Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Naše papírová platidla » 100 K 1912-falešný kolek

Vykupminci.cz
Numisargo

100 K 1912-falešný kolek

Moderátoři: acme2000, smith, Šenfi.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Dostala se mi do rukou RU 100 koruna s stříhaným kolkem v UNC, avšak doma jsem po bližším prozkoumání pod lupou dle mého nazaru odhalil falešný kolek.
Co mě tedy zajíma..
Je šance, že se jedná o dobové falzum?
Co to dělá s cenou?
Jak se vlastně pohybujou ceny s kolkem a bez kolku- jestli ho tam nějaký chytrák nenalepil za učelem spekulace?
Moderátor
V této době se kolky padělaly zcela běžně a ve velkém, pokud byly odhaleny, tak se nejčastěji znehodnocovaly přeškrtnutím, případně razítkem. Je tedy dost pravděpodobné, že jde o dobový padělek, který by pochopitelně měl i tak sám o sobě svou cenu.
Dále, ceny těchto bankovek se stříhaným kolkem a bez něj se pohybují přibližně na stejné úrovni, ale je fakt, že v tomto tavu se hůř schánějí.
« Poslední úpravu provedl(a) Šenfi v 25. 11. 2008, 20:34. »
Moderátor
> šenfi > existuje vůbec nějaká pomůcka k tomu, jak určit falešné kolky? Když vidím, jaké kolky byly přeskrnuté (čili určené jako falešné), tak při sebelepším zkoumání nevidím rozdíl. A předpokládám, že bankovní úředníci nezkoumali každý kolek pod lupou, tak jaký je na to fígl? :-)
Moderátor
Abych se přiznal, tak já to taky nikdy moc nezkoumal, v oblibě mám spíš pozdější a německé bankovky ;) . Jak určit dokonalé padělky by možná věděli kolegové z filatelie. Jinak můj děda měl katalog, kde to bylo a já osobně získal jen katalog ministersva určený pro bankovní úředníky se vzory originálů a s ukázkou detailů nejšastějších padělků a co vím, tak se snad měly vydávat i pohledy kde byla jak falza, tak i originály, ale s těmi jsem se nikdy nesetkal.

Ale některé padělky jsou dost okaté, často je na nich vidět, že obraz je takovej rozplizlej, jsou slité linky nebo mají posunutý barvy a například já mám na jedné stovce korunovej kolek (neznehodnocený), kde pod slovem "KORUNA" je o tři čárky míň, ale jinak je naprosto dokonalej
Moderátor
A propos, nevěděl bys, prosím tě, o nějaké literatuře na téma bankovek výmarské republiky, která by byla v angličtině, nebo ještě lépe v češtině? Co jsem tak sháněl, tak je vše v němčině a zrovna v ovládání tohoto mého druhého mateřského jazyka jsem černá ovce rodiny.
Registrovaný uživatel
na te me jsou taktéž slite linky a ve vyobrazení orlice je patrné že to co má byt ,,šachovnice´´ je sem tam nahodila tečka

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Naše papírová platidla » 100 K 1912-falešný kolek

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1