit každý člověk, posedlí nějakou zálibou. V tomto případě numismatik a sběratel, který dá své sbírce ohromnou přidanou hodnotu a bude také schopen o jednotlivých ražbách vést odborné diskuse a to v mnoha směrech, které se k těmto mincím váží.
Nejde použít stejný princip i při sbírání známek? Já jsem také viděl hezké sbírky, ale budovali je pouze shromažďovatelé různobarevných papírků, kteří o nich nic nevěděli. Budete se na ně dívat jako na filatelisty?

Až na poslední odstavec souhlasím. Ale stejný princip použít nejde. Protože numizmatika je pomocná historická věda. Což filatelie není, filatelie je „pouze“ sběratelský obor, zabývající se sběratelstvím a studiem předmětů sběratelského zájmu. Nelze však vyloučit, že v budoucnu tomu bude jinak.
Evropa1 napsal
Proto já beru jako numismatika, nebo filatelistu člověka, který má jistý přehled, jistý nepopsatelný talent od přírody, kterým řéší danou problematiku, bez ohledu na závěry poučných knížek.

Musíme oddělit pojmy numismatik, filatelista a sběratel.
Pojem sběratel byl poměrně dobře definovaný v předešlé citaci.
m1234 napsal
Pan kolega filatelia je veda ktora sa zaobera poštovymi znamkami .Filatelista je osoba ktora sa tou vedou zaobera a cely život žiadnu znamku nemusi vlastnit.V tom ma Evropa1 určite pravdu.

Ne, filatelie věda není – a česká wikipedie na tom nic nezmění. Věda je pouze numizmatika z jejího titulu pomocné vědy historické. To ale neznamená, že k filatelii nelze vědecky přistoupit nebo že v budoucnu na pomocnou vědu historickou povýšená nebude.
m1234 napsal
Dufam že všetci čo neviete čo je filatelia ,viete aspon čo je the Royal Philtelic Collection-/RPC/.A prave pre /RPC/pracoval ešte nedavno jeden vinikajúci odbornik na filateliu.Jeho uloha bola vedecky študovat tutu kolekciu,popripade hladat vhodne objekty na rozširenie ... .Bol naslovovzaty filatelisticky odbornik.Mal ale jednu zaujimavost - nikdy nevlastnil žiadne znamky.... Na tomto fore ho ale filatelistom nazvat nemožeme.Ma sice vedomosti vačšie ako cele toto forum ale nevlastni posratu znamku Hradčan za 2 €.

Nejsem si jistý, zda víte Vy, co je filatelie. Respektive, jestli se někdy shodneme na její definici. Tento pán si zaslouží úctu a uznání, ale pokud nesbírá, je velký odborník. A ano, pro mne filatelistou v pravém slova smyslu není.
m1234 napsal
Filatelia je obor ktory SKÚMA,poštovu historiu,poštovu prevadzku,poštove sadzby,poštove razitka,poštove predpisy a aj poštove znamky.Poštove znamky sa daju skumat aj zberat.SKUMAT znamena nadobudat nejake poznatky.Tento obor je založeny na tom skumani a na poznatkoch ,nie na vlastneni či nevlastneni znamok.Takže samotne skumanie a zbieranie znamok je len zlomok tohoto spektra.Všetci čo sa tomuto skumaniu,poznavaniu a aj zbieraniu venuju su filatelisti.Tvrdit že filatelisticke je len to čo sa tyka zbierania znamok je zcestne.
...

Ano, filatelie je obor. Ale sběratelský. Založený na zkoumání a sbírání – vlastnění. Takže filatelista zkoumá a vlastní. Sběratel jen vlastní. Ten kdo zkoumá je badatel (odborník). To ale neznamená, že bych si jednoho nebo druhého nevážil, nebo vážil méně. Ale jak jsem napsal na začátku, je to asi jedno.

A znovu musím říct, že vzhledem k prvnímu příspěvku (k otázce) #1 byl podstatný příspěvek (odpověď) #3, protože pokud tuto problematiku chce někdo rozebírat dále, musí uvést konkrétní případ a nad tímto dale diskutovat. Nelze polemizovat v obecné rovině a vše paušalizovat na všechny “podoblasti” filatelie, případně přecházet do jiných oborů.
Registrovaný uživatel
Pan kolega regula-jan.Ano suhlasim s vami filatelia je obor.Suhlasim s vami aj v tom že filatelista je každy kto skuma a zbera /vlastni/,len doplnim všetko čo sa tyka poštovej spravy-celiny,celistvosti,poštove razitka,poštove znamky a v určitej miere aj nefilatelisticky material napr,mince,kvety,atd.V pravidlach tohto fora je asi najdoležitejši bod "Poradit" ked to niekto potrebuje.Moje prispevky ktore som vkladal mali učel poradit vam a aj dalšim.Za moju snahu ste mi akurat povedali že som slepy.Nevadi.Moja definicia filatelie je trocha širšia - zahrna všetko čo spominate vy + Každeho kto skuma čokolvek z poštovej spravy bez rozdielu či vlasti alebo nevlastni,zbiera či nezbiera.Pan Ing.Emil Votoček,pan Edwin Muller ,pan Gary Ryan a stovky dalšich v určitom momente svojho života svoje zbierky predali alebo darovali.Nevlastnili a ani už dalej nezberali napr. pre to že im to už zdravie nedovolilo.Pre vas to už nie su filatelisti,pre mna určite ano.Kolko filatelisov prišlo o svoje zbierky napr.tym že im to zobrali fašisti alebo znarodnil štat - pre vas to nie su filatelisti ,pre mna určite su.Ak aj napriek tomu trvate na svojom nazore je to vaša vec - moja snaha bola otvorit vam oči.
_______________
Registrovaný uživatel
Když již bylo toto vlákno znovu otevřeno, dovolím si i já napsat několik poznámek s přihlédnutím a odkazem na odbornou literaturu.
Co to je ta numismatika a kdo to je vlastně ten numismatik?

Vysvětlení co znamená slovní výraz "numismatika" najdeme například v knize "Ilustrovaná encyklopedie české, moravské a slezské numismatiky od Zdeňka Petráně" kde na straně 153, pod heslem "numismatika" je uvedeno:

"numismatika-historická věda zabývající se studiem platebních prostředků, zejména pak mincí a papírových platidel, ale i medailí, medailonů, žetonů, nouzových platidel, účelových známek, poukázek, směnek, cenných papírů, jakož i vznikem, vývojem, popisem a funkcí peněz.
Numismatika sleduje také způsob ražby mincí, jejich tvar, obrazy, texty, hmotnost,velikost a složení kovu. Dále tato věda zkoumá jednotlivé mincovní a měnové jednotky (nominály), jejich vývoj a vzájemné vztahy. Aplikací hospodářské teorie o vzniku a funkci mince se numismatice dostalo širších úkolů se zabývat i problematikou peněžního hospodářství. Na novou základnu se dostalo studiem historicko-kulturního významu numismatického materiálu umocněného historickým svědectvím mincovního obrazu a jeho výtvarné hodnoty. V tomto pojetí se numismatika zabývá historickým vývojem a funkcí směnných a peněžních prostředků a jejich ekonomickým, sociálním, kulturním a historickým významem v úzké návaznosti na charakter oběživa v minulosti a na ekonomický a společenský vývoj.
Z tohoto nového pohledu numismatika překročila rámec pouhé pomocné vědy historické a stala se samostatnou vědní disciplinou s vlastní potřebou zkoumání, jehož obsah i rozsah je dán dějinami peněz."

Stejně, ale ve zkrácené formě, najdeme vysvětlení co je to numismatika v "Malý encyklopedický slovník" kde na straně 803, pod heslem numismatika, je uvedeno:

"numismatika (latinsky) historický obor, jehož studijní základnu tvoří zejména mince, (ale také žetony, kovové známky, nouzová platidla a medaile) s badatelským cílem podat jejich výklad funkčně, tedy jakožto dějiny peněz."

Pokud se týká slovního výrazu "numismatik", tak toto slovo ve výše uvedených publikacích vůbec není uvedeno, ale naopak naši numismatičtí odborníci, kteří publikují, jako například Eduard Polívka, ve svých publikacích "Mince a medaile Františka Josefa", "Mince Ferdinanda V.", "Mince Františka I.", "Mincovní památky šlechtických rodů v českých zemích", "České početní groše, žetony, kovové známky" a i v dalších publikacích, používá vždy slovo "sběratel", ale nikdy ne "numismatik".

Takže vlastně numismatik je tvor neznámý a i můj nick by měl správně znít "sběratel-fji".

V již výše uvedené publikaci pana Petráně se píše, že za nejstaršího sběratele je považován italský básník Francesco Petrarca 1304-74 a nebo, že pánové M. Donebauer, Š.Berger, J.Horský, K.Chaura, V.Katz a další budovali své sbírky jako sběratelé a ne jako numismatici.
Moderátor
m1234 napsal
Pan kolega regula-jan....


To že jsem napsal, že jste slepý nebo zaslepený byla reakce na to, že jste mi stále podsouval (věřím že ne účelově), že mluvím jen o známkách a ne i o ostatním fil. materiálu.
Za to, že se snažíte někomu poradit, Vás určitě nekritizuji. Ostatně znovu opakuji, že Vaše odpověď - příspěvek č. 3 - je podstatná na otázku - příspěvek č. 1.

Co se týče pánů Votočka, Müllera a dalších, včetně lidí okradených nacisty - uznávám, že zde hranice pro uznání kdo je nebo není filatelista zřetelná není a nic nikdy není černobílé. Jestli chcete znát můj názor - ano, tyto pány osobně za filatelisty považuji (protože zde se jedná o zcela konkrétní případy a ne žádné fiktivní a neurčité osoby - příklady). Nicméně sám uznejte, že toto je krajní příklad.

Všechny příspěvky, které jsem vložil, nebyly myšleny jako osobní útok na Vás nebo Evropu, jestli to tak někdy vypadalo, tak se omlouvám (i když mě to občas obrazně řečeno zvedalo ze židle). Ale ono to co považuje jiný za dogma nemusí platit vždy v každém úhlu pohledu. Protože ani to paušalizování nelze vždy použít pro definici filatelisty.
« Poslední úpravu provedl(a) regula_jan v 31. 7. 2015, 14:08. »
Registrovaný uživatel
Téma zasa začína byť napätá ako guma v trenkách, tak sa ju pokúsim mierne odľahčiť:

Ak by sme tu mali medzi diskutujúcimi nejakého lekára psychiatra, ktorý sa venuje závislostiam (drogy, alkohol), tak by sa uňho určite prejavilo to, čomu hovoríme profesionálna deformácia a navrhol by, aby sme Zberateľa-filatelistu, ktorý rozpredá svoju zbierku a filateliu a zberateľstvo "zavesí na klinec" nazývali abstinujúcim filatelistom –zberateľom. Takýto jedinec (ako ho popísal wjem v príspevku #179) by bol ľahko identifikovateľný podľa toho, že sa mu začína vyrovnávať chrbát, prepadnutý hrudník sa začína dostávať do podoby v akej bol pred tým, ako sa uňho prejavila závislosť na zbieraní-filatelii a zrak by sa postupne upravoval k lepšiemu. Toto zlepšenie zdravotného stavu sa samozrejme týka, len jedincov, ktorým uvedená závislosť zdravie nepoškodila nenávratne.

Záver:
Zberateľ-filatelista, ktorí rozpredá svoju zbierku (zbaví sa závislosti na známkach) = abstinujúci zberateľ filatelista.

PS: Ono to naše zbieranie v podstate určitou formou závislosti je ... ;)
Registrovaný uživatel
regula_jan napsal
Všechny příspěvky, které jsem vložil, nebyly myšleny jako osobní útok na Vás nebo Evropu, jestli to tak někdy vypadalo, tak se omlouvám (i když mě to občas obrazně řečeno zvedalo ze židle). Ale ono to co považuje jiný za dogma nemusí platit vždy v každém úhlu pohledu. Protože ani to paušalizování nelze vždy použít pro definici filatelisty.


Vážený pane kolego,
nemáte se omlouvat za co. Právě naopak, naše debaty jsem bral naprosto v pohodě a tudíž jsem je také tak včera odpoledne v jedné poznámce ocenil.

Terminologie je velmi potřebná záležitost, která dokáže jedním slovem naznačit danou skutečnost, které lidé stejného zájmu okamžitě porozumí. Proto je užitečné na těchto termínech trvat.
Pokud se ale bude jednat například o termín filatelie, nejsem si jist, jestli je síla se shodnout na daném významu. Buď zaujmeme pozici obsáhlejší a nedopracujeme se k žádnému vysvětlení, nebo formu stručnou, pod kterou si ale může každý nalézt svoji parketu.

Proto se přikláním k druhé možnosti a formuloval bych ji takto.

Filatelista je člověk, jehož zájmem je poštovní historie.

Pokud bychom se chtěli pouštět do debat nad obsáhlejší verzí, byly by to desítky subjektivních názorů, které by zákonitě šly ve své podstatě proti sobě. Pouze termín systematický sběratel lze napadat z mnoha subjektivních úhlů pohledu atd.

V případě termínu numismatika zde kolega numismatik-FJI dodal celkem obsáhlý soubor, ze kterého se lze shodnout na výtahu z poznámek novějšího data. V případě filatelie si to nedovedu představit. Možná to pramení na skutečnosti, že numismatika má pevnější základy, v lepší organizaci. Filatelistické hnutí mě spíše připadá nepřehlednější i pro členy samotné (můj dojem).
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
« Poslední úpravu provedl(a) Evropa1 v 31. 7. 2015, 16:32. »
Registrovaný uživatel
Pan kolega regula_jan.Vašim poslednym prispevkom ste mi spravili velku radost.Vaše vety sa mi už čitaju ovela lepšie ako ta definicia filatelistu z #97.Ja vam poviem prečo som to robil.Ak napiše nepresnu definiciu k tomu čo je filatelia niekto novy čo tu ma dva prispevky tak sa len pousmejem.U vas to je ine .Vy ste tu moderator mate tu velku važnost,vaše tvrdenie sa tu može chapat ako mienkotvorne.Preto som sa snažil vas poopravit.Vo filatelistickych kluboch tam kde som posobil vo Wiedni,Prahe,Bratislave stale chodia na stretnutia stari filatelisty,ktorí už proste nevladzu zbierat,/ napr.im už nesluži zrak,neovladaju internet,už nevladzu cestovat ,tak je rozumne už nezbierat.Ich vedomosti im ale nikto nezobral a verte určite by sa zišli viacerym z nas.Oni sa až do smrti budu citit ako filatelisti a mi ich tak aj berieme.Ten vaš povodny nazor bol velmi extremny a nadalo sa s nim suhlasit.Dakujem že ste moje prispevky neignorovali.
_______________
Registrovaný uživatel
Aby to názvoslovie a terminológia nebola taká jednoduchá, tak ešte tu neprišiel na pretras termín - vášnivý filatelista - takto si vášnivého filatelistu predstavujem ja (Ladislav Frej st. alias p. Černý) ;)
https://www.youtube.com/watch?v=aR7QDk6NZzQ
Moderátor
numismatik-fji napsal
"numismatika-historická věda zabývající se studiem platebních prostředků, zejména pak mincí a papírových platidel, ale i medailí, medailonů, žetonů, nouzových platidel, účelových známek, poukázek, směnek, cenných papírů, jakož i vznikem, vývojem, popisem a funkcí peněz.
Numismatika sleduje také způsob ražby mincí, jejich tvar, obrazy, texty, hmotnost,velikost a složení kovu. Dále tato věda zkoumá jednotlivé mincovní a měnové jednotky (nominály), jejich vývoj a vzájemné vztahy. Aplikací hospodářské teorie o vzniku a funkci mince se numismatice dostalo širších úkolů se zabývat i problematikou peněžního hospodářství. Na novou základnu se dostalo studiem historicko-kulturního významu numismatického materiálu umocněného historickým svědectvím mincovního obrazu a jeho výtvarné hodnoty. V tomto pojetí se numismatika zabývá historickým vývojem a funkcí směnných a peněžních prostředků a jejich ekonomickým, sociálním, kulturním a historickým významem v úzké návaznosti na charakter oběživa v minulosti a na ekonomický a společenský vývoj.

Což do značné míry souzní i s filatelií. Dokonce by se dalo i tvrdit, že filatelie je součástí numismatiky (známka = cenný papír, platidlo, nouzové platidlo, nouzová mince, etc.). Nezabývá se sice problematikou peněžního hospodářství, ale poštovního provozu. A nic naplat poštologie tak nějak zkrátka neexistuje. ;)
Moderátor
Evropa1 napsal
Proto se přikláním k druhé možnosti a formuloval bych ji takto.

Filatelista je člověk, jehož zájmem je poštovní historie.


Tak s tím zásadně nesouhlasím, protože poštovní historie je pouze jedna z několika částí filatelie. To by jste vyloučil např. tradiční třídu, která se poštovní historií zabývat vůbec nemusí nebo pouze okrajově.

m1234 napsal
U vas to je ine .Vy ste tu moderator mate tu velku važnost,vaše tvrdenie sa tu može chapat ako mienkotvorne.Preto som sa snažil vas poopravit....


Moderátor sice jsem, ale někde jinde (evropské známky a námětová filatelie) a moderátor je tu spíše ke korekci a usměrňování. Nicméně to, že by mě zde mohl z tohoto titulu někdo nový brát jako nositele čisté pravdy mě nenapadlo. Také se ale nebojím své názory obhajovat, i proto tu vystupuji pod svým jménem. A pokud mne někdo přesvědčí, že se mýlím, jsem schopný to uznat. Ale v této problematice mne zatím nikdo nepřesvědčil o opaku.

Spoustu lidí považuji za fundovanější. Takový Dejvy je schopný mě utáhnout na vařené nudli a odvážím se říct, že pokud argumentuje on, je to téměř "neprůstřelné".
Registrovaný uživatel
regula_jan napsal
Evropa1 napsal
Proto se přikláním k druhé možnosti a formuloval bych ji takto.

Filatelista je člověk, jehož zájmem je poštovní historie.


Tak s tím zásadně nesouhlasím, protože poštovní historie je pouze jedna z několika částí filatelie. To by jste vyloučil např. tradiční třídu, která se poštovní historií zabývat vůbec nemusí nebo pouze okrajově.



Ale pozor. Pod termínem poštovní historie si můžete představit naprosto vše. Tedy historii od roku X (tedy od začátku poštovní přepravy zásilek) do roku 2015, včetně všech dílčích souvisejících nástrojů.
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Registrovaný uživatel
Evropa1 napsal
regula_jan napsal
Evropa1 napsal
Proto se přikláním k druhé možnosti a formuloval bych ji takto.

Filatelista je člověk, jehož zájmem je poštovní historie.


Tak s tím zásadně nesouhlasím, protože poštovní historie je pouze jedna z několika částí filatelie. To by jste vyloučil např. tradiční třídu, která se poštovní historií zabývat vůbec nemusí nebo pouze okrajově.



Ale pozor. Pod termínem poštovní historie si můžete představit naprosto vše. Tedy historii od roku X (tedy od začátku poštovní přepravy zásilek) do roku 2015, včetně všech dílčích souvisejících nástrojů.


Takže ten rok X je od starověkého Aigypta a Sumeru?
Registrovaný uživatel
Gorila - da sa ist asi velmi daleko do historie.Horšie to ale je niečo z toho obdobia ukazat.
_______________

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 4 5 6 7 8 9 10 > »

Sběratel.com » Poštovní známky - naše » Zkušební značky

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1