já si myslím, že je to jinak ... brakteát je označení typu mince, proto se dál podle velikosti a váhy člení na velké, střední a malé .. tzv. půlbrakteát je spíše označení polobrakteátu, jako ražby oboustranné, v ražené převážně v německých zemích a v tam nazývané Dünnpfennig... Tyto mince byly na našem území obsaženy například v nálezech z Rakvic, Běhařova atd ..

Pravda je takřka doslova obojí, co napsali oba kolegové přede mnou, pojem půlbrakteát se dá použít pro oba významy, v případě moravského braketátového období platí to, co píše p.Kučera, pro cizí ražby platí Halbbrakteat ve významu dle kekuleho. Takže záleží na Vašem konkrétním případu.

Pánové dovolte mi, abych se zapojil do Vaší diskuse o půlbrakteátu a malého brakteátu a to dvěma citacemi z numismatické literatury.
Zdeněk Petráň ve své knize Ilustrovaná encyklopedie české. moravské a slezké numismatiky vydání 2010 a to na straně 38 používá citace "VELKÝ BRAKTEÁT", "STŘEDNÍ BRAKTEÁT" a "MALÝ BRAKTEÁT" a to jak u českých i moravských brakteátů.
Jaroslav Staněk ve své knize Peníze v Českých zemích vydání 1995 na straně 15 používá citace "VELKÝ BRAKTEÁT", "STŘEDNÍ BRAKTEÁT" a "PŮLBRAKTEÁT" a to jak u českých i moravských brakteátů.
Podle těchto numismatických odborníků se tedy u brakteátů ražených na našem území mohou používat obě citace "MALÝ BRAKTEÁT" nebo což je stejné "PŮLBRAKTEÁT".

numismatik-fji: to bych si dovolil opravit. Rozhodně se malý brakteát nerovná půlbrakteátu. To je naprosto špatně pochopeno. Velký, střední a malý brakteát jsou nominály pro dané období. Půlbrakteát je polovina nominálu a vyskytuje se jak u středních brakteátů tak i u brakteátů malých.
Sbírám denáry, groše a další mince až po Leopolda I. Rád koupím jednotlivé mince i celou sbírku.
mince01@seznam.cz

Morava pokud vím tak žádné Velké brakteáty neměla to je podle mě jenom česká záležitost.

ano to je pravda. Velké brakteáty jsou výhradně česká záležitost a naopak malé brakteáty jsou pouze moravské provenience (samozřejmě myšleno v rámci naší země)
Sbírám denáry, groše a další mince až po Leopolda I. Rád koupím jednotlivé mince i celou sbírku.
mince01@seznam.cz
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.