Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Naše mince » 5 haléř 1924

Vykupminci.cz
Numisargo

5 haléř 1924

Moderátoři: barbar, Charon, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 ... > »

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
No badatelne aj ked je to v rovine JPP, viac veci napadne do seba zapada.
Zrejme mali/maju v Kremnici "za usami" a je prudko nepravdepodobne, ze by povedali narovinu ako to bolo.
V tomto smere ocakavat sebareflexiu od istitucie, ktora razi menu je asi skor v rovine snov.
Registrovaný uživatel
dracik
Mas uplnu pravdu, nemam zaujem ta poznat si sepletar zo srotom:) a samozrejme ta nemam RAD
Chod sa chvalit tam do chlubarne ,tu to totiz nikoho nezaujima :)
Registrovaný uživatel
ale no tak.. naco osobne invektivy..

vsetci dobre vieme ze keby sme boli generalnym direktorom v kremnici,...
to by bolo tooco, co?
tak by sme boli uz davno za vodou, ne?
a kedze to napadlo nas, neverme tomu ze to nenapadlo lampasakov kremnickych co mali tlacitka pod palcom..

...ci?
_______________
Moderátor
nahodou masirujete se pekne,takze klidne pokracujte at je veselo...

probe napsal
dracik
Mas uplnu pravdu, nemam zaujem ta poznat si sepletar zo srotom:) a samozrejme ta nemam RAD
Chod sa chvalit tam do chlubarne ,tu to totiz nikoho nezaujima :)
Registrovaný uživatel
Trochu vzrúša nezaškodí :mrgreen: :mrgreen:
_______________
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.
Registrovaný uživatel
Ja si myslím že niektorý "veľký" zberatelia z Čiech nemôžu prežiť že sa dačo lepšie ušlo prostým Slovákom...
Registrovaný uživatel
woodmaker napsal
Ja si myslím že niektorý "veľký" zberatelia z Čiech nemôžu prežiť že sa dačo lepšie ušlo prostým Slovákom...


Heh sorry za tie hrúbky:))
Moderátor
Na jednej strane súhlasím s Drackom, tiež pre mňa tieto mince nie sú zaujímavé. Je to pekná minca, ale tým to pre mňa hasne. Osobne sa zberateľstvu venujem už len príležitostne a skôr sa zameriavam na historický aspekt numizmatiky, čiže beriem ju čisto ako pomocnú historickú vedu, preto sú pre mňa zaujímavé aj škaredé kusy, pokiaľ sa jedná o nález a viem ho interpretovať. Toto je pre mňa alfa a omega.
Novodobé mince ma presne kvôli tomuto vôbec nezaujímajú a ak sa dostanem za korunu k vzácnejšej minci, okamžite ju ponúknem do aukcie; jednak sa mi obchod vyplatí a na druhej strane viem, že niekto bude mať z novodobej mince väčšiu radosť ako ja.
Čo sa týka Dracka, aj keď máme vojnový stav (absolútne mi to neva...), nemyslím si o ňom že by nevedel o čom píše, beriem ho ako skúseného a inteligentného numizmatika a verím, že nikomu nezávidí nejaký 5-haliernik. Dracek sa totiž tiež orientuje na historický aspekt numizmatiky.
Ale aby som to dokončil; tí čo zbierajú novodobé mince, berú numizmatiku skôr ako zberateľstvo a do zbierky by si nikdy nedali napr. sotva čitateľný denár Leopolda I., aj keby išlo o nález z ich obce. Toto je rozdiel tých pohľadov a preto odporúčam ukľudniť sa a pokračovať v téme bez výrazných emócií. Každý má právo vyjadriť svoj názor, ale hlavne v kľude... ;)
Registrovaný uživatel
:roll: tak Dracku;a padni na kolená :mrgreen: :D ;)
_______________
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.
Registrovaný uživatel
V poslední době se opravdu roztrhl pytel s tímto ročníkem a pokud nebudeme zkoumat pravost, pak jenom cena v závislosti na výskytu je nesmyslná. Bohužel většina jich skončí v rukách bohatých snobů, kteří tomu opravdu nerozumí. Viděl jsem i reakce, že jeden dal obvyklou cenu za minci, která byla podle všech přítomných starých pánů jasným padělkem, ale ač tomu dotyčný nerozuměl, stejně si ji koupil. Stačilo, aby měla mince certifikát pravosti ve kterém byly sice napsané nesmysly, ale to bylo jedno.
Možná, že je pravdivá skutečnost, že se kolem roku 1968 vyrazilo určité množství 5 haléřů 1924 při příležitosti návštěvy komunistických pohlavárů v mincovně jako upominkový dárek.
Je daší pravdou, že se v kremnické mincovně dodatečně vyrazily dukátové ražby, hlavně jejich násobky. Jsou lidé, kteří to hodně podrobně zkoumají a mají tuto problematiku doloženou. V aukcích jsem na toto téma podrobně hovořil s několika kolegy ze Slovenska a musím říci, že z toho nedělají žádný národnostní problém, jako někteří zde, ale jako fakt, na který jsou i oni hodně naštvaní.Proto bavme se k věci a nehrajme si na ublížené. V českých mincovnách se za celou historii odehrálo také mnoho nepravostí a proto je nebudu za žádných okolností obhajovat.
Registrovaný uživatel
to su reci typu JPP (jedna pani povedala) ;)
_______________
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com
Registrovaný uživatel
To nejsou řeči jedna paní povídala, ale názory známých slovenských sběratelů, kteří se o tuto problematiku zajímají několik desetiletí a mají i v některých případech srovnávací materiál pořízení už v meziválečném období atd. Samozřejmě, že pokud se budeme bavit o těchto věcech, pak se budeme pohybovat na tenkém ledě, ale snažil jsem se sem dát i názory, které jsou relevantní k dané problematice. Narozdíl ode mě má však Vaše odpověď bohužel nulovou vypovídající hodnotu o ničem. Proto napište svůj postoj, ale na základě hmatatelných závěrů. Můj článek se opírá o názory lidí, kteří se touto problematikou zajímají, ať sběratelů, nebo obchodníků, kterým prošlo rukama ohromné množství materiálu, o kterém se nám dvou ani nesní a proto sleduji na aukcích jejich reakce a pokud ruku nezvednou, pak vím, jaká je pravda, i když schánějí materiál pro bohatou klientelu a nebyl by problém i tyto věci přeplatit.
Registrovaný uživatel
aha, takze zberatelia maju viac pravdy ako mincovna kremnica? no to je mi teda vec :D
evropa1 ja ta nijak nespochybnujem ale ked mas materialy tak preco nespravis nejaku studiu , co ja viem napriklad za 20 rokov , kolko 5 halierov sa vydrazilo v aukciach? dajme tomu ze ich bolo 20, tak asi polovica su stale tie tie kusky co koluju po aukciach po nejakom case... podla mna :)
_______________
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com
Registrovaný uživatel
Víš ono spousta věcí se dělá v mincovnách vždy v období chaosu na černo, kdy není přehled a někdo se dostane například k razidlům atd. Pak tyto věci nemohou být nikdy zaneseny v historii mincovny, protože se budeme pohybovat pouze v dohadech a také oficiální místa nemají zájem tyto věci zveřejňovat, protože by jenom upozornili na svojí neschopnost.
Na aukcích se pohybuji více než 20 let a posledních pět let se dost podstatně diskutuje téma, které Svatováclavské dukáty a jejich díly jsou pravé a které jsou doražby. Jsou odborníci, kteří to již bezpečně poznají, ale protože tomu věnovali spoustu času, samozřejmě nebudou mít zájem tyto svoje závěry zveřejňovat. A že tato skutečnost existuje, je neoddiskutovatelný fakt.
Já se o problematiku čs. mincí nezajímám, ale trochu v obraze o hlavních názorových proudech jsem. Co se týče 5 haléře jediný snad pravý byl podle mého názoru někdy v roce 1991 v Praze u Vandase v odřeném stavu z oběhu za 30000 korun. Nad ním jsem přemýšlel a podle jednoho známého měl být bezpečný.
Závěrem tedy podle mého názoru je neoddiskutovatelný výskyt čs. dukátů a jejich dílů z pokoutné doražby, který pramení ze všeobecnějšího názoru.
Názor na 5 haléř již není tak jasný, ale jednu možnost, která se presentuje, jsem zde nastínil. Opět se mohlo jednal o pokoutnou ražbu, nyní již vedení mincovny, jak se zalíbit tehdejším mocipánům. Další otázkou jsou certifikáty pravosti a jak řekl jeden soudní znalec z oboru numismatiky, byl zděšen, co se tam v nich píše. Dále je nesmyslem, aby takto úzkoprofilová mince byla vždy a pouze v ražebním lesku. Ten kdo si dělá všechny fota vyskytlých se mincí, upozorňuje na další fakt, že všechny jsou patinou stejné, což u mincí devadesát let starých není možné.
Nejhorší je fakt, že spousta sběratelů si tyto mince již nebude chtít nikdy koupit, protože jim nevěří. Jinak v Praze jsem dost často a když člověk vidí, že se zde ve velkém prodávají nejrůznější padělky čs. mincí ve velkém, je znechucen, protože ví, že okamžitě projdou aukcemi atd. Kolik procen je například pravých10 K 1933 atd., ale to by bylo jiné téma.
Registrovaný uživatel
nema vyznam sa o tom bavit, lebo ty si tu budes presadzovat svoje nicim nepodlozene domnienky a vymysly. ja vychadzam z oficialnych faktov ;)
a dalsia vec - tahas mincovnu kremnica do takych veci , ktore je schopny skuseny padelatel spravit sam.ved vyrobit identicke razidlo neni ziadny problem pre znalych veci.
kremnica je podla toho co pises skor obet spekulantov a padelatelov a nie , ze by tam sama dorazala vzacne rocniky ;) ale to ty nemozes pochopit, lebo tvoji fiktivny priatelia ti tvrdia nieco ine ;)
_______________
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com
Registrovaný uživatel
Prosím bavme se ve věcné rovině, ale opět jsi zabředl do nic neříkajících deklarací. Dále nikde neříkej, že oficiální pravda je ta jediná, protože by se ti hodně lidí vysmálo. Pokud se budeme bavit o doražbách čs. dukátů, pak ty byly raženy z oficiálních razidel. Víš ono jde minci velkým způsobem zvětšit a jednoznačně to dokázat. Rozdíly jsou pak v jiných věcech, v miniaturních detailech, které s razidlem NESOUVISÍ. Zmiňované padělky 10 K 1933 například nepocházejí z Kremnice, ale možná z Polska, nebo Ukrajiny a jsou úplně jiné.
Nakonec neurážej lidi, kteří něco znají, protože by sme se od nich mohli všichni učit, protože proti nim neznáme nic. On existuje i nějaký numismatický třináctý smysl a poku budeš některé i nejvzácnější zaručeně pravé mince mít v ruce, pak tě levá mince bude v ruce pálit. V první chvíli nebudeš vědět proč, ale ty lidi to poznají. Vem si do ruky kompletní seznam čs. dukátů a jejich dílů. Kdysi jsem viděl až na jeden desetidukát kompletní sbírku tvořenou od začátku minulého století do devadesátých let. Ve chvíli , kdy ten člověk mohl koupit poslední minci a mohl mít kompletní soubor, neudělat to. Proč. Protože mu třináctý smysl řekl pozor. V té době se začalo mluvit o dorážbách a tento sběratel celý soubor prodal, i když věděl, že je pravý, ale neryskoval, že se něco vzácného začne objevovat častěji a celou sbírku mu tato skutečnost znehodnotí. To je příběh člověka, kterému prošly rukama všechny vzácnosti a některé né jednou a za ty léta si vybudoval k těmto mincí velký cit a zkušenost. Tento člověk je pro mě autorita a né oficiální literatura. Prodo důvěřuj, ale prověřuj.
Vyprav se například do Vídně do mincovního kabinetu a nech si ukázat rarity rakouského mincovnictví a studuj. Je to k nezaplacení vidět pravé mince. Nebo se seznam na Slovensku s nejlepšími sběrateli a pokud budeš mít štěstí, nech si ukázat jejich sbírky. Mezi sběrateli je pár kvalitních sbírek, které jsou ve svém oboru například na úrovni muzejních kolekcí.
Registrovaný uživatel
Ještě jedna poznámka závěrem, na kterou jsem zapoměl. Jeden český autor vydal dílo, který má ve své knihovně každý numismatik. Jeho jméno je nepodstatné, ale vždy zdůrazňoval, že všechny informace jsou relevantní a dokazatelné. Můžu Ti říct, že i tak jsem tam našel několik naprostých nepravd a jenom proto, protože vše prověřuji a nevěřím jenom autoritě, kterou zajisté jé. Moje poznatky jsem mu zdělil i s důkazy a on je uznal.Jestli budeš mít zájem můžeme se sejít a lehce Ti to dokáži.
PROTO JEŠTĚ JEDNOU DŮVĚŘUJ, ALE PROVĚŘUJ.
Registrovaný uživatel
Zajímavá informace o určité numismatické publikaci, ve které jsou uvedené "naprosté nepravdy", já takovou také jednu publikaci znám a to Novotný-MinceFJI, ovšem to asi není ona, že?
Registrovaný uživatel
drzme sa preukazatelnych faktov .jediny znamy fakt je ze ziadne dorazby neexistuju ;)
_______________
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com
Registrovaný uživatel
jano7B9 napsal
drzme sa preukazatelnych faktov .jediny znamy fakt je ze ziadne dorazby neexistuju ;)

realita je bohužel trochu jiná, ty doražby se ukazovaly jak již tu bylo řečeno v době(cca před rokem 1995), tedy v době kdy nová razidla v Polsku, Ukrajině, Číně či jinde ještě nechrlila různé pochybné novoražby a prodejci byli vždy pouze ze Slovenska(nebo je od nich koupili)
tomu co píše jano snad věří a tvrdí pouze ti, kdož nakupují mnohdy pochybné doražby z Kremnice a vlastníci, kteří se bojí o ceny svých mincí(mnohdy pochybných)... :?
_______________
http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Registrovaný uživatel
by ma zaujimalo , ako niekto spozna dorazbu z originalneho razidla od original mince. ste smiesny.
opet nicim nepodlozene reci , keby mame sudnictvo ako v amerike, tak by vas za tieto kecy kremnica vyzliekla do naha :) :mrgreen:
chlapci ja nemam problem uznat ze som sa mylil ,ale dajte sem oficialne dokazy a netlachajte len tak do vetra nicim nepodlozene veci ;)
ps : neviem preco si dracek myslis ze falzum dukatov sa dalo spravit len okolo roku 1995... skuseny padelatel si ho dokazal urcite spravit na kolene aj v napriklad roku 1950 ;)
_______________
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com
Moderátor
mam tentyz dotaz jako Jano - pokud vemu 90 let stary dukat ktery bude zbaven veskere patiny a patricne nalesten a vedle nej dam nove vyrazeny z uplne stejneho razidla jak se pozna rozdil?

jano7B9 napsal
by ma zaujimalo , ako niekto spozna dorazbu z originalneho razidla od original mince. ste smiesny.
opet nicim nepodlozene reci , keby mame sudnictvo ako v amerike, tak by vas za tieto kecy kremnica vyzliekla do naha :) :mrgreen:
chlapci ja nemam problem uznat ze som sa mylil ,ale dajte sem oficialne dokazy a netlachajte len tak do vetra nicim nepodlozene veci ;)
ps : neviem preco si dracek myslis ze falzum dukatov sa dalo spravit len okolo roku 1995... skuseny padelatel si ho dokazal urcite spravit na kolene aj v napriklad roku 1950 ;)
Registrovaný uživatel
Tomako napsal
mam tentyz dotaz jako Jano - pokud vemu 90 let stary dukat ktery bude zbaven veskere patiny a patricne nalesten a vedle nej dam nove vyrazeny z uplne stejneho razidla jak se pozna rozdil?


tomako ale ved presne to iste sa pytam ja :D :mrgreen:
_______________
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com
Moderátor
ja vim.......ale ja to napsal krasnejc :D

jano7B9 napsal
Tomako napsal
mam tentyz dotaz jako Jano - pokud vemu 90 let stary dukat ktery bude zbaven veskere patiny a patricne nalesten a vedle nej dam nove vyrazeny z uplne stejneho razidla jak se pozna rozdil?


tomako ale ved presne to iste sa pytam ja :D :mrgreen:
Registrovaný uživatel
ano :) napisal som to jak madar
_______________
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 ... > »

Sběratel.com » Naše mince » 5 haléř 1924

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1