Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Naše mince » 5 haléř 1924

Vykupminci.cz
Numisargo

5 haléř 1924

Moderátoři: barbar, Charon, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... > »

Autor Příspěvek
Moderátor
Osobne jsem rad ze zde Evropa1 zminil nektera prokazana falza a to i kdyz ne vsechna byla z okruhu meho sberatelskeho zajmu tak podobne informace vitam nebot se mohou nekdy me nebo i mym pratelum hodit.
Pred nekolika lety zacal i vybor CNS zasilat clenum tzv.karty falz minci ktere se vyskytly v aukcich a na trhu. Bohuzel se to ale ukazalo jako kontraproduktivni vzhledem k podrobnemu popisu odlisnosti, coz byl vlastne navod pro prip. padelatele jake nedostatky odstranit, a tak s vydavanim karet CNS prestala.
Registrovaný uživatel
jano7B9 napsal
Evropa1 : myslim ze si to stale nepochopil o co sa tu jedna. o tvojich znalostiach tu nikto nepochybuje , ale uvedom si , ze bez predlozeneho dokazu ti malokto uveri ked tu hovoris o falzach,novorazbach, dorazbach,padelkoch atd...
spominal si ze mnoho zberatelov vie ze sa v aukcii predavaju falza. tak podla mna su aj ti zberatelia podvodnici ked to toleruju , informacie si nechavaju pre seba a nezverejnia to ;)
ps: snad ta tu nedovercive reci neodradia prispievat. opakujem ze znalosti a skusenosti mas az-az , ked si citam tvoje prispevky ;)

Jano, Evropa vie o čom hovorí a úplne s ním súhlasím.
Nechcem sa Ťa dotknúť, ale okrem že sedíš tu na sberateli stále si bol an aukciách, stretnutiach zberateľov, stretávaš sa s nejakými? Aukcie a to i zahraničné overené rokmi predávajú toľko fálz, že by sa Ti z toho hlava zatočila. Priemerný zberateľ to kúpi, ale skúseného zberateľa ťažko oklameš. Zober si prečo ked príde nejaký solventný zberateľ, ktorý by mohol kúpiť, čo by chcel nekúpi napr. nejakú RRR,RRRR mincu aj ked na nu má a preplatil by ju aj dvojnásobne a nekúpi?Prečo asi?Lebo je to falzum...Ked nedražia veľkí hráči, tak je to na beton, že tá minca nie je v poriadku. Bud je ten zberateľ sám skúsený, alebo má okolo seba ľudí, ktorí mincu prezrú, skontrolujú a atd.
Nebudem menovať, ani písať mince, ktoré sú falzá a kde a kedy boli dražené, lebo je to veľmi tenký ľad. Pokiaľ by oklamali mna osobne, neváham a žiadam peniaze, ak nie, podávam TO a začína sa dokazovanie. Ale ked je niekto hlúpy a myslí si, že za lacné peniaze kúpi super vzácnu mincu, tak tak mu treba. Treba študovať, rozprávať sa s ľudmi, sám chodím každý týžden do BA po rady ku skúseným numizmatikom. Tak sa človek učí.Nie len sedieť za netom a čakať na dôkazy a atd a že dokáž že hento je ľavé a pravé...A navyše - je to tenký ľad, napísať hoci aj na nete, že v x aukcii bola predaná minca y ktorá bola falzum a že sú to podvodníci. Pozor, na toto sú paragrafy. Ak na Teba podajú TO a ty nevieš dokázať, že je to falzum, môžeš mať miesto v chládku.Oni postavia svojich 3 znalcov, ktorí vypracujú posudok, že minca je pravá a ty ako amatér môžeš isť s prepáčením do riti. A znalec (väčšinou) nepôjde proti znalcovi, ver mi , viem ako to chodí.
A ty z toho vídeš ako porazený, ešte je možná basa a pritom Ty si tú mincu ani nevydražil a vlastne Ti išlo len o to, že upriamiš na falzum.
A prečo by boli tí zberatelia podvodníci?Niektorí si to medzi sebou hovoríme, že bacha, tam a tam je falzum a veľa ľudí na to upozornuje, že to nie je v poriadku. Ale ak majiteľ aukčnej spoločnosti nie je natoľko seriozny, ab yto stiahol, tak čo s tým?Nič...
Takto to chodí...
A to, že pobočky majú tiež falzá, to sa vie už dlhé roky, nie je to nič nové...Kto slepo verí, padne na hubu a tak mu treba...
Ľudia, v dnešnom svete netreba veriť nikomu, to ale nemusím hovoriť.
Registrovaný uživatel
Kucera napsal
Bohuzel se to ale ukazalo jako kontraproduktivni vzhledem k podrobnemu popisu odlisnosti, coz byl vlastne navod pro prip. padelatele jake nedostatky odstranit, a tak s vydavanim karet CNS prestala.


Presne ako píše pán Kučera.
Registrovaný uživatel
To NumismatSR.
Děkuji za výstižný článek, kterým jste vysvětlil podstatu problému. Je vidět, že někteří diskutující nemají základní znalosti o numismatickém trhu a místo toho aby se do něho snažili proniknout a pochopit ho, stále jenom chtějí aby za ně práci odvedl jiný a oni přišli pouze k hotovému. Když někdo jim chce poradit a předat jim znalosti, které nebyly zadarmo, jenom spochybňují argumentací, která je ze základní školy numismatického vzdělání a to je bohužel v dnešním světě málo. Musí pochopit, že musí vypnout počítač, v sobotu ráno vstávat třeba ve čtyři hodiny a jet stovky kilometrů na aukci, kde budou nejdříve jenom sledovat, snažit se navazovat kontakty a možná, že po několika letech za odměnu dostanou základní znalosti.
Registrovaný uživatel
To Evropa1: Není žádné tajemství, že na numismatickém trhu je nepřeberné množství padělků různých mincí, ovšem tím, že se pouze zmíníte o různých padělcích, které jsou mezi numismatiky, kteří se o tuto oblast numismatiky zajímají známé a není nutné o nich vůbec psát, ale je potřeba seznámit numismatiky s podrobnosti různých falz, jako popis, obrázek a po případě i upozornit na pobočku ČNS, která do svých nabídkových seznamů tyto falza zařazuje a to jste prozatím neudělal, jinak řečeno pokud jste řekl "a" měl by jste říci i "b". Na internetu a nebo v numismatické literatuře získám více informací o padělcích, než jsem získal z Vašich příspěvků. Máte určitě s padělky hodně zkušeností, tak proč je nedáte na papír a nenabídnete k prodeji, když odmítáte "dávat něco zadarmo" jak jste napsal.
Registrovaný uživatel
numismatik-fji napsal
...Máte určitě s padělky hodně zkušeností, tak proč je nedáte na papír a nenabídnete k prodeji, když odmítáte "dávat něco zadarmo" jak jste napsal.

řekl bych, že důvody proč padělky a jejich odlišení detailně nepublikovat tu padly v odůvodnění, proč ČNS přestala bohužel po uvážení vydávat karty padělků...
_______________
http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Registrovaný uživatel
Evropa1: Ještě bych si dovolil oponovat, že pokud znalí sběratelé něco nekupují, nusí to být vždy automaticky falzum. Pominu-li, že tuto minci již mohou mít, pak posledních několik let celkem dost zmámých sběratelů nakupuje na aukcích skrze kamarády a nastrčené osoby, protože jinak jim majitelé materiálu nebo lidi co mincím tolik nerozumí, ale sleduje tyto znalé sběratele, vytahují ceny mincí nahoru a draží proti nim z různých důvodů. Takže jak tu padlo, chce to znát aukce, lidi, "pozadí" aukcí a mnoho dalších informací, pokud chcete minimálně držet krok...
_______________
http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Registrovaný uživatel
NumizmatSR - na to aby som vedel co je spravne nemusim chodit na aukcie. niesom zberatel ako ty, ani nemam znalosti ako dracek, ale jednoducho pre mna clovek , ktory vie , ze sa predavaju falza a nic s tym nespravi a toleruje to, tak je este horsi ako ten co tie falza vyraba ;)
_______________
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com
Registrovaný uživatel
To draček.
Tento názor je spíše v podání, že pokud nezvedají číslo například obchodníci, nebo sběratelé, kterým tato mince chybí, nebo cena prostě neudělá cenu obvyklou ke své vzácnosti, pak je něco v nepořádku, protože většinou bývá pro všechny tři skupiny dražitelů vyvolávací cena velmi výhodná a za normálních okolností by číslo zvedli.
Každý obchodník by například dražil pěkný 5 kr. 1858 B do částky 40 000 korun. Pokud udělá cenu kolem vyvolávací ceny 20 000 korun, pak je vše jasné. Nehledě na to, že znám několik sběratelů, kteří by začli možná dražit na ceně 50 000 korun atd.
« Poslední úpravu provedl(a) Evropa1 v 28. 7. 2011, 15:34. »
Registrovaný uživatel
To Dracek: A navíc připomenu co na tomto vlákně bylo již napsáno-cituji: "A v neposlední řadě pokud chci sbírat, pak bych se měl svou oblast naučit znát co nejlépe." - pod tento výrok se také podepisuji a pouze dodávám, že pokud je kupující neznalý věci, neměl by raději přihazovat na aukci.
Další výrok-cituji: "Ostatně případů zase není tolik, jak se při této diskusi může zdát, jde spíše výmečně o jednotky případů." - a také pod tento výrok se podepisuji a i když se objevují falza, tak většina nabízeného numismatického materiálu na aukcích ČNS je v pořádku, pokud se na aukci objeví falzum a toto si někdo zakoupí, je to sice pro kupujícího velmi nemilá záležitost, ale pokud si není jistý orginalitou věci, nemá kupovat.
Registrovaný uživatel
To jano7B9 - pod tento Váš výrok se také podepisuji a navíc přidávám, že pokud je někdo svědkem, že jiný páchá trestní čin a zde je litera zákona naplněna pokud škoda dosáhne hranici 5.000.- Kč, což je u prodeje vzácné mince - padělku běžné a toto svědek neoznámí, může být potrestán pro neohlášení trestního činu.
Registrovaný uživatel
numismatik-fji napsal
pokud je někdo svědkem, že jiný páchá trestní čin a zde je litera zákona naplněna pokud škoda dosáhne hranici 5.000.- Kč, což je u prodeje vzácné mince - padělku běžné a toto svědek neoznámí, může být potrestán pro neohlášení trestního činu.

To není vůbec pravda, mýlíte se.
Registrovaný uživatel
To dědek: Připouštím, že se mohu mýlit, nejsem odborník na trestní právo, prosím poučte mě. Takže pokud jsem svědkem prodeje padělaných mincí, nemusím toto nahlásit i když vznikla kupujícímu škoda větší než 5.000 .- Kč a klidně nechám podvodníka prodávat dále ?
Registrovaný uživatel
Není to povinnost daná zákonem. Trestným činem je neoznámení jen vybraných závažných trestných činů (§ 368 zákona 40/2009 Sb.) O jiné podobné povinnosti nevím. V uvedeném příkladě prostě máte možnost udělat dobrý skutek a stát vás k tomu nenutí. Je to ale silně mimo téma této diskuse a ani já nejsem odborník na trestní právo a dovolil jsem si vás takto veřejně opravit, jen aby se ten omyl jaksi nešířil.
Registrovaný uživatel
To dědek: Děkuji za upřesnění, takže povinost to není, ovšem v tomto případě je zde otázka, pokud vím, že prodejce prodává padělky a já o této skutečnosti vím, mám upozornit případného podvedeného kupujícího a další kolegy numismatiky přímo adresně na tohoto podvodníka a nebo přejít celou záležitost mlčky a říci si "Co tě nepálí, nehas." Já jsem na AUKRU přímo na vlákně upozornil veřejně na prodejce, který prodával tak zvané "kotlářské tolary neboli cikánské" a vydával je za orginály, ovšem má nějaký vůbec smysl bojovat proti padělkům, když kupující klidně tyto padělky kupují dále.
Registrovaný uživatel
Ať napíšu co napíšu, na stávajícím stavu to nic nezmění. Změna by měla být vynucena ze strany kupujících...
Registrovaný uživatel
do dnešného dňa som bol presvečený ," strietnutie troch právnikov = 5 názorov na problém" ,ale už si to vôbec nemyslím. ;)
_______________
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.
Registrovaný uživatel
Ve většině případů za falza nezodpovídají pořadatelé aukcí, protože ti pouze sprostředkovávají prodej a za materiál tedy právně neručí. Pokud se vyskytne falzum, nikdy nám nezdělí ani případného prodejce. Tedy aukcionář je právně nepostižitelný a prodejci falza, pokud ho zjistíme, NIKDY NEPROKÁŽEME ÚMYSL, protože vždy může říci, že minci prodával v dobré víře, že je pravá. Pokud je aukcionář férový, případné falzum z aukce stáhne a pokud se vydraží a případný vydražitel to zjistí, pak dochází k vyrovnání mezi aukcionářem a vydražitelem a původní majitel je pro nás neznámý. Dále je zde podle zákona roční lhůta od nákupu, do které můžeme pravost reklamovat. Pokud ji nevyužijeme, ztrácíme právo na reklamaci pravosti s případným vrácením peněz.
Souhlasím s tím, že celý problém mají v ruce kupující, ale ono to není tak jednoduché. Hodně falz je v dnešní době velice kvalitních a tedy pro hodně sběratelů těžko průkazných. Je zde velká skupina movitějších sběratelských začátečníků, kteří vzácné a drahé mince budou kupovat, i když jim zkušenější sběratelé budou říkát, že nejsou přesvědčeni o pravosti. Znám například jeden případ 5 haléře 1924 a sám jsem upozornil v internetových aukcích dva vydražitele na moje vážné pochybnosti. První mě zdělil, že nemá čas se dohadovat o pravosti, protože podniká a tu částku klidně oželí a druhý na moje názory nedbal, protože byl v zajetí přesvědčení, že získal vzácnou minci a ani v nejmenším si nepřipouštěl pochybnosti, i když danému tématu vůbec nerozuměl.
Sám na, z mého pohledu, prokazatelná falza v aukcích upozorňuji, ale v některých případech ne, protože nejsem schopen kvalifikovaně zdělit důvod, proč si já myslím, že tato konkrétní mince není pravá, protože ke svému tvrzení nemám dostatek kvalifikovaných znalostí a důkazů. Kdo si myslí, že je v těchto případech jednoduché vézt spory, tak je hodně naivní, protože nikdo nebude mít zájem platit znalce a sami některé věci, bez drahých technik, nebudeme schopni dokázat.
Jedinou obranou proti tomu, abychom naletěli, je ta, že se budeme pohybovat mezi sběrateli na numismatickém trhu, budeme schánět informace a kontakty. Dále je velice mylný předpoklad, že zveřejňováním falz, něčemu pomůžeme. Spíše naopak budeme padělatele upozorňovat na jejich chyby a nutit je, aby je odstraňovali a stále se zlepšovali. Npříklad můžu jmenovat jeden případ, kdy padělatel měl sice dobré technické zázemí, ale dopustil se jedné závažné chyby, která odhalila, že danému nominálu moc nerozumí. Pokud bych někde tento padělek zveřejnil i s jeho chybami, pak by nebyl problém aby je padělatel odstranil a nám sběratelům by přibyli daší problémy. Ale tento svůj pravdivý závěr jsem si nenechal pro sebe a zdělil jsem ho dalším potencionálním kupcům. Jak zde bylo zděleno před lety sama ČNS zveřejňovala padělky, ale posléze od tohoto kroku ustoupila právě z důvodů, které jsem zde popsal.
Registrovaný uživatel
BINGO, je to tak...
_______________
http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Registrovaný uživatel
Já jsem se snažil zjednodušenou formou poukázat na některé souvislosti a vyvézt některé lidi z kategorických jednoduchých řešení, protože oni neexistují. Celý problém je o hodně složitější, než si jsou vůbec schopni připustit.
Registrovaný uživatel
Evropa1 napsal
To NumismatSR.
Děkuji za výstižný článek, kterým jste vysvětlil podstatu problému. Je vidět, že někteří diskutující nemají základní znalosti o numismatickém trhu a místo toho aby se do něho snažili proniknout a pochopit ho, stále jenom chtějí aby za ně práci odvedl jiný a oni přišli pouze k hotovému. Když někdo jim chce poradit a předat jim znalosti, které nebyly zadarmo, jenom spochybňují argumentací, která je ze základní školy numismatického vzdělání a to je bohužel v dnešním světě málo. Musí pochopit, že musí vypnout počítač, v sobotu ráno vstávat třeba ve čtyři hodiny a jet stovky kilometrů na aukci, kde budou nejdříve jenom sledovat, snažit se navazovat kontakty a možná, že po několika letech za odměnu dostanou základní znalosti.


Plne súhlasím s príspevkom.
Úplne najlepšie je dať nejaký vtip a presviečať nevedomca je strata času.

Nakoniec to robia niektorí numizmatici dávnejšie.......... ;)
_______________
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.
Registrovaný uživatel
To Evropa: Padělky ke škodě sběratelů se vyráběly a vyrábět budou a to tak dlouho až přestanou naivní numismatici, já je nazývám "kupci-hlupci", protože jak jinak nazvat tyto kupující, kteří bez numismatických vědomostí o té které minci, za kterou jsou ochotni zaplatit částku v řádě několika desetitisíců a to aniž si zjistí zda se jedná o orginál a nebo padělek, tyto padělky nakupovat. Já osobně pokud mám jenom 1 % pochybností tak nekupuji, lépe řečeno nedražím. Raději nekoupit než mít ve sbírce minci, o které nejsem přesvědčen zda je to orginál a nebo padělek. Pokud tímto způsobem budou postupovat všichni ostatní numismatici, nebude nutné řešit padělky, ovšem vše záleží jenom na kupujících jak to zde na tomto vlákně bylo již napsáno.
Moderátor
Evropa1 napsal
Ve většině případů za falza nezodpovídají pořadatelé aukcí, protože ti pouze sprostředkovávají prodej a za materiál tedy právně neručí.

No to je sice pravda, ale pak by nemelo smysl aukce poradat - vyssi ceny dosazene na nekterych (zvlaste zahranicnich) aukcich jsou casto dane tim, ze lide veri znalostem odborniku renomovanych aukcnich domu. I kdyz samozrejme 100% jistota neni zvlast u drahych minci v tomto ohledu nikde navzdory naivnim predstavam nekterych lidi.
Evropa1 napsal
Znám například jeden případ 5 haléře 1924 a sám jsem upozornil v internetových aukcích dva vydražitele na moje vážné pochybnosti. První mě zdělil, že nemá čas se dohadovat o pravosti, protože podniká a tu částku klidně oželí
...

No, co dodat, take bych chtel mit tolik penez, ze mi bude jedno, jestli pul milionu vyhodim oknem nebo ne :mrgreen:
Evropa1 napsal
...
Pokud bych někde tento padělek zveřejnil i s jeho chybami, pak by nebyl problém aby je padělatel odstranil a nám sběratelům by přibyli daší problémy. Ale tento svůj pravdivý závěr jsem si nenechal pro sebe a zdělil jsem ho dalším potencionálním kupcům. Jak zde bylo zděleno před lety sama ČNS zveřejňovala padělky, ale posléze od tohoto kroku ustoupila právě z důvodů, které jsem zde popsal.

Tohle asi každý chápe, ale bohužel mám pocit, že se příliš často vyskytuje názor "my známe a ten, kdo nezná, dobře mu tak", zvláště u starších sběratelů kteří nemohou skousnout že v dnešní době lze získat znalosti díky internetu podstatně rychleji a i bez osobního kontaktu se znalci. Kolikrát jde o věci, které padělatelé nemůžou využít nebo by sice mohli, ale znamenalo by to pro ně nepřijatelné náklady. Anebo věci, které sice padělatelům mohou pomoci, ale aspoň rozšíří přehled méně zkušených sběratelů. Co je ale naprosto neodpustitelné, je mlčení o padělcích, pokud je nějakému znalci jasné, že něco je padělek, tak by to mělo být zveřejněno a ČNS by se za něj v případě problémů měla postavit. Každý případ (minimálně se škodou nad 5000) by měl být také vyšetřován, aby na konci bylo uvěznění padělatele nebo distributora. Já vím, asi jsem naivní.
Registrovaný uživatel
tenzor napsal
... Každý případ (minimálně se škodou nad 5000) by měl být také vyšetřován, aby na konci bylo uvěznění padělatele nebo distributora. Já vím, asi jsem naivní.


kdo Ti brání pokud máš důkazy(a tento názor), aby jsi pravidelně zaměstnával policii ČR a další úředníky... :o
_______________
http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Registrovaný uživatel
Tohle asi každý chápe, ale bohužel mám pocit, že se příliš často vyskytuje názor "my známe a ten, kdo nezná, dobře mu tak", zvláště u starších sběratelů kteří nemohou skousnout že v dnešní době lze získat znalosti díky internetu podstatně rychleji a i bez osobního kontaktu se znalci. Kolikrát jde o věci, které padělatelé nemůžou využít nebo by sice mohli, ale znamenalo by to pro ně nepřijatelné náklady. Anebo věci, které sice padělatelům mohou pomoci, ale aspoň rozšíří přehled méně zkušených sběratelů. Co je ale naprosto neodpustitelné, je mlčení o padělcích, pokud je nějakému znalci jasné, že něco je padělek, tak by to mělo být zveřejněno a ČNS by se za něj v případě problémů měla postavit. Každý případ (minimálně se škodou nad 5000) by měl být také vyšetřován, aby na konci bylo uvěznění padělatele nebo distributora. Já vím, asi jsem naivní

Pod tento názor "tenzora" se podepisuji.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... > »

Sběratel.com » Naše mince » 5 haléř 1924

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1