Moderátoři: smith
Byl bych přísahal, že už jsem tu kresbu sem dával, ale možná ne. Takže dostala se ke mně nedávno tato kresba, přikládám dvě fotky:

Pokládal jsem ji za kresbu tužkou, což mi nakonec experti přes restaurování potvrdili prohlídkou pod mikroskopem. Našli taky signaturu. Prý se v tom místě možná bylo gumováno, ale nezdálo se, že by šlo o nepůvodní opravu (tužka se zdála být identická se zbytkem kresby).

Teď jsem konečně zjistil, kdo je autor. Je to frankfurtský rodák Albert Hendschel (1834-1883). Kreslil tužkou právě takové žánrové výjevy. Vycházely později tiskem reprodukované technikou světlotisku. Našel jsem na netu dva takové tisky (z konce 19. století a z roku 1921), přikládám níže:

No a teď mi vrtá hlavou, jestli mám originál nebo kopii. Papír je docela lehký a v rozích jsou dírky po špendlíkách. A ještě ta kresba byla pod rámem nalepena na zádech téhle fotky:

Co myslíte?
Aha, rozměr té kresby je 18 x 22 cm. Rozměr tisků zjistím těžko, je to z knih, co nejsou u nás v žádné knihovně. Mohl bych zapůjčit meziknihovní službou, ale nevím, zda by z toho něco zásadního vyplynulo. Ptal jsem se Google AI i Clauda, aby provedl překryv, a vyšlo to přesně. Odchylky našel v podstatě pouze ve ztrátě detailu u skenovaných tisků kvůlii komprimaci (jsou to fotky z netu).
Kresba, jak je vidět na první fotce, má v rozích dírky po špendlících. Mohlo to být přichycení při focení nebo při autorském překreslení načisto nebo při kopírování nějakým pozdějším kopistou.
Pochopitelně nad tím přemýšlím -- je to autorský originál, autorská kopie (překreslení na čisto pro světlotisk) nebo nějaký pozdější kopista?
Já bych ty dírky po napínáčcích tak neřešila.
I autor si musel ten papír nějak přichytit na prkno... určitě nepracoval tak, že by měl papír jen tak volně položený na stole ...
Díky za komentář. Nechám papír zrestaurovat, je nahoře poškozený. Hodil by se originál toho tisku pro porovnání, ale zatím všechna místa, co jsem porovnával, sedí. Často i opravdu droboučké čárky (celá kresba je opravdu miniaturní při těch 22 x 18 cm). Pokud by to někdo kopíroval, musel to být sám o sobě mistr, protože jsou dokonalé nejen ty kontury, ale taky síla a přítlak tužky.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.