Moderátoři: Šenfi, acme2000, smith

Profilový obrázek
trava

Uživatel

Zaregistrován:
24. 2. 2009

#1 8. 10. 2010, 08:36

Dobrý den.
Chci se zeptat na tuto perforaci. Jestli se jedná op nějaký bankovní vzor, anebo raritu, anebo o uměle vytvořenou perforaci bankovního úředníka .Mockrát děkuji za Vaše zkšenosti a názory.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
acme2000

Moderátor

Zaregistrován:
1. 7. 2008

#2 8. 10. 2010, 08:49

Už jsem sem někdy v minulosti dával obdobnou zběsilost (na 1000 Sk). Určitě to není perforace a lá bankovní vzor (bože, toto sousloví je teď jak zaříkadlo :-) ). - typuju, že si někdo něco akorát zkoušel (ostrost jehel? nebo kde by vypadala perforace nejlíp? Nebo jen 10 minut volného času a člověk se nudil? ...)

Profilový obrázek
acme2000

Moderátor

Zaregistrován:
1. 7. 2008

#3 8. 10. 2010, 08:54

je třeba si uvědomit, že těhle pár děr tvořících slovo SPECIMEN je prachsprostý děrovací stroj ovládaný člověkem, který zatáhne za páku a proděravý papír (ekvivalent bych viděl v obyčejné děrovačce na papír); žádná kouzla, žádné mýty, když je tam 8x specimen, tak si někdo hrál, když je specimen nakřivo, tak ten člověk byl nemehlo.

zastávám v tomto stejný názor jako jhkr - čím víc děr, tím hůř - NEJ = neperforovaná (ostatně do té se dají díry udělat vždycky).

Profilový obrázek
trava

Uživatel

Zaregistrován:
24. 2. 2009

#4 8. 10. 2010, 09:09

Myslel jsem si to taky, jen jsem chtěl ujistit. Názor JHKR znám, jeho reakce bude určitě stejná.

Profilový obrázek
smith

Moderátor

Zaregistrován:
6. 2. 2009

#5 8. 10. 2010, 09:19

Pomerne zachovalá bankovka, ale zničená unudeným úradníkom. Zvislé specimeny na oboch bokoch by ešte boli celkom zaujímavé.... ale takto.... to sa neda použiť ani v najmenšej miestnosti domácnosti, kam aj králi chodia pešo... 😁

http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.

Profilový obrázek
ZetPe

Uživatel

Zaregistrován:
10. 9. 2010

#6 8. 10. 2010, 10:02

Si ten bankovní úředník s tím penízem docela pohrál. Přeložit, dvakrát operforovat, otočit, dvakrát operforovat....

Jinak ta mánie s perforovanými bankovkami mi přijde dost ujetá. Velikost zájmu má asi dvě vysvětlení. Prvním je, že nedostatek kvalitního materiálu nutí sběratele pídit se po méně hodnotném perforovaném, no a druhá, že máme holt od přírody tak nějak kladný vztah k jakýmkoliv dírkám.

P.S.: Mám u restaurátorů na renovaci prvorepublikovou ruční pákovou perforačku fy. Srb & Štýs + dvě kulisy. První má 60x30 otvorů 1 mm a rozteč 2 mm, druhá 80x40 otvorů 1 mm a rozteč 1,2 mm. Tak jestli po vánocích budete mít někdo zájem o "unikátní" perforaci na bankovce nebo perfin na známce, tak nebude problém. Chybí jen jehly.

Profilový obrázek
majkl

Uživatel

Zaregistrován:
27. 2. 2010

#7 8. 10. 2010, 11:03

To je vážně zběsilost! Divoký sen Maxipsa Fíka - perforační strojek honí ubohou pětisovku... 😁
tráva: kde se k tomu dá přijít?

Profilový obrázek
NumizmatSR

Uživatel

Zaregistrován:
22. 3. 2009

#8 8. 10. 2010, 11:25

Prvním je, že nedostatek kvalitního materiálu nutí sběratele pídit se po méně hodnotném perforovaném, no a druhá, že máme holt od přírody tak nějak kladný vztah k jakýmkoliv dírkám.

:D😃😃

Profilový obrázek
trava

Uživatel

Zaregistrován:
24. 2. 2009

#9 12. 10. 2010, 19:27
To je vážně zběsilost! Divoký sen Maxipsa Fíka - perforační strojek honí ubohou pětisovku... 😁 tráva: kde se k tomu dá přijít?

Není to moje, ale pravděpodobně z nějaké zahraniční burzy.

Profilový obrázek
cedula

Uživatel

Zaregistrován:
17. 1. 2010

#10 12. 10. 2010, 22:18

ZetPe, možno by ste mohol použiť do vašej pákovej dierovačky valčeky z ihlového ložiska. Dajú sa kúpiť aj jednotlivo. Sú v rôznych priemeroch, kalené a brúsené. Ø1mm isto existuje, ak Vas to zaujíma, môžem sa pozrieť do katalogu. Bolo by ich treba len na jednej strane prebrúsiť, aby mali ostrú hranu. Tie by dierovali určite perfektne. Ak máte potrebné rozostupy, tak je to hračka. Bolo by dobré ich nalisovať, prípadne tie valčeky prilepiť. Napríklad pasujúcim lepidlom od fa. Loctite.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.