Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Naše papírová platidla » 100 kčs 1961 kolek

Vykupminci.cz
Numisargo

100 kčs 1961 kolek

Moderátoři: acme2000, smith, Šenfi.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < 1 2 3 4 5 6 > »

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Když to porovnám např. k dotazům, kolik bylo např. 500 Sk 2006 s. A , což je věc vcelku nová, tak nikdo nic neví. A to je skoro 20 let zpátky, tak co po nich chcem.
Registrovaný uživatel
to je sice pravda, ale na druhou stranu - již v té době banky pracovaly s PC a data archivovaly, tak myslím to bude někde v archivu centrální databáze, ale to už asi je o lenosti něco vyhledávat pro "někoho" a o ochotě. Kdoví, jestli člověk, který toto vyřizuje má vůbec do takového archivu přístupová práva.
ale to jsou jen spekulace a dokud Ti neodepíšou, tak je to bezpředmětné nad tím polemizovat.
Registrovaný uživatel
Koiko Tomio napsal
Už si nevzpomenu, odkud ji mám,nevedu si záznam odkud a za kolik :oops: , ale každopádně je z oběhu. vycházím z toho, že v polovině je přehyb, který je asi přežehlen, protože pokud o něm nevíte, tak není poznat.Evidentně byla v oběhu velice krátce, nebo padla hned do ruky někomu,kdo ji uložil a pak prodal...

To já pamatuji přesně, odkud ji mám! ;) Kupoval jsem ji za 12Euro před pár lety od jednoho Němce a je v UNC! :P
Registrovaný uživatel
Odpověď najdete ZDE!

Bogota není krycí název akce, ale pobočka tiskárny Thomas de la Rue v Kolumbii, ve které byly kolky vytištěny. Kolky byly dopraveny letecky na starou Ruzyň (letadlo zarolovalo rovnou do hangáru), proběhlo převzetí a kontrola komisí pracovníků ČNB a hned poté následovala distribuce přímo na bobočky bank hlavně KB. Tam kolkovalo bankovky všechno co mělo ruce a nohy. V tom časovém presu nebylo absolutně možné každý aršík s kolky zkontrolovat na kvalitu, jen se počítaly archy. Kolkovaly peníze z oběhu, nové dotisky, ale i veškeré zásoby z depozit jak ČNB, tak komerčních bank. Díky tomu se dostaly do oběhu i zbytečky starých zásob ČNB stokorun sérií B,C,D,Z,T,R,P v kvalitě UNC, takže jak zde bylo polemizováno na jiném vlákně, ne všechny staré série s kolkem v UNC musí být "prací" sběratelů.

Určitá malá část dotisků stokorun série G a M byla ponechána neokolkovaná pro případ náhlé potřeby před vlastní měnovou odlukou v trezorech bank, protože dosud platily a obíhaly neokolkované. Po ukončení měnové odluky, když už nebyly potřeba, byly též opatřeny kolkem a dány do oběhu. To by mohlo vysvětlit onen druhý typ kolku z Grafotechny, protože jsem dosud nezaregistroval kolek bez lososového podtisku u jiných sérií než dotiskových.

Manželka tehdy pracovala v KB a po normální pracovní době odcházela s ostatními zaměstnanci do podzemních prostor banky (manipulační prostory u trezorů) a tam ještě 3-4 hodiny lepila kolky. Nafasovala od pokladníka třeba deset balíčků stovek, archy s kolky, podepsala protokol a už se jelo. Po okolkování odevzdala pokladníkovi okolkované bankovky, zmetky a podložky archů od kolků, vše se přepočítalo, zapsalo a uložilo do trezoru. A tak pořád dokola. Takže po pár hodinách této blbopráce se nějaký kolek nalepil křivě. Uvědomme si, že takto bylo během necelých 3 týdnů ručně okolkováno 160 miliónů kusů bankovek.
Registrovaný uživatel
pěkně popis celého průběhu přípravy a poté celého kolotoče kolem kolkování, ale nějak nerozumím tomu, proč se druhá varianta neobjevuje v Bajerovi, nebo proč ČNB mlží... Přičemž druhou varianta nelze popřít, vzhledem k tomu, že jsem bankovku resp. kolek nepral,chem. nečistil atd. a kolegové,kteří ji mají také - tak 100 % také ne . nějak tomu nerozumím.. :?
Pochopil z článku třeba křivě nalepený kolek - to je lidský faktor, s tím se dá počítat.
Moderátor
> ZetPe > Díky za Váš příspěvek, který mi dá víc než hodinová konzultace s informační kanceláří ČNB :-) A myslím to opravdu vážně! :-)
Registrovaný uživatel
samozřejmě také děkuji za poučné info. Díky
Registrovaný uživatel
acme2000: Ptát se na nějaké detaily oběhu bankovek u ČNB je ztráta času. Na informace je v ČNB uvaleno přísné embargo a možný vyhazov.

Jestli vám mohu poradit, tak se příště obracejte na pracovníky Kabinetu platidel, nebo se přímo objednejte ke konzultaci. Vynikající spolupráce byla s panem Pekárkem. Pak tam byl Leopold Surga, to už bylo komisní. Kdo je tam nyní, netuším.
Registrovaný uživatel
Zeptám se blbě - Kabinet platidel najdu kde ?? V Praze Nár. Muzeum ?
« Poslední úpravu provedl(a) Koiko Tomio v 4. 11. 2010, 22:07. »
Registrovaný uživatel
Pardon, dnes se tomu říká jinak, tuším že Zkušebna platidel a spadá pod Peněžní oběh. Najdete ji v centrále ČNB Na Příkopě.
« Poslední úpravu provedl(a) ZetPe v 4. 11. 2010, 22:38. »
Registrovaný uživatel
Děkuji
Registrovaný uživatel
Ještě se podívejte na oba typy kolků pod UV. Třeba něco objevíte.
Registrovaný uživatel
ZetPe napsal
Ještě se podívejte na oba typy kolků pod UV. Třeba něco objevíte.


Zelený kolek nemám, takže do diskuse jsem se nezapojoval. Teď je ale příhodná doba se zeptat, na něco, co mně už delší dobu vrtá hlavou - mají běžné kolky pod UV svítit? Pokud vím, tak ano - já ovšem nevidím nic. Může to být tím, že mám UV lampu, která nevidí nic ani u I. vydání 100/1940? (V jinám vlákně jsem se s někým shodl, že by to mohlo být vlnovou délkou světla, se kterou lampa pracuje).
Registrovaný uživatel
Mám jen přenosnou UV,/vypadá jak baterka/ ale když jsem ve tmě a nasvítím oba kolky, tak mi ten bílý kolek více fluoreskuje, nevím, zda to nezpůsobuje ten bílý podklad, protože ten narůžovělý nereaguje nijak. Nebo to chce lepší UV..... :|
Registrovaný uživatel
majkl - tá debata prebehla tu https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/jan-bajer-katalog-2010-5672x7 od príspevku č. 172
Registrovaný uživatel
Správně - díky. Já věděl, že to někde bylo.
Koiko Tomio: no právě, běžný kolek nereaguje nijak, ale v publikaci ČNB o měnové odluce a nových bankovkách (taková ta modrá velká knížka s Přemyslem ze dvacetikoruny) se píše, že by měl svítit. Přesný odkaz bych musel dohledat.
Z té debaty s brettem a jirkou72 jsem pochopil, že 100/1940, I. vydání je vyjímečné možná tím, že je to první případ použití tohoto ochranného prvku - všechny další bankovky (včetně Brunovského a ČR) svítí, jak mají. Jenom ČR kolky 1992 zase ne.
Registrovaný uživatel
Takže jsem to dělal dobře - bílý svítí tedy jen kvůli podkladu ??
Je to jako na sále, když máš bílé tričko a nasvítí ti UV na diskotéce ??
Registrovaný uživatel
Ono aj 500/1941 je z prvých bankoviek, ne ktorých bol tento ochranný prvok použitý a a ten nápis na líci v gilošovej ružici " PÄŤ - STO" nesvieti tak jasne ako na ńovšých bankovkách. Tak isto Slovenské kolky nesvietia nejak extra jasno - ale svietia. Čo má vlastne na Českých kolkoch svietiť? Čo sa týka Slovenských kolkov tak toto je citát zo Zz č. 28/1993 §2 (3).
Veľké hodnotové číslo je na všetkých kolkoch vytlačené tlačou z plochy sivou, v ultrafialovom svetle dozelena
fluoreskujúcou farbou.
http://www.zbierka.sk/zz/predpisy/default.aspx?PredpisID=12440&FileName=93-z028&Rocnik=1993
Už som sa na to pýtal v minulosti, ale odpoveď som nedostal. Existuje nejaká podobná vyhláška o Českých kolkoch? Tam by mala byť aj informácia o farbe podkladu (ružový / zelený)
Pozn. Používam UV lampu Leuchtturm L92
Registrovaný uživatel
Existuje : 62/1993 Sb.
Registrovaný uživatel
Abych pravdu řekl, nevím, co přesně a jak má svítit. Inkriminovaný citát je strašlivě obecný:
"Různé hodnoty kolků mají podtisk v různých barvách, který má luminiscenční vlastnosti v ultrafialovém záření." Bankovky a mince ČNB 1993-1994, NUGA, 1994, str. 25
Mně nesvítí na žádné hodnotě nic - ani podtisk. :( Používám stejnou lampu jako brett.
Moderátor
Mně tedy kolek na stokoruně pod UV lampou svítí.
Registrovaný uživatel
Tak jsem to zkusil znova - obě stokoruny /bílý, růžový kolek/ - svítí celý kolek - žádný nápis jsem neviděl. Samozřejmě bílý kolek svítí o trochu více. Krom pár vláken nic jiného nesvítilo. Zkusmo jsem vzal i pětistovku - u svítivosti kolku výsledek stejný jako u růžového, navíc svítil znak, pár vláken a z druhé strany krytá čís. serie
Pokud tam má něco být, tak není, nebo jsem neviděl, ale fakt jsem myslím koukal dobře.
Jinak jak jsem psal - používám přenosnou UV /vzhled pageru/SEC NCT-868ML
A u jiných bankovek /afrika apod. funguje skvěle/
Registrovaný uživatel
Já to večer za úplné tmy zkusím ještě jednou...
Koiko, vrátím se teď na úplný začátek diskuse o problému UV - mohl bys prosvítit 100/1940, I. vydání a dát vědět, co vidíš? Případně ten "vlnkový rastr po celé ploše Hradčan" nafotit? Díky.
Registrovaný uživatel
Tak teď jsi mne dostal... mám první, i druhé vydání, ale nevím, jak to nafotit.... :( nemám stolní UV, ale UV "pager". no, ale zkusím to. večer písnu, teď odjíždím...
Registrovaný uživatel
Tak jsem zde a zkusil jsem ty fotky -
1. - první vydání
2.- druhé vydání pro porovnání
Vím, že nic moc, ale toto fakt neumím fotit a nikdy jsem to nedělal, navíc - nemám stolní UV... :?
Obrázek vložený uživatelem
Obrázek vložený uživatelem

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < 1 2 3 4 5 6 > »

Sběratel.com » Naše papírová platidla » 100 kčs 1961 kolek

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1