Ono vybudování kvalitní sbírky se nezakládá pouze na financích. Někdo má soubor rarit, o kterých nic neví a druhý může mít pouze omezený přísun peněz, je schopen vybudovat pouze obyčejnou sbírku, o které ale něco bude vědět, navíc s velkou přidanou hodnotu.
Tedy závěrem. Sbírka se nezakládá pouze na shromažďování něčeho, ale především na znalostech.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Evropa 1 pravda nic než pravda !!! Sbírání je běh na dlouhou trať. Něco vyměnit, něco koupit za " dobrou cenu " a podobně. Ať se na mě Zdenda nezlobí, ale kupovat za maximální cenu není zrovna ideální způsob sbírání. To je pouhá investice a do budoucna dost nejistá. Vždyť sbírání / nejen bankovek / je pouze záliba ve shromažďování nečeho, co už nemá reálnou hodnotu. Kdyby klesl zájem o bankovky / nejen o ně / tak se cena může prudce otočit směrem dolů. Vždy je to riziko. Několik takových příkladu je známo i z našich bankovek. Když vezmete ceny některých kusů např. před 10 lety a dnes , tak je to často na považenou.

Zdenda-3-3-3-3-3-3 napsal/a:
:)...ale koupil uz jsem tady z fora jednu docela slusnou sbirku, aniz jsem o to usiloval...
No a teď není od věci si to utřídit a přebytky, nepotřebné věci a "blbiny" a drobnosti nabídnout dále. Naše maily jsou tu zveřejňované co chvíli.😉

Odpovim hromadne - znalosti si prubezne doplnuji, myslim ze relativne rychlym tempem. Pokud ceny pujdou dolu tak super - budu moci prikoupit levneji. Nemyslim si, ze zajem o bankovky jako celku klesne, ocekavam opak. Prebytky nemam, prodavat nic nechci, jsem ale vzdy otevren nejakemu barteru. I kdyby hypoteticky klesla cena bankovek na nulu (treba by se nekde nasly tuny vseho v UNC), tak to jen bude zajimava historka/epizoda z meho zivota...
Nejsem sberatel. Jsem SYSEL.

Mne prijde zajimave, ze vlastne od zacatku co jsem tady je to takove dulezite tema, casto chce byt diskutovano.
Prvne by se ovsem musela vyresit subjektivne semantika techo slov, kazdy si zrejme pod tim slovem predstavuje neco jineho. To by bylo na rozbor, ktery by mohl byt zajimavy, takova "katovna". Pak by se mozna dospelo k nejakemu konsensu, ktery by se dal nazvat "objektivnim". I kdyz ja mam pochyby, ze k takovemu konsensu by se vubec mohlo dojit.
Principielne zastavam nazor, ze kazdy je tim, cim se citi byt. Tedy jestli se nekdo citi byt sberatelem, tak proste je sberatelem. Evidentne ma takovou definici slova "sberatel", ze se tam pocita. Nebo nekdo si koupi zlato, a citi se byt investorem (v mem chapani slova je ovsem spise spekulantem).
Dotazeno ad absurdum - kazdy kdo se citi byt Napoleonem nebo Jezisem kristem jim, subjektivne, je. Pak je samozrejme jakasi objektivni realita, kde je odlisitelne, ze nekdo zije v bludu (neni Napoleonem, vi to kazdy, krome neho). Pripadne muze byt skupinova halucinace atd., ale to uz by bylo zase na diskuzi z oblasti psychiatrie.
Ja si proste kupuji co chci, co se mi libi, z ceho mam dobry pocit. nebudu si rozebirat, proc mam ten dobry pocit, mozna to ani neni mozne. Jak si rozebrat, ze se nekomu libi ruzova a nekomu ne treba. Vznika to nekde v mozku.
Takze pokud mne vy (a kdokoliv dalsi) napisete co nejpodrobneji, co vse si pod temi slovy predstavuje, ja pak muzu na oplatku napsat, ktere atributy jeho subjektivniho chapani slova (si myslim) ze splnuji a ktere ne.
Nicmene - sberatelstvi a investorstvi se proste prolina, at kdo chce nebo nechce. Porad bude dulezite, kolik co stoji a zda ceny stoupaji nebo klesaji. Kdyby nastala situace, ze by cena vsech bankovek klesla k nule (naslo by se milion od kazde bankovky v UNC), tak by, imho, ta radost z toho sbirani zmizela, a kdo tvrdi ze ne, ten to dela dodnes🙂
Nejsem sberatel. Jsem SYSEL.

Ja neviem co sa tu do zdendu navážate. Ma prachy tak kupuje. Je to jeho vec a mozte byt radi ze sem taky clovek zabludil a ze konec koncov zhodnocuje nepriamo aj vase zbierky😉
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

Táto debata sa uberá nezmyselným smerom. Zdendovi jeho zbierka prináša radosť a je ochotný podeliť sa o ňu s nami. Ja si to si cením, pretože normálny človek by ju zamkol do trezoru a nechal si ju len pre seba. Možno raz budete potrebovať vzácny materiál na porovnanie alebo publikačný materiál a teraz viete kde ho môžete nájsť.😉
A aby som sa vrátil k pôvodnej téme - ja plánujem prísť ku Klímovi už doobeda cez známky, lebo mám dohodnutých pár bankoviek mimo aukciu. Takže ak budeš mať čas a náladu, budem ten čo sa hrabe v bankovkách medzi filatelistami😉
Processed coin catalogs 4.418 Auctions / 36.665 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.