Moderátoři: smith

Profilový obrázek
nataradza

Uživatel

Zaregistrován:
29. 11. 2020

#1 27. 7. 2026 22:26:48

Byl bych přísahal, že už jsem tu kresbu sem dával, ale možná ne. Takže dostala se ke mně nedávno tato kresba, přikládám dvě fotky:

Pokládal jsem ji za kresbu tužkou, což mi nakonec experti přes restaurování potvrdili prohlídkou pod mikroskopem. Našli taky signaturu. Prý se v tom místě možná bylo gumováno, ale nezdálo se, že by šlo o nepůvodní opravu (tužka se zdála být identická se zbytkem kresby).

Teď jsem konečně zjistil, kdo je autor. Je to frankfurtský rodák Albert Hendschel (1834-1883). Kreslil tužkou právě takové žánrové výjevy. Vycházely později tiskem reprodukované technikou světlotisku. Našel jsem na netu dva takové tisky (z konce 19. století a z roku 1921), přikládám níže:

No a teď mi vrtá hlavou, jestli mám originál nebo kopii. Papír je docela lehký a v rozích jsou dírky po špendlíkách. A ještě ta kresba byla pod rámem nalepena na zádech téhle fotky:

Co myslíte?

Profilový obrázek
jazzdr

Uživatel

Zaregistrován:
23. 3. 2014

#2 28. 7. 2026 21:56:15
Byl bych přísahal, že už jsem tu kresbu sem dával, ale možná ne. Takže dostala se ke mně nedávno tato kresba, přikládám dvě fotky: ...

Nevím, co myslíte kopií. Asi bych porovnal rozměr Vaší "kresby" (domnělého origináílu) a rozměry těch tisků (kopií).

Profilový obrázek
nataradza

Uživatel

Zaregistrován:
29. 11. 2020

#3 28. 7. 2026 22:58:55

Aha, rozměr té kresby je 18 x 22 cm. Rozměr tisků zjistím těžko, je to z knih, co nejsou u nás v žádné knihovně. Mohl bych zapůjčit meziknihovní službou, ale nevím, zda by z toho něco zásadního vyplynulo. Ptal jsem se Google AI i Clauda, aby provedl překryv, a vyšlo to přesně. Odchylky našel v podstatě pouze ve ztrátě detailu u skenovaných tisků kvůlii komprimaci (jsou to fotky z netu).

Kresba, jak je vidět na první fotce, má v rozích dírky po špendlících. Mohlo to být přichycení při focení nebo při autorském překreslení načisto nebo při kopírování nějakým pozdějším kopistou.

Pochopitelně nad tím přemýšlím -- je to autorský originál, autorská kopie (překreslení na čisto pro světlotisk) nebo nějaký pozdější kopista?

Poslední úpravu provedl(a) nataradza v 28. 7. 2026 22:59:46
Profilový obrázek
Kolemjdouci

Uživatel

Zaregistrován:
25. 4. 2013

#4 31. 7. 2026 15:05:41
Aha, rozměr té kresby je 18 x 22 cm. Rozměr tisků zjistím těžko, je to z knih, co nejsou u nás v žádné knihovně. Mohl bych zapůjčit meziknihovní službou, ale nevím, zda by z toho něco zásadního vyplynulo. Ptal jsem se Google AI i Clauda, aby provedl překryv, a vyšlo to přesně. Odchylky našel v podstatě pouze ve ztrátě detailu u skenovaných tisků kvůlii komprimaci (jsou to fotky z netu). Kresba, jak je vidět na první fotce, má v rozích dírky po špendlících. Mohlo to být přichycení při focení nebo při autorském překreslení načisto nebo při kopírování nějakým pozdějším kopistou. Pochopitelně nad tím přemýšlím -- je to autorský originál, autorská kopie (překreslení na čisto pro světlotisk) nebo nějaký pozdější kopista?

Já bych ty dírky po napínáčcích tak neřešila.
I autor si musel ten papír nějak přichytit na prkno... určitě nepracoval tak, že by měl papír jen tak volně položený na stole ...

Profilový obrázek
nataradza

Uživatel

Zaregistrován:
29. 11. 2020

#5 31. 7. 2026 19:02:53

Díky za komentář. Nechám papír zrestaurovat, je nahoře poškozený. Hodil by se originál toho tisku pro porovnání, ale zatím všechna místa, co jsem porovnával, sedí. Často i opravdu droboučké čárky (celá kresba je opravdu miniaturní při těch 22 x 18 cm). Pokud by to někdo kopíroval, musel to být sám o sobě mistr, protože jsou dokonalé nejen ty kontury, ale taky síla a přítlak tužky.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.