Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Rady začátečníkům » albumove listy

Vykupminci.cz
Numisargo

albumove listy

Moderátoři: dejvy, ikanek, Jaromir, pavlinka, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 5 6 7 8 9 10 >

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
První albový list doplněný o základní zoubkované známky I emise které jsem sehnal :)

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Ahojte kolegyně a kolegové, prosím Vás o rady a odpovědi kolem albových listů.

Stejně jako většina z vás tady ve vláknu i já bych rád začal ukládat sbírku do vlastních alb.listů. Pro upřesnění chci uspořádat generální sbírku ČR (jistě to nikoho nenadchne, ale já jsem si pro své začátky a výuku vybral to nejdostupnější. A na rozdíl od jiného známky v ČR jsou něco za co se nestydím). Chci ukládat na těžší papír A4, použít hawidky a poté euroobaly a vše vrazit do 4-kroužkových desek. Nyní k dotazům...

1. Jak řadit známky v generální sbírce? Podle literatury tvoří gen.sbírku: "všechny základní známky, které byly vydány, v pořadí podle data vydání, tak jak jsou uvedeny v katalogu" (pan Langhammer). Chápu to tak, že v tomto případě se jedná o generální sbírku ve verzi základní (na této úrovni jsem prozatím já). Ale jak postupovat v případě, že chci v budoucnu vytvořit sbírku rozšířenou? (+přepážkové listy, kupony). Řadí se poté tyto známky na listy společně se známkami ze zákl.sbírky? Nebo zařadit zvlášť a opět seřazené podle data vydání. Pokud to záleží na sběrateli, tak jaké máte zkušenosti z praxe?

2. Jaký je "správný" obsah rozšířené generální sbírky? I zde na fóru jsem přečetl názory, že je zbytečné uvádět u rozšířené gen.sbírky všechny varianty kuponů, spojek, dvoupásek atd. Zajímalo by mě jak je toto řešeno u prodávaných alb.listů (např. POMfila, Trojan..). Jako příklad u listů POMfila r.2015 má základní verze 9 listů a rozšířená 36 listů. Jsou v této rozšířené verzi skutečně všechny existující varianty i s těmi "zbytečnými" a takto by to tedy mělo být?

3. Dále už stručně. Můžete mi doporučit výrobce eurosložek 100-150mic, které jsou vhodné k dlouholetému uložení sbírky, nejlépe s doživotní trvanlivostí :-). Nebo v případě, že budou hawidky, tak už postačí jen nějaké lehčí zboží?

4. Můžete někdo srovnávat kvalitu a vůbec vhodnost použití ink. nebo laserové tiskárny v případě tisku alb.listů? V případě ink. mě jako nevýhoda napadá pouze rozpíjení při kontaktu s vodou,vlhkem a text otištěný na euroobalu, to bych nerad. Jak se chová laserový tisk v čase nevím. Máte někdo zkušenosti? můžete doporučit konkrétní model schopný tisknout na papír kolem 200g, nebo alespoň značku, která vám dobře slouží?

Budu vám velice vděčný za postřehy, tipy a rady. Děkuji
Vojta
Registrovaný uživatel
Mohu poskytnout malou radu k otazce 3 a 4.
Pokud ma mit ulozeni sbirky dozivotni trvanlivost, tak doporucuji se vyhnout euroslozkam. Z vlastni zkusenosti vim, ze se po par mesicich vytahaji "oka" obalu, skrz ktera jsou provlecene krouzky desek.
Ja pouzivam alba a obaly na listy od spol. LEUCHTTURM. Neni to zadny zazrak, ale o nekolik urovni lepsi nez euroslozky. Obaly jsou pekne tvrde a nedeformuji se. Jediny problem, na ktery jsem narazil je, ze se casem jejich lesteny povrch odre. Zejmena na mistech, kde jsou na vlozenem papire nalepene hawidky.

K tiskarne - za sebe doporucuji jedine laser. Pokud se na papir potisteny inkjetem budou lepit hawidky, tisk se rozmaze. Zaroven inkoustovy tisk starne a bledne. Laser nelimituje zivotnost.
Svoje albove listy tisknu na velkem kancelarskem mutlifuncnim zarizeni na bazi laseru od spol. Xerox. Tisknu na papir gramaze 220g. Vetsina tiskaren s tim nema problem, jen je potreba ji to predem nastavit a papir vkladat manualnim podavacem. Jinak neni problem zajit do copycentra, kde to za par Kc vytisknou take a neni treba si domu porizovat laser.
_______________
---------------------------------------------
moje stránky k tématice Hradčan:
http://www.hradcany-stamps.com/
---------------------------------------------
« Poslední úpravu provedl(a) vinn v 25. 9. 2016, 22:50. »
Registrovaný uživatel
Ahoj, děkuji za rady.

S prvními dvěma body se už vypořádám po svém, tak jak se mi to bude líbit a jak bude materiál dostupný. To už jsou jen detaily.

Pokud jde o výrobky od Leuchtturm sám mám dobré zkušenosti, ale obaly na způsob euro složek, tak ty jsem neviděl. Našel jsem v nabídkách pouze nějaké tvrdé vario listy atd. Můžeš mi prosím tě poslat odkaz na obaly, které jsi měl na mysli? (email: vojtikl@centrum.cz)

Tiskárnu jsem chtěl sice pořizovat nejen na filatelistické účely, ale s nákupem letos zřejmě ještě počkám a první pokusy udělám v copycentru..děkuji ;)
Moderátor
Není problém koupit eurosložky silnější- třeba 100 mikronů oproti těm 30-ti obyčejné složky. Mám v tom exponát a oka drží už roky.
Registrovaný uživatel
K tomu ako zbierku usporiadať je zložite sa vyjadriť. Ide doslova o umenie, vkus a kreativitu. U známok ČSSR je možne nazbierať celu generálnu zbierku ale veľa zberateľov ďalej chce male hárky, známky z aršikov a podobne. Ja osobne by som to riešil takto:
- každá emisia by mala samostatnú začatú stranu - nikde by na jednej strane nebolo viac emisii známok - len jedna
- známky na stranu by som umiestnil takto: Ak je dlhá séria aj na celu stranu ..... ak ide o krátku sériu - známky hore a od stredu dole napr. FDC alebo celistvosť ........... je možne pridať aj kombinácie kupónov a podobne ......... podľa mňa sa dá takto zbierka budovať s generálnej na špecializovanejšiu v takom poradí
- 1. str. - základne známky + pripadne obalky, FDC kupóny, alebo aršiky, tlačové hárky - hárok bez serie - napr. Prádlo
- 2. + ďalšie str. - to čo sa nie je na prvej strane :) ..... také iste poradie napr. tlačove hárky - umenie
.................. a tak ďalej je možne dokladať doskové chyby a špecializácie
Zberateľ ale musí predpokladať že zbierku bude rozširovať .................. takto riešim ja pri Slovenskom štáte .......... stále sa to ale od krajiny a obdobia odlišuje
- toto riešenie je ale finančne nákladne
Ja ukladám známky do album. listov od Leuchtturm - hlavne Vario ........
- ak som mal vytvorene vlastné listy a známky v hawidkach ...... nikdy mi euro obalí nevyhovovali
- namiesto euro obalu dám list do albumového listu od Leuchtturm ...... známka je chránená a nemusíte sa báť poškodenia obalu alebo známky - Albumový list kde mam vložené známky v hawidkach - vložím do plastového albumového listu
- cenovo je to náročné ale je tam veľká istota že zbierke sa nič nestane
Registrovaný uživatel
Vojta86 napsal
Pokud jde o výrobky od Leuchtturm sám mám dobré zkušenosti, ale obaly na způsob euro složek, tak ty jsem neviděl. Našel jsem v nabídkách pouze nějaké tvrdé vario listy atd. Můžeš mi prosím tě poslat odkaz na obaly, které jsi měl na mysli? (email: vojtikl@centrum.cz)


Tak už jsem našel v katalogu Leuchtturm čiré obaly, o kterých psal zřejmě vinn. jsou to A4 balení po 5ks za cca 130,-
Registrovaný uživatel
a děkuji enzerovi za návrh uspořádání, celkem ujde. Výhodou je, že se dá sbírka rozšiřovat průběžně bez nutnosti předělávání velkého množství listů.
Registrovaný uživatel
Dobrý den,

neuměl by někdo poslat albové listy ČSR 1945-1992 k vytisknutí :(
Mám sbírku uloženou v albumech a bohužel při stěhování mi několik navlhlo a sháním rychlé řešení jak minimalizovat škody.
Bohužel si nemohu dovolit kupovat originální albové listy, je to krapánek přes rozpočet :(

Kdyby se někdo našel tak @ franciozo@seznam.cz

Díky František
Registrovaný uživatel
Nechci zakládat nové téma. Není tu někdo, kdo by měl albové listy na slovenský štát ve formátu A4?
Registrovaný uživatel
Dobrý večer, chcete to špecializované alebo len základne známky ?? Posielam odkaz kde sa to dá kúpiť.
https://www.akfila.sk/slovensko-1939-1945-2/
Ak zato nič nechcete platiť niekto Vám možno niečo pošle.
Registrovaný uživatel
Ahojte,
vyrobil som si albumové listy, ale potrebujem ich dat zaskliť. Vie mi niekto dať kontakt na človeka, ktorý to robí?
Ďakujem
T
Registrovaný uživatel
NELEPTE ZNÁMKY DO ALBA! Zhotovím do Vašich alb Trojan, Pofis, Schaubek, Philac aj. druhy alb a dodatky nových ročníků umafánová zasouvací okénka. DLOUHODOBÁ PRAXE, INZERÁT PLATÍ STÁLE. (mohu zaslat foto e-mailem). V případě zájmu mohu dodat i starší ročníky "Trojan ČR". Více info na: Pavel ŠPIK, P.O.Box 4, 687 24 Uherský Ostroh

Kontakt: jadoh@centrum.czTel. 739 826 223

Tady máš kontakt na pána co dělá již léta.
Registrovaný uživatel
Pošlite prosím foto na mail: vladimir.trvalec@gmail.com. Lepiť známky do albumu určite nechcem. Potrebujem len albumové listy zasklit, aby sa tam dali znamky zalozit.
Registrovaný uživatel
Nevím jestli si to pochopil ale ten pán právě dělá to co chceš. Napiš si jemu o ukázku ale co já vím tak to dělá dobře.
Registrovaný uživatel
To je ten pan, co dela jeden list za stejnou cenu a je jedno kolik tam je policek ?
Registrovaný uživatel
Můžete mi poradit nějaké lepidlo na umafán ?
Moderátor
V prodejnách s filatelistickými potřebami speciální lepidlo na lepení umafánu.
Registrovaný uživatel
Dobrý večer,
pokouším si vytvořit vlastní albové listy pro ČSR 1945-92. Vyvstává mi samozřejmě plno otázek.
1. Rozměry známek. Jak už se tu někdo před lety ptal, kde zjistit rozměry známek pro vytvoření správně velkých chlívečků pro známky? Pro zkušební list jsem použil obrázky z www.filaso.cz. Samozřejmě mohu známky přeměřit, ale nemám ještě všechny známky.
2. Hawidky. Zkouším vše zatím pokusně, takže jsem použil Hawidky v kterých mi přišly známky. Zatím stříhám ručně. Jak je lepší Hawidky lepit? Spojenou stranou nahoru, do strany, dolu?
3. Popisky. V dalších verzích asi budu chtít minimálně pod/nad známku Pofis číslo a pak případnou informaci k DV, papíru apod.. Nebo se takové informace na listy nedávají?

Jak se vám list líbí? Je to úplně blbý nebo se to dá použít? Chtěl bych mít list pak vytištěný v barvě (červený znak v hlavičce a červené lipové listy v záhlaví), ale známky zřejmě černobíle.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
No, jestli by barevný byl jen znak (u známek to nemá moc smysl, nebylo by jednodušší a výrazně levnější jej tam nalepit?
Číslování bych spíš dal pod nadpis pro celou sérii, spolu s dalšími případnými údaji, pod známku náklad (jestli to má smysl.
A co se týče velikosti známek - není jednodušší si je prostě naskenovat?

Ale v principu to vypadá dobře. A možná bych se na ty čísla a texty vyprdl a dal tam jen nějaké podstatné. Třeba "I. / II. typ", "průsvitka" atd.
Registrovaný uživatel
Vyzerá to celkom pekne. Predpokladám, že to robíte pre seba.
Takže sa to musí páčiť predovšetkým Vám.
Tu na fóre môžeme poradiť a pochváliť.
Niečo pre inšpiráciu z mojej tvorby:
https://markov600.rajce.idnes.cz/Nemecke_kolonie
https://markov600.rajce.idnes.cz/Ruska_Levanta

Ak idete robiť celé obdobie 1945-92, tak budete potrebovať hóóódne hawidiek. Viem o čom hovorím, mám toto obdobie urobené, ale pre razítkované známky a tie lepím len s nálepkou. A odporúčal by som tlač bez obrázkov. Vyzerá to síce efektne, ale ušetrili by ste na toneri. A v konečnom dôsledku ten obrázok aj tak prekryje známka.
Registrovaný uživatel
Ahoj, já jsem taky na začátku zkoušel listy do euroobalů ale brzy jsem toho nechal a začal dělat svoje vlastní na listech LEUCHTTURM. Počkám ,až mám celý ročník nebo sadu kterou chci, pak změřím známky, nakreslím návrh na listy a nalepím bílé hawidky. Místo popisků tisknu jen obrázek, který je použit na FDC.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Je to pěkné, gratuluji. Já ovšem dávám přednost dělat listy na formátu A4 a do euroobalů, kde jsou známky chráněny před poškozením a listy při častějším prohlížení před ohmatáním. Na čisté známky dělám okénka z umafánu, je to ovšem pracnější než dávat známky do hawidek.
Registrovaný uživatel
blazek007 napsal
Je to pěkné, gratuluji. Já ovšem dávám přednost dělat listy na formátu A4 a do euroobalů, kde jsou známky chráněny před poškozením a listy při častějším prohlížení před ohmatáním. Na čisté známky dělám okénka z umafánu, je to ovšem pracnější než dávat známky do hawidek.


mohl bych poprosit nějakou fotku/fotky jak to vypadá?? zvažuji podobný způsob uložení sbírky a chtěl bych to předtím vidět aspoň na fotce... díky
Registrovaný uživatel
předpokládám, že pokud je známka v hawidce/umafánu, tak kvalita euroobalu už z dlouhodobého hlediska uložení nebude hrát roli...

a ještě otázka - vystavujete? posíláte takto celý exponát? ... mám pocit že jsem tady četl někde v diskuzi od nějaké slečny/paní, že to posílá na výstavu včetně těch obalů... taky by mě moc zajímalo jak to vypadá (nějaká fotka by byla možná??)

díky všem, dv

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 5 6 7 8 9 10 >

Sběratel.com » Rady začátečníkům » albumove listy

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1