Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Co se jinám nevešlo » Autorský zákon

Vykupminci.cz
Numisargo

Autorský zákon

Moderátoři: smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Moderátor
Chtěl bych se zeptat jak se postaví autorský zákon k následujícímu problému.

Jak víte, připravuji seznam značek mincmistrů a mincoven. Jako oddychovou práci dělám kontramarky. Jakou mám šanci obhájit, pokud všechny obrázky vytvářím pomocí původních fotek a nákresů ( bohužel mmo Nervy a Olivera, kteří mi dali pár tipů, nikdo nezareagoval ).
Je jasné, že kopírovat, tak jako to používá Hásová, Petráň a jiní ( osobně by mne zajímalo, čí jsou práva k publikaci kontramarek Castelina !!! ) nemohu.

Proto všechny značky kreslím pomocí PC. Jelikož však nemám grafické nádání, používám pro vytváření značek původní předlohy, které zvětším a obkreslím. V případě nutnosti doplním informace podle jiných zdrojů.
Porušuji tím autorský zákon?
Pro ilustraci předkládám ukázku původní značky Zdroj Petráň Radoměřský Ilustrovaná encyklopedie Č.num.(zkráceno ):
http://www.ukazto.com/img/eisenach_puvodni.ico.jpg

a mnou vytvořené :

http://www.ukazto.com/img/eisenach.jpg

Pro názornost jsem vybral značku, krteá je nejvíce podobná předloze, proto se dá předpokládat napadení z hlediska autorského zákona.

Co si myslíte. Mohu mé výtvory, které s kvalitou nedají rovnat s předlohami nabídnout volně ke stažení?
Moderátor
Omlouvám se za chybějící písmena. Asi budu muset koupit novou klávesnici.
Administrátor
Pavel pokud Tvou praci nekdo napadne a bude se ohanet autorskym zakonem tak je to pouze blazen, protoze to je uzitecna prace co ty delas. Lide jsou dneska, ale divny. Takze je to mozny, ze nekdo takovy opravdu bude. Kazdopadne to je jako kdyby jsi byl student, ktery studuje obraz A. Muchy - zacal ho kreslit a nekdo te napadl, ze porusujes autorska prava. Podle mne je to sporny a nikdo by ti nemel nic rici, protoze se jedna o uzitecnou praci.
Administrátor
Co takhle se zeptat zijicich autoru znacek jestli by jim jako hodne vadilo, kdyby jsi v ramci studia a publicistiky jejich znacky zverejnil? Vzdyt je to i pro jejich dobro veci, aby vedeli ostatni, ktera znacka komu patri.
Registrovaný uživatel
Jaký cíl má daná práce? Kniha či dipl. / bak. pr.?
Moderátor
No, ve své podstatě se jedná o prográmek, který jsem si vytvořil, abych pořád nemusel hledat v knížkách. Tedy spíš proto, že knížky o mincích se schánějí těžko, abych si je pořád nemusel někde půjčovat.
Nejedná se o katalog, ale spíš o soubor informací, které často vyhledávám ať již v knížkách, nebo na internetu ( mohou tedy být i velmi skreslené ). Mám tam tedy seznam evropských panovníků, mincmistrů, mincoven. Teď si pro odreagování hraji s kontramarkami. Prostě vše, co si myslím, že bych jednou mohl hledat ( pro utěšení manželek zarytých numismatiků jsem tam dal i prográmek na kuchařské recepty :lol:) . No a samozřejmě evidence vlastní sbírky. Časem tam chci doplnit opisy na bílých penízcích atd.
Pro svou potřebu tam mohu mít nakopírované fotky odjinud, ale bylo by škoda, pokud bych prográmek měl pouze pro sebe. Rád bych jej tedy až bude v ucelenější podobě dál šířil. No a tam bych už s kopiemi narazil.
Čili ve výsledku bych chtěl mít program, který mohu šířit mezi zájemci ( licenčně to již mám z hledika programů a databází vyřešeno). Dále bych chtěl udělat výstupy z databáze na WEB ( PDF už občas dělám) formou aktualizací. A v neposlední řadě i aktivním přístupem do databáze. No ale to je zatím hudba budoucnosti. Webu moc nerozumím, takže tam mi pomáhá kamarád a čekám, jak se mu to podaří vyřešit ( viz Patasonův sen o online katalogu pražských grošů ).

Je jasné, že bych mohl vše jednoduše ofotit a řešit to, až se někdo ozve s protestem. Ale pak bych měl zbytečné starosti ( hlavně časové ) s patřičnými úpravami. Proto raději dělám vše ručně, abych se vyhnul případným problémům.

Uff. ;)
Moderátor
V autorských právach sa veľmi nevyznám, ale si myslím, že pokiaľ vlastnoručne preklesíš tie značky nemal by byť nejaký problém. Veď tú značku si odkreslil zo svojej mince, môžeš ju kľudne odkresliť z mojich mincí a Archypov by určite tiež nebol proti...

Veď by bolo porušovaním autorského zákona asi všetko čo si tu napíšeme a pritom sme to niekde čítali.

Iné by to asi bolo, keby si to všetko jednoducho prefotil, to by autor ktorý si s tým dal námahu nemal radosť. ;)
Inak prajem veľa zdaru pri tvorbe Tvojho zoznamu značiek.
Registrovaný uživatel
To je otazka viac pre pravnika ako pre zberatela. Podla mna ak to obkreslujes z minci tak by v tom problem nemal byt (o to viac ak su tie mince stare). Pri modernych to mozno nebude 100% OK, ale realne ta asi nikto nebude za to prenasledovat. Obkreslovanie z knihy uz trochu zavana plagiatorstvom. Tu bude zavisiet ci neobreslis celu knihu ;) . Ked aj pridas citaciu odkial povodny obrazok pochadzal tak si myslim ze na nejaku zalobu to nie je.

Este by som ta chcel poprosit o zaradenie do mailing listu na PDF vystup z tejto tvojej databazy.
_______________
Juraj.
Registrovaný uživatel
Sice autorské právo není můj koníček, nicméně mám zato, že jakékoliv prosté kopírování fotografie nebo kresby z jiné knihy nebo díla bez souhlasu autora porušováním autorského práva je. Pokud ale překreslíte sám vlastnoručně na počítači nějaký obrázek apod. porušením práva to podle mne není. námět jako takový autorským právem chráněn není.
Moderátor
Bohužel, jako podklad jsem použil Petráně. Ten však použil Smolíka a ten zas Castelina. Kdo je tedy ve skutečnosti vlastníkem díla? :lol: Použít fotky mincí jsem taky uvažoval, ale jelikož většinu nemám, musel bych opět někde kopírovat. No a při cenách, jaké si účtujou muzea za jednu fotku, bych pak musel databázi prodávat asi tak za bavoráka střední třídy.
Protože bezmyšlenkovité překreslení se mi nelíbí ( a tam bych asi narazil ), rozhodl jsem se spíš pro zvýraznění důležitých znaků na značkách, které vedou k jejich přesnému určení. Kdo by například hledal u Erlangenu(č.37 ) v té bílé skvrně čtvrtou tlapu, drží postava u Goslaru ( č.45) kopí, berlu, žezlo? Nebo to je jenom šmouha, která se tam dostala při tisku? A navíc je zepředu nebo z levého profilu?
Dal jsem sem tento dotaz spíš, abych znal vaše názory. Především by mne potěšil názor Patasona, který podobnou situaci musel také řešit.
Dík za reakce.
Moderátor
to pavel: aj ja sám som zvedavý čo na to povie Patason....
Registrovaný uživatel
Co si myslím já:

Autorský zákon se vztahuje pokud vím, na duševní vlastnictví díla. To znamená, pokud někdo něco vymyslí a vytvoří z vlastní tvůrčí činnosti. Ale on ty značky nevymyslel. On je jen překreslil z jiné knihy, popřípadě z mince. A to není jeho duševním vlastnictvím. To on sám se defakto stal plagiátorem, protože použil předlohu něčeho, co už bylo vytvořeno. On ty značky nevymyslel. On je jen obkreslil. A nemůže Tě někdo obvinit z toho, že jsi obkreslil něco, co už bylo obkresleno.

Je to tak, no ne ? ;)
_______________
..::R::..
robert.kurucz@email.cz
Moderátor
robbie, počkáme na Patasona .... inak súhlasím s tebou, tiež si myslím, že keď to pavel prekreslí, určite neporuší nejaký autorský zákon...
Registrovaný uživatel
Taky souhlasím s Robbim - bylo by tam složité dokazování jakou použil předlohu - mince nebo fotka snad jedině že by okopčil nějakou chybu které se někdo dopustil před ním.
Moderátor
Dle meho nazoru autorske dilo zcela jiste neporusujes. Pokud prekreslujes obrazky, je to v pohode. Vzdyt si ani nemuzes vymyslet neco noveho. Jednou ma Jihlava jako kontramarku jezka, tak tam nebudes kreslit pstrosa, ze jo. Ze si jako podklad vezmes vyobrazeni z literatury nevadi. Tezko ti to bude nekdo navic dokazovat. Podle meho nazoru, pokud by jsi dokonce shromazdil a zkompletoval originalni vyobrazeni z nekolika ruznych del a uvedl, odkud jsi cerpal, stezi by to nekdo napadal (leda nejaky hnidopych co by v tom videl usly zisk). Co by bylo porusovani, kdybys vzal treba pouze kontramarky z Haskove a hodil to verejne na web.
Registrovaný uživatel
Nevím přesně jestli to tak je, ale pokud použiješ i původní obrázky s odkazem odkud jsi čerpal, tak je to v pořádku, ale nesmíš je vydávat za své vlastní, resp. problém by byl, kdybys neuvedl, odkud jsi to použil.
Registrovaný uživatel
OK. Autorský zákon neporušuješ. Autorský zákon nechrání a priori autorská díla před vědeckým využitím, nýbrž před komerčním. Samozřejmě pokud bys prográmek prodával a měl tam původní obrázky z nějaké publikace, navíc bez uvedení použité literatury, bylo by to porušení AZ a mohl bys za to v krajním případě i jít bručet;-) Pokud použiješ původní obrázky a uvedeš zdroj v použité literatuře, nezcizil jsi autorské dílo. Pokud budeš prográmek prodávat, asi se nevyhneš nutnosti hledat autora a jemu zaplatit. I když... doporučuji najít zdroj, který je tak starý, že od úmrtí autora uplynulo 70 let a je to úplně v klidu. Když, jak píšeš, obrázky překresluješ, je to taky OK a autorem jsi ty, třeba by to bylo dělané "okenní projekcí". Nic víc k tomu asi nepovím, neb nejsem právník...

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Co se jinám nevešlo » Autorský zákon

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1