Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Rady začátečníkům » Znamky jako investice bez zvlastniho vztahu?

Vykupminci.cz
Numisargo

Znamky jako investice bez zvlastniho vztahu?

Moderátoři: dejvy, ikanek, Jaromir, pavlinka, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 5 6 7 8 9 10 11 > »

Autor Příspěvek
Moderátor
Evropa1:
Musíme rozlišit, zda-li jde o investora nebo sběratele. Pokud sběratel sní např. převrácený 50/50 a má dostatek financí tak do toho půjde a přeplatí i investora, protože po tom touží a cenu vyšroubuje. Investor si počká na jinou známku, protože mu jde o peníze ne o známku.
Registrovaný uživatel
Charon napsal
Evropa1:
Musíme rozlišit, zda-li jde o investora nebo sběratele. Pokud sběratel sní např. převrácený 50/50 a má dostatek financí tak do toho půjde a přeplatí i investora, protože po tom touží a cenu vyšroubuje. Investor si počká na jinou známku, protože mu jde o peníze ne o známku.


Není to pravidlo a jsou i případy, kdy nepřeplatí. Sběratel má jistý pud sebezáchovy a jisté zkušenosti, které investor-většinou s malým přehledem-nemá.

Jeden příklad:

Jedna položka v cenových relacích 6-7 000 € se nedávno prodala za 19 000 €. To nedražil sběratel s rozumem, ale o tuto položku se prali dva zájemci z řad nesběratelů této oblasti.

K několika bohatým investorům, či začínajícím shromažďovatelům se někteří obchodníci chovají jako k hejlům, kteří se musí oškubat a ono to funguje. Když u některých lidí hraje prim osobní ješitnost, pak se nedivme, že draží, bez ohledu na cenu, dokud nevyhrají.
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Moderátor
Tak určitě vše je případ od případu, ale je fakt, že investor/hejl, je to nejhorší pro klasického sběratele, protože mu šroubuje ceny. Ale zase super pro prodávající: bohužel, toto bude ještě chvilku trvat. Souboj klasického sběratele-investor :-(
Registrovaný uživatel
Investor, ktery takto preplati jakykoliv produkt neni investor, ale blbec - slusne receno.
Registrovaný uživatel
voidik napsal
Rezie (resp. riziko, ktere je potreba pokryt) zrejme zabije atraktivni vlastnosti, ktere na tom vidim(e).
Nepokryte doufam, ze se odhodlate, udelate nejake pokusy a pak zde nasdilite zkusenosti :-)
Hodne zdaru

Diky, nicmene myslim, ze na tom budu stejne, jak Vy. Protoze presne tak, rezie to dostane celkove nekam uplne jinam...navic je porad otazka, zda i jeji zaplaceni da nejakou zaruku.

OskarOto napsal
Dobrý večer, vaše dotazy spíše naznačují, že se vám jedná o spekulaci. Domnívám se, že i v CZ jsou investiční známky notoricky známé, ale u nich musíte počkat, až je někdo bude prodávat. Jako příklad uvedu asi sběratelsky i investičně nejzajímavější známkou je chybotisk Osvobozená republika 50 h výplatní přetisknutá jako výpotřební na 50 h doplatit. K pořízení této známky 2 mega zatím mohou stačit.

Dekuji za reakci.
No to samozrejme zalezi, jak definujete spekulaci. Ja bych muj umysl definoval spise jako "investici", ale to je jen o terminologii.

Ackoliv jsou moje znalosti o znamkach chabe, tak pokud se nepletu, Vami uvadena znamka je nejspise jedinou puvodem ceskou znamkou, ktera muze byti bez problemu kdykoliv likvidni i v zahranici. Ale jelikoz je tuzemska a zachovalo se jich malo (do 20 kusu, pokud se nepletu), tak az se nejaka objevi k prodeji, vubec bych se nedivil nejakemu silenstvi "jesitnch vlastencu" na aukci (viz priklad kolegy o trojnasobnem preplaceni polozky - 19k EUR misto 6-7k) kvuli necimu egu.
Presne z tohoto duvodu (mimo jine) si myslim, ze vetsi smysl davaji znamky zahranici...pokud se bavime o ucelu, pro ktery po nich koukam ja.

Evropa1 napsal
Jestli dovolíte, budu plnit roli druhé strany a budu vám pokládat otázky.

Z čeho soudíte, že jsou pro vás známky ideálním investorským okruhem?

Pokud zůstaneme pouze ve sběratelském světě, pak máte přehled i o jiných možnostech?

Nechal jste se pouze ovlivnit obchodníky s filatelistickým materiálem (kteří ale budou za všech okolností hájit svoje zájmy), nebo toto vaše rozhodnutí pramení z racionálních pohnutek, které jsou podpořeny všeobecným přehledem?

Dekuji za nazor. Takovou oponenturu jsem presne potreboval.

Ja si netroufam rici, ze jsou znamky pro me idealni. Spise se da rici, ze jsou mi tak nejak nejblizsi z alternativnich investic.
Mince mi nic nerikaji (kdyz nepocitam zlate a stribrne, ktere kupuji jen kvuli kovu), bankovky taky ne, investicni alkohol jde uplne mimo me (castecne taky proto, ze sam jsem skoro abstinent), veterani (auta ci motorky) me nebavi - jsem spise na moderni vozy no a treba vytvarne umeni? Ja jsem spise racionalni clovek a z kultury me uzije maximalne na klasickou hudbu a literaturu...obrazy, sochy apod. to mi nic nerika. Zapomnel jsem na neco?

No a kdyz si to vsechno sesumiruju, tak mi znamky z alternativnich investiv proste vychazeji nejlepe.
Riziko, o kterem mluvite, si samozrejme uvedomuji. A proto sem taky pisu...kdyby ne, tak uz se nechavam skubat nekde u Burdy ;)

voidik napsal
Za kolegu, ktery ozivil tohle mrtve vlakno, mluvit nemuzu, ale moje motivace rozhodne neni spekulace, tedy investice s primarnim ucelem vzrustu ceny (na to jsou uplne jine a snadneji realizovatelne moznosti). Jak uz jsem mnohokrat psal vyse ve vlaknu, me osobne zajima snadno transportovatelny nositel hodnoty, ktery by byl rozumne rychle likvidni idealne v celosvetovem meritku (nebo alespon u evropskych sberatelu). Nejaky narust hodnoty v case je temer jiste potreba, protoze rezie spojena s nakupem nebude trivialni a je potreba ji pokryt, ale nebavime se tu o ocekavani desitek procent v radu let (to muze byt prijemny bonus).
Moznost, kterou navrhujete je atraktivni. V druhem sledu je treba overit, jestli se to da zrealizovat (nekdo prodava?), jestli bezpecne (neni to falzum?), jestli ekonomicky (provize?), a predevim, jestli to neni nesmysl (druhy, treti nazor) a ma to opravdu danou cenu a pozadovanou likviditu. Diky za prispevek kazdopadne.

Ano, mam na to plus minus podobny pohled 8)

gorila napsal
Ono je prakticky jedno, jestli si já koupím kilovou cihlu zlata nebo voidik koupí známku. Já budu přemýšlet jestli ta cihla není nadopovaná wolframem a voidik zas' estli v ruce nedrží kousek cigaretového papírku.

A je jedno jestli se jde o drahé kovy (Au,Ag,Pt,Pd), mince, bankovky, filatelistický materiál, automobilový veterány nebo starožitnosti. Někam ty peníze přijít musí. Asi je riziko v této oblasti chápáno jako nižší než u ostatních "alternativ" (nemovitosti, obrazy, akcie, dluhopisy, podílové fondy, tichý společník, p2p nebo p2b půjčky).

No ja osobne vidim dost podstate rozdily mezi treba kilovou cihlou zlata, automobilovym veteranem, obrazem a znamkou...jenom znamku muzu vzit, diskretne schovat nekde v satstvu ci obuvi a zdekovat se tak s majetkem cene stovek tisic az milionu za kopecky. Mozna jsem trosku paranoidni, ale hovori ze me zkusenost mych predku, kteri meli nemovitosti, obrazy, auto a pak prisli bolsevici a uz to nemeli...a jini meli zase penize, jeden den harmonikar Tonda rikal, ze je mena pevna...a za chvili byla "reforma"..."mena", jak trpce vzpominala moje babicka.
Tim nerikam, ze se to stane znovu...ale predstava mit tu moznost se takhle ztratit s nemalym majetkem, bude-li to potreba, mi prijde lakava a uklidnujici. A ne, tolik penez, abych mel paralelni existenci a ulitej majetek treba na NZ, skutecne nemam ;)

Charon napsal
Všechno chce svoje, pokud chci investovat, mám fin.prostředky tak si musím nejprve ujasnit co od invetsice požaduji, např. výnos, likviditu, čas horizont apod. Dle mého pokud chci investovat 1-2mil. Kč tak bych doporučil nejprve si ujasnit co jsem psal a poté pokračoval dál. Ale vždy bych aspon chvíli než se rozhodnu co koupit kolem toho chodil, ptal, informoval atd. Tedy pokud nemám skutečně dobrého "kamaráda odborníka" který řekne hele Fando kup tohle. Ale tohoto kamaráda většina nemá. Takže co je hlavní INFORMACE. A ta stojí nejvíce. Nikdo Vám zadarmo "dobře" neporadí.

Ano, souhlasim. Impulsivnost je v tomto samozrejme nesmysl.
A taky je naprosto jasne, ze zadarmo clovek radu nedostane a za infomace se plati...nicmene otazka zni, zda je ono zaplaceni za takove informace vubec zarukou, ze clovek nekoupi falzum pripadne nebude prilis natahnut na cene.

Charon napsal
Pokud tady někdo na foru čeká, že mu řekne, hele ted se prodává tohle, je to silně pod cenou - to určo kup - tak je bláhový :-)

To snad nikdo ani neocekava :roll:

Charon napsal
Evropa1 napsal
Ještě jedna poznámka.

Kdo chtěl investovat do sběratelských věcí, měl si vzpomenout před pěti, ještě lépe deseti lety, protože dnešní ceny jsou již na historických maximech a každou zajímavější známku, či minci musíme kupovat za maximální (v lepším případě) cenu v renomovaných aukčních domech, které těmto položkám udělají velkou reklamu, která přiláká velký zájem z řad sběratelů a investorů. Atd.


Ono vhodná doba není nikdy. A tvrdit/myslet, že je cena na maximum. To může být a nemusí. Dnes může přijít informace XXXX a cena může jít dolů nebo nahoru :) o x%.

Presne tak...ono je taky potreba rict, kolik cini souhrnna inflace za onech zminovanych 5-10 let. Penize proste ztraceji na cene vice a vice...a bude to horsi a horsi. Taky proto se snazim najit neco, co ji porazi v dlouhodobem horizontu. A jinak samozrejme chapu, ze v pripade nejake velke krize ci zhrouceni spolecnosti budou duezite uplne jine veci, ale to je na jinou debatu :mrgreen:
Registrovaný uživatel
kolemjdouci007 napsal
No ja osobne vidim dost podstate rozdily mezi treba kilovou cihlou zlata, automobilovym veteranem, obrazem a znamkou...jenom znamku muzu vzit, diskretne schovat nekde v satstvu ci obuvi a zdekovat se tak s majetkem cene stovek tisic az milionu za kopecky. Mozna jsem trosku paranoidni, ale hovori ze me zkusenost mych predku, kteri meli nemovitosti, obrazy, auto a pak prisli bolsevici a uz to nemeli...a jini meli zase penize, jeden den harmonikar Tonda rikal, ze je mena pevna...a za chvili byla "reforma"..."mena", jak trpce vzpominala moje babicka.
Tim nerikam, ze se to stane znovu...ale predstava mit tu moznost se takhle ztratit s nemalym majetkem, bude-li to potreba, mi prijde lakava a uklidnujici. A ne, tolik penez, abych mel paralelni existenci a ulitej majetek treba na NZ, skutecne nemam ;)


Doufejme, že katastrofické scénáře nám nehrozí, ale plně rozumím vašim poznámkám, protože já jsem tyto obavy také slýchával z úst svého otce. On to měl ale mnohem těžší, protože žil v době totality, naopak my máme možnost výběru, svobodu a průchozí hranice.

Proto, pokud chcete být i z tohoto důvodu zcela finančně nezávislý, pak můžete svoje portfolio diverzifikovat na mnoho způsobů. Není přeci nic jednoduššího, než si otevřít ve švýcarské, či americké bance svůj účet a na něj převézt ve volně směnitelné měně přebytečnou finanční částku. Nebo si v jedné z těchto bank pronajmout bankovní trezor a do něho schovat přebytečné peníze např. ve zlatě, známkách, mincích atd. Pak všechny obavy spojené s případnou politickou nestabilitou budou zažehnány.
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Registrovaný uživatel
Akékoľvek "investovanie" bez znalostí končí jednou veľkou finančnou katastrofou. A je jedno či investujete do akcií, komodít, umenia alebo zberateľských predmetov. Tie znalosti nenájdete na ulici, ale musíte ich získať učením sa, študovaním literatúry a dlhodobou praxou. Pokiaľ sa niečomu dlhšie intenzívne venujete stávate sa v danom obore odborníkom a neverím, že si k predmetu svojho záujmu nevybudujete zvláštny vzťah. Preto bez vzťahu to nikdy úspešne fungovať nebude.

Bez osobitného vzťahu sa budete musieť obrátiť na niekoho, kto disponuje znalosťami, skúsenosťami a vzťahom k predmetu investovania - investičnému poradcovi. A to je veľmi kritický moment investovania. Bez znalostí si vás natrie ako maslo, opije rožkom a potom ošklbe ako kura. Bez znalostí to nikdy fungovať nebude.

Áno, existuje určitá pravdepodobnosť, že budete úspešný napriek tomu, že nemáte k zberateľstvu ani vzťah a ani potrebné znalosti. No potom si musíte položiť otázku, či nie je ďaleko rýchlejšie a efektívnejšie vsadiť si v kasíne na rulete. Výsledok sa dostaví ihneď. Bez vzťahu a bez znalostí.
_______________
Processed coin catalogs 3.750 Auctions / 30.634 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Registrovaný uživatel
Evropa1 napsal
kolemjdouci007 napsal
No ja osobne vidim dost podstate rozdily mezi treba kilovou cihlou zlata, automobilovym veteranem, obrazem a znamkou...jenom znamku muzu vzit, diskretne schovat nekde v satstvu ci obuvi a zdekovat se tak s majetkem cene stovek tisic az milionu za kopecky. Mozna jsem trosku paranoidni, ale hovori ze me zkusenost mych predku, kteri meli nemovitosti, obrazy, auto a pak prisli bolsevici a uz to nemeli...a jini meli zase penize, jeden den harmonikar Tonda rikal, ze je mena pevna...a za chvili byla "reforma"..."mena", jak trpce vzpominala moje babicka.
Tim nerikam, ze se to stane znovu...ale predstava mit tu moznost se takhle ztratit s nemalym majetkem, bude-li to potreba, mi prijde lakava a uklidnujici. A ne, tolik penez, abych mel paralelni existenci a ulitej majetek treba na NZ, skutecne nemam ;)


Doufejme, že katastrofické scénáře nám nehrozí, ale plně rozumím vašim poznámkám, protože já jsem tyto obavy také slýchával z úst svého otce. On to měl ale mnohem těžší, protože žil v době totality, naopak my máme možnost výběru, svobodu a průchozí hranice.

Proto, pokud chcete být i z tohoto důvodu zcela finančně nezávislý, pak můžete svoje portfolio diverzifikovat na mnoho způsobů. Není přeci nic jednoduššího, než si otevřít ve švýcarské, či americké bance svůj účet a na něj převézt ve volně směnitelné měně přebytečnou finanční částku. Nebo si v jedné z těchto bank pronajmout bankovní trezor a do něho schovat přebytečné peníze např. ve zlatě, známkách, mincích atd. Pak všechny obavy spojené s případnou politickou nestabilitou budou zažehnány.


nemuzete se snad ani mylit vic - myslim to jen jako poznamku, nechci vam to vnucovat nebo vas strasit
katastroficke scenare nam realne hrozi a to vic nez kdy jindy a v intenzite, ktera tu nebyla
jina mena neresi nic a uz vubec v bance ve forme elektronickych penez
silici neomarxisticke tendence v politice se tvrde projevuji na ochrane soukromeho vlastnictvi a anonymni ucty a nedotknutelne trezovy ve svycarsku jsou uz jen druhou iluzi
Registrovaný uživatel
Takže můj děda se měl lépe, když zažil přechod ke koruně, o několik desetiletí Protektorát, pak další měnovou změnu a v roce 1953 klasickou měnu. Mezitím samozřejmě znárodnění. Kolik majetkových krachů tedy můj děda za život zažil?

A kdo se bojí, může nakupovat zlato, a může ho nakupovat po kilech-je zcela běžně k dostání. Zlato má jednu úžasnou vlastnost. V dobách stability je zcela nezajímavé, ale jeho genialita se projevuje v dobách neklidu.
Moje mamka vzpomíná, jak její kamarádka přežila válku na základě zásob zlatých 10 korun, které dostávala k narozeninám a svátkům od svých prarodičů. Za peníze potraviny nesehnala, ale za zlatou 10 korunu...
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Registrovaný uživatel
Evropa1 napsal
Takže můj děda se měl lépe, když zažil přechod ke koruně, o několik desetiletí Protektorát, pak další měnovou změnu a v roce 1953 klasickou měnu. Mezitím samozřejmě znárodnění. Kolik majetkových krachů tedy můj děda za život zažil?

A kdo se bojí, může nakupovat zlato, a může ho nakupovat po kilech-je zcela běžně k dostání. Zlato má jednu úžasnou vlastnost. V dobách stability je zcela nezajímavé, ale jeho genialita se projevuje v dobách neklidu.
Moje mamka vzpomíná, jak její kamarádka přežila válku na základě zásob zlatých 10 korun, které dostávala k narozeninám a svátkům od svých prarodičů. Za peníze potraviny nesehnala, ale za zlatou 10 korunu...


nevim, jak to vypadalo v dobe, kdy jsem nebyl na svete, ale co vim je, ze svet jeste nikdy nebyl tak krehky jako dneska a k velkym problemum vcetne nasilnych konfliktu nemame moc daleko
Registrovaný uživatel
Svět by byl nejkřehčí pouze v situace celosvětové hrozby jaderné války mezi hlavními mocnostmi. Pokud by tato situace nastala, pak nás nemusejí zajímat otázky uchování hodnot, protože by byly zcela zbytečné. Svět skončí celozničením za čtyři miliardy let, až dojde Slunci palivo a ono se začne rozpínat. Pak nám opravdu nic nepomůže-to je holý fakt.

Ale obyvatelé našeho území zažili během posledního tisíciletí několik dlouhých válečných konfliktů, které bych zažít nechtěl. Např. husitské války, válka třicetiletá, napoleonské války první a druhá světová válka. Myslíte si, že bylo v těchto dobách lidem dobře? Hrozí nám v současné době něco horšího, než byla druhá světová válka?
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Moderátor
To jste napsal dobře a výstižně: "Sběratel má jistý pud sebezáchovy". Tedy většinou.
Registrovaný uživatel
Nedávno mně někdo poslal odkaz.Pouštěl jsem si to několikrát a nevím co si o tom mám myslet.Pokud je to pravda ,tak pokud to dobře chápu,ta válka co nikdo nechce přijde.Ostatně si nepamatuji,kdy obyčejní lidé nějak toužili po válce.Pokud je to dezinformace z Ruska,nebo Číny,tak je to skutečně velmi dobře udělané.akorát nevím ,proč by to dělali.Mají myslím svých problémů dost.
https://www.youtube.com/embed/HP7L8bw5QF4?rel=0
Registrovaný uživatel
paully napsal
Nedávno mně někdo poslal odkaz.Pouštěl jsem si to několikrát a nevím co si o tom mám myslet.Pokud je to pravda ,tak pokud to dobře chápu,ta válka co nikdo nechce přijde.Ostatně si nepamatuji,kdy obyčejní lidé nějak toužili po válce.Pokud je to dezinformace z Ruska,nebo Číny,tak je to skutečně velmi dobře udělané.akorát nevím ,proč by to dělali.Mají myslím svých problémů dost.
https://www.youtube.com/embed/HP7L8bw5QF4?rel=0


Nechme již těch katastrofických scénářů a věnujme se diskuzi v intencích tazatelových dotazů. Proč se musí téměř všechny diskuze sprznit politikou. Zde jsme opravdu na sběratelských stránkách, kde by neměla mít politika žádné místo.
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Registrovaný uživatel
Evropa1-omlouvám se,sem to skutečně nepatří,ale reagoval jsem pouze na vás.Cituji-Ale obyvatelé našeho území zažili během posledního tisíciletí několik dlouhých válečných konfliktů, které bych zažít nechtěl. Např. husitské války, válka třicetiletá, napoleonské války první a druhá světová válka atd.
Moderátor
Tak ona je filatelie hlavně radost (poznání atd.). Ti co jen kupují známky jako investice z toho asi moc nemají. Jako když někdo koupí krásný obraz a strčí ho do trezoru ... a tam je. Jistě, je to uchovaná hodnota, ale, zlaté cihly mají taky hodnotu (ovšem ta je dost stabilní a nevyroste za běžných okolností na dvojnásobek) a z nich se člověk nemusí těšit, nemá čemu, byť ta cihla je jistě pěkná, ale nějak to není ono. Nemá to tu přidanou hodnotu. Kdežto obrazem se člověk může kochat, pokud nesesychá v trezoru. Se známkama to je podobné. Navíc se člověk - sběratel i něco dozví. Člověku investorovi to je tak nějak fuk. Hlavně když stoupá hodnota.
Registrovaný uživatel
Evropa1 napsal
kolemjdouci007 napsal
No ja osobne vidim dost podstate rozdily mezi treba kilovou cihlou zlata, automobilovym veteranem, obrazem a znamkou...jenom znamku muzu vzit, diskretne schovat nekde v satstvu ci obuvi a zdekovat se tak s majetkem cene stovek tisic az milionu za kopecky. Mozna jsem trosku paranoidni, ale hovori ze me zkusenost mych predku, kteri meli nemovitosti, obrazy, auto a pak prisli bolsevici a uz to nemeli...a jini meli zase penize, jeden den harmonikar Tonda rikal, ze je mena pevna...a za chvili byla "reforma"..."mena", jak trpce vzpominala moje babicka.
Tim nerikam, ze se to stane znovu...ale predstava mit tu moznost se takhle ztratit s nemalym majetkem, bude-li to potreba, mi prijde lakava a uklidnujici. A ne, tolik penez, abych mel paralelni existenci a ulitej majetek treba na NZ, skutecne nemam ;)


Doufejme, že katastrofické scénáře nám nehrozí, ale plně rozumím vašim poznámkám, protože já jsem tyto obavy také slýchával z úst svého otce. On to měl ale mnohem těžší, protože žil v době totality, naopak my máme možnost výběru, svobodu a průchozí hranice.

Proto, pokud chcete být i z tohoto důvodu zcela finančně nezávislý, pak můžete svoje portfolio diverzifikovat na mnoho způsobů. Není přeci nic jednoduššího, než si otevřít ve švýcarské, či americké bance svůj účet a na něj převézt ve volně směnitelné měně přebytečnou finanční částku. Nebo si v jedné z těchto bank pronajmout bankovní trezor a do něho schovat přebytečné peníze např. ve zlatě, známkách, mincích atd. Pak všechny obavy spojené s případnou politickou nestabilitou budou zažehnány.

To samozrejme doufam take, ale jak se rika – kdo je pripraven, nebyva prekvapen.

Vami navrhovane veci jsou samozrejme relevantni a dolarovy ucet jiz mam. Nicmene porad je to o tom, ze jsou to penize podlehajici inflaci, navic je velmi snadne o ne prijit – staci nejaky mensi otres, zacinajici runy na banky, nasledne vyhlasene omezeni/zakaz vyberu a hotovo.
To same bankovni trezory – porad ty veci ma clovek mimo svuj dosah a kdyz pujde do tuheho, tak se k nim rozhodne nedostane. A navic, v pripade bankovnich schranek ani nelze mluvit o jejich nejakej pojisteni, protoze se vlastne oficialne nevi, co tam clovek ma. Ano, zlato ci stribro jako uchovatel hodnoty, souhlas. Idealne ne v podobe kilovych cihel, ale spise uncovych (a mensich) slitku a minci. Celkem anonymni, ale problem je s hmotnosti/mnozstvim, a to zejmena u stribra. Opet jsme u toho srovnani – dejme tomu, ze chce clovek prenest prave ty 2 miliony. U zlata to znamena necele 2 kg, u zlata skoro 125 kg (pri cene 500 Kc za unci) a u znamek par kousku papiru, ci v extremnim pripade jednu ci dve znamky.


Uz to nebudu dale rozmazavat, jen dodam, ze to vidim plus minus stejnej jako kolega voidik.


blazek007 napsal
To jste napsal dobře a výstižně: "Sběratel má jistý pud sebezáchovy". Tedy většinou.

Ja se o nejaky snazim, i kdyz nejsem apriori sberatel.

Pavel_III napsal
Tak ona je filatelie hlavně radost (poznání atd.). Ti co jen kupují známky jako investice z toho asi moc nemají. Jako když někdo koupí krásný obraz a strčí ho do trezoru ... a tam je. Jistě, je to uchovaná hodnota, ale, zlaté cihly mají taky hodnotu (ovšem ta je dost stabilní a nevyroste za běžných okolností na dvojnásobek) a z nich se člověk nemusí těšit, nemá čemu, byť ta cihla je jistě pěkná, ale nějak to není ono. Nemá to tu přidanou hodnotu. Kdežto obrazem se člověk může kochat, pokud nesesychá v trezoru. Se známkama to je podobné. Navíc se člověk - sběratel i něco dozví. Člověku investorovi to je tak nějak fuk. Hlavně když stoupá hodnota.

Tohle je zajimavy post, na ktery si dovolim zareagovat. Jeden z duvodu, proc uvazuji o investici do znamek je to, ze jsou mi ze vsech alternativnich investic nejblize prave proto, ze v nich castecne vidim i jistou estetickou hodnotu (a castecne z nostalgie, kdy jsem jako maly kluk znamky sbiral), fascinuje me jejich pribeh a ted nemyslim jen ty znamky, ktere mají dolozenou historii vlastniku, ktera sama o sobe tvori cast jejich hodnoty, jak rika pan Kopriva. Ale třeba jen „obycejnou“ Penny Black…znamka stara pres 150 let, nebo prvni znamky jinych statu…uz jen drzet je v ruce a premyslet nad tim, jak „prezily“ tak dlouho, jakou maji historii. Samozrejme to cloveku neda a neco si o nich dohleda a tim se i ledacos dozvi. To stoupani hodnoty je jiste prijemny bonus a lhal bych, kdybych rikal, ze me to nezajima, ale zase si nemyslim, ze jsem typ člověka-investora, ktery by nekoukal na nic jineho. Mam doma nekolik knih, ktere jsem zdedil po babicce…ta je zase zdedila po svych prarodicih a oni po svych…pritom stare knihy nesbiram, ale je fascinujici jimi nekdy zalistovat.
Registrovaný uživatel
kolemjdouci007 napsal
Tohle je zajimavy post, na ktery si dovolim zareagovat. Jeden z duvodu, proc uvazuji o investici do znamek je to, ze jsou mi ze vsech alternativnich investic nejblize prave proto, ze v nich castecne vidim i jistou estetickou hodnotu (a castecne z nostalgie, kdy jsem jako maly kluk znamky sbiral), fascinuje me jejich pribeh a ted nemyslim jen ty znamky, ktere mají dolozenou historii vlastniku, ktera sama o sobe tvori cast jejich hodnoty, jak rika pan Kopriva. Ale třeba jen „obycejnou“ Penny Black…znamka stara pres 150 let, nebo prvni znamky jinych statu…uz jen drzet je v ruce a premyslet nad tim, jak „prezily“ tak dlouho, jakou maji historii. Samozrejme to cloveku neda a neco si o nich dohleda a tim se i ledacos dozvi. To stoupani hodnoty je jiste prijemny bonus a lhal bych, kdybych rikal, ze me to nezajima, ale zase si nemyslim, ze jsem typ člověka-investora, ktery by nekoukal na nic jineho.


Ještě si dovolím zmínit několik velmi důležitých otázek.

Předně musíte být srozuměn s přísným posuzováním zachovalosti. Pokud tuto problematiku nemáte zažitou a neviděl jste adekvátní materiál, tak budete vystaven nejedné nepříjemnosti. Na trhu lze koupit větší počet vzácných známek, mincí atd., které ale nevykazují odpovídající kvalitu. Tento materiál se nabízí sice za nižší nominální ceny, než kusy špičkové, ale nemusí to být v relativní rovině pravda. Představte si příklad. Nové auto bude stát 400 tisíc a po pár letech jeho cena klesne na polovic. Ve sběratelství to ale v některých situacích neplatí, když obchodníci by toto "auto" nabízeli neznalým investorům za 300 tisíc, navíc s krásnou pohádkou. Dále si musíte uvědomit, že v dnešní době je trh zaplaven spoustou peněz, na trhu se pohybují velmi bohatí lidé, navíc s dlouholetou praxí a tito lidé dají svoje peníze pouze za kvalitu. Někde je nezajímá cena, ale vždy zachovalost.

Pokud bych chtěl investovat do sběratelského materiálu, pak bych nikdy nezvolil známky, což je můj názor, kterým vás nechci ovlivňovat, ale má to svoje zcela relevantní důvody. Dále se zamyslete nad otázkou, či je nutné investovat větší částku pouze do drahých. až předražených pár kusů. Nezamyslel jste se nad tím, že by možná bylo zajímavější koupit více položek v střední cenové třídě, jejichž cenové záznamy se pohybují stále v umírněnějším pásmu.

Pokud bych do něčeho chtěl investovat, pak bych se zamyslel nad hlediskem poptávky různě vzácného zboží. Pokud bude poptávka pouze po špičkových položkách a ostatní méně vzácné položky budou ležet jako neprodejné, pak není podle mého názoru trh zdravý. Pokud si najdete sběratelský materiál, který bude bez ohledu na vzácnost a cenu v celé šíří poptávaný, pak bych se soustředil právě tímto směrem.

Atd. Těch otázek by bylo celkem dost.
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Registrovaný uživatel
kolemjdouci007 napsal
Vami navrhovane veci jsou samozrejme relevantni a dolarovy ucet jiz mam. Nicmene porad je to o tom, ze jsou to penize podlehajici inflaci, navic je velmi snadne o ne prijit – staci nejaky mensi otres, zacinajici runy na banky, nasledne vyhlasene omezeni/zakaz vyberu a hotovo.
To same bankovni trezory – porad ty veci ma clovek mimo svuj dosah a kdyz pujde do tuheho, tak se k nim rozhodne nedostane. A navic, v pripade bankovnich schranek ani nelze mluvit o jejich nejakej pojisteni, protoze se vlastne oficialne nevi, co tam clovek ma. Ano, zlato ci stribro jako uchovatel hodnoty, souhlas.


Ano, peníze mohou být zatíženy velkou inflací, ale myslíte si, že v některých situacích nemůže velké znehodnocení postihnout i známky?

Samozřejmě může nastat i situace, kdy nebudou dostupné bankovní trezory, pak si např. kupte pár vzácných mincí a zakopejte je dva metry hluboko na bezpečné místo. Se známkami to udělat nemůžete, protože jsou náchylné na cokoli jako malé děti a podle toho se k nim musíte chovat. A pokud připustíme katastrofický scénář a budete mít hlad, co myslíte, bude lépe přijít za majitelem potravin se vzácnou známkou, či vzácnou zlatou mincí.
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Moderátor
Dnes český stát nekoupil obraz Mistra Vyšebrodského oltáře (velikost mírně menší než A4!). Z odhadovaných 15 mil Kč se to vyšplhalo na, se vším všudy, včetně cla, 157 mil Kč, což všechny překvapilo.

A fčil je otázka proč. Jako investice to patrně nepřichází v úvahu. Sběratelé ... netuším kolik může být sběratelů gotických maleb. Z podstaty věci asi moc ne. Je fakt, že každé dílo je unikát. Ale i tak. Jistota desetinásobku vzhledem k "obvyklým" cenám asi nebude sama sebou.

A pak se v tom vyznejte.
Registrovaný uživatel
pro Evropa1 - když bude hlad, tak můžete přijít za majitelem potravin jak s mincí, tak se vzácnou známkou. Za 2. sv.v. získalo mnoho statkářů vzácné sbírky výměnou za známky. Mnoho Židů také uteklo do zahraničí jen se známkami v kapse. Zlatou minci sice taky zašijete do podšívky, ale nechá se prohmatáním nalézt mnohem lépe.

Mimochodem, na toto téma vyjde na jaře kniha - investice do poštovních známek. Z vlastní zkušenosti mohu tento druh investice jen doporučit. Z alternativních je to asi opravdu ta nejlepší. Na světě je dle různých odhadů 50-70 milionů sběratelů známek. O vzácné známky je stále zájem. A nesmysly, že filatelisté vymírají, jsou jen pro neznalé. Jak mi říkal pan Louis - majitel aukčního domu Henrich Köhler: "podívejte se na fotku z naší první aukce z konce 19. století - vidíte tam nějaké mladé lidi? Samí staří pánové..."
Registrovaný uživatel
podhradsko napsal
pro Evropa1 - když bude hlad, tak můžete přijít za majitelem potravin jak s mincí, tak se vzácnou známkou. Za 2. sv.v. získalo mnoho statkářů vzácné sbírky výměnou za známky. Mnoho Židů také uteklo do zahraničí jen se známkami v kapse. Zlatou minci sice taky zašijete do podšívky, ale nechá se prohmatáním nalézt mnohem lépe.

Chcem vidieť statkára, ktorý počas vojny vymení potraviny za kúsok potlačeného papiera s lepom. To je ako z rozprávky Karla Čapka. :lol: Naopak zlato sa v čase krízy stáva univerzálnym platobným prostriedkom. Nemyslím zberateľskú hodnotu mince, ale váhu vzácneho kovu, z ktorého je zložená.

podhradsko napsal
Na světě je dle různých odhadů 50-70 milionů sběratelů známek. O vzácné známky je stále zájem. A nesmysly, že filatelisté vymírají, jsou jen pro neznalé. Jak mi říkal pan Louis - majitel aukčního domu Henrich Köhler: "podívejte se na fotku z naší první aukce z konce 19. století - vidíte tam nějaké mladé lidi? Samí staří pánové..."

O vzácne známky záujem bude pokiaľ v ľuďoch bude rezonovať ich výnimočnosť. Modrého a červeného maurícia pozná snáď každý zo staršej generácie. Ale aké je svetové povedomie o vzácnych známkach Československa? Žiadne, je to lokálna záležitosť.

A to, že filatelisti vymierajú nie je hoax. Moje deti patria ku generácii, ktorá známky možno ani nikdy nepoužila, nepozná ich a nezaujíma sa o ne. Zberateľská vášeň sa nanútiť nedá... ;)
_______________
Processed coin catalogs 3.750 Auctions / 30.634 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Moderátor
Dnešní článek na toto téma:

https://www.ekonomickymagazin.cz/2019/12/postovni-znamky-jako-investice-neustale-rostou-a-jsou-rychle-likvidni/
Registrovaný uživatel
dejvy napsal
Dnešní článek na toto téma:

https://www.ekonomickymagazin.cz/2019/12/postovni-znamky-jako-investice-neustale-rostou-a-jsou-rychle-likvidni/


Jedno základní pravidlo z Burzy. Pokud jsou akcie pohledem široké veřejnosti zcela neznáme-je dobré investovat. Pokud jsou ale plné noviny článků o jejich výhodností-je dobré prodávat. A to je jedna velká všeobecná pravda. V poslední době byl o sběratelský materiál velký zájem a to i z řad velmi bohatých lidí bez přehledu, jejichž zásluhou padají cenové rekordy. Nic ale neroste do nebe...
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Moderátor
podhradsko napsal
Investor, ktery takto preplati jakykoliv produkt neni investor, ale blbec - slusne receno.


Když v roce 2014 vyšel I. díl katalogu Klim pro Hradčany - také všichni kroutili hlavou nad nesmyslnými (přehnanými) cenami. A podívejte se kam se dostaly ceny za pouhých 5 let.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 5 6 7 8 9 10 11 > »

Sběratel.com » Rady začátečníkům » Znamky jako investice bez zvlastniho vztahu?

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1