Moderátoři: numismat, smith

Profilový obrázek
Janulka_2009

Uživatel

Zaregistrován:
26. 6. 2013

#1 11. 4. 2015, 00:12

prípadne prosím "odborníkov na varianty ČSSR" o vyjadrenie.

ináč ponúkam na predaj, či výmenu naozaj neobyčajnú (?) variantu československej 5 Kčs, rok razby 1973 (varianta širšia číslica 7, oproti normálnej razbe aj trojka v ročníku mierne nad horizontálnou úrovňou 197 - čo vidno aj na obrázkoch doterajších katalógov)
hrana hladká, avšak bez vlisu ornamentu kosoštvorec-vlnovka po celom obvode - viď. umiestnené detailné foto 150x zv.
minca zachránená v dobe soc. zriadenia pod vedením neslávnej strany z montérok brata sústružníka,
preto čiastočne=jemne predčistená od dielenských nečistôt (kypr. pr.)
mnou namerané parametre mince: hmotnosť=7,23g (katal. uvádzajú 7g), priemer 26,05mm (26)-čo napovedá, že priemer nebol upravovaný pre akoby "zmiznutie" vlisu, hrúbka hrany 2mm - meraná na obvode cez lem.
minca s ohľadom na iné detaily hrany a jej lemu na rube, na profily oboch strán celkovo nenesie stopy zvláštneho oteru - skôr sa teda prikláňam k názoru jej plochejšej razby-viď. kolopis názvu štátu.

počkajme na iné vyjadrenia...

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
numismatik-fji

Uživatel

Zaregistrován:
3. 2. 2011

#2 11. 4. 2015, 14:48

Zdravím kolegu "J" z pokeců na Aukru, kde jsme řešili "zvláštnosti" československých mincí a protože se nikdo k otázce varianty pětikoruny nevyjadřuje, dovolím si napsat několik poznámek.
Pětikoruna ročník 1973 je známa ve dvou variantách (což není žádné tajemství) a na aukcích Aukra se tyto varianty běžně vyskytují a to v cenové relaci 89 až 293 Kč (za obě varianty-viz obrázek).
Dále se na Aukru vyskytly také dvě zajímavé aukce tohoto ročníku a to mince rozpůlena, která byla vydražena za 399 Kč (viz obrázek) a mince jejíž průměr byl 28 mm a tato byla vydražena za 766 Kč (viz obrázek).
U této mince s větším průměrem (28 mm) se pozastavím, protože podle mne se nejedná o variantu-zmetek, ale uměle vyrobené falzum, které vzniklo tak, že se mince dala mezi dva měkké plechy a stlačila na hydraulickém lisu.
Přesně podobným způsobem vznikla pětikoruna ročník 1975 (viz Zdeněk Nechanický: Nová variana pětikoruny 1975?, Správy SNS Košice, 1980, číslo 2, nebo Miroslav Jízdý: Katalog mincí československa, strana 135.)
Pokud porovnáme dvě rubní strany (bohužel lícní strany mincí nebyly u aukce vyobrazeny), vyobrazených mincí, je na první pohled zřejmé, že mince s větším průměrem má mělčí ražbu, která vznikla stlačením mince (můj názor).
Pokud se podíváme na Vaší minci je zřejmé, že kruhopis je vyražen také mělčeji (jak jste sám napsal) což by znamenalo, že Vaše mince mohla také být upravena v hydraulickém lisu.
Takže můj názor je následující, nejdříve byla na minci zbroušena hrana a pak byla mince upravena tak, aby její průměr se zvětšil na Váš uváděný údaj a to 26,05 mm. Ovšem v tom případě by síla hrany mince mice měla být menší než u neupravované mince.

Obrázky:

Profilový obrázek
Janulka_2009

Uživatel

Zaregistrován:
26. 6. 2013

#3 12. 4. 2015, 09:22

zdravím, áno, práve túto možnosť - tj. prípadné roz-lisovanie, stlačením mince som vylúčil hneď v počiatku. ako som napísal vyššie, nameral som hrúbku mince 2,00mm. originál mince razenej podľa Vládneho nariadenia č. 105/1965 Zb. a podľa Vyhlášky m.f. č. 61/1966 Zb. totiž v parametroch pre 5-koruny
udáva " 1,90mm, Hrana mince je hladká s opakujúcim sa ornamentom kosoštvorec - vlnovka, ktorý je vyhotovený vlisom. "
a čo sa plochejšej razby kruhopisu týka, som registroval u viacerých ročníkoch z razby 1966-1990.
takže naďalej pre mňa zostáva táto minca záhadou, a takmer som presvedčený, že sa jedná skôr o variantu alebo tzv. úradoval minciarenský škriatok ?

Profilový obrázek
jano7B9

Uživatel

Zaregistrován:
26. 7. 2007

#4 12. 4. 2015, 10:18

Mne sa to co pise numismatik zda logicke. Tu nikto nic viac nevymysli.
Robit take haloooo okolo jednej obycajnej petkoruny.
Napis si k nej poznamku varianta, ked chces vediet cenu vydraz ju na aukre

... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

Profilový obrázek
Janulka_2009

Uživatel

Zaregistrován:
26. 6. 2013

#5 12. 4. 2015, 17:19

jano7B9 napsal/a:

Mne sa to co pise numismatik zda logicke. Tu nikto nic viac nevymysli.
Robit take haloooo okolo jednej obycajnej petkoruny.
Napis si k nej poznamku varianta, ked chces vediet cenu vydraz ju na aukre

to nie je ´robenie haoooo o.j.o.p.´

to je pokus o seriózne prehodnotenie "zvláštnej" razby ročníka, ktorý už vo svojích počiatkoch má katalogizovaný variant.
a treba dôsledne čítať, pretože v tej odpovedi jasne píše, citujem: "Ovšem v tom případě by síla hrany mince mice měla být menší než u neupravované mince."
ako už vyššie píšem, tak tenšia nie je, to zn., že nemohla byť vyrobená opisovaným spôsobom, janko, však ?

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.