Moderátoři: Jaromir, Akir, smith, ikanek

Profilový obrázek
RoCe

Uživatel

Zaregistrován:
12. 2. 2019

#1 30. 9. 2025 13:34:56

Zdravím,

máte někdo zkušenosti s uplatňováním nařízení EU o dovozu kulturních statků? Koupil jsem u Stanley Gibbons v UK aukční lot tvořený několika stovkami známek indických feudálních států v hodnotě cca 2500 GBP (v průměru cca 3 GBP na známku) a ČP ji nechce uvolnit, dokud nedoložím řadu dokumentů (viz jejich email níže).

Zatím neúspěšně vysvětluji, je nějaký "doporučovaný" postup jak toto řešit? Protože ty požadavky opravdu nikdo splnit nedokáže.

Děkuji za radu.

Na základě nařízení (EU) 2019/880 o vstupu a dovozu kulturních statků je nutné k předmětné zásilce doložit:

1. Plnou moc na přímé zastoupení (viz formulář v příloze)
  2. Prohlášení prodejce/odesílatele, které bude obsahovat:

· Přesný název a specifikaci díla

· Jméno autora

· Stáří zboží

· Původ zboží

· Originál/reprodukce

· Informaci, že nebylo vyvezeno v rozporu s právními předpisy země odeslání

Profilový obrázek
ikanek

Moderátor

Zaregistrován:
23. 2. 2009

#2 30. 9. 2025 20:48:13

A proč tak složitě? Když si koupím nějaké známky, tak dle hodnoty by to mělo stačit proclít přes ČP příp. i sám (do 150 €, přes aplikaci eCep - řeším každou chvíli).

Poštovní známky pro sběratelské účely mají celní sazbu 0 %, jen se počítá DPH, teď 21 %. Kod dle celního sazebníku je 970400.

ČP má ode mě podepsanou plnou moc v zastupování už několik let. A s takovými požadavky jsem se nikdy nesetkal. Vždy chtěli po mně prokázat, jaká je cena zásilky a to bylo vše. To jim v aplikaci přes Web popíšu, přidám fakturu (potvrzení o platbě není třeba - stejně mají kurzy měn fixovány na začátku každého měsíce) a pak jen čekám než to zpracují (trvá 1-8 dní). Pak mi pošlou informaci, kolik mám zaplatit včetně "jejich" práce a částku zaplatím při předání pošťačce. A to je všechno.

A od SG jsem to řešil minulý týden, přesně tímto postupem. Akorát jsem to musel urgovat.

Profilový obrázek
RoCe

Uživatel

Zaregistrován:
12. 2. 2019

#3 30. 9. 2025 23:14:00
A proč tak složitě? Když si koupím nějaké známky, tak dle hodnoty by to mělo stačit proclít přes ČP příp. i sám (do 150 €, přes aplikaci eCep - řeším každou chvíli). Poštovní známky pro sběratelské účely mají celní sazbu 0 %, jen se počítá DPH, teď 21 %. Kod dle celního sazebníku je 970400. ČP má ode mě podepsanou plnou moc v zastupování už několik let. A s takovými požadavky jsem se nikdy nesetkal. Vždy chtěli po mně prokázat, jaká je cena zásilky a to bylo vše. To jim v aplikaci přes Web popíšu, přidám fakturu (potvrzení o platbě není třeba - stejně mají kurzy měn fixovány na začátku každého měsíce) a pak jen čekám než to zpracují (trvá 1-8 dní). Pak mi pošlou informaci, kolik mám zaplatit včetně "jejich" práce a částku zaplatím při předání pošťačce. A to je všechno. ...

Ahoj Jirko, tak jak to popisuješ jsem to dělal posledních 10 let cca 1-2x do měsíce. :-) Tentokrát ale byla změna. Napsal jsem celnímu deklarantovi, že to chci udělat jako obvykle (tak jak píšeš). Odpověděl mi, že v souvislosti s implementací toho nařízení EU do české legislativy mají nově pokyn tohle vyžadovat. A bohužel Příloha A té směrnice EU skutečně výslovně zmiňuje sbírky známek a také stáří více než 100 let. Vysvětlil jsem mu, že ty požadavky jsou v případě takové sbírky nereálné a nesplnitelné a mám příslib, že to probere se svými nadřízenými. Tak uvidím.

Profilový obrázek
koolabs

Uživatel

Zaregistrován:
22. 11. 2019

#4 1. 10. 2025 5:33:41

Asi je někde informační šum

směrnice z roku 2019

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/ALL/?uri=CELEX:32019R0880#ntr2-L_2019151CS.01001201-E0002

skutečně 20.6.2025 byla spuštěna,

ale zde jsou zásadní výchozí nejnižší body

18000EUR a výše.

200let a starší

obrátit se přímo na celní správu, případně na útvar

https://mk.gov.cz/oddeleni-ochrany-kulturnich-statku

Co se v mládí nenaučíš, to můžeš ve stáří najít.

Poslední úpravu provedl(a) koolabs v 1. 10. 2025 5:36:48
Profilový obrázek
RoCe

Uživatel

Zaregistrován:
12. 2. 2019

#5 1. 10. 2025 7:18:23
Asi je někde informační šum směrnice z roku 2019 https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/ALL/?uri=CELEX:32019R0880#ntr2-L_2019151CS.01001201-E0002 ...

Děkuji! Snad jde jen o počáteční problémy nebo nezkušenost celního deklaranta s novou záležitostí. Ale dost mě to překvapilo. :-)

Profilový obrázek
RoCe

Uživatel

Zaregistrován:
12. 2. 2019

#6 1. 10. 2025 19:31:54

Tak o šum bohužel nejde. I nadřízení celního deklaranta potvrdili, že se regulace na zásilku vztahuje. Hodnota 18000 EUR a stáří nad 200 let se týká pouze kulturních statků uvedených v přílohách B a C regulace a poštovní známky jsou uvedeny pouze v příloze A.

Poslali mi dokonce sceenshot z Taric CZ s tím, že podle jejich výkladu se regulace týká dovozu do EU všech poštovních známek bez ohledu na částku a stáří.

Jsem zvědavý, jestli někdo zaznamenal to samé. :-(

Profilový obrázek
koolabs

Uživatel

Zaregistrován:
22. 11. 2019

#7 2. 10. 2025 4:50:50

ou,, máte pravdu

v tom případě po Vás ovšem pošták bude chtít licenci, když vám přijde obyčejný dopis z anglie se známkou, nebot podle této smernice je každá jediná známka převážená do eu kulturním statkem. Zde není ani hodnota, ani stáří.. To je desivé...

Co se v mládí nenaučíš, to můžeš ve stáří najít.

Profilový obrázek
RoCe

Uživatel

Zaregistrován:
12. 2. 2019

#8 2. 10. 2025 11:12:02

Licenci právě že ne. Produkty s licencí jsou uvedeny v příloze B a u všech je uvedena minimální cena a věk. Produkty uvedené v příloze A ale ne v B a C (např. poštovní známky) jsou v podstatě bez omezení. A je to uvedeno i v oficiálním vysvětlovacím dokumentu ZDE:

Z pohledu nakupování v zahraničních aukcích to děsivé opravdu je.

Profilový obrázek
otavel

Uživatel

Zaregistrován:
5. 6. 2014

#9 2. 10. 2025 14:50:37

Možná jsem to špatně pochopil, ale mně připadá, že ten vysvětlovací dokument právě tvrdí, že prodejce známek žádné prohlášení dávat nemusí. Nejdřív je ta příloha a seznam kulturních položek, kde jsou zmíněné i známky. Hned pod tím je něco o ilegálním dovozu, který se vztahuje na všechny kategorie. Podle mě jen proto jsou v příloze zmíněné i známky. A hned pod tím je IMHO vyjmutí známek z povinnosti vyplňovat prohlášení prodejce. Jestli tedy Importer statement je to samé jako Prohlášení prodejce, co po Vás chce pošta.

Profilový obrázek
RoCe

Uživatel

Zaregistrován:
12. 2. 2019

#10 2. 10. 2025 15:36:18
Možná jsem to špatně pochopil, ale mně připadá, že ten vysvětlovací dokument právě tvrdí, že prodejce známek žádné prohlášení dávat nemusí. Nejdřív je ta příloha a seznam kulturních položek, kde jsou zmíněné i známky. Hned pod tím je něco o ilegálním dovozu, který se vztahuje na všechny kategorie. Podle mě jen proto jsou v příloze zmíněné i známky. A hned pod tím je IMHO vyjmutí známek z povinnosti vyplňovat prohlášení prodejce. Jestli tedy Importer statement je to samé jako Prohlášení prodejce, co po Vás chce pošta.

Pošta po mě nepožaduje Prohlášení ani Licenci (podle bodů B a C), ale požaduje po mě prohlášení aukčního domu Stanley Gibbons s řadou náležitostí, jak je uvedeno v prvním příspěvku. A SG samozřejmě nemůže prohlásit kdo je autorem, garantovat pravost, atd. Snažím se sehnat alespoň prohlášení, že bylo vyvezeno v souladu se zákony GB, že vývozem nejsou porušeny. Ale SG zatím nereaguje. Přesvědčuji ČP, ať to s celním úřadem alespoň zkusí, s argumenty, které jsem jim poskytl.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.