Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Naše papírová platidla » Bankovky 1919

Vykupminci.cz
Numisargo

Bankovky 1919

Moderátoři: acme2000, smith, Šenfi.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Ahoj, takový hloupý dotaz vubec se v bankovkách nevyznám. Proč jsou tak drahé bankovky z počátku republiky je to jako u mincí ,malý náklad, velká poptávka sběratelů...?? Díky
Registrovaný uživatel
Krátká doba platnosti, horší papír (= horší dochované stavy), těžká poválečná doba (=hodně se toho vrátilo do bank), zájem investorů a spousta dalších faktorů.
Registrovaný uživatel
díky
Registrovaný uživatel
na Aukru je vystavena 1000 Kčs 1919 v docela žalostném stavu, kolik typujete konečnou cenu?
Registrovaný uživatel
no, na takovy zaoufaly stav je soucasna cena az dost vysoka, ale myslim, ze tak kolem 20000,- se to asi proda.
Registrovaný uživatel
1000/1919 je příkladem "investorsky zajímavé" bankovky, u které má spousta lidí neprosto nesmyslné představy o ceně. Objektivně je těchto tisícovek málo, proto jsou dražší. Vždycky byly. Ovšem na toto se nabalují nereálná očekávaní mnoha lidí mimo sběratelství, kteří mají pocit, že "investování do sběratelství" znamená, že po roce prodají za dvojnásobek nákupní ceny, což je samozřejmě naprostá zcestnost. Příkladem je jiný kus této 1000/1919, který se za naprosto nereálnou cenu nabízel už několikrát a pochopitelně se nikdy neprodal (lze ho ještě dohledat v ukončených nabídkách).

Co se týče toho aktuálně vystaveného kusu. Můj osobní názor (můžete si dohledat moje dřívější příspěvky a názory, abyste viděl, jestli se potkávají s vašimi): "Dva kusy utržené, na líci škaredý flek. Proč bych si to dával do alba? (Nemluvím o těch přeloženích, ty jsou pochopitelné a u této bankovky mi nijak nevadí.) Není lepší ty peníze utratit za něco stejně drahého, co mi chybí, ale vypadá trochu rozumně? No tak budu bez 1000/1919 - svět se nezboří. Nemusím mít všechno." Kolik procent sběratelů takto může uvažovat? Pokud náhodou hodně, jaká je tedy motivace ostatních zájemců? A co se s tímto konkrétním kusem bude dít, až vlna zájmu o bankovky opadne? Pokud vyhraje případný nesběratel, komu ho potom prodá (a za kolik)?

Jen tak na okraj: není to dávno, co všichni chtěli zlato. Bývalo 1920 USD za unci. Teď je cca 1380.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Naše papírová platidla » Bankovky 1919

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1