este jeden zaujimavy dobovy dokument, skusim to prekladat:
"Okupacne vojenske velitelstvo" vyhlasuje ..., ze
- 10k bez kolku ma hodnotu 16.5k s (ceskoslovenskym) kolkom
- 20k bez kolku ma hodnotu 33k s kolkom
.... - bankovky 25k a 200k su este stale platne (aj budu).
- bankovka 10.000k 1918 uz nie je platna
Sarospatak (dnes Madarsko - vtedy pod ceskou okupaciou),
5.5.1919 (!!)
Obrázky:

numpszi, díky moc. Já jsem si neuvědomil poválečné chaotické období "zabezpečování hranic" ČSR. Pořád o tom - velmi zjednodušeně - uvažuju tak, že mě zajímají peníze, se kterými mohl člověk bez problémů zaplatit ve vnitrozemí (řekněme v pražské hospodě).
Sbírku mám rozdělenou na "kmenové Československo" a pak k tomu mám dodané "kapitoly" typu "v protektorátě šlo zaplatit tím a tím", "po osvobození 1945 před reformou 1945 se dalo zaplatit tím a tím" plus nějaké další zajímavosti typu "poukázky 1944 jsou v podstatě stejné u nás jako v okolních zemích" atd. Teď jsem se chtěl vrhnout na zkompletování období od vyhlášení samostatnosti do kolkování 1919 a chtěl jsem si v tom napřed udělat jasno. Takže můj dotaz na začátku tohoto tématu je nutné chápat z tohoto úhlu pohledu.

to "rakuske vydanie 1919" (serie 000,001-) bolo tlacene aj v Rakusku, aj v Madarsku (v Budapesti), aspon podla katalogu Pick /Richter. (od konca roku 1918?)
Obrázky:

Zaujímavá informácia :
Ing. Zbyšek Šustek, CSc. z SAV varuje:
Vážení priatelia,
v poslednom čase sa v zahraničí (Francúzsko) objavili podvrhy rakúsko-uhorských bankoviek s falošnými čsl. kolkami z r. 1919 a pečiatkami Bankového úradi min. financií. Namiesto kolkov sú použité rôzne náhradné objekty, ktoré sú prerazené štvorcovou pečiatkou BÚMF.
Čiary odtlačku pečiatky sú tenšie a ostrejšie, viditeľne opravované podľa nedokonalých odtlačkov, ktoré podvodníci použili ako predlohu na výrobu pečiatok. Takisto písmo je užšie a tenšie. Náhradné objekty sú nalepené na nápadne dobre zachovaných bankovkách a pečiatka je starostlivo odtlačená tak, aby sa podvrh neinformovaným zberateľom páčil.
Varujem pred nákupom takého materiálu, najmä v elektronických aukčných portáloch. Nie je vylúčené, že ide o špekulatívny zámer domácich priekupníkov vyrobiť "rarity" a počiatočným výskytom v cudzine ich legitimizovať. Pripomínam analogickú výrobu a predaj "rekonštrukcií" bankoviek emisie 1953 a 1961-1964 kolkovaných kolkami vzoru 1961 pred cca 15 rokmi.
Processed coin catalogs 4.418 Auctions / 36.665 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum

Fidzi, túto tému veľmi dobre spracoval Šustek v časopise Nuizmatika 23 - 2013. Na stranách 48 až 103 podrobne opisuje a ilustruje tieto falošné kolky. Pre zberateľov kolkovaných R-U bankoviek jednoznačne prínosný článok. My ako členovia SNS, sme toto číslo dostali na niektorej jarnej schôdzi.

Toto je úplne čerstvá informácia. Nejde tu o falošné kolky, ale o falošné pečiatky BÚMF.
Inak čo som člen SNS nikdy som časopis Numizmatika nedostal. Vždy som si ho kupoval na burze😞
Sent from my ZX Spectrum

Táto informácia ma zaujala v súvislosti s veľkou ponukou takých bankoviek na poslednej aukcii u Klima. Položky 1652.-1663.
Sent from my ZX Spectrum
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.