Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Naše papírová platidla » Bankovky vzor 1953 a 1961 - zajímavosti

Vykupminci.cz
Numisargo

Bankovky vzor 1953 a 1961 - zajímavosti

Moderátoři: acme2000, smith, Šenfi.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Moderátor
Bankovky z ´53 a ´61 moc lidí "nestuduje" - jednak nejsou nic moc (co do designu) a jednak jsou připomínkou neslavné reformy... myslím ale, že nějaká ta zajímavost se i zde najde - např. máte někdo ne zcela běžné varianty vodotisků u těchto bankovek? Buďto zrcadlově převrácený (tečky ve hvězdách jdou doleva nahoru), nebo obrácený (tzv. hvězda na špici) nebo kombinace obou. Jako příklad uvádím poslední jmenovaný na 5 Kčs/1961:

Obrázek vložený uživatelem

Sem tam si mi poštěstí ho dostat do ruky, většina lidí na to totiž nekouká a na aukcích to většinou není vidět. Máte tyto vodotisky také? Případně jaké typy a u jakých bankovek (údajně u emise 1953 - ruský tisk - varianty neexistujou - Rusové na to byli pečliví).

A snad ještě otázka, kterou nějak nedokážu zodpovědět - prý jsou u 3 a 5 Kčs / 1961 různě velká sériová písmena (viz katalog Bajer) - nemáte někdo nějaký důkaz? Rád bych viděl ten rozdíl :-)
Registrovaný uživatel
hezkej vodotisk

vo těch různejch písmenech jsem neslyšel

tohle sem našel v jednom konvolutu, ale asi serii vykousl zub času

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Ve sbírce jsem dříve měl 10Kč1961 a 100Kč 1961(stará průsvitka) obě s obráceným vodoznakem, ale sérii si už nepamatuji... :)
Moderátor
Bajer uvádí (pro 3 Kčs a 5 Kčs / 1961): Sériová písmena dvou velikostí - výška 2,5 nebo 3 mm. Varianty vodoznaku - 4 polohy. S těmi písmeny je to opravdu rozdíl jen 0,5 mm, ale předpokládám, že by to trochu dokázalo bouchnout do oka, kdyby to bylo položené vedle sebe. Už jsem se na tuto věc ptal pár sběratelů, většinou kroutili hlavou.

> jhkr > zajímavé
Moderátor
Ono tady u těch bankovek je to s vodoznaky jednoduché, ale 4 polohy vodoznaku u bankovek Slovenského štátu (10, 20 a 2000 Ks) + u bankovek od 1961 výš (ten vodoznak průběžný "hvězda a list") tam to prostě nedokážu rozeznat téměř vůbec.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Naše papírová platidla » Bankovky vzor 1953 a 1961 - zajímavosti

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1