Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Hradčany » CDV 14 ze 7TD

Vykupminci.cz
Numisargo

CDV 14 ze 7TD

Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, blazek007, doddie, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < 1 2 3

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Pre Donnovan pozri si starsie cisla filateli z rokov 1990-1994, najdes tam par clankov od pana Hamra, ale podrobnejsie info o VIII. doske nie. Tato oblast nie je podrobne prebadana. Starsia generacia hradcanarov odpublikovala ohladom VII. dosky dost informacii.

Co sa tyka znamok na dopisniciach povodom z VIII. dosky, tak tie mam popisane a spracovane. Na podrobny popis dopisnic si budete musiet este pockat, kym studiu spracujem do prijatelnej podoby pre odpublikovanie.

K VIII. doske len okrajovo. TD sa vyrabali v paroch nikdy nie v neparnom pocte. To sa potvrdilo aj pri hodnote 300h Hradcany pri ktorej bol objaveny ZT, ktory sa nedal priradit k ziadnemu ZP z prvej tlacovej dosky. Je zname ze hodnoty 300 a 1000h sa tlacili len z jednej dosky, ale to neznamena ze nemali dvojicku. Urcite mali, co sa potvrdilo aj pri hodnote 300h Hradcany. Bola to poistka pre pripad vazneho poskodenia dosky, nie len pocas priebehu tlace znamok ale aj v pociatocnych fazach jej vyroby. Uvidim cim nas prekvapi do buducna hodnota 1000h. Ja som objavil ZT-ky tretej upravy II. Muchovho navrhu hodnoty 20h s totoznymi pocitadlami pri ktorych sa nezhodovali ZP. To znamena ze boli pre tlacove skusky zhotovene dve odlisne TD tej istej hodnoty. To iste plati aj pri hodnote 15h. Pozname a je popisanych sedem dosiek. Z VIII. sa nedochoval skusobny tlacovy material, nedochoval by som nemal pouzivat nieco malo sa dochovalo. Myslim ze je to pan Hamr ktory vlastni ZT ZP 78 v ciernej farbe povodom z VIII. dosky. Ten ho pouzil ako obrazkovu prilohu v niektorom jeho clanku v casopise Filatelie. Natlacene znamky na CDV14, ktore nemozno priradit ku ziadnemu ZP z dosiek I. az VII. potvrdzuju pouzitie znamkovych stockov povodom z neznamej tlacovej dosky, ktoru oznacujeme poradovym cislom VIII.. Takze slovicka predpolkadame VIII. dosku nie su na mieste a treba si zvykat na slovne spojenie su povodom z VIII. TD. Ta bola zhotovena v prvej etape s doskami I., II.,VII. a spolocne so VII. doskou bola vybrata pre tlac dopisnic 15h. V doske neboli pravdepodobne prevedene ziadne korektury v podobe redukcii spiral, praveho vejara holubice ci priecok. Uvadzam pravdepodobne ponevadz k tlaci dopisnic sa nepouzili vsetky ZP z TD podla ktorych by sa dalo jednoznacne rozpoznat a potvrdit, ktore z nich boli redukovane a ktore nie.. Tie ktore boli pouzite ku tlaci dopisnice su s povodnymi primarnymi doskovymi vadami z coho vychadza aj moj predpoklad, ze doska nebola pravdepodobne opravovana. Ked ze hodnota 15h sa tlacila v poradi ako prva z pomedzi hodnot kresby e (alebo piatej kresby), tak prve tri dosky z ktorych sa tlacili vyplatne znamky presli rozsiahlymi predtlacovymi opravami-redukciami spiral, praveho vejara, priecok atd.. Ponevadz VIII. doska nebola urcena k tlaci znamok, tak v nej pravdepodobne nedoslo k opravam spiral, vejara, priecok, co potvrdzuju aj znamky na dopisniciach. Pri spustani dalsich nominalnych honot tejto kresby sa postupne upustalo od oprav spiral, vejara a popripade aj priecok.
Registrovaný uživatel
Zdravim vas Lexo ,moc vam dekuji za vas prispevek ktery mne posunul o trochu dal na uvedene tema😀 a vas cas , a taky vam zaröven timto preji vse NEJ ve vasem studiu👍 na uvedene tema.cdv14.(td8)ktere bude urcite moc zajimave a us ted se tesim /e 😁
Registrovaný uživatel
Tiež dávam ukážku CDV Hradčany 15h VII.TD/ 90ZP a 5h modrozelená IVTD/43ZP bod v 10-tej špirále.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Tak jsem dnes vyhrabal dopisnici s ZP 96/VII - Is. Sbírám jen známky ČSR, toto nesbírám, a je to mimo můj záběr (neprodávám alespoň zatím). Jen bych chtěl poprosit, zdali by někdo uvedenou dopisnici popsal dle katalogu - tarifní období apod. Děkuji.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
detaily

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Podla dostupnych udajov z katalogov a filatelistickej literatury je k dispozicii len holy informativny zaklad (spiralovy typ, typ monogramu a poloha linky, farba papiera, dopisnice a par DV). V tomto pripade sa jedna o spiralovy typ 96/VII.. Monogram je prelepeny známkami, ale podla IV. T.O. by sa malo jednat o typ monogramu B (II. typ bez patky nad pismenom C), poloha linky sa neda urcit. Su dalsie kontrolne znaky podla ktorych sa da typ monogramu a poloha linky na tejto dopisnici urcit na 100%, ale to tu nebudem popisovat a je k tomu potrebny sken v lepsiom rozliseni. Vyskyt pouzitych dopisnic s typom monogramu B vo IV. T.O. nazvem to je poredsi ale nie vzacni. Dopisnica je pouzita v tuzemskom postovom styku, peciatka necitatelna, odosielatelom udany datum 1.10. 1920 , dorucne miesto Praha. Pouzita kombinacia znamok emisie Hradcany 5 a 10h. Pri nich treba urcit zubkovanie a TD, viacnasobne pouzitie 5h znamky, farba dopisnice sa neda zo skenu urcit a tehlovocervena je nedostacujuci udaj z katalogu na celiny. Papier dopisnice sa vo seobecnej rovine vyskytuje s premenlivou silou a tym aj gramazou. Smer ulozenia vlakien, alebo rastrovanie papiera sa neda z udaneho skenu urcit. Moze sa vyskytovat v troch smeroch a to vodorovnom , zvislom alebo priecnom. povrch moze byt obojstrane hladeny , z jednej strany alebo nehladeny. Papierne dodavali papier v roznej gramazi a farbe. Tu treba byt opatrny pri urcovani. Farba dopisnice a papiera pri pouzitych ale aj nepouzitych dopisniciach je vo vacsej miere zmenena vonkajsimi vplyvmi. Uvedena farba papieru (nahnedly) u dopisnice15h v katalogu na celiny vychadza z vizualneho vnemu pricom existuju dalsie farebne odchylky papiera ktore nezodpovedaju tejto farbe a o odtienoch ani nehovorim. Ja papier zatial oznacujem z tohoto dovodu len pismenami pokial neprebehne odborna diskusia medzi celinarmi alebo sa neodpublikuje hlbsia studia na toto tema a nestanovia sa jasne kriteria na farbu papiera a dopisnicu tiez. Tak to zhrniem do jednoducheho zakladu: CDV14(farba ?) Is 96/VII B-(poloha ?) (papier ?) 1.10. 1920 (p.u.?) IV.T.O.

Samozrejme tych kriterii je omnoho viac, ale toto by malo bohate stacit na zaciatok.
Registrovaný uživatel
Děkuji, za mě vyčerpávající informace a dost překvapivých informací, o kterých jsem neměl ani potuchy - barva, poloha, papír .... Moc děkuji
Registrovaný uživatel
Jinak razítko jsem luštil a myslím si, že jde o Vysoké nad Jizerou 7.X.20
Registrovaný uživatel
Zdravim posilam dalsi dopisnice CDV 14 ze VII td s urcenim znamkoveho pole 7+68 (

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < 1 2 3

Sběratel.com » Hradčany » CDV 14 ze 7TD

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1