Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Rady začátečníkům » Znamky jako investice bez zvlastniho vztahu?

Vykupminci.cz
Numisargo

Znamky jako investice bez zvlastniho vztahu?

Moderátoři: dejvy, ikanek, Jaromir, pavlinka, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 4 5 6 7 8 9 10 11 > »

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
barbar napsal
Milý pane uživateli voidiku. ...
Uvědomte si prosím, že na vaši otázku se nedá odpovědět pouze ve dvou třech věcných příspěvcích,či dokonce jakých si faktech.
Vaše otázky jsou diskuzního charakteru,kde není možná jednoznačna odpověď.Otazka nebyla typu určení, či ocenění,kde odpovědi bývají krátké a věcné...
Zde se snažíme sami vzajemně zhodnotit naše názory a zkušenosti.


Nevim, proc mi tohle pisete, protoze ja ani naznakem netvrdil, ze mi to prijde jednoduche a uz vubec si nenarokuji, ze musim dostat odpoved - proste jsem se zeptal a kdo chce, svobodne odpovi.

barbar napsal
Také není novinkou, pokud se jedna o zajímavější téma,že diskuze bývá raznějšiho charakteru.
Konkretně v tomto připadě si však nemyslím,že byl překročen práh etikety slušnosti. ..


Nikde jsem nenapsal ani nenaznacil, ze by se tu nediskutovalo slusne. Proc to pisete?
Ja jsem se pouze snizil rict, ze ta diskuse byla zatim pro me vesmes k nicemu, pokud jde o puvodni tema. Jinak jsem si samozrejme udelal obrazek o leccem...
Moderátor
Podivejte se,nemá smysl se zde handrkovat..
Má reakce na vaš příspěvek je jaká je....
Možná mě mrzí vaš celkově pohrdavý trochu nevděčný postoj a to zejména po příspěvků uživatele kosicana...
Na druhou stranu chápu,jste zde krátce.
Proto se vám omlouvám ,pokud se vás to příliš dotklo. ..
Nebudu to dále komentovat. ..
Moderátor
Je docela zádel přečíst si poslední 2-3 stránky vlákna a potom první příspěvek

voidik napsal
...
Zajimal by me tedy vas nazor, jestli si myslite, ze je to dobry napad v situaci, kdy tomu osobne nemohu dat prilis casu (nejaky samozrejme ano) a nemam k tomu v tuhle chvili zadny zvlastni vztah.
Kdyz se na to podivam pragmaticky jako na investicni nastroj (spise prostredek pro udrzeni hodnoty nez kvuli primarnimu dosazeni zisku) zdaji se mi znamky v mnoha ohledech vyrazne praktictejsi ...

Myslite, ze ma smysl tomu venovat nejaky cas a prozkoumat, jestli je to rozumna moznost?

Dekuji za vase nazory


Špatná myšlenka to určitě není, min. co se týče udržení hodnoty investice. Všechny volné prostředky bych do toho ale nedal. Osobně bych se porozhlédl po nějaké klasice bez "velké" specializace, která je dobře prodejná alespoň v evropském měřítku. Startovací cena v řádu vyšších stovek € a víš pro samotné známky, celistvosti ca od tisíce víš. V menších částkách to asi nebude mít smysl, ve vyšších dle možností investora. Samozřejmě i s případným následným prodejem člověk bude muset vyvinout určitou energii a věnovat tomu čas, ale kdo kdy něco prodával (a je jedno jestli auto, byt nebo porcelán) tak ví, že bez toho se to neobejde.
Moderátor
Evropa1 napsal
tento pán je schopen vybudovat něco, co má velkou historickou hodnotu a každá další položka tuto kolekci rozšiřuje. Pokud bych se zachoval jako "prodejná děvka" a tato položka by skončila někde v trezoru investora mezi dalšími vzácnostmi, kterým daný člověk nerozumí, pak bych se musel stydět!

Samozřejmě je to pouze můj subjektivní pohled a neberu vám ten váš.


Pokud tento pán nepropůjčí nebo nedaruje svoji sbírku s velkou historickou hodnotou muzeu nebo jiné instituci, ve které bude veřejně přístupná, bude její význam pro společnost nulový jako ta jedna položka v trezoru onoho investora. Oba by se chovali stejně egoisticky - materialisticky (v dobrém slova smyslu) ačkoliv každý z jiného důvodu.

taho napsal
...
Já mám svůj koníček rád, ... .
Pro mě to je i v současné době i investice, která mi snad umožní udržet životní úroveň po odchodu do důchodu ... .


Bohužel je mnoho lidí "plačících" nad stavem svých sbírek ČSR II, o kterých si mysleli ve svém produktivním věku, kdy je budovali, že jim zajistí "klidné" stáří. Potenciál růstu cen (nebo alespoň udržení hodnoty) u novinek a "levného" materiálu je minimální. Proto by bylo asi dobré rozlišovat sběratelství a investiční sběratelství, popřípadě mluvit ještě jako o položkách sběratelské povahy zahrnuté i investičním portfoliu investora.
Registrovaný uživatel
regula jan zapomněl jsem napsat, že nesbírám známky, ale mince a medaile,ale může se stát totéž - propad cen.
Proto máme důchodové pilíře :)
Registrovaný uživatel
regula_jan napsal
Špatná myšlenka to určitě není, min. co se týče udržení hodnoty investice. Všechny volné prostředky bych do toho ale nedal. Osobně bych se porozhlédl po nějaké klasice bez "velké" specializace, která je dobře prodejná alespoň v evropském měřítku. Startovací cena v řádu vyšších stovek € a víš pro samotné známky, celistvosti ca od tisíce víš. V menších částkách to asi nebude mít smysl, ve vyšších dle možností investora. Samozřejmě i s případným následným prodejem člověk bude muset vyvinout určitou energii a věnovat tomu čas, ale kdo kdy něco prodával (a je jedno jestli auto, byt nebo porcelán) tak ví, že bez toho se to neobejde.


Diky za nazor.
Problem je, ze "spinit" si s tim ruce nema smysl kvuli "utopeni" 10k EUR a (mozna naivne) predpokladam, ze poskladat rozumnou investici treba v objemu alespon nad 100k EUR z dilcich znamek nebo celistvosti na cenove urovni, kterou zminujete, muze byt trochu prakticky problem (hlavne cas a dostatek prilezitosti k tomu, udelat dobry obchod). Jsou takove prilezitosti?
Ta exitovatelnost je dulezity, ale podruzny prvek - hlavni je geograficky neomezeny zajem (jak rikate minimalne v Evropskem meritku) a velky potencial pro udrzeni hodnoty. Pro velmi rychlou a bezpracnou likviditu jsou tu jine nastroje a nikdo nerika, ze se to musi dat zrealizovat za tyden a bez namahy.
Moderátor
Pokud se budeme bavit o investici o objemu 100 tis. €, tak si myslím, že je reálné seskládat investici z nějakých 10-20 zajímavých položek s investičním potenciálem (nebo alespoň dlouhodoběji udržitelné hodnoty) během půl roku (jarní / pod-zimní aukční sezóny), maximálně roku. Asi by to šlo realizovat i nákupem 1-2 položek dle aktuální nabídky. Otázkou je, zda při této variantě neporoste pravděpodobnost přeplacení a tedy následného prodloužení časového horizontu zhodnocení. Asi jako ve všem i tady by mohlo platit, že širší spektrum položek znamená větší diverzifikaci rizika.
Osobně se v těchto řádech ale nepohybuji a jsem hlavně sběratel, takže větší váhu by mělo mít slovo někoho, kdo se o tuto problematiku zajímá dlouhodoběji a jsou za ním výsledky. Jako potencionální investor bez určité "sběratelské historie" ale asi taky budete muset počítat s tím, že výhodně nezískáte nic nějakým privátním nákupem bez zprostředkovatele (a asi se to bude týkat i následného prodeje). Kvalitní materiál se dá sehnat převážně v aukcích a lze očekávat, že aukční přirážky a provize s výškou investice a horizontem zhodnocení udělají taky své.
Registrovaný uživatel
Dobry den,

chtel bych podekovat za pekne filatelisticke forum a zejmena za tohle tema, protoze jsem v plus minus podobne situaci jako jeho zakladatel. Nejakou dobu zpatky jsem se v ramci diversifikace portfolio zacal zajimat o alternativni dlouhodobe investice, a to s pozadavkem na ochranu penez pred inflaci, udrzeni hodnoty, eventualne s potencialem rustu, likvidni po celem svete, s moznosti snadneho a diskretniho ukryti a prevezeni do zahranici v pripade nutnosti. Pomijim ted veci jako cenne papiry apod. Nemovitosti jsou fajn, cenne kovy taky, ale ani s jednim neutecete, kdyz se tu stane neco jako v unoru 1948. Znamky se mi zacaly jevit jako idealni…na youtube jsem nasel prednasku Davida Koprivy…pak jsem se zacal vice zajimat, sledovat par aukci, projizdet weby, katalogy…no a zacal byt cim dal vice zmaten. Leckdy zvlastni ceny v katalozich versus realita…falza nejen znamek samotnych, ale i atestu…coz znamena, ze clovek pujde do aukcniho domu ci za znalcem jako je treba pan Kopriva a to znamena k cene znamek pridat desitky procent navic (coz dost limituje pripadny zisk pri budoucim prodeji). A to vsechno bez zaruky, ze se mi do ruky dostane skutecne hodnotna znamka ci rarita, protoze kdyz takova za dobrou cenu bude, co zabrani znalci ci nekomu z aukcniho domu, aby si ji nechal pro sebe ci pro kamarada. A desitky ci stovky milionu na to, abych se dostal ke znamkam, na ktere oni nemaji kapital, zase nemam ja :-)

Takze moje puvodni predstava – mam 1-2 mega, poridim nejake stare britske znamky (treba nepouzitou Penny Black), Post Paid Mauricius, nejake prvni znamky kolonii, pripadne neco perspektivniho z Indie nebo Ciny, soupnu to do trezoru a je zainvestovano, zacala dostavat povazlive trhliny. No, a pak jsem prisel na tohle tema, ktere vznikajici obavy jeste posililo.

Predesilam, ze jsem na tom jako vyse uvedeny kolega…sbirani znamek jako konicek me nelaka (jako kazdy kluk jsem je samozrejme sbiral a dodnes si obcas nostalgicky prohlednu tech par alb, co mam doma), protoze konicky mam jine, ale zase na druhou stranu, mam rad hodnotne veci a pri investovani davam prednost vecem, na ktere si mohu “sahnout”.

Pres vsechno vyse uvedene si stale pohravam s myslenkou, zda nezajit k Burdovi, pripadne zkontaktovat pana Koprivu. Takze asi potrebuju vydesit a definitivne odradit. Mohl by mi nekdo tudiz prosim naznacit, kolik navic krome pripadne ceny znamek bych si mel pripravit pri vyuziti takovych sluzeb?

Dekuji
Registrovaný uživatel
Tak jen pro doplneni... Ja jsem zatim nijak nepokrocil. Porad resim stejny "problem" a neznam reseni, u ktereho bych si jen vzdalene myslel, ze je efektivni. Rezie (resp. riziko, ktere je potreba pokryt) zrejme zabije atraktivni vlastnosti, ktere na tom vidim(e).
Nepokryte doufam, ze se odhodlate, udelate nejake pokusy a pak zde nasdilite zkusenosti :-)
Hodne zdaru
Registrovaný uživatel
Dobrý večer, vaše dotazy spíše naznačují, že se vám jedná o spekulaci. Domnívám se, že i v CZ jsou investiční známky notoricky známé, ale u nich musíte počkat, až je někdo bude prodávat. Jako příklad uvedu asi sběratelsky i investičně nejzajímavější známkou je chybotisk Osvobozená republika 50 h výplatní přetisknutá jako výpotřební na 50 h doplatit. K pořízení této známky 2 mega zatím mohou stačit.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
kolemjdouci007 napsal
Nejakou dobu zpatky jsem se v ramci diversifikace portfolio zacal zajimat o alternativni dlouhodobe investice, a to s pozadavkem na ochranu penez pred inflaci, udrzeni hodnoty, eventualne s potencialem rustu, likvidni po celem svete, s moznosti snadneho a diskretniho ukryti a prevezeni do zahranici v pripade nutnosti. Pomijim ted veci jako cenne papiry apod. Nemovitosti jsou fajn, cenne kovy taky, ale ani s jednim neutecete, kdyz se tu stane neco jako v unoru 1948. Znamky se mi zacaly jevit jako idealni…na youtube jsem nasel prednasku Davida Koprivy…


Jestli dovolíte, budu plnit roli druhé strany a budu vám pokládat otázky.

Z čeho soudíte, že jsou pro vás známky ideálním investorským okruhem?

Pokud zůstaneme pouze ve sběratelském světě, pak máte přehled i o jiných možnostech?

Nechal jste se pouze ovlivnit obchodníky s filatelistickým materiálem (kteří ale budou za všech okolností hájit svoje zájmy), nebo toto vaše rozhodnutí pramení z racionálních pohnutek, které jsou podpořeny všeobecným přehledem?
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
« Poslední úpravu provedl(a) Evropa1 v 27. 11. 2019, 6:49. »
Registrovaný uživatel
Za kolegu, ktery ozivil tohle mrtve vlakno, mluvit nemuzu, ale moje motivace rozhodne neni spekulace, tedy investice s primarnim ucelem vzrustu ceny (na to jsou uplne jine a snadneji realizovatelne moznosti). Jak uz jsem mnohokrat psal vyse ve vlaknu, me osobne zajima snadno transportovatelny nositel hodnoty, ktery by byl rozumne rychle likvidni idealne v celosvetovem meritku (nebo alespon u evropskych sberatelu). Nejaky narust hodnoty v case je temer jiste potreba, protoze rezie spojena s nakupem nebude trivialni a je potreba ji pokryt, ale nebavime se tu o ocekavani desitek procent v radu let (to muze byt prijemny bonus).
Moznost, kterou navrhujete je atraktivni. V druhem sledu je treba overit, jestli se to da zrealizovat (nekdo prodava?), jestli bezpecne (neni to falzum?), jestli ekonomicky (provize?), a predevim, jestli to neni nesmysl (druhy, treti nazor) a ma to opravdu danou cenu a pozadovanou likviditu. Diky za prispevek kazdopadne.
Registrovaný uživatel
Obávám se, že se začíná zvyšovat počet lidí kteří uvažují dlouhodobě. Koupit něco za tolik a prodat (o cca deset a více let později, budeli nutnost) s nějakým ziskem.

Ono je prakticky jedno, jestli si já koupím kilovou cihlu zlata nebo voidik koupí známku. Já budu přemýšlet jestli ta cihla není nadopovaná wolframem a voidik zas' estli v ruce nedrží kousek cigaretového papírku.

A je jedno jestli se jde o drahé kovy (Au,Ag,Pt,Pd), mince, bankovky, filatelistický materiál, automobilový veterány nebo starožitnosti. Někam ty peníze přijít musí. Asi je riziko v této oblasti chápáno jako nižší než u ostatních "alternativ" (nemovitosti, obrazy, akcie, dluhopisy, podílové fondy, tichý společník, p2p nebo p2b půjčky).
Moderátor
Že se zvyšuje počet lidí kteří uvažují dlouhodobě - v žádném případě se toho nemusíme obávat. Spíše je velké plus že se zvyšuje počet lidí, kteří se začínají konečně starat o své finance. A je úplně jedno jestli ukládají do známek, mincí, drahých kovů, starožitností nebo nemovitostí.
Registrovaný uživatel
blazek007 napsal
A je úplně jedno jestli ukládají do známek, mincí, drahých kovů, starožitností nebo nemovitostí.


Souhlas. Pouze bych si dovolil jednu poznámku. Investujme do čehokoli, ale mějme o dané problematice alespoň základní znalosti, protože pokud bychom se v dobré víře svěřili pouze do rukou tzv. "odborníků," nemuselo by to dopadnout dobře.
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
« Poslední úpravu provedl(a) Evropa1 v 27. 11. 2019, 12:44. »
Moderátor
Ano, to je pravda, protože se zvyšujícím zájmem o něco se také stejně tak zvyšuje počet různých podvodníků nebo padělatelů.
Registrovaný uživatel
gorila napsal
Obávám se, že se začíná zvyšovat počet lidí kteří uvažují dlouhodobě. Koupit něco za tolik a prodat (o cca deset a více let později, budeli nutnost) s nějakým ziskem.

Ono je prakticky jedno, jestli si já koupím kilovou cihlu zlata nebo voidik koupí známku. Já budu přemýšlet jestli ta cihla není nadopovaná wolframem a voidik zas' estli v ruce nedrží kousek cigaretového papírku.

A je jedno jestli se jde o drahé kovy (Au,Ag,Pt,Pd), mince, bankovky, filatelistický materiál, automobilový veterány nebo starožitnosti. Někam ty peníze přijít musí. Asi je riziko v této oblasti chápáno jako nižší než u ostatních "alternativ" (nemovitosti, obrazy, akcie, dluhopisy, podílové fondy, tichý společník, p2p nebo p2b půjčky).


vsechny tyhle instrumenty, ktere vyse zminujete maji nejake vlastnosti, ktere je odlisuji, i kdyz primarni ucel je treba velmi podobny

resit to obecne a porovnavat je jiste nad ramec tehle diskuse a zdejsiho slozeni diskutujicich, nehlede na to, ze kazdy resi trochu jiny problem

kdyz se budeme drzet znamek, je asi dobre poznamenat klicove vlastnosti, ze jsou hmotne (rekneme nezavisle na technologiich a bankach atp.), velmi snadno transportovatelne a v podstate i obtizne identifikovatelne/zabavitelne - to je v zasadnim kontrastu se zlatymi slitky a v dusledku i mincemi, o veteranech nemluve

ja v tom ve sve situaci vidim znacnou vyhodu, ale neumim to zatim uspokojive zrealizovat (zejmena kvalitni nakup a vyhodnocoveni likvidity)
Moderátor
Všechno chce svoje, pokud chci investovat, mám fin.prostředky tak si musím nejprve ujasnit co od invetsice požaduji, např. výnos, likviditu, čas horizont apod. Dle mého pokud chci investovat 1-2mil. Kč tak bych doporučil nejprve si ujasnit co jsem psal a poté pokračoval dál. Mince, známky, kameny, vzácné kovy, porcelán apod. každému dle libosti. Ale vždy bych aspon chvíli než se rozhodnu co koupit kolem toho chodil, ptal, informoval atd. Tedy pokud nemám skutečně dobrého "kamaráda odborníka" který řekne hele Fando kup tohle. Ale tohoto kamaráda většina nemá. Takže co je hlavní INFORMACE. A ta stojí nejvíce. Nikdo Vám zadarmo "dobře" neporadí.
Moderátor
Pokud tady někdo na foru čeká, že mu řekne, hele ted se prodává tohle, je to silně pod cenou - to určo kup - tak je bláhový :-)
Registrovaný uživatel
voidik napsal
kdyz se budeme drzet znamek, je asi dobre poznamenat klicove vlastnosti, ze jsou hmotne (rekneme nezavisle na technologiich a bankach atp.), velmi snadno transportovatelne a v podstate i obtizne identifikovatelne/zabavitelne - to je v zasadnim kontrastu se zlatymi slitky a v dusledku i mincemi, ...


Myslím si, že jste se dopustil zjednodušeného pohledu a to ve prospěch pouze jedné aktivity, tak tuto problematiku ale nelze pojmout.

Známka je pouze slabý papírek a z toho plyne skutečnost, že je náchylná na poškození, které jí může zcela znehodnotit. Nesmíme jí přenášet z tepla do zimy, musíme se vyvarovat vlhkému prostředí a i bankovní trezor musí být na známky vybaven. Není také pravdou, že by z těchto důvodů byly známky lehce transportované a vzácné známky byly neidentifikovatelné. Právě naopak každá vzácná známka má svojí historii, která vychází z jejího aukčního výskytu a z její lehce rozpoznatelné identifikace. Toto hledisko ale není na závadu, právě naopak jí zatraktivňuje.

Naopak mince můžeme za předpokladu dobrého zabalení zakopat do země a za 50 let vykopat bez zjevných stop poškození. I vzácné mince jsou ale lehce identifikovatelné, kde platí to samé, jako u známek.

Naprosto neidentifikovatelné jsou naopak zlaté slitky, protože není nic jednoduššího, než vybrousit číslo, nebo je přetavit atd.

Tato problematika je opravdu složitější a každá oblast má svoje plusy, ale také mínusy. Neexistuje tedy oblast, která by vykazovala pouze výhody.
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
« Poslední úpravu provedl(a) Evropa1 v 27. 11. 2019, 13:50. »
Registrovaný uživatel
Evropa1 napsal
voidik napsal
kdyz se budeme drzet znamek, je asi dobre poznamenat klicove vlastnosti, ze jsou hmotne (rekneme nezavisle na technologiich a bankach atp.), velmi snadno transportovatelne a v podstate i obtizne identifikovatelne/zabavitelne - to je v zasadnim kontrastu se zlatymi slitky a v dusledku i mincemi, ...


Myslím si, že jste se dopustil zjednodušeného pohledu a to ve prospěch pouze jedné aktivity, tak tuto problematiku ale nelze pojmout.

Známka je pouze slabý papírek a z toho plyne skutečnost, že je náchylná na poškození, které jí může zcela znehodnotit. Nesmíme jí přenášet z tepla do zimy, musíme se vyvarovat vlhkému prostředí a i bankovní trezor musí být na známky vybaven. Není také pravdou, že by z těchto důvodů byly známky lehce transportované a vzácné známky byly neidentifikovatelné. Právě naopak každá vzácná známka má svojí historii, která vychází z jejího aukčního výskytu a z její lehce rozpoznatelné identifikace. Toto hledisko ale není na závadu, právě naopak jí zatraktivňuje.

Naopak mince můžeme za předpokladu dobrého zabalení zakopat do země a za 50 let vykopat bez zjevných stop poškození. I vzácné mince jsou ale lehce identifikovatelné, kde platí to samé, jako u známek.

Naprosto neidentifikovatelné jsou naopak zlaté slitky, protože není nic jednoduššího, než vybrousit číslo, nebo je přetavit atd.

Tato problematika je opravdu složitější a každá oblast má svoje plusy, ale také mínusy. Neexistuje tedy oblast, která by vykazovala pouze výhody.


jen strucne odpovim, ze jste si to vylozil (nejspis kvuli forme, jak jsem to napsal) jinak nez jsem to myslel - myslel jsem, ze je to spatne identifikovatelne napr. celnim urednikem - tezko to najde, a kdyz najde, tak nema tuseni, co drzi v ruce
s tim transportem chapu vas pohled, ale myslim, ze nouzove to kratkodobe snese hodne - je zbytecne to pitvat, ja chapu vas "odborny" pohled, ale ten se od mych potreb vyznamne odklani - otazkou je tak nalezeni stycnych bodu a ja muzu pak jen skoncit tim, ze to proste neni vhodna varianta...
Registrovaný uživatel
Ještě jedna poznámka.

Kdo chtěl investovat do sběratelských věcí, měl si vzpomenout před pěti, ještě lépe deseti lety, protože dnešní ceny jsou již na historických maximech a každou zajímavější známku, či minci musíme kupovat za maximální (v lepším případě) cenu v renomovaných aukčních domech, které těmto položkám udělají velkou reklamu, která přiláká velký zájem z řad sběratelů a investorů. Atd.
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Moderátor
Pro voidik: Být na Vašem místě tak bych takhle celní úředníky nepodceňoval - že nevědí co drží v ruce. Byl by jste nemile překvapený.
Moderátor
Evropa1 napsal
Ještě jedna poznámka.

Kdo chtěl investovat do sběratelských věcí, měl si vzpomenout před pěti, ještě lépe deseti lety, protože dnešní ceny jsou již na historických maximech a každou zajímavější známku, či minci musíme kupovat za maximální (v lepším případě) cenu v renomovaných aukčních domech, které těmto položkám udělají velkou reklamu, která přiláká velký zájem z řad sběratelů a investorů. Atd.


Ono vhodná doba není nikdy. A tvrdit/myslet, že je cena na maximum. To může být a nemusí. Dnes může přijít informace XXXX a cena může jít dolů nebo nahoru :) o x%.
Registrovaný uživatel
Tuto poznámku jsem čekal. Samozřejmě tuto otázku nelze nikdy zcela přesně odhadnout, ale jak se říká, nic neroste do nebe a když to člověk sleduje, jak některé ceny si může dovolit pouze pár jedinců z řad investorů, kterým jejich ješitnost nedovolí prohrát dražbu a znalejší jedinci se pouze dívají, pak....
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 4 5 6 7 8 9 10 11 > »

Sběratel.com » Rady začátečníkům » Znamky jako investice bez zvlastniho vztahu?

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1