Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Chlubírna - filatelie » Afghanistán

Vykupminci.cz
Numisargo

Afghanistán

Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, Jaromir, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 3 4 5 ... > »

Autor Příspěvek
Moderátor
[img] http://img205.imagevenue.com/loc242/th_63862_Dopis_Afghanistan_122_242lo.jpg[/img]
Moderátor
TO je Nemecko .....
;)
Moderátor
Posílám obrázek obálky jednotek OSN v současném Afghanistánu. Nevím, jestli existuje nějaký katalog současných razítek a dokázal by to někdo správně určit.
Moderátor
Pro Smitha: to skutečně není Německo - jen použitá Německá známka. Než jsem stačil dopsat správný popis, už jste zareagoval. Tyto dopisy se určují podle razítek - je tam číslo polní pošty 6431. Hraji si s vkládáním obrázku z Imagevenue, byl bych rád, kdyby někdo dokázal tento obrázek vložit přímo.
Moderátor
Aha, to som nevedel... tak sorry

Z imagevenue. com vložíš obrázok priamo, ak do príspevku nakopíruješ druhý odkaz na obrázok. To je ponuka na vkladanie obrazov pre diskusné fora.
« Poslední úpravu provedl(a) smith v 10. 4. 2009, 12:00. »
Moderátor
Nemusíte se za nic omlouvat Smith. To by zmátlo většinu filatelistů. Zkušenější sběratele ZZ by zřejmě napadlo, že když je na Německé známce razítko polní pošty, že je to nějaká zahraniční mise, ale pochybuji, že by ji správně určili. Museli by mít katalog s čísly polních pošt současné doby. To si myslím, že je i předmětem vojenského tajemství, takže je ten dopis de facto neidentifikovatelný. Uvítal bych na toto téma i příspěvky ostatních čtenářů.
Moderátor
Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
A už funguje priame vkladanie.... ;)
Moderátor
Děkuji Vám Smith, snad mi to vkládání obrázků pomocí Imagevenue nezkolabuje, jako asi před 14 dny.
Nejdřív mi obrázky šly vkládat, potom se načetly adresy ovšem bez obrázků a nebyl jsem schopný s tím hnout. Snad už to bude dobré.
Registrovaný uživatel
Jaromir napsal
Hraji si s vkládáním obrázku z Imagevenue, byl bych rád, kdyby někdo dokázal tento obrázek vložit přímo.

musim si trosku rypnut zase. Jaromir keby citate a pozerate obrazky v TOMTO NAVODE tak by ste to vedeli... 8)
_______________
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com
Moderátor
Já vím Jano, že máte velmi dobře popsáno vkládání obrázků na Sběrateli (ne na Infofile, abych Vám vrátil rýpnutí). Problém byl, že mi to ze začátku fungovalo, potom jsem nebyl schopen žádný obrázek do Imagevenue dostat, třebaže se zobrazily načtené adresy. Nyní to zase jde, snad to vydrží. Chyba byla pravděpodobně někde v mém PC, ale opakovanými restarty se mohla odstranit.
Registrovaný uživatel
:D v pohode
_______________
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com
Moderátor
Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Obrázek vložený uživatelem
Nyní jsem tam umístil první těžký kalibr. Kompletní nepoužitý arch tygřích hlav z roku 1878 - deska C. Vydání se říká Skeleton, nominál 1 shahi. Ten arch nepatří k nejvzácnějším, počítám, že se jich zachovaly desítky, ale zajímavější je druhá strana archu. Označení a vlastnický podpis Maurice Burruse. Už jen to, že tento gigant světové filatelie podepsal svůj arch pokládám za důkaz, že si tento materiál cenil. Pochybuji, že nyní na světě existuje filatelista, který v současné době má sbírku známek jako měl kdysi M. Burrus. Jen pro zajímavost: vlastnil asi 6 červených a modrých Mauritiů POST OFFICE, obálku s Červeným a Modrým Mauritiem POST OFFICE, měl sbírku Havajských misionářských známek včetně 2 centového unikátu atd. Napsal jsem o něm dost obsáhlý článek na Infofile.
« Poslední úpravu provedl(a) Jaromir v 10. 4. 2009, 19:53. »
Moderátor
Obrázek vložený uživatelem
Obálka se známkami Mi. č.1, ( Gibons č.1). Gibons dokonce známky z první emise z desky A vede samostatně. Desky B,C,D vede pod čísly 2-9.
Jsou to první poštovní známky použité v Afghanistánu (tehdy Království Kábul). Tyto obálky jsou mimořádně vzácné. Vzácností se vyrovnají jen obálky se známkami z desky B první emise. Obálky se známkami z desek C a D jsou již méně vzácné. Pokud někdo má jakoukoliv obálku s tygří hlavou, rád ji uvidím. Zatím nevím o žádném sběrateli v ČR.
Moderátor
K tomu ještě jednu perličku. Rekonstrukce tiskových desek jsou zobrazeny v knize Afghan philately od Horsta Dietricha (tato kniha se dá ještě normálně koupit). Bohužel se tady Dietrich nebo vydavatel spletli a místo desky A zobrazili 2 x desku C. Ještě štěstí, že mi můj přítel z GB poslal kopii knihy Masson-Jones - The postage stamps of Afghanistan vydanou v roce 1908, která je samozřejmě v dnešní době nesehnatelná.
Jinak z první emise se nezachoval ANI JEDEN KOMPLETNÍ TISKOVÝ ARCH z žádné desky A,B,C,D. Tyto archy byly rekonstruovány Massonem-Jonesem z dvoupásek, trojpásek atd. Největší útvary se zachovaly 5 pásky u desek B,C a D a čtyřblok u desky C. Jakákoliv rekonstrukce těchto desek je mimořádně vzácná!
Registrovaný uživatel
Pamatuji cca před 10-15 lety 2 dopisy I.emise u tehdy starého sběratele z Prahy na burze ve Strašnicích, obě bez razítek znehodnoceny odtržením rohu známky nalepené zezadu, ale nchtěl je prodat...
Moderátor
Samozřejmě by mne ty obálky velmi zajímaly (hlavně z jakých desek pocházely známky). Jak už jsem napsal, z desek A a B jsou vzácné, z desky D se dají sehnat a nejvíce se obálek zachovalo se známkami z desky C.
Uvedu další zajímavost. V roce 1968 na světové výstavě v Praze vystavoval exponát Afghanistán 1871-1900 náš juryman, funkcionář a vystavovatel František Ketzek. Zemřel již před mnoha lety a já jsem dlouhou dobu pátral po jeho sbírce. Teprve nedávno se mi podařilo spojit se s dědicem této sbírky, který mi poslal scany.
Co mne však překvapilo, že v této sbírce nebyla ani jedna známka z první emise a ani jediná obálka.
Dráčku, jste si jistý, že to byly obálky se známkami z první emise? Např. ve třetí emisi byly vydané velmi podobné známky, kterých se zachovalo snad největší množství (pokud se o nějakém množství vůbec dá mluvit).
Moderátor
Ještě příklad vzácnosti jednotlivých emisí. Jak jsem již uvedl, z první emise se nezachoval ani jediný kompletní arch z žádné tiskové desky A,B,C,D. Ze třetí emise popisuje Dietrich, že na vlastní oči viděl asi 150 kompletních nepoužitých archů. Asi 5 těchto archů měl ve svém exponátu U.A.Isání z Pakistánu v Praze 2008.Obrázek vložený uživatelem
Pro jistotu posílám obrázek tygří hlavy 3.emise, nominál 1shahi. Od první emise je téměř k nerozeznání, rozdíl je v letopočtu.
« Poslední úpravu provedl(a) Jaromir v 11. 4. 2009, 16:09. »
Registrovaný uživatel
Po tolika letech již možnou záměnu nepotvrdím...
Moderátor
I tak je zajímavé, že se vůbec obálky s tygřími hlavami v ČR objevily. Jsou to aukční záležitosti. Když jsem chtěl po jednom Anglickém obchodníkovi (který mi sehnal Bucharu i Chorezm) nějaké známky tygřích hlav od Gibonse, odpověděl mi, že Gibons nemá vůbec nic a tyto známky se dají sehnat pouze na aukcích.
Ještě bych chtěl znát názor čtenářů, jakým způsobem Chlubírnu moderovat. Zda mám pokračovat např. s materiály Afghanistánu a Indie nebo založit nové téma.
Též bych byl velmi rád, kdyby i další čtenáři posílali svoje materiály.
Moderátor
Jaromír, ja si myslím, že asi by bolo lepšie založiť nové vlákno na inú tému. Nech je to prehľadné.
Moderátor
Obrázek vložený uživatelem
Koho zaujal Afghanistán, tak posílám již opravdovou velkou raritu. Rekonstrukce desky D z první emise 1871 s neupotřebenou čtyřpáskou. Vzhledem k tomu, že ji neměl ve svém exponátu ani Rolf Jaretzki, který vystavoval v Síni slávy v Praze 2008 Afghanistán - Tygří hlavy, předpokládám, že těchto rekonstrukcí se zachovalo po celém světě maximálně 5. Rolf Jaretzki je jinak členem elitního klubu Monte Carlo 100 a má v současné době jednoznačně nejlepší sbírku Afghanistánu na světě. Ve svém exponátu v Praze měl rekonstrukce desek A,B,C ale deska D chyběla.
Moderátor
Jaromir, rád by som prečítal tvoj názor na toto:

http://www.aukro.cz/item607365452_afghanistan_kabul_1876_78.html
Moderátor
Ta známka je pravá, ale kvalita by mohla být lepší.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 3 4 5 ... > »

Sběratel.com » Chlubírna - filatelie » Afghanistán

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1