Zelený kolek nemám, takže do diskuse jsem se nezapojoval. Teď je ale příhodná doba se zeptat, na něco, co mně už delší dobu vrtá hlavou - mají běžné kolky pod UV svítit? Pokud vím, tak ano - já ovšem nevidím nic. Může to být tím, že mám UV lampu, která nevidí nic ani u I. vydání 100/1940? (V jinám vlákně jsem se s někým shodl, že by to mohlo být vlnovou délkou světla, se kterou lampa pracuje).

majkl - tá debata prebehla tu https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/jan-bajer-katalog-2010-5672x7 od príspevku č. 172

Správně - díky. Já věděl, že to někde bylo.
Koiko Tomio: no právě, běžný kolek nereaguje nijak, ale v publikaci ČNB o měnové odluce a nových bankovkách (taková ta modrá velká knížka s Přemyslem ze dvacetikoruny) se píše, že by měl svítit. Přesný odkaz bych musel dohledat.
Z té debaty s brettem a jirkou72 jsem pochopil, že 100/1940, I. vydání je vyjímečné možná tím, že je to první případ použití tohoto ochranného prvku - všechny další bankovky (včetně Brunovského a ČR) svítí, jak mají. Jenom ČR kolky 1992 zase ne.

Ono aj 500/1941 je z prvých bankoviek, ne ktorých bol tento ochranný prvok použitý a a ten nápis na líci v gilošovej ružici " PÄŤ - STO" nesvieti tak jasne ako na ńovšých bankovkách. Tak isto Slovenské kolky nesvietia nejak extra jasno - ale svietia. Čo má vlastne na Českých kolkoch svietiť? Čo sa týka Slovenských kolkov tak toto je citát zo Zz č. 28/1993 §2 (3).
Veľké hodnotové číslo je na všetkých kolkoch vytlačené tlačou z plochy sivou, v ultrafialovom svetle dozelena
fluoreskujúcou farbou.
http://www.zbierka.sk/zz/predpisy/default.aspx?PredpisID=12440&FileName=93-z028&Rocnik=1993
Už som sa na to pýtal v minulosti, ale odpoveď som nedostal. Existuje nejaká podobná vyhláška o Českých kolkoch? Tam by mala byť aj informácia o farbe podkladu (ružový / zelený)
Pozn. Používam UV lampu Leuchtturm L92

Existuje : 62/1993 Sb.
˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod

Abych pravdu řekl, nevím, co přesně a jak má svítit. Inkriminovaný citát je strašlivě obecný:
"Různé hodnoty kolků mají podtisk v různých barvách, který má luminiscenční vlastnosti v ultrafialovém záření." Bankovky a mince ČNB 1993-1994, NUGA, 1994, str. 25
Mně nesvítí na žádné hodnotě nic - ani podtisk. 😞 Používám stejnou lampu jako brett.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.