Ovšem, při vší úctě,
umělecko-řemeslná úroveň dotyčné grafiky je taková, že autorem by mohl klidně být nejen grafik a sochař František Nedvěd, ale i zpěvák František Nedvěd (dej pánbůh nebe), jeho všetečný bratr Honza, fotbalista Pavel Nedvěd i hokejista Petr Nedvěd... :-)

Existoval akad. malíř. František Nedvěd, kterému prošlo rukama v rámci přípravných kurzů kreslení několik generací adeptů na AVU a UMPRUM. Kurzy probíhaly na Národní třídě (v průjezdu k Platýzu). Narodil se ale v roce 1919...
Co se týká profesionality té skicy, tak tady s Wjemem nesouhlasím. Je to zručná rychlá skica v malém skicáku, vlastně jenom jakýsi okamžitý záznam viděného. Takový, co vznikne za náročných podmínek - třeba, fabuluju... na střeše ND, když od Vltavy fouká. (Kobyly na Sv. Markovi nejsou tak extatické😉.
Žádnou tržní hodnotu to nemá, ale je to prostě provedené jistou rukou, která už něco nakreslila😉

Nenene, já jsem chodila za Nedvědem na Národní třídu asi dva roky, nějak na konci 70tých let (1978 -79?). Kolik, že to je let? 45? DAMNED!!!!
(Jste proti mně štěně, pane)
😃 😃 😃 😃

No tak je možné , že tam učil před tím .V té době nebylo zas tolik možností se někde něco přiučit a tak byl v Praze vlastně pouze ateliér na Národní , pak Grébovka kde paní Adamcová učila modelovat ,paní Hrušková učila kresbu a malbu na Smíchově a Jan Ungár a pan Nedvěd učili někde na Žižkově .A pak se dalo občas domluvit s asistenty jako byl Riedelbauch , nebo Turek a člověk mohl chodit se skicákem neoficiálně do ateliérů AVU na večerní kreslení do Stromovky :- )) Já jsem začal někdy v roce 86 , už je to taky pár let .Děda byl sběratel umění a sem tam mi něco dal a já ---mládí potřebuje peníze –to většinou ..prodal .A děda jednou řek , že prodat je to jednoduché a ať si zkusím něco vytvořit sám….tak jsem to zkusil , zalíbilo se mi to a pak už jsem prodával …i když jsem byl pořád potřebný…o poznání méně .. :- ))

K Turkovi jsem chodila jak neofiko na večerňák, tak i k němu do ateliéru, když jsem si připravovala věci na přijímačky. Ale to bylo před rokem 1980. A ještě pár let předtím byl Nedvěd prostě na té Národní. Na Žižkově jsem ho už nezažila😉

Jo , to byla doba. Když jsem chodíval na Národní , tak tam chodili namátkou Jiří Perbok , David Černý, Eliška Jakubíčková ,Jitka Anlaufová ,Roman Franta a další… a stávala tam nejznámější pražská modelka---ono jich tenkrát bylo jen pár-Evička Hlavatá- původně vystudovaná právnička , akorát se rozhodla , že komunistům nebude sloužit , tak stále aktem kde mohla –na UMprumce ,Akademii ,Hollarce a vlastně všude a byla už tak profláklá , že se jí mnohdy nechtělo lidem kreslit……..Dnes je malířů násobně víc , ale nějak se mi ty jejich věci….mnohdy …nepozdávají… :- ))

jojo... volně cituju pana Vladimíra Komárka: Von by van Goghem chtěl bejt každej, ale ucho aby si za něj uřízl někdo jinej.... asi to řekl jinak, ale smysl snad zůstal😉
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.