Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Chlubírna - filatelie » Afghanistán

Vykupminci.cz
Numisargo

Afghanistán

Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, Jaromir, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... > »

Autor Příspěvek
Moderátor
Ještě jedna známka tygří hlavy - emise 1875 z poslední aukce. Pro její široký okraj bývá vedena jako odchylka, někdy i chybotisk. Tahle jediná známka mne včetně poplatků přišla přes 100 Eur. Katalog má 140 GBP. Už před pár lety jsem ji sehnal ve dvoupásce s jinou známkou, prodejce ji prokazatelně odeslal z USA - poslal mi k tomu podací lístek i reklamační protokol, že zásilka z USA do ČR řádně přišla. Známky jsem nikdy neobdržel a když jsem doklady odeslané z USA předložil na naší poště k prověření, tak mne s tím vyhodili, ať si to vyřídím s odesílatelem v USA. Ten byl natolik slušný, že mi tehdy vrátil alespoň polovinu peněz.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Musím ještě potvrdit Ikankova slova, že určení jednotlivých emisí i ZP je u Tygřích hlav Afghánistánu velmi jednoduché. Když má člověk dokumentaci jednotlivých desek, tak ZP určí bez lupy od oka a potom je několik málo variant papíru a průsvitek.
Podstatně náročnější je tyto známky sehnat a dopisy ještě náročnější. Tam již velkou roli hraje náhoda, protože jinak by se člověk nedoplatil. Např. na Sandafyre prodávali nedávno neúplné rekonstrukce desek z první emise, známky byly v hrozném stavu (většinou utržená snad polovina známky) a přesto jednotlivá známka v neúplné rekonstrukci vycházela přes 100 USD.
Moderátor
Arch 100ks známých známek s Budhou z r. 1951. Známka má vysoký katalog 9,75 GBP.
100 známek tedy 975 GBP. Zajímalo by mne, kde se ty údaje v katalozích vzaly, Michel 12 Eur, arch tedy 1.200 Eur. Známky přitom nejsou nijak vzácné.
Bohužel se mi celý arch nevešel pod scaner, takže je vyobrazena jen větší část.

Obrázky:

Moderátor
krasna vec!!! zarazila ma cena kolko hodnotia katalogy. Pan Jaromir predsa vy zbierate toto obdobie ci len okrajovo?
Moderátor
Tohle období sbírám okrajově. Ale když se naskytne arch v katalogu 1.200 MiE za 41 USD, no nekup to!
Za dalších 36 USD jsem ještě nakoupil další části různých archů v katalogu cca 400 MiE.
Zkusím sem ještě něco dát.
Registrovaný uživatel
Jen malá zajímavost...
Přesná nákladová čísla známek Afghanistánu jsou velice často neznámá, ale dle nemnoha známých údajů od některých emisí, byly místní tiskárnou produkovány kolem roku 1950-1955 známky většinou cca v nákladech 10000 zoubkovaných a 1000 stříhaných kusů(nebo 20000 a 2000 kusů). Pokud tedy známe tyto přibližné náklady a velikosti TL jak byly známky tištěny, zjistíme i četnost některých zajímavých odchylek.
Jako příklad bych si vybral výrazné poškození tiskové desky vrypem(?) na ZP16 u jedné známky z emise vydané v roce 1951. Budu-li se držet výše uvedené úvahy, existuje(nebylo-li zničeno) s touto odchylkou pouhých 625(1250) zoubkovaných a 62(125) nezoubkovaných známek s touto výraznou vadou(odchylkou).
(za předpokladu, že tato vada byla na tomto ZP od počátku tisku)
Podobných případů by se jistě našlo více.
Jak jsou tedy doopravdy vzácné a jakou mají cenu??? To už je jiná otázka k zamyšlení... :)
(platí nejenom pro tento případ)

Obrázky:

Moderátor
pre dracka, tak to ja naozaj velmi zaujimeve ze len 62 ks, ked si spomeniem kolko asi u CSR je cca 60 ks a aka suma v katalogu.
Registrovaný uživatel
Kdysi tady někde na jednom auditku někdo prohlásil, že bloků a archů není nikdy dost, tak jsem něco trochu doplnil(šak se šikne néé?!?) :D

Obrázky:

Moderátor
Tak vidím, že už nejsem jediný sběratel známek Afghánistánu v ČR.
Moc pěkné materiály. Co se ocenění týká, to si netroufnu hádat, všechno je dáno nabídkou a poptávkou.
Kdyby to byly známky Velké Británie nebo Německa, tak se ocenění známek bude pohybovat v desetinásobcích i stonásobcích...
Moderátor
Dvě obálky s leteckými známkami (rub a líc obálek). Na obálce z r. 1946 známky dle starých zvyků vylepené na zadní straně obálky, ta z roku 1949 je vyfrankovaná na obou stranách. Škoda, že místo té modré známky 1,25 Afgh. tam není hnědá s nominálem 1,50 Afgh...
Ještě odesílatel "Patterson." Kdyby to byl Frank Patterson - autor knihy "Afghanistán 20.století", tak to bych se nasmál. Říkám si, kolik tak mohlo být Pattersonů na afghánské ambasádě.

Obrázky:

Moderátor
Tohle mi odpověděl John Wilkins na můj dotaz, zda obálka není náhodou odeslaná Frankem Pattersonem:
Dear Jaromir
I have many files of Frank's writing and covers and this is his style of
printing. In fact most of his letters to me were printed in this style. A
nice cover for the period.
Registrovaný uživatel
Dracek napsal
Jako příklad bych si vybral výrazné poškození tiskové desky vrypem(?) na ZP16 u jedné známky z emise vydané v roce 1951. Budu-li se držet výše uvedené úvahy, existuje(nebylo-li zničeno) s touto odchylkou pouhých 625(1250) zoubkovaných a 62(125) nezoubkovaných známek s touto výraznou vadou(odchylkou).
(za předpokladu, že tato vada byla na tomto ZP od počátku tisku)
Podobných případů by se jistě našlo více.
...
Obrázky:

Tak vada se jak jsem právě zjistil(viz. nový obrázek) vyskytuje jen na části nákladu(počty tedy budou nižší...) :)

Obrázky:

Moderátor
A nemůžopu to být třeba 2 desky? Všimni si, že na novém krajovém obrázku jsou 2 otisky hřebíčků a na té s vadou to není. Já mám taky tuto vadu ve dvojpásce.
Registrovaný uživatel
Literatura dvě desky nezná a vzhledem k malému nákladu o tom sám dost pochybuji.
Navíc okraje obou dvou známek jinak vykazují stejné drobné vady. Hřebíčky se běžně vyskytují u tisku různých vydání často jen na velmi malé části nákladu(např. jen na počátku či konci).
Moderátor
Přidávám arch a části archů neperforovaných známek. Koupeno za pár korun, ale katalog docela slušný

Obrázky:

Moderátor
z ktoreho roku to je? pripadne katalogova cena je vysoka?
Moderátor
Rok 1958 - na známkách je to napsané, katalog jsem přesně nepočítal , kolem 300 MiE. Ale sehnal jsem to tuším za 18 USD.
Moderátor
Posílám zajímavou obálku z období 1880-1881. Je tam dvoupáska známek nominálu 1 abasi zhotovených razítkem druhého typu (průměr 28mm). Vícepásku s těmito známkami jsem viděl pouze v Dietrichově sbírce, jinak dosud nikde. Škoda, že je obálka v tak špatném stavu.

Obrázky:

Moderátor
Pro Dráčka: přestal mi fungovat Tvůj e-mail. Dopis se mi vrátil jako nedoručený. Knihu od J. Wilkinse jsem pro Tebe v Austrálii objednal. Zkus mne nějak e-mailem "prozvonit"
Moderátor
Tuto FDC jsem koupil hlavně proto, abych se "pochlubil" jak FDC nemají vypadat. Na razítku nečitelné datum.
Osobně FDC pokládám za filatelistické suvenýry a ne poštovní doklady, ale je to věc názoru.

Obrázky:

Registrovaný uživatel
Jaromir napsal
Pro Dráčka: přestal mi fungovat Tvůj e-mail. Dopis se mi vrátil jako nedoručený. Knihu od J. Wilkinse jsem pro Tebe v Austrálii objednal. Zkus mne nějak e-mailem "prozvonit"

Právě jsem Ti zkusil poslat zprávu...
schránku mám 2GB, obsazeno jen 19%, tak nevím :shock:
Registrovaný uživatel
Jaromír: Přihazuješ na Ebay 270661001752 ???
Moderátor
No ta cena mě docela překvapila - 216 liber. Na jiné aukci se to prodalo za 75 liber.
Moderátor
Pro Dráčka: Jak správně napsal Ikanek: Na jiné aukci se to prodalo za 75 liber. Kdo myslíš, že je kupec?
Moderátor
Tak tady je ten arch za 75 liber, který jsem získal díky Ikankovi. Je na silném pruhovaném papíře s přídavnými pruhy (laid batonne paper) a průsvitkou R+C 1875. Na tento papír jsou natištěné novotisky těchto známek.
Již jsem tento arch porovnal s dalšími 4 zaručeně pravými archy a všechny znaky dokazují, že tento arch byl natištěný z originálních desek. Je náhoda, že se zrovna na eBay prodával další stejný arch. Osobně je pokládám za velmi vzácné. Většina katalogů je popisuje jako falzum, tak jsem jej získal za cenu falza. Někdy se dá za pár korun přijít k jedinečným materiálům. I těch 216 liber na eBay je směšně málo.

Obrázky:

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... > »

Sběratel.com » Chlubírna - filatelie » Afghanistán

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1