Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Pražské groše » Česká numismatická společnost, virtuální pobočka PRAŽSKÉ GROŠE

Vykupminci.cz
Numisargo

Česká numismatická společnost, virtuální pobočka PRAŽSKÉ GROŠE

Moderátoři: jacx, oliver, pavelgregor, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 106 107 108 109 110 111 112 113 114 ... > »

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Kdo občas do našeho interního fóra nahlíží, ten ví, že tam sekce "Technické záležitosti webu pobočky" je, a proto hned pochopí, o co jde. Proto jsem tam šel najisto :D
Moderátor
prosim ty cleny pobocky, kteri nemaji pristup do interniho fora, aby co nejdrive dali vedet a mohl se jim pristup zridit!
Registrovaný uživatel
Už je mě to jasné, těch 250,- pobočce je na husí stehno s knedlíkem! :D :D :D :D :D :D :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
Dracek napsal
Jak že včera bylo?

Obrázky:

Počasí bylo dobré a Barbora již po opravách bez lešení
Obrázek vložený uživatelem

strava myslím chutná
Obrázek vložený uživatelem

přednášky zajímavé
Obrázek vložený uživatelem

a nálada jistě víc jak dobrá...
Obrázek vložený uživatelem

sorry za trochu spamu :twisted:
(moderátoři případně smažou :mrgreen: )
Registrovaný uživatel
Zrovna tolik stojí "u Dačického". :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
Registrovaný uživatel
Na strankach www.cnspg.cz/fonty jsme pro vas připravili online aplikaci, která vám umožni zapisovat opisy pražskych grošů (i některých drobných nominálů) pomoci fontu. Fonty jsou v aktualní verzi a použití je zdarma, limitováno pouze licencí CC. Dejte nám vědet, co si o aplikaci myslíte a co byste na ni zlepšili.
_______________
Když nejde o život, tak jde o h..no
http://cnspg.cz
Registrovaný uživatel
Aplikaci jiz par let vyuzivam a nemohu si ji vynachvalit. Perfektni pocin.
Moderátor
upresnim. vyuzivas fonty, ktere se nekontrolovane siri v ruznych verzich. aplikace je nova, vznikala v poslednich dvou tydnech. funguje jinak a hlavne: JE AKTUALNI (narozdil od fontu)
Registrovaný uživatel
Uplne tak tomu neni - fonty mam primo od Luka, ktery mi navic nekolikrat na pozadani pomohl vytvorit i nejaka do te doby chybejici znamenka. Nicmene pokud je toto novejsi (i jinak fungujici) verze - tim lepe. Nic to samozrejme nemeni na zaveru, ze se jedna o chvalyhodny pocin.
Moderátor
jasny, mysleno obecne (tak to je), nebyla to zadna sipka na tebe :)
Moderátor
Chlapi ja tomu nerozumiem, ale bolo by skvelé to využívať, často som sa zamýšľal nad tým ako na to, najmä v niektorých prácach by som túto pomoc ocenil. Skúsil som to a mne to nejdeeee... :| Je chyba v mém přijímači? Skúšal som opis WENCEZLAVS SECVNDVS vyšlo mi toto: kde udělal soudruh Archypov chybu?

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
musis si zvolit spravny font, nejspis pises Vaclava v jinem panovnikovi ;)

doplneno: Hurley nize ma pravdu, mel jsi sice spravneho panovnika, ale nedodrzel jsi transkripci dle tabulky
« Poslední úpravu provedl(a) oliver v 29. 4. 2014, 15:33. »
Registrovaný uživatel
Aplikace rozlišuje malá i velká písmena, tys zadal WENCEZLAVS SECVNDVS, zkus wencezlavs secvndvs ;) Je třeba se řídit tou tabulkou pro vytvoření opisu.
Registrovaný uživatel
Archypov napsal
Chlapi ja tomu nerozumiem, ale bolo by skvelé to využívať, často som sa zamýšľal nad tým ako na to, najmä v niektorých prácach by som túto pomoc ocenil. Skúsil som to a mne to nejdeeee... :| Je chyba v mém přijímači? Skúšal som opis WENCEZLAVS SECVNDVS vyšlo mi toto: kde udělal soudruh Archypov chybu?


Ano, je důležité se držet nápovědy. Přesně jak píše Oliver a Hurley
_______________
Když nejde o život, tak jde o h..no
http://cnspg.cz
Moderátor
Chlapi už mi to šlape, ja som naozaj zadával veľké písmená. Výborná vec, gratulujem a ďakujem mnohokrát... využijem bohato. :)
Registrovaný uživatel
..hm, také se to budu muset naučit používat, na tyhle věci jsem poněkud antitalent :? (ale ještě jsem to nezkoušela :D )
Registrovaný uživatel
moc pěkná práce, určitě se bude hodit! díky moc!!! ;)
Moderátor
v navaznosti na starsi diskuse vedene zde drive si dovolim upozornit na to, ze jsme pro pripadne zajemce o clenstvi v nasi pobocce pripravili zodpovezeni snad vsech moznych otazek (at uz tech, co tu padly, tak tech, na nez se jeste nedostalo), tykajici se formalnich zalezitosti clenstvi v pobočce Pražské groše.

vse si muzete precist na nasem webu v sekci "O nas", v zalozce "Clenstvi"

chci zde zduraznit, ze pres nektere zde padnuvsi pomylene nazory, opravdu nejsme sektou a ze jsme otevreni novym clenum. na druhe strane ale pro nas neni dulezita velikost clenske zakladny (je nas kupodivu celkem dost), ale jeji kvalita. vzhledem k tomu, ze svym clenum nabizime onu mnohokrat zde diskutovanou databazi, chceme se ujistit, ze clenove, kteri k nam vstupuji, k nam vstupuji ne vyhradne proto, aby tuto databazi mohli vyuzivat jen ke svemu prospechu, ale proto, ze jsou o smyslu a konani pobocky presvedceni a mimo jine se budou plneni databaze sami aktivne ucastnit (a hlavne se budou aktivne ucastnit i deni v pobocce - a to predevsim).

Ceska numismaticka spolecnost ve svych stanovach na "proverovani" nove prijimanych clenu mysli a v dokumentech tykajicich se prijimani novych clenu je to jasne diskutovano. Aniz bych zachazel do detailu, fakta jsou, ze o prijimani novych clenu do pobocky si rozhoduje pobocka, na clenstvi v CNS ani v jejich pobockach neni pravni narok a s novym clenem muze byt proveden prijimaci pohovor a muze byt prijat na zkusebni dobu.

temto logickym "neprijemnostem" se lze snadno vyhnout prave tim, ze nez se zacnu nekam hrnout, seznamim se s lidmi z pobocky a pochopim, jak nektere veci chodi (a nedehonestuji praci jinych, aniz bych predem znal, jaka pravidla plati v CNS a v jejich pobockach). pokud se zde s budoucim zajemcem bude nekolik z nas potkavat "denne" po rok nebo dele, jeho zadost o clenstvi u nas nas nejenze nezaskoci, ale naopak velmi potesi.

dale si dovolim upozornit, ze na web bylo doplneno par novych textu, objevila se vami jiste zaznamenana funkcionalita - psani pomoci fontu, ktera je verejne pristupna a chysta se pro vas v podobnem "verejne pristupnem duchu" i dalsi - napr. databaze mincmistru a mincoven. radu veci budeme na webu jeste doplnovat, doladovat a zlepsovat. verte, ze to stoji usili mnoha nasich clenu a vsechny pak jejich clenske prispevky. pred vasi pripadnou kritikou si tedy tuto skutecnost prosim plne uvedomte.

dale si uvedomte, ze nas web neni informacnim portalem! mate zde napr. portal nume, neni nasim cilem ani poslanim mu konkurovat!!! nas web primarne prezentuje nasi pobocku, jeji aktivitu a aktivitu jejich clenu.

mate pocit, ze u nas neco chybi? neni nic jednodussiho, nez abyste stejne jako musime my, sedli, sepsali to a zverejnili to. clanek na nasem webu muze zverejnit (samozrejme s nasim vedomim, souhlasem a pomoci a predchozi domluvou) i neclen. nic za to nedostanete, stejne jako nedostane nic ani zadny z nasich clenu, ktery neco napise. ale napsat par clanecku pro web cnspg.cz muze byt docela hezka cesta, jak se stat nasim clenem, nemyslite?

text vyse ma byt v pratelskem duchu vuci vsem. pokud jste jej pochopili jinak, pochopili jste jej blbe a zkuste jej pochopit lepe. nema nikomu nic vytykat, ani zakazovat, nikoho nema omezovat ani urazet. ja nebo mi kolegove radi zodpovime seriozni a vecne dotazy, budou-li jake. na invektiva, ktera se zde obcas objevovala, prosim uz nereagujme, neplytvejme casem (to radeji napisme dalsi clanecek).

pokud jste pozorne docetli az sem, diky za vasi pozornost a cas. radi se s temi z vas, kterym je grosove obdobi blizke, v nasi pobocce setkame.
Registrovaný uživatel
Páni Grošáci, mám takový dotaz:
Onehdá jsem někde četl že za téměř 250 let bylo vyraženo odhadem půl miliardy Pražských Grošů.
Je to možné? :shock: Existuje nějaký seriozní pramen který by uváděl kolik se jich skutečně mohlo vyrazit?
Registrovaný uživatel
tak na deň to +- vychádza na 5000 kusov čo nie je nereálne ale asi je to dosť. Je otázne či bola taká produkcia striebra aby to bolo možné.
Registrovaný uživatel
Nerazilo se ale každý den a za některých panovníků skoro vůbec.
Registrovaný uživatel
Dle mého názoru, se na tuto otázku nedá dohledat v historických záznamech a numismatické literatuře přesná odpověď, pouze lze vycházet z odhadů, jako například pan Zdeněk Petráň v knize "Ilustrovaná encyklopedie české, moravské a slezké numismatiky" uvádí:

"Pražské groše byly raženy po dobu téměř čtvrt tisíciletí a produkce jen kutnohorské mincovny se odhaduje na půl miliardy těchto mincí".

Pan Petr Vorel v knize "Od pražského groše ke koruně české" uvádí:

"Během pěti let vlády krále Václava II. (1300-1305) opustilo brány Vlašského dvora několik milionů pražských grošů, každý den produkovaly zdejší dílny tisíce mincí. Nemáme k dispozici přesné údaje, ale podíl drahého kovu, těženého počátkem 14. století jen v samotné Kutné Hoře, je odhadován až na 40 % celkové tehdejší evropské produkce stříbra."
Moderátor
ten udaj bude samozrejme hrube orientacni, pravda ale zase je takova, ze predstava to neni uplne nerealna.

podivejte se na to z jineho uhlu, v dobe Vaclava II. jeden gros vazil cca 4 g a byl z kvalitniho stribra (berme aproximativne ryziho). Z kila stribra tedy bylo vyrazeno (opet priblizne) 250 kusu grosu. Kilo stribra je malicka krychlicka o rozmeru priblizne 4,6 x 4,6 x 4,6 cm.

od Vaclava IV. (priblizne i Karla IV.) byl obsah stribra v mincich polovicni, takze ze stejne krychlicky vzniklo 500 kusu grosu.

ted si predstavte krychlicku o rozmerech 10x vetsich, tj. skoro pulmetrovou, coz si lze predstavit snadno. z takto "male" krychlicky uz lze vyrazit pulmilionu minci!

no a pokud si predstavite krychli jeste 10x vetsi, tj. 5 x 5 x 5 metru stribra, tj. neco jako vetsi mistnost, mate onech kyzenych 500 milinou (pul miliardy) kusu. samozrejme velmi priblizne. s ohledem na vyznam grosu a vyznam kutnohorskych grosu - neprijde vam to spis malo?

no a co se tyce mincovni produkce, nezapomente, kolik bylo dilen (ne jedna) a obsah razby za urcite kratsi obdobi, ktery umoznuje predstavu, kolik minci slo za den vyrazit, existuje. viz napr. uvahy zde.
Registrovaný uživatel
Objem razby prazskych grosu se pred casem resil rovnez zde:
https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/vaclav-ii-2403x79.
Moderátor
Do pobočkové diskuze jsem dal odkaz na otestování další aplikace pro naše webovky. Mrkněte se tam a případně mi pošlete připomínky.
Registrovaný uživatel
Pavle, to je velice šikovná aplikace !! klobouk dolu. Odpověď máš na pobočkovém fóru.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 106 107 108 109 110 111 112 113 114 ... > »

Sběratel.com » Pražské groše » Česká numismatická společnost, virtuální pobočka PRAŽSKÉ GROŠE

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1