A nemôže to byť "falošná pretlač"? ovpt = overprint
http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.
katalog- jenom tip pro případné laické obdivovatele british comonwelt a kolonie.
Já sám tuto skupinu cíleně nesbírám, ale mám je řazené v rámci teritorií /Afrika, Austrálie/. Přesto mě mrzelo že nemám větší přehled o celkovém pojetí tohoto známkového teritoria.
Tak jsem si nyní koupil stanley Gibson 2017, cena kup ted na ebay i s dopravou 200korun. čekal jsem salát, ale nádherná vázaná bichle se spoustou věcí, co jsem nenalezl pro speciání katalogy na británii.
fakt doporučuju.

Co se v mládí nenaučíš, to můžeš ve stáří najít.
I když se tímto nechci chlubit, navážu na předchozí tip na obstojný katalog za slušnou cenu. Dlouho jsem selektoval commonwealth, ruzné samostatné starší nálepní listy, jednotlivé známky v ruzných albech. Bylo mi líto, že tato filatelisticky alfa omega je u mne ve špatném stavu.
Po koupi katalogu jsem ještě měsíc přemýšlel, ale pak se pustil do revize a srovnání dosavadního materiálu a to do tištěných nálepních listů, kam známky umistuji v hawidkách a do eurodesek, což je nejlepší ochrana před vlhkostí i poškozením.
Možná někoho inspiruje pár fotek. Po zvážení jsem nezačal posloupně de katalogu a abecedy, ale teritoriálně. Jako první jsem vzal severní ameriku. Pro orientaci si vytisknu wiki základní udaje. Zde je šikovné, že jsou občas i dobré odkazy na specielní webové stránky. Pak umistuji známky, pokud jich je více vytisknu si další formulář a vlepím znova.
Na fotkách začíná Kanada s provotními územími. Tedy Brunšwik, pak Scotia, New Founland a na závěr malé kolonie Colombie and Vancouver. Tam už ení moc známek. Tuto skupinu pak uzavírám jednou stranou upozornující, že Kanada pak je uložena v samostatném albu.
Pro mne to bude přehledné uložení dosavadních známek, lehké doplnování, případně si vytisknu další formulář.
Jen sem tam dám i tenký záložník pro pár zbylých známek, spíše s tím počtám pro eliminaci a vyřazování fals. I když kalkuluji, že v tomto celku nebudou větší země jako Austranie, Kanada,.. tak i tak bude rozsah cirka 15-20 šanonu. Ale byla by škoda nedávat i obecné informace, nebo vypouštět listy, kde známky dosud nemám, tedy spíše novější edice zemí. Nepočítám v tomto celku období po cca 1950.
viz foto:

Co se v mládí nenaučíš, to můžeš ve stáří najít.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.