Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Antické mince » Antika

Vykupminci.cz
Numisargo

Antika

Moderátoři: Misak33, smith, tenzor.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: < 1 2 3 4 5 6 ... > »

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
nerva81,budem sarkastický,článok môže začínať ,"NEBOJTE SA ANTICKÝCH MINCÍ"cca za tisíc rokov trvania Rímskej ríše bolo vyrazených len niečo okolo milióna rôznych razieb,každý si môže násť svoje falzum!!! :evil: :twisted:
Registrovaný uživatel
Pravda i jám mám několik moderních kopií - pro srovnávací účely atd., ale do sbírky pouze a jenom originály a DOBOVÉ kopie (barbarské ražby atd.). Ani kopie vzácných mincí nepatří do sbírek. Tzv. Paduany - renesanční medaile z Padovy a dílny Giovany Cavigna - mají své kouzlo pouze jako renesanční medaile s předlohou podle antických vzorů - některé jsou zcela smyšlené například Othonův sestercius - Othon bronzové mince vůbec nerazil.
Moderní kopie ve sbírkách by měly sloužit pouze jako srovnávací materiál pro mince pravé - nikoliv jako dobový předmět!!!
Registrovaný uživatel
Na ukázku jeden barbárek:
Obrázek vložený uživatelem
Na aversu je naprosto nečitelný opis - pouze různě pokřivené čárky a portrét je velmi schematický a strohý
Přesto tato mince patří do sbírky!!!
Narozdíl o této, která je poderní kopií:
Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Je pravda na tri mesiace sa neoplatilo nahriať pec na prípravu materialu,ale na druhej strane taký zlatý Aureus by som neodmietol.
Registrovaný uživatel
Měl jsem v ruce aureus na kterém byla ještě zřetelná ražba předešlá - velice překvapivě to byla novoražba dukátu FJI 1915. ;) Trošku mi to nesedělo... ;)
Registrovaný uživatel
nerva81,ja som mal na mysly originálik nie falzum. :shock: :shock: :shock:
Registrovaný uživatel
"Nejběžněji" se nechají sehnat solidy z konce císařství (Arcadius, Honorius atd.) okolo 15T až 18T v 1/1 a s aureiemi je to horší. V Hr. Králové se předčasem neprodal Vespasianus za 29T pravdou je, že byl -2/2-.
Registrovaný uživatel
nerva81:akú literatúru používate pre určovanie mincí.?
Registrovaný uživatel
Já používám RIC - jedná se vyloženě o soupis bez cenových záznamů, ale s vyjádřením vzácnosti (C3,C2,C,S,R-R5) podle počtu nalezených kusů v musejních sbírkách. Ale velmi se mi osvědčilo poslední vydání Roman Coins and Their Values od Davida R. Seara - ceny uvedené v tomto katalogu beru spíš jako poměrné hodnocení jednotlivých typů mincí a rozhodně nelze násobit ceny zde uvedené aktuálním kursem měny. Obě díla jsou anglicky.
Celkem běžně dosažitelným dílem je kniha Ursuly Kampmann - německy - obsahuje pouze základní typy mincí s oceněním v EUR, ale bez rozlišení denár, antoninianus, které u některých panovníků je velmi zásadní. Toto dílo je vhodné "na dovolenou" cca 400 stran v jedné knize.
Pro provinční ražby to jsou díla Mušmova a Vrbanova - Mušmovovo dílo je online na www.wildwinds.com - nevýhodou jse, že obě díla jsou bulharsky, ale použít se dají. Vrbanovovo dílo obsahuje všechny provincie. Mušmovovo pouze Balkánský poloostrov.
Registrovaný uživatel
Dobrá literatúra-Ja mám Petráňa-Fridrichovský,ako pre základnú orientáciu dobrá literatúra ,mám niečo od Dr.Kolníkovej no vzhľadom zameraniu sa na bývalé ČSSR nie je zasa toľko nálezov čo do množstva,ako v iných Rímských provinciach.Ďaleko lepšie publikácie hore menovanej Dr.sú na Keltské mince tam je super,aj čo do porovnávajúcich fotiek aj odborného opisu súvislostí.Vlastním aj vydanie od Dr.Kampmann,ale na rozdiel od Vašej knihy (neviem ktoré vydanie?)moja je cca.600 stranová tam sú uvedené aj Antoniniany.
Pre moje potreby to stačí hohate,pokiaľ náhodou chcem vedieť viac,čo väčšinou sa my nechce tak použijem niektorý web.archív.(Nejak nerád sa prehrýzam mincou,pokiaľ ta nie je nič zretelné.Rakúsko-Uhorsko je úplne iné,Poľské mince sú pekné(teda jednodukšie na identifikáciu.)Domnievam sa,že prvý zberatelia mincí v Európe sú práve Rimania,svet neviem ktorý národ čo do dátumu pred Kristom?Je možné,že niekto bude vedieť? :shock: Na techniku a bohatosť Rímských mincí nedám dopustiť,to mali majstrovsky vyšperkované,je možné ako vylepšenú predlohu použili Grécke motívy?
Taktieš je možné nebyť Visigótou možno by sme boli aj my Rimania? :roll:
Registrovaný uživatel
Samozřejmě Petráně a Fridrichovského mám také - na této publikaci jsem "vyrůstal". Mimochodem v říjnu (Oktober) by mělo vyjít nové a přepracované vydání této knihy: http://www.libri.cz/kniha.php?kniha=445
Co se týče díla Dr. Kampmann: Die Muenzen der roemischen Kaiserzeit 2004 například u Gordiana III rev. VIRTVTI AVGVSTI je pouze záznam pro antoninianus a pro denár, který je cca 2 krát dražší, záznam neexistuje. V každém případě nechci toto dílo hanět a ani nijak zkreslovat údaje v něm uvedené. Jedná se také o první vydání a nechá se očekávat jeho upravení atd.
Na keltské ražby existuje dílo Guentra Debskiho: Muenzen der Kelten Band 1 - popis sbírky v Kunsthistorickém museu ve Vídni.
Římské mincovnictví vychází z řecké předlohy.
Jedna z prvních mincí:
Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Čo sa týka Keltských mincí nejak pre mňa stačía Kolníkovej publikácie,Bratislavské Keltské mince,Keltské mince na Slovensku,pretože je tam zahrnuté aj tzv.mince Semmerinských Keltov,tzv.NONNOS,Tertradrachny,samozrejme krásne Biateky.Solídny popis Panónskych mincí typu Bysterec vysoká spokojnosť a mnoho iných typov. :D Žiaľ nastupujú nový zlatokopy čiže hodne sa snažia falšovať mince to sú moje poznatky po hobby burzách.Apropó tú vlčicu mám na denáriku samozrejme nie takú zachovalú.
Rimske mince sa dajú zbierať lepšie nakoľko technika razenia bola lepšia aj množstvá sú väčšie,len ako som už uviedol pri menej kvalitných minciach sa musím doslovne prehrýzať popisom mince.(to zasa až tak neobľubujem.) :roll:
Registrovaný uživatel
Některé atributy na micích jsou velmi charakteristické. Jednomu kolegovi jsm určil minci pouze podle počtu tribunských a konzulských úřadů - avers byl ve stavu asi 19 až 20 ;), ale je to jenom jedna výjimka z mála - jestliže je mince ve špatném stavu tak snad ani nemá cenu se s ní zabývat - jedině snad pokud jde o nález z archeologických výzkumů.
Zhruba do 70. let 3. stol jsou portréty velmi charakteristické a záměn je možné jenom velmi málo (Caracalla, Elagabalus, Faustiny a některé Julie).
A zmiňovaná falza - to je samostatná kapitola sama pro sebe... :(
Registrovaný uživatel
Rímské mince sú ako všetko ostatné o dlhodobom štúdiu,(nemusí byť zrovna na univerzite)priznám sa dobrovolne bez nátlaku,mne stačí pokiaľ viem dobu trvania Rímského impéria,asi koľko malo cisárov ktorú sú super raritky.Ale to je vo všetkom,akurát ma zaujíma ktoré muzeum sa približuje ku zbierke všetkých druhov razieb a nominálov pri Rímskom impériu???
Registrovaný uživatel
British Museum má asi nejrozsáhlejší sbírku římských mincí na světě, ale tvrdit že mají naprosto všechno asi nemůžou... ;)
Registrovaný uživatel
Jooooooo Britské Muzeum čo sa týka celosvetovej histórie jedny znajlepších zbierok vôbec.
Registrovaný uživatel
Navštívil jsem jejich numismatickou expozici a ani sběratelé bohemiky by neodešli s pocitem, že stále ve své sbírce "nic" nemají - krásné boleslavské denáry atd. O antických mincích ani nemluvě tetradrachmy jsou vystaveny prakticky na kila "jako běžný póvl". A uklizečky měly co dělat, když za mnou myly uslintaný výklad... ;)

to grofik: Čím se hlavně zabýváš - Řecko, Kelti, Řím?
Registrovaný uživatel
to nerva81:ako správny "Blíženec"tak všetkým . :shock: Tak trochu vážne mám
solídnu literatúru na Keltské mince , nejaké ešte mám,Rimanov mám pár mincí občas dám aj na aukcie pretože viem si zabespečiť prísun nového materiálu. :?
Samozrejme Uhorských kráľov,obvzlášt Béla III.Mám aj Feniky, obľubujem mincové obdobie Ferdinanda V. Verím ako všetci mám mince ČSR a ČSSR,plus Slovenský štát.Tohoto roku som sa dal na lovenie mincí Karola Róberta.Súhrnom každé mincovné obdobie má svoje čaro pokiaľ si ho človek zamiluje.Priznám sa nemám priamo vyhranený smer,nedokážem ospevovať len jedno mincovné obdobie,pretože sa domnievam každá doba začínajúc Byzanciou,Gréckom,Antickým Rímom cez stredovek prenesúc sa do novoveku dala mincovníctvu nejaký prvok,niekedy horší inokedy lepší.Preto nechcem nejakú éru poznať do detailu to prenechávam vedeckým teoretikom na mincovníctvo.Ja sa chcem slušne vyznať pokiaľ sa spomenie napr.F.J.I. tak viem odkedy dokedy.Záverom ako každý numizmatik by som mal rád vo svojej zbierke čo najviac RRR. :mrgreen: Pri počte cca. 10 000 000 druhov od vzniku mincí je čo zbierať. ;)
Administrátor
Určování mincí císařského Říma http://www.mince.info/index.php?option=com_content&task=view&id=32&Itemid=2
Registrovaný uživatel
Admin:dobrá stránka. :shock: :shock: :shock:
Registrovaný uživatel
to grofik: Děkuji. Autorem toho článku jsem já... ;)
Registrovaný uživatel
to nerva:mám jednu mincu teda neviem kam to mám zaradiť,je polguľatá na jednej strane je šíp?Niečo podobné som videl na francúzkom servere pri Keltských minciach nemôžem zaslať foto? :roll: Teda pokiaľ to je minca... určite nič podobné som nevidel z okruhu cca priemer 500km. od môjho bydliska.Váha 2,2g.priemer 18,8mm.
Registrovaný uživatel
email: milan.boruvka(zavinac)email.cz pokusím se určit, ale nic neslibuji...
Registrovaný uživatel
Ok.dík zajtra zašlem. :)
Registrovaný uživatel
to nerva81:fotky som zaslal snád som odoslal na správnu adresu? :roll:

Nové téma Další příspěvek

Stránka: < 1 2 3 4 5 6 ... > »

Sběratel.com » Antické mince » Antika

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1