Moderátoři: numismat, smith

Profilový obrázek
SirDaniel

Uživatel

Zaregistrován:
28. 8. 2009

#1 24. 9. 2011, 19:47

Na internetové aukci jsem narazil na pojem půlbrakteát. Zajímalo by mne jako rozeznat např. moravský půlbrakteát od malého mor. brakteátu, když velikostně jsou téměř totožné. Díky

Profilový obrázek
grofik

Uživatel

Zaregistrován:
23. 10. 2006

#2 24. 9. 2011, 20:07

to Sir Daniel ; tento problém ti najlepšie vysvetlí jeden z autorov kníh pán Videman .
Preto škoda nám niečo ku tomu písať.😃

Apropo chodieva na toto fórum.😉

Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

Profilový obrázek
Kucera

Moderátor

Zaregistrován:
6. 7. 2009

#3 24. 9. 2011, 20:09

Pulbrakteat je vetsinou oznacovana mince takrka totozneho mincovniho obrazu ale mensiho prumeru a s nizsi hmotnosti nez standardni brakteat.

Profilový obrázek
kekule

Uživatel

Zaregistrován:
19. 1. 2008

#4 24. 9. 2011, 21:10

já si myslím, že je to jinak ... brakteát je označení typu mince, proto se dál podle velikosti a váhy člení na velké, střední a malé .. tzv. půlbrakteát je spíše označení polobrakteátu, jako ražby oboustranné, v ražené převážně v německých zemích a v tam nazývané Dünnpfennig... Tyto mince byly na našem území obsaženy například v nálezech z Rakvic, Běhařova atd ..

Profilový obrázek
Kucera

Moderátor

Zaregistrován:
6. 7. 2009

#5 24. 9. 2011, 21:20

Vychazel jsem z Cacha kde jsou takto nekolikrat oznacovany v poznamce v tabulkach - viz jeden priklad z nekolika: c.911-pulbrakteat k c.910 atd...

Profilový obrázek
jv64

Moderátor

Zaregistrován:
15. 5. 2009

#6 24. 9. 2011, 21:26

Pravda je takřka doslova obojí, co napsali oba kolegové přede mnou, pojem půlbrakteát se dá použít pro oba významy, v případě moravského braketátového období platí to, co píše p.Kučera, pro cizí ražby platí Halbbrakteat ve významu dle kekuleho. Takže záleží na Vašem konkrétním případu.

Profilový obrázek
numismatik-fji

Uživatel

Zaregistrován:
3. 2. 2011

#7 24. 9. 2011, 22:30

Pánové dovolte mi, abych se zapojil do Vaší diskuse o půlbrakteátu a malého brakteátu a to dvěma citacemi z numismatické literatury.
Zdeněk Petráň ve své knize Ilustrovaná encyklopedie české. moravské a slezké numismatiky vydání 2010 a to na straně 38 používá citace "VELKÝ BRAKTEÁT", "STŘEDNÍ BRAKTEÁT" a "MALÝ BRAKTEÁT" a to jak u českých i moravských brakteátů.
Jaroslav Staněk ve své knize Peníze v Českých zemích vydání 1995 na straně 15 používá citace "VELKÝ BRAKTEÁT", "STŘEDNÍ BRAKTEÁT" a "PŮLBRAKTEÁT" a to jak u českých i moravských brakteátů.
Podle těchto numismatických odborníků se tedy u brakteátů ražených na našem území mohou používat obě citace "MALÝ BRAKTEÁT" nebo což je stejné "PŮLBRAKTEÁT".

Profilový obrázek
denar

Uživatel

Zaregistrován:
6. 2. 2008

#8 24. 9. 2011, 23:39

numismatik-fji: to bych si dovolil opravit. Rozhodně se malý brakteát nerovná půlbrakteátu. To je naprosto špatně pochopeno. Velký, střední a malý brakteát jsou nominály pro dané období. Půlbrakteát je polovina nominálu a vyskytuje se jak u středních brakteátů tak i u brakteátů malých.

Sbírám denáry, groše a další mince až po Leopolda I. Rád koupím jednotlivé mince i celou sbírku.
mince01@seznam.cz

Profilový obrázek
alarich

Uživatel

Zaregistrován:
15. 4. 2010

#9 24. 9. 2011, 23:54
Pánové dovolte mi, abych se zapojil do Vaší diskuse o půlbrakteátu a malého brakteátu a to dvěma citacemi z numismatické literatury. Zdeněk Petráň ve své knize Ilustrovaná encyklopedie české. moravské a slezké numismatiky vydání 2010 a to na straně 38 používá citace "VELKÝ BRAKTEÁT", "STŘEDNÍ BRAKTEÁT" a "MALÝ BRAKTEÁT" a to jak u českých i moravských brakteátů. Jaroslav Staněk ve své knize Peníze v Českých zemích vydání 1995 na straně 15 používá citace "VELKÝ BRAKTEÁT", "STŘEDNÍ BRAKTEÁT" a "PŮLBRAKTEÁT" a to jak u českých i moravských brakteátů. Podle těchto numismatických odborníků se tedy u brakteátů ražených na našem území mohou používat obě citace "MALÝ BRAKTEÁT" nebo což je stejné "PŮLBRAKTEÁT".

Morava pokud vím tak žádné Velké brakteáty neměla to je podle mě jenom česká záležitost.

Profilový obrázek
denar

Uživatel

Zaregistrován:
6. 2. 2008

#10 25. 9. 2011, 00:06

ano to je pravda. Velké brakteáty jsou výhradně česká záležitost a naopak malé brakteáty jsou pouze moravské provenience (samozřejmě myšleno v rámci naší země)

Sbírám denáry, groše a další mince až po Leopolda I. Rád koupím jednotlivé mince i celou sbírku.
mince01@seznam.cz

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.