zde i se slevou...
http://www.nln.cz/knihy/vsechny-knihy/dejiny-statu
Afghanistán
Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, Jaromir, smith.
Stránka: « < ... 9 10 11 12 13 14 15 16 17 ... > »
Autor | Příspěvek |
---|---|
#301 27. 12. 2010, 21:10
|
|
Registrovaný uživatel | |
#302 27. 12. 2010, 21:25
|
|
Registrovaný uživatel |
Jaromíre díval jsem se na Indii tak ta by mě také bavila. Když jsem se koukal na ty staroindické státy tak ty jsou pěkné. Právě potřebuji poradit do čeho se pustit. Já jsem myslel abych měl od každé země jak se vyvíjela nějaké známky. Ale nevím jestli by mě to bavilo, abych jenom nenakupoval a dával do albumu jen tak bez užitku. Jelikož bych chtěl kupovat i mince a papírové peníze které v té době vyšli a pak si to dát dohromady. Třeba jsem viděl u Afghanistánu mince z roku 1890 tak ty by se hodili k těm známkám z toho roku. Ale zase abych zbytečně nevyhazoval peníze za něco co se nedá skompletovat, nevím. Ale jak říkáš asi se jen zaměřit na určitý region. Můžeš poradit co by tak bylo zajímavé na sbírání. Díky.
|
#303 27. 12. 2010, 21:30
|
|
Moderátor |
dik dracku poslal som ti email na atlas, daj mi vediet. Mimochodom uz som sa pozrel na tu knihu. zrova bola prva v googly...
|
#304 27. 12. 2010, 21:40
|
|
Registrovaný uživatel |
Jaromíre třeba tato mince by se hodila k některým známkám. Alespoň je vidět jakýma penězma se ty známky kupovali. http://cgi.ebay.com/AFGHANISTAN-SILVER-2-1-2-RUPEES-1881-coin-/120656148597?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item1c17aab875
|
#305 27. 12. 2010, 21:44
|
|
Registrovaný uživatel |
Teď jsem si všiml že ten zadek mince je podobný známce která vyšla v roce 1909 Dienstmarken.
|
#306 27. 12. 2010, 21:47
|
|
Moderátor |
pocuj braun viktor nebude to trosku privela mince i znamky myslis ze to utiahnies? i to i to? Vies nechcem ta odradzat lepsie ako pisal p. Jaromir si vybrat urcitu oblast a tej sa i venovat, a hlavne zhanat literaturu lebo bez tej sa filatelista nezaobide!!!
|
#307 27. 12. 2010, 21:47
|
|
Registrovaný uživatel | |
#308 27. 12. 2010, 21:57
|
|
Registrovaný uživatel |
Babygulka samozřejmě že to je asi jak si to představuji nereálné. Ale soustředit se na určitý stát tak snad to by šlo. Samozřejmě žádné drahé mince jen jako ukázka za jaké peníze se kupovali známky a ty se kupovali jen za nějaké drobné. Ale nevím, vy jste skušenější,a tak si nechám rád poradit. Abych zbytečně necpal peníze do něčeho co nemá význam a radši si za to koupil známky. Za každou radu jsem rád.
|
#309 27. 12. 2010, 22:04
|
|
Moderátor |
viete radsej by som uz investoval do znamok ja osobne, predsa mozte si ku tomu hodit i mince to je uz na Vas, treba Vam i katalog na mince a bankovky, nieco sa da kupit na zahranicnych aukciach napr. spomynany ebay. Kebyze sa venujete len jednej oblasi ako napr ja ze zbieram CSR 1918-1992 tak to celkom ujde a prilezitostne mam Gibraltar a Slovensky stat... ale pre zmenu mince nezbieram bud investujem do znamok alebo do minci. To je moj nazor, sice neviem ako ste na tom financne :-). Co sa tyka tychto veci, ktore chcete zbierat tak najpovolanejsi na ZZ je p. Jaromir. Toho Vam len mozem odporucit ako vacsina ludi na tomto fore. Predsa ste uz nieco zbieral, ci Vas okuzlili ZZ?
|
#310 27. 12. 2010, 22:14
|
|
Registrovaný uživatel |
Já sbírám naše známky 1918 až 2010 i FDC Ale potebuji něco jiného abych se od těch našich známek zase odreagoval. Třeba právě tu cizinu. S těma mincema je to asi blbost to byl jen takový nápad.
|
#311 27. 12. 2010, 22:23
|
|
Moderátor |
tak vytaj kolego :-), to uz je na Vas...som zvedavy co napise Jaromir. Ja som sa dal na Gibraltar vsetko **, materialov je na trhu dostatok a ceny su prijatelne...
a ako stojite s CSR od roku 1918 ako sa vysporiadate s drahymi polozkami? zbierate to specializovane alebo generalne pripadne mierna specializacia? |
#312 27. 12. 2010, 22:32
|
|
Registrovaný uživatel |
Sbírám generálně ale ještě něco schází no u té první republiky tam mě toho schází ještě dost mám jen tohle
http://garet6.rajce.idnes.cz/Ceskoslovensko_1918_-1939/ |
#313 27. 12. 2010, 22:33
|
|
Registrovaný uživatel |
No mince Afghanistanu před rokem 1940 nejsou v pěkných stavech zrovna levné, pokud někomu stačí silně oběhové, pak se něco sehnat dá. A zlaté nominály také něco stojí a nejsou moc vidět ač v katalogu nestojí mnoho...
U bankovek je situace podobná a mnohé jsou pokud se ukáží docela hodně drahé. |
#314 27. 12. 2010, 22:43
|
|
Registrovaný uživatel |
Tomáš dráčku pravdu ale asi se na to vyprdnu a budu kupovat známky. Babygulka já to všechno sbírám čisté od roku 1945 mám známky do roku 1994 a pak mě scházejí od roku 1995 do 2007 pak už zase všechny mám až do dnes. Samozřejmě že nemám všechny desetibloky a různé aršíky ale jinak toho mám dost. Dávám si to na listy do hawitek.
|
#315 27. 12. 2010, 22:49
|
|
Moderátor |
Nejdříve k autorovi knihy o Afghánistánu Jiřím Markovi. S Jiřím Markem (předseda sdružení Geophila) nemá nic společného - je to jen shoda jmen.
A Viktorovi - co sbírat si skutečně musí ujasnit sám. Námětů od diskutujících zde má dost. Ale rozhodně to chce specializaci. Sbírka bez systému, jen co mi přijde pod ruce nemá smysl. A podle mne nejdůležitější věc. Více než cena sbírky jsou znalosti sběratele o sbíraných materiálech. |
#316 27. 12. 2010, 22:59
|
|
Registrovaný uživatel |
Ano dávám ti Jaromíre za pravdu. Jen se rozhodnout co. Afghanistán nemá cenu, protože ten máš nejlepší a víš o něm skoro vše. Indie v tom je dobrý Ikánek ale co sbírá? Staroindické státy nebo celkově Indii? Tak snad se pro něco rozhodnu uvidíme. Jinak vám všem moc děkuji za nápady a rady.
|
#317 27. 12. 2010, 23:54
|
|
Moderátor |
Proč nemá Afghánistán smysl? V každém sběratelském oboru je někdo nejlepší, někdo méně dobrý, ale chce to trochu trpělivosti. Třeba v Afghánistánu se nikdo nevěnuje období po roce 1989. Poznal jsem několik lidí, kteří chtěli být hned špičkou v nějakém sběratelském oboru.
Když jsem jim napsal, co to třeba představuje v oblasti ZZ, tak je to odradilo. Uvedu příklad s Afghánistánem: Pokud byste se věnoval období po r. 1989, tak při intenzivním studiu za nějakých 3-5 let můžete být světová špička. A možná to ani nebude stát moc peněz... Není to lehké, ujasnit si, co vlastně chci sbírat, ale sbírejte hlavně pro radost. Až podle toho, jak vás to chytne a jaké budou vaše finanční možnosti a též sběratelské příležitosti, tak se rozhodujte dále. Ale hlavně studujte, studujte, studujte... |
#318 27. 12. 2010, 23:58
|
|
Moderátor |
Ještě něco k Afghánistánu. Mám slušnou sbírku z období 1871 - 1900. Ale třeba z období 1928 -1960 má daleko lepší sbírku než já, Dráček. A též vědomosti z tohoto období má větší než já. Takže se Viktore pro něco rozhodněte ale neohlížejte se např. na světové špičky. To bychom sběratelství mohli vzdát rovnou.
|
#319 28. 12. 2010, 11:56
|
|
Registrovaný uživatel |
Snad jen na okraj bych podotkl, že kupovat starší Aghanistan jsem začal cca 18 měsíců nazpět(něco málo mám a mnoho mi ještě chybí) a sbírat to začínám trochu vážněji vlastně až cca 1-2 měsíce kdy si začínám dělat "pořádek" v nakoupeném materiálu. Ač nakupuji myslím jen za malé částky a mé finance jsou na toto velmi omezené(jiné věci mají přednost /účty platíme snad každý/ a mám i další zájmy) jistě mne to několik tisíc USD dohromady ale už stálo(tím bych chtěl jen uvést relaci ne draho/za relativně málo peněz), prostě NELZE dnes počítat s tím, že uděláte jakoukoliv trochu slušnou sbírku jakéhokoliv státu či materiálu jen za 10k nebo 20000Kč - to je prostě realita...
Prostě jakékoliv hobby dnes stojí dost peněz... « Poslední úpravu provedl(a) Dracek v 28. 12. 2010, 11:59. » |
#320 28. 12. 2010, 12:20
|
|
Registrovaný uživatel |
Dracku to jistě také nakupuji z toho co zbyde. Někdy zbyde víc někdy prostě nemohu koupit nic což mě někdy štve kor když vidím nějakou aukci která mě kvůli tomu uteče.
|
#321 28. 12. 2010, 17:42
|
|
Moderátor |
suhlasim s tebou viktore.
pre Jaromira, co sa tyka tej knizky tak som si ju bol pozriet v nasom knihkupectve celkom sa mi vidi solidna i autor sa zaobera len tymto obdobim myslim Blizkym vychodom... bolo nieco v cestine este nieco lepsie spracovane myslim monograficky na Afghanistan z pohladu historie? Co sa tyka emailu ktory som Vam poslal zial mi to nedalo tak som sa rozpisal, dufam ze som sa Vas nejako nedotkol... |
#322 28. 12. 2010, 17:43
|
|
Moderátor |
Viktore, já sbírám hlavně kolky všech indických států (a že jich je ). Ze známek potom specializovaně Trávankór a Trávankór-Kóčín. Z Indie a států mám jen dosti běžné věci a generálně. Každý indický stát má "svoje", ale ne všechny se dají lehce sehnat. Pokud se chceš soustředit na ty běžnější, ale studijně dost zajímavé, tak bych zkusil třeba Hyderabad, Jaipur, Bhopal příp. všechny státy konvence - Chamba, Jind, Patiala, Faridkot a Nabhu. |
#323 28. 12. 2010, 17:46
|
|
Moderátor |
Jsou i výjimky. Třeba kolky indického státu Karauli se dají koupit za pár dolarů a s variantami se dá pořídit tak 200-300 kusů do 10.000 Kč. A to už trochu slušná sbírka přeci jenom je. Pro inspiraci http://www.japhila.cz/hof/0128/index0128a.htm |
#324 28. 12. 2010, 22:02
|
|
Moderátor |
Pro Viktora: Padla zde řada námětů a nápadů, tak popřemýšlej, co by Ti bylo nejbližší. Ale sbírat určité časové období Afghánistánu, nebo nějaký staroindický stát se dá, aniž to člověka finančně zruinuje. Méně movitým sběratelům rozhodně nedoporučuji sbírat Velkou Británii, Německo, Francii, USA. Ale třeba Nicaraguu ano - to zde již padlo při některé z diskusí.
|
#325 28. 12. 2010, 22:32
|
|
Registrovaný uživatel |
Z Evropy jsou také méně sbírané země(či období) z východu třeba myslím zatím nesbírané ale velmi zajímavé Rumunsko 1881-1947 a jistě by se našlo další...
|
Stránka: « < ... 9 10 11 12 13 14 15 16 17 ... > »
Seznam uživatelů · Seznam správců · Statistiky · RSS kanál
Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky | UseBB 1