Moderátoři: smith

Aha...
Já jsem si chtěl nějak zdigitalizovat komplet sbírku. Focení jsem kvůli pracnosti (a "nutnosti" stativu, kvalitního osvětlení, focení po jednom kousku...) zavrhl a zkusil nandat na skener a skenovat, ale to světlo je problém:( Navíc teď 3x skener shodil Win a na čtvrtý pokus se už ani nerozjel:( Naštěstí skenuji na druhém pc.
Váš je nasnímaný krásně, můj je už sám o sobě tmavější, takže skener nemá šanci (to samé polovina zinkových mincí). Světlejší kousky, hliník, nikl, stříbro je možné upravit do "přirozené" podoby.

scanery se velmi lisi co se tyce schopnosti a neplati zde jen prima umera mezi cenou a kyzenym vysledkem... lisi se i "hloubka ostrosti" (nevim, jak to maji pojmenovane profi), tj. jak moc daleko od skla umi zaostrit...
i prumerne scanery umoznuji zakladni nastaveni jasu, kontrastu, gamma korekce etc. etc.
je ovsem otazkou, zda prumerny uzivatel tyto moznosti umi ocenit a pouzit 😁 😁 😁
casto je dobre zahodit velmi trapne zakladni scanovaci rozhrani a nainstalovat si nejaky lepsi soft k tomu (napr. nekolik let stara zkusenost - nevim jak je to ted) je takova, ze HP scanery byly celkem slusne, ale ovladaci software k nim byl vrcholem trapnosti...
kazdopadne je lepsi se neco naucit, nastavit si parametry pro scanovani minci, ty si ulozit a vyhnout se tomu, aby clovek upravoval kazdej scan...
sum a sumarum... kdo zvladne dobre foceni, je lepsi foceni... a pokud zrovna nerovnate do scaneru mince na celou plochu, tak i rychlejsi...

oliver: chtěl jsem, aby byly velikosti ve správném poměru, což u focení by nemuselo být. Takto si na plochu skeneru narovnám přes několik desítek mincí, zapnu, za XX minut se vrátím, otočím/vyměním a je to.
V nastavení jsem si pohrál se vším, ale ty tmavé kousky ne a ne nasnímat:(

velikost lze zcela v pohode zajistit i pri foceni... viz muj web... poznamka na konci o foceni minci😉

Foťák bych měl, ale tu trpělivost u toho stát a vyfotit z obou stran několik stovek koleček už ne. Fotky bych musel nakonec tak jako tak upravovat... ale pokud mne nenapadne nějaké řešení (nebo nerozchodím skener), tak mi asi nic jiného nezbude:(
oliver: to vím, ale problém je, že foťák je používán (takže bych to musel zvládnou na jeden zátah) a navíc při sehnání lepšího kusu v budoucnu bych už stejně neměl stejný poměr (jo, na něco jsem punťa😳 ).

hm, proti puntickarstvi nic nemam, sam sem mozna vetsi nez ty, ale puntickarstvi, nema-li byt patologickym jevem, ma byt opreno o znalost toho na cem je staveno... coz u tebe, promin, neni...
s tim jednim zatahem je to nesmysl. uplnej. myslis, ze jsem vsechny svetove mince fotil na jeden zatah? fakt ne. mam-li nastaven konkretni zoom a vzdalenost od foceneho predmetu, mam zachovan i pomer velikosti minci... a to jak v pondeli, tak v utery... dokonce i ve stredu a v patek za 14 dni... a mezitim s tim fotakem muze nekdo jiny delat naprosto jine nepristojnosti 😁 😁 😁
problem je, pokud si poridis jiny, lepsi kus... ne minci, ale fotak. pak budes muset bud:
A) menit velikost fotky ziskane jinym fotak konstantnim procentem (napr. na 89 % - to delam ja, je to velmi snadne)
B) vychytat si jiny zoom a jinou vzdalenost, ktera vytvori stejnou velikost mince v pixelech
no... nejsem placenej za rozdavani moudrosti v oblasti pocitacove grafiky, kor kdyz v tom nejsem ani vystudovanej a sem jen blbej samouk...
nicmene mi OBECNE vadi, kdyz nekdo zavrhuje jeden postup jen proto, ze mu nerozumi... jsou tu lide, co to tu ctou a neprispivaji a snazi se rozhodnout, k cemu se priklonit... a to je duvod, proc do vasi diskuse zasahuji... znovu opakuji, scanovani minci mi neprijde jako lepsi reseni (i kdyz ano, uznavam, jsou scanery, ktere produkuji celkem pekne vystupy)... no snad se jednou vy scanovaci nezapomenete a nepriplacnete si viko, az budete scanovat bracteat 😈 😈 😈 😈
sem dneska zas hnusnej, co?

Brrr, spadl net a všechno, co jsem napsal je pryč... tak znovu a stručněji.
Hlavní důvod pro skenování byla rychlost a pohodlnost. Focení je pro mne složitější, jednak jenom všechno připravit mi zabralo hodně času a potom i zpracování fotek. Navíc přes focení nejsem odborník a i přes veškeré mé snahy jsem nebyl spokojen se světlem. Ano, prostě to nechápu a proto "zavrhuji"😈. Taky jsem se o focení a grafiku nikdy moc nezajímal (doposud jsem potřeboval maximálně tak čárat grafy a podobné nesmysly). Konec konců se skenováním jsem byl spokojen do doby, než přišly na řadu některé tmavé mince.
Chtěl jsem tedy vědět, zda někdo ze skenujících neví, jak tento problém vyřešit. Neptal jsem se na nejlepší obecný způsob. Sice jsem rád, že (mi) vysvětlíte výhody focení, ale můj problém to neřeší (teda řeší, pokud už se skener nerozjede). Taky jsme nepsal, že jste to vy musel zvládnout na jeden zátah, ale že já bych musel, protože jak se tak znám, bylo by to na mých fotkách hodně poznat (jo, stejné nastavení=stejný výsledek). Navíc teď jsem to počítal a problém dělá 12 kousků...
Takže... díky za osvětu, jenom bych měl dotaz - jak u fotek s tiskem ve skutečné velikosti? u skenu to mám podle dpi.

dpi = dots per inch... velmi jednoduse receno - staci prepocist pocet pixelu na palec a mas rozliseni... jinak je to prilis obecny dotaz...
i scaner (kazdej rozumnejsi), jde nastavit a zaroven s tim jeho nastaveni rozhasit...
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.