Autor |
Příspěvek |
|
|
Registrovaný uživatel
|
Dobrý den, nechci žádný verdikt ani stanovisko. Pouze mě zajímá Váš názor na pravost/kopii. Je zajímavé, že splňuje pár příkladů z originální mince - např. šrafování a čára na zádech pravé strany u erbu. Nicméně zase mi příjde, že má nějaký nálitek a deformaci v perlovci. Já od toho nečekám vůbec nic, minci mám ve sbírce již dlouho a na 99% si myslím, že jde o falzum. Co vy? Díky a pěkný den. Obrázky:   « Poslední úpravu provedl(a) MrGuttenberg v 13. 3. 2023, 17:00. »
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Je magnetická? To často u nich stačí...
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Přímé Foto bez odlesků , nejlépe denní světlo a foto hrany,včetně zaslání metrologie... « Poslední úpravu provedl(a) barbar v 13. 3. 2023, 20:29. »
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Díky za tipy. Je magnetická. Velikost přesně jako 1938 a váha viz foto. Děkuji. Obrázky:  
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Mince vypadá v pořádku originál, vše souhlasí včetně hrany, akorát ta zachovalost...
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Tak to jsem opravdu nečekal. Velmi zajímavé, moc děkuji.
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
MrGuttenberg napsal Tak to jsem opravdu nečekal. Velmi zajímavé, moc děkuji.
Ještě,,nejásejte,,pro jistotu si porovnejte sílu (tloušťku mince) s běžnou 5 korunou 1938 měli by být stejné,psal jste sice,že velikosti jsou stejný, nevím zda-li jste si ověřil i tloušťku.. Dle nejnovější publikace Radka Havla se při nulté sérii vyrazilo až 8000 kusů pětikorun s letopočtem 1937... což je docela dost na zkoušky. V jeho dřívější publikaci raritních mincí,tyhle údaje k nákladu 5 koruny 1937 neuvádí.. « Poslední úpravu provedl(a) barbar v 14. 3. 2023, 10:01. »
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Ano, od Pána Havla mám knihu Raritní Československé oběžné mince z roku 2013. Z té jsem čerpal. Díky za info. Co se týče tloušťky, jsou také stejně s 1938.
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
MrGuttenberg napsal Ano, od Pána Havla mám knihu Raritní Československé oběžné mince z roku 2013. Z té jsem čerpal. Díky za info. Co se týče tloušťky, jsou také stejně s 1938.
V tom případě gratulace, pokud jste jí měl po celou dobu za falzum, tohle se tady nestává, spíš je to naopak,kdy tazatel má minci za pravou a následně se ukáže, že se jedná o falzum... Každopádně doporučuji odborný znalecký posudek, vždy se vám bude hodit.
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Moc Vám děkuji za informace a Váš čas. Dnes zařídím vše potřebné pro úplné potvrzeni a pripadnou certifikaci a ozvu se jak to dopadlo. Pěkný den.
|
|
|
Moderátor
|
Cs. mince nejsou muj obor, ale zaujalo me oboustranne "clashed dies" (stopy po srazce razidel naprazdno). Je to zname u jinych pravych exemplaru 5 Kc 1937?
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Tajně jsem doufal, že to budou právě stopy po srážce a ne ukazatel falza. Z fotek knihy u pana Havla lze jen těžko soudit či poznat. Nicméně nezmiňuje se o nich napřímo.
|
|
|
Moderátor
|
Jak jsem jiz psal, CS neni muj obor, teoreticky muze byt razena cast minci pred srazkou a cast po srazce, tedy obecne to nevylucuje ani nepotvrzuje pravost mince. Ovsem znalci by meli vedet, jestli jsou zname dalsi podobne kusy "po srazce".
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
V základě se jednalo o zkoušky podle záznamů v nákladu až 8000 kusů, což je dost.Je docela možné že se tahle vada vyskytne v různé věší, či menší míře viditelnosti i na dalších mincích.. Příklad na jiných mincích včetně prvorepublikový i po válečných jsou tyto vady znát, nejčastěji u 20 haleřů... Třeba u vzácnějších 20 haleřů 1947 ony známé paprsky( obrysy lícní strany) nad hlavou lva, jsou jistým markantem k originalitě mince. U falz je taková vada v podstatě nemožná.. Na detailu fota mince je znát obrys reliéfu lva.. Obrázky: 
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Ano, děkuji vřele za vaše názory a tipy a vysvětlení. Mince je pravá a půjde do sálové aukce. Díky.
|