Moderátoři: smith

Profilový obrázek
Aemilio

Uživatel

Zaregistrován:
7. 2. 2008

#1 7. 2. 2008, 23:23

http://www.aukro.cz/item307696028_keltove_bojove_au_1_24_stateru.html
Táto minca 100% nebola razená. Na fotkách sú vidieť pozostatky po kanáliku, cez ktorý vliali pri odlievaní do formy kov. Chcem sa spýtať nejakého znalca keltských mincí, či Kelti mince i odlievali a či odlievali i mince tohoto typu, lebo predajca píše, že ide o razbu!!!

Profilový obrázek
grofik

Uživatel

Zaregistrován:
23. 10. 2006

#2 8. 2. 2008, 08:47

Aemilio;Kelti razili mince ale každé kniežacstvo malo svoje vlastné mince.😈
Neviem keby sa videla Bohyňa na tej minci asi by predajcovi povedala Bo.. ti Ty tĺk!!!😉
Samozrejme aj váha je podivná na 1/24 Statér.😉

Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

Profilový obrázek
Robbie

Uživatel

Zaregistrován:
16. 2. 2007

#3 8. 2. 2008, 12:37

Já bych řekl, že to co prodává jsou jakési podezřelé novovýtvory...

..::R::..
robert.kurucz@email.cz

Profilový obrázek
jano7B9

Uživatel

Zaregistrován:
26. 7. 2007

#4 8. 2. 2008, 13:33

je to jak plomba zo zubu😃

... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

Profilový obrázek
grofik

Uživatel

Zaregistrován:
23. 10. 2006

#5 8. 2. 2008, 14:20

plomba asi áno,nakoľko to zlato ani nešlo okolo Keltského osídlenia.😁 😉

Profilový obrázek
Ratusratus

Uživatel

Zaregistrován:
12. 2. 2008

#6 12. 2. 2008, 23:01

Ano střížek keltské 1/24, kterou jsem prodal na výše citované aukci je zkutečně litý. Hrůza, že? Ani ne, protože to byl prostě takový pracovní postup. Odlil se střížek (spíše roztavil prach v hliněné formě) a poté se teprve do něj razilo. Tato mince je zkutečně typ Athena Alkis. Je to pozdější ražba, kdy už keltové nedbali na detaily, nebo měli silně opotřebená razidla. Z původní postavy se štítem a kopím (dýka?) zbyla pouze abstraktní postava. Na aversu pak místo původní hlavy zůstal tzv. oblý hrbol, který už se často ani nerazil a zůstávají zde tudíž stopy lití. Nechápu taky, proč se zdejším odborníkům na keltské ražby nelíbí váha této mince. Např Karel Castelin v článku: Drobné keltské mince typu Alkis uvádí průměrnou váhu 1/24 podle jednotlivých období 0,33g , 0,29g, 0,28, 0,25g. A ve sbírce od Lanze je celkem 5 24tinek AA ve váhách od 0,28-0,35g. Další literaturu citovat nebudu, protože je to celkem zbytečné. Pokud některý zdejší znalec přišel s nějakým převratným objevem o hmotnostech keltských ražeb u nás, měl by ho publikovat a nenechávat si takový skvost v šuplíku. Jo a ještě ten licí kanálek. Myslel jsem, že je to z fotky patrné. Na hraně je drobný vryp, který asi zdejšímu odborníkovi připadal jako licí kanálek:)
Obviňovat někoho z falzifikace je dost závažné a pokud už někdo něco takového vypustí do světa, měl by mít sakra dobré znalosti o dané problematice!!!! Danou minci jsem taky jen koupil, ale jsem naprosto přesvědčen o její pravosti.

Profilový obrázek
grofik

Uživatel

Zaregistrován:
23. 10. 2006

#7 12. 2. 2008, 23:54

to Ratusratus;No nejakú tú Keltskú mincu som už videl.🙄dokonca aj 1/24 statér😈
Beriem že si to chcel predať preto ten pekný popis okolo.😁
Kelti si mimoriadne dávali záležať pri razení tretiniek,osminiek a dvacaťštvoriek na dokonalom prevedení a vyrazení motívu.😉
Pokiaľ statér typu Athéna Alkis mal v Čechách váhu cca 8gr. na Slovensku cca.6gr.
Dôvod bol prostý viac zlata v tom obdobý vedeli vydolovať na území čiech.
Kľudne tam na daný nepodarok sa dá uviesť drobná minca typu Simmering!!!
Drobná minca typu obolus!!!
Tak kľudne môžeš spávať aj iných trochu zaujíma história z obdobia Keltov a venujú sa tomu obdobiu.
Hore uvedené obdobie opísala aj Krasková,Ondrouch;Nohejlová-Prátová,Kolníková,Eisner ,Filip a samozrejme aj Castelin.🙂

Profilový obrázek
Ratusratus

Uživatel

Zaregistrován:
12. 2. 2008

#8 13. 2. 2008, 12:55

No nevím, kolik jsi jich měl v ruce nebo aspoň viděl na fotce, když píšeš, že si kelti dávali velice záležet na dokonalém provedení a vyražení motivu🙂 To je fakt směšné. To platilo pouze ze začátku, pak šla kvalita (jak váha, ryzost, tak i motiv) dolů. Literaturu uvádíš, dá se přidat další, ale vypadalo by to jako vytahování a o to mně nejde. Přečti si tedy tu literaturu kterou uvádíš a prohlédni si fotky těch drobných nominálů AA z literatury. Můžeš projet i internet a seženeš dost fotek, tebou udávaných nominálů v kvalitě o které se nedá říci " dokonalom prevedení a vyrazení motívu" ( zkus mrknout jen na tohle http://www.aurea.cz/Katalog17/17kat0001.htm). Nejde mně o to, že ji chci prodat, jde mně o to, že se tu píší bludy.

Profilový obrázek
Ratusratus

Uživatel

Zaregistrován:
12. 2. 2008

#9 13. 2. 2008, 13:24

Jo a pro všechny http://www.coinarchives.com/a/results.php?results=100&search=Athena Alkis
Zde se každý může mrknout na ty dokonalé provedení a vyražení motivu. Taky se tu může mrknout odborník na váhy keltských mincí, na hmotnost 1/24 zde prodávaných...

Profilový obrázek
jano7B9

Uživatel

Zaregistrován:
26. 7. 2007

#10 13. 2. 2008, 13:39

grofik ides😃

... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.