Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Ocenění, hodnota, určení papírových platidel, bankovek » 500kč serie I a R

Vykupminci.cz
Numisargo

500kč serie I a R

Moderátoři: acme2000, smith, Šenfi.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Dobrý den, mohl by mi prosím Vás někdo říct něco ohledně 500kč serie I a R, jsou to náhradní série? Popřípadě jejich hodnotu?
Registrovaný uživatel
Ahoj, ČNB neuplatňuje praxi náhradních sérií, a tudiz STC od r. 1993 žádné náhradní (tzv. replacementy) nikdy netiskla! První výjimkou byla až série E u 2000 Kč, to byla údajně testovací serie na nové třídící mašiny v ČNB. Pravděpodobně ty dvě nové série u 500 Kč I a R budou běžné série... Ale je ještě brzo cokoliv pevně konstatovat, neboť jejich výskyt v oběhu je pramalý... Viděl jsem prodavat s. I ve stavu 1/1 za 1200,- Kč.
Registrovaný uživatel
Otázkou ale ještě je, KDO nebo CO najednou po letech způsobuje tenhle chaos v sériování českých bankovek...? :shock:
Registrovaný uživatel
Taky tomu vůbec nerozumím. Když vidím série RA(ŠÍN) a TG+M(ASARYK) u pamětních stokorun, skoro bych si myslel, že někdo na těch pětistovkách testuje IR (infračervenou) barvu. :mrgreen:
Registrovaný uživatel
U pamětní 100 Kč se stříbrným přetiskem byly původně zamýšleny do tisku 2 série, a to M a O - jako Měnová Odluka (1919) , nakonec si to ale sama ČNB zatrhla, neb se série O dnes v ceninové polygrafii neuplatňuje, pro svoji zaměnitelnost s 0 (nulou)...
Registrovaný uživatel
Ahoj Mojmíre, při debatách o seriích našich bankovek tady byla řečena teorie o čísl. stroji Numerota, jeho přestavení na druhou desítku písmen. Ale v současnosti byly natištěny pamětní tisky návrhu Rašína a ty mají písmena A - D. To znamená, že čísl. stroj musel být na tyto návrhy přestaven. Bylo by zajímavé vědět, jak to ve skutečnosti je.
Registrovaný uživatel
Ahoj Pavel,
myslím si, že na tyto "speciálky", tedy výjimečné tisky maji nějaký číslovací extra (mini)stroj, tedy že na tyhle "blbiny" nepoužívají hlavní klasickou číslovačku. Pravděpodobně tisk bankovek pro ČNB jede nepřetržitě jako hlavní pracovní náplň STC a tyto jakoby mimochodem věci a zakázky třetích stran jedou někde bokem... Co myslíš?
Registrovaný uživatel
U pamětních tisků návrhu Rašína uvádějí číslovací stroj, který je stejný na číslování bankovek. Nevím, jestli tyto
číslovací stroje mají 2x. Serie a čísla jsou naprosto shodné. To mne trochu zarazilo. Doufám, že se někdy dozvíme jak to vlastně je.
Registrovaný uživatel
Jo jo, to samozřejmě vím, že tvar a řez číslic je shodný jako na našich platných bankovkach (tzv. pyramidový). Jen mi nesedí predstava, že kvůli 2000 kusům s požehnáním ČNB privátně vydaného nevydaného Rašína vyblokují hlavní provoz, tedy tisk bankovek pro ČNB víš...
Registrovaný uživatel
Zdravím všechny.

Omlouvám se za pro znalce asi triviální dotaz, jsem v tomto oboru začínající amatér :-)
Z bankomatu jsem dostal úplně novou 500 Kč asi ne úplně obvyklé série R - celé číslo R39 002230. Má nějakou zajímavou sběratelskou hodnotu ?
Registrovaný uživatel
Má, min dvojnásobnou cenu.
_______________
vše okolo Darexu, Tuzexu a jejich poukázek

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Ocenění, hodnota, určení papírových platidel, bankovek » 500kč serie I a R

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1