Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Chlubírna - exponáty » Zolo Kovács - Poštové použite výplatných známok Hradčany

Vykupminci.cz
Numisargo

Zolo Kovács - Poštové použite výplatných známok Hradčany

Moderátoři: Jaromir, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: < 1 2

Autor Příspěvek
Moderátor
Bol by som najradšej keby ste mi to rozobrali do špiky kosti. Kde sú chyby, aké sú, čo by podľa vás mal takýto exponát obsahovať.
_______________
http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.
Moderátor
Zolo- můj příteli. Neměla bych se sem vůbec motat, protože o Hradčanech vím jen to, že stojí někde v Praze. Ale! Předtím, než někdo napíše něco o příspěvku Dráčka, tak těm, co sem přijdou si to přečíst (a že to tady bude za chvilku opravdové "terno") bych chtěla jen říct:"Víc a hustěji"! Ve svých začátcích jsem sklidila takovou kritiku, že i tata si chtěl "podat" pár lidiček. Ono jim, ale posléze došlo, že mně tehdá bylo 13 a omluvy nebraly konce. Tady se začíná tvořit exponát, který tady byl už mnohokrát i s materiály na nejvyšší úrovni. Proto je potřeba pro získání úspěchu, potlačit tvořitele do úplně jiné dimenze, protože jurymani tohle už prostě "někde"několikrát viděli a chtějí vidět víc. Jaromír vzpomněl exponát Pavla. Tam to korigování jeho práce bylo jednodušší z toho důvodu, poněvadž jeho materiály pomalu neznají ani tvůrci katalogů Maďarska a úspěch jsem mu prorokovala hned v počátku. Tu samou těžkou práci jako ty, bude mít i přispěvatel eMko, který načal něco v jiném vlákně. Krásné materiály, ale jen tomu dat štábní kultůru. U tebe Zolo bude důležité vybrat "ty správné"! materiály- jak píše Dráček. A pokud se rozhodne ještě někdo s něčím podobným začít, tak i když tady probíhají sem tam malé války a každý z nás ten svůj příspěvek píše různým (někdy nepříjemným) stylem, tak si troufám tvrdit, že zde není nikdo, kdo by radil tak aby ten druhý pohořel. Nezapomeň ale, že ve výsledku je to jen TVŮJ exponát. Můj guru Jankovič mně nikdy(!) neřekl:"Dej tam tuto obálku nebo tuhle známku". Vždycky to bylo:"Zamysli se nad touto věcí, jestli by nebylo špatné ji udělat trochu jinak". Tak mně sepsul třeba tři návrhy a já věděla co dál. Toš tak a už sa tu nebudu motat ;)
Moderátor
Pavlinka: Presne v tomto duchu som myslel to "rozobratie do špiky kosti". Je mi jasné, že rady typu daj tam toto, iné vynechaj sú nanič.
Ako filatelista, ktorý nikdy nevystavoval, musím sa naučiť tú "štábnu kultúru", ktorú si spomenula. No a to je kameňom úrazu. Ja v hlave mám predstavu, čo vlastne chcem s exponátom povedať - ukázať, len to dať dokopy tak aby to mal hlavu aj pätu je problém.

Všetky doterajšie príspevky boli pre mňa prínosom. Už som si otvoril zošit, kde si zapisujem postrehy, ktoré mi môžu pomôcť k prepracovaniu.
_______________
http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.
Moderátor
Dráček se ještě někde v diskusi zmínil o tom, že je potřeba co nejlépe "prodat" svoje filatelistické znalosti.
Proto bych nešetřil ani na popisu.
Znalosti o Hradčanech máš Smithi špičkové, zkusil bych si udělat osnovu úvodního listu. Pavlínka má pravdu, že Maďarsko naši jurymané neznají, což pro Pavla III. byla výhoda. Ale Hradčany znají, takže to chce přijít s něčím novým. Výborné by tam bylo uvést výsledky osobního výzkumu (i když je asi těžké už na Hradčanech něco nového objevit, ale může to být třeba i nějaká vada známky na smíšené frankatuře).
Pokud by jsi měl dokonce nějaký objev, tak ten patřičně "prodat."
Já jsem svůj exponát Afghánistánu na Světovou výstavu do Koreje předělal, kde jsem patřičně zdůraznil osobní výzkum a objevy a vyplatilo se to. Vím, že se to takto velmi líbilo i našemu zástupci Ing. Jiřímu Sedlákovi, který dělal v Koreji jurymana.
Zkus se podívat na titulní list mého exponátu zde na fóru, co tam uvádím jako osobní výzkum a třeba Tě něco inspiruje.
Registrovaný uživatel
Prodat své znalosti neznamená zahltit listy pro prohlížející textem za každou cenu.
Problém tu jak jsem již naznačil trochu je, že co mi tam za text chybí nebo naopak co je zbytečné, ovlivňuje v které jsi kategorii a hlavně idea celého exponátu, co v něm chceš „odvyprávět“. V tomto směru mi to zde přišlo trochu jako chaos, kde je více možností a u žádné není zcela jasné, že je hlavní myšlenkou exponátu(ostatně tu bychom se také měli rámcově dozvědět v textu na úvodu exponátu, který tu vůbec není).
Popisovat, že teď u tohoto dopisu musí být tohle tak a tak mi také nepřijde nejlepší třeba z důvodu co tu zmínila Pavlinka, protože nejlepší když si co a proč tam musí být uvědomí pisatel sám neb když přijde na to, kdy a co kde proč musí(mělo by) být, pak mu to pomůže i jindy a nebo mu dojde co tam dále asi patří a co nikoliv.
V neposlední řadě nevidím důvod proč tu něco napsat(jako tohle má být tak a tak), aby to pak každy druhý co si to tu přečte papouškoval do exponátu, aniž ví proč, ale protože to někdo řekl(tím nemyslím zrovna Smitha, ale obecně). Nehledě na to, že mohou být i jiné názory.
Obecně oceňuji, že Smith se neuráží(jako to zde mnozí nejednou dobře umí) a raději jak píše si dělá poznámky, o kterých bude později přemýšlet. Tento vývoj spojený se studiem materiálu a literatu mi přijde často lepší, než desítky zbytečných otázek, na jejichž odpověď „včetně důvodů a souvislostí(!)“ by tazatel musel asi brzy sám přijít.

P.S. Ač jsem měl sám myslím slušný exponát Hradčan, velmi rád jsem si prostudoval Ikankův exponát Travankoru(čí pár dalších ze zahraničí), kde ač nemohu se způsobem prezentace všeho tak jak je zpracováno dle mého zcela souhlasit, jsem si odnesl pár zajímavých postřehů, co se mi věřím snad v budoucnu hodí.

P.S. 2: Vzhledem k trochu nejasné koncepci předloženého „exponátu“, se pokus vytvořit úvodní stránku(2stránky) s plánem exponátu na 1(5rámů) a nebo případně prvních 16 stran včetně úvodních a pak se bude dát bavit konkrétněji. Jak zjistíš začít od znova je v tomto případě asi jednoduší, přehlednější a asi i časově stejně náročné či úspornější.
Také není potřeba to udělat rychle za jedno odpoledne, jako jsi psal vzniklo to co jsi sem dal.

P.S. 3: Celkem se mi osvědčilo si koupit nový tlustý zásobník A4 (32 listů) a do něj si řadit materiály(případně návrhy popisků na ústřižsích papíru) stejně jako budou vždy na plánovaném listě expovátu(viz.foto pracovní zásobník). Dobře pak vidíš, jak by to asi vypadalo a jednoduše s tím můžeš manipulovat. Dobře tak i vidíš kde Ti schází či přebývá materiál.
Podobně jsem třeba brzy zjistil, že nedostanu pro zábavu na 5 rámů materiál Afghanistanu z celého období co jsem si vybral, ale budu jej nucen(pokud ho budu chtít někdy vystavovat) zpracovat kratší a pokusit do té doby dosehnat chybějící materíál pro kompletnější zpracování kratšího období(než končit exponát zcela nelogicky neb se konec už nevešel nebo „vatovat“ za každou cenu jakýmkoliv duplicitním materiálem abych zaplnil to chybějící).

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
_______________
http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Moderátor
Přesně tak to dělám i já. Exponát je rozdělený podle kapitol, na které mám zvlášť zásobníky a do nich ukládám získané věci. Je pěkně vidět budoucí rozložení při tvorbě. No a potom literatura, literatura a zase ........ Jo a nezapomeň na Exponet. Ovšem né vše je tam ukázkové! Pro představu, ale stačí.
Registrovaný uživatel
Exponet ano, ale POZOR, těch opravdu dobře a kvalitně zpracovaných věcí tam zase tak mnoho není a naopak chyb je tam také velmi mnoho...
ale i tak rozhodně stojí za prohlížení, jen s "kopírováním" nápadů pozor, aby nešlo o kopírování chyby, spíše někdy člověk dostane podmět přemýšlet, proč je tohle zrovna tak a ne jinek nebo zda by to či ono nešlo nějak aplikovat v mém případě...
V reálu se dobré také počítat s tím, že u tradičního či poštovně historického exponátu je bez větších investic peněz do materiálu strop kolem hodnocení velká stříbrná až pozlacená medaile(max. výjimečně velká pozlacená) na vyšší jak národní výstavě. Vyšší stupně jsou ač se mi to může či nemusí líbit jako vše také dost vložených o penězích do materiálu. Jasně u nižších stupňů výstav lze dostat i "zlato", ale trochu "jiné hodnoty".
S tímto je dobré být dopředu i přes nadšení smířen a předejít tak následným zklamáním z hodnocení jako u nás nejednou slýchám. Také ne všechny známky, období, emise... specializace atp. mají potenciál na mezinárodní scéně uspět. Jako příklad bych uvedl u nás poslední dobou přeceňované SO1920, prostě pokud chci zlato v zahraničí, tak jdu sbírat něco jiného kde je v materiálu patřičný potenciál nebo to vystavovat pro radost za cenu nižšího hodnocení. Nemusí být tedy ani směrodatné věřit, že když do exponátu nacpu několik milionů, musím pak na výstavách sbírat nutně zlaté medaile.
_______________
http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Moderátor
Ďakujem za podnetné pripomienky.
Samozrejme, že na Exponete mám "preštudované" exponáty Hradčan (či poštovne - historické alebo špecializované), tak isto som sa inšpiroval na tých pár výstavách kde som v poslednej dobe bol.
Niektoré nápady, riešenia sa mi pozdávali, k niektorým som mal samozrejme aj ja výhrady ako amatér.
Vystavovať chcem pre radosť, a nie pre získavanie čo najvyšších ocenení. V neposlednom rade je mi jasné, že s exponátom Hradčany, či poštovno - historické, alebo študijné (špecializované) nemám šancu na medzinárodnej úrovni získať vyššie ohodnotenie bez investovania niekoľkých desiatok tisíc korún.
Exponát určite bude vznikať ešte pár rokov (odhadom 2 - 3 ) kým to bude hoden na súťaženie.
_______________
http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.
Registrovaný uživatel
smith napsal
...
Vystavovať chcem pre radosť, a nie pre získavanie čo najvyšších ocenení. V neposlednom rade je mi jasné, že s exponátom Hradčany, či poštovno - historické, alebo študijné (špecializované) nemám šancu na medzinárodnej úrovni získať vyššie ohodnotenie bez investovania dalších niekoľkých desiatok stovek tisíc korún.
...

dle mé zkušenosti reálně takto :roll:
to ale neříká nic o tom, že nelze pro rdost vystavovat kdekoliv skoro cokoliv, jen je dobré znát limity možností... :|
_______________
http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Moderátor
Já trochu uteču od tématu...
Zolo a ty jsi členem ZSF? Pokud si správně pamatuji, tak jsi ještě "nedávno" nebyl?
Tak blbě se ptám, pač pro vystavování na soutěžních výstavách je členství ve svazu nutnost (pokud se nepletu).
Moderátor
Jan: Áno, dobre si pamätáš. Som členom KF ale nie ZSF. Preto som mohol vystavovať v Malackách, lebo som ich členom.

Ale keď raz sa rozhodnem súťažne vystavovať, tak to nebude problém dotiahnuť na členstvo ZSF.
_______________
http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.
Moderátor
smith napsal
Ale keď raz sa rozhodnem súťažne vystavovať, tak to nebude problém dotiahnuť na členstvo ZSF.


Tak to je formalita podmíněná zaplacením členského příspěvku 8)
Moderátor
Jaromir napsal
že Maďarsko naši jurymané neznají, což pro Pavla III. byla výhoda.

No výhoda. Výhoda je relativní pojem. Na druhou stranu u nás nebylo moc na co navazovat (a v Maďarsku se mi na výstavu nezadařilo, než se mi podařilo domluvit nocleh bylo po výstavě a jet tam na otočku, to se dá, pro mne, jen velmi zřídka), tudíž jsem se musel inspirovat systémem "odtud něco (např. náklady, to je u toho mého rozhodně užitečné), odtamtud něco jiného a z toho zase jiný kousek". I když je pravda, že základní principy jsou stejné. Jen jsem zavrhl radu řadit známky v pořadí "zkusmé tisky - definitivní známka", protože se mi to a) nehodilo, b) je dobré ukázat o čem je vlastně řeč, speciality až potom a c) např. u Hradčan jsem také nikdy neviděl nejprve makulaturu a až poté normální známky (a tak to není ani v katalozích).
U té mé chystané pětirámovky je to o to složitější, že se jedná o vícero dílčích částí druhdy jednotného území a nemá moc smysl udělat to systémem exponátů z Indie, protože tam to rozdělení je přece jen jednodušší ("druhy" států) a jinak ty státy řadí dle abecedy, což já moc nemohu (vyšla by z toho blbost), ale přesto tam inspiraci najít lze.
8)
Registrovaný uživatel
Ahoj smith,jak se ti daří ? Chci se zeptat zda máš ještě tento exponat? Měl bych zájem o nějaké položky. S pozdravem Mirek
Moderátor
Ahoj Mirek napíš mi na z.smith002 zavinač gmail com
_______________
http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.
Registrovaný uživatel
smith napsal
Ahoj Mirek napíš mi na z.smith002 zavinač gmail com

Jj určitě napíšu.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: < 1 2

Sběratel.com » Chlubírna - exponáty » Zolo Kovács - Poštové použite výplatných známok Hradčany

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1