Moderátoři: smith

den.: Popravdě nevím, neviděl jsem žádný "zaručeně" pravý jagellonský dukát a většina těch, které jsem viděl (asi 5) se mi zdála divná. Nemohu tedy zodpovědně říci. Faktem je, že s grošovými obrazy se už v tomto období srovnávat moc nedá - razidla pro dukáty a groše pravděpodobně ryli rozdílní rytci. Každopádně jsou to velmi vzácné mince a cena tomu odpovídá. Majiteli (resp. zájemci už před dražbou) bych doporučil porovnat dukát se všemi dostupnými vyobrazeními v literatuře, po jeho získání také s originály ve veřejných (muzejních) sbírkách. Jen tak se dá s vysokou pravděpodobností ověřit nebo zpochybnit pravost...

Pokud je mince falzum, lze jí zpravidla reklamovat do nějaké doby potom, co ji vydražíte (myslím, že 1/2roku), pokud prokážete, že jde skutečně o falzum. Důkazní břemeno by ale leželo na vás. Proto je lépe v případě pochybností minci nedražit. Porovnávat můžete s literaturou, s mincemi z domácích i zahraničních aukcí - podle vyobrazení v katalozích (ale ani tam není 100% jistota - viz např. falzum dukátu Karla v Dietikerově sbírce). Není to snadné, chce to cit a oko:-) Stejně jako při jakékoliv jiné investici - v případě, že kupující naletí a koupí falzum, nepodaří-li se reklamovat, jde o investici z větší části ztracenou:-(
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.