Čas od času se zde objevují dotazy na různé barevné odchylky bankovek, přetisků apod. Jeden příklad, který jsem shodou okolností začal já, je zde, na konci stránky. Dostala se mi do ruky Ryantova typizace papírových platidel z roku 1968 a myslím, že některé věci stojí za zmínku. Holt, studia klasiků není nikdy dost!

Ryant o protektorátní koruně a pětikoruně s ručním přetiskem napsal
Razítkový přetisk je různé intenzity; sytý, až téměř nezřetelný. Červenohnědý odstín přetisku (vyskytuje se vzácně) vznikl otiskem razítka v červené a pak opět v černé barvě. Je možno považovat jej za chybný.

Ryant, str. 13 napsal
Na změnu barevného odstínu některých papírových peněz působí sluneční paprsky nebo chemické látky (zvláště nejde-li v hlavním tisku o základní barvy). V této souvislosti upozorňuji sběratele též na uměle vyrobené "rarity". Např. pětikorunová státovka, datovaná 25.1.1949 změnila při pokusu, kdy byla vystavena dlouhodobému přímému účinku slunečních paprsků, svoji barvu z karmínově červené na světle oranžovou (zelená poukázka na 10 Kčs, datovaná 4.4.1950 zůstala beze změny). Vlivem delšího oběhu docházelo ke změně barvy sytě zelené státovky 5 Kčs vzoru 1953 (naší provenience) na různé odstíny barvy hnědě, atd.