právě jsem hovořil s panem Kučimburou z Bruselu, který perfektně ovládá podpultové taktiky Evropské unie.
S úsměvem říkal, že to je jen začátek. V konečném dusledku bude muset osoba licenci dokládat nejen u příloh b,c,
ale každý občan EU bude muset při výjezdu, či vjezdu do zemí EU dokládat licenci, potvrzující že je to on a nikdo jiný. Protože i člověk je zoologický vzorek, zcela unikátní a vzácný a je hoden označení kulturního dědictví. Nemusíme se bát licence s ověřením vzorků včetně genetického screningu nebude stát více jak 1000EUR a bude platná nejméně 3 dny.
Přátelé, i když jsem byl za minulého režimu dosti persekuovaná osoba, nyní poptávám po pražské vltavské flotile jestli by nebyla ochotna zapujčit parník schopný vystřelit dělem náboj na hrad podobně jako aurora za vřsr..
Co se v mládí nenaučíš, to můžeš ve stáří najít.
No nechce se mi to moc studovat, ale znovu. To, co po Vás chce pošta vypadá jak importer statement. Součástí toho importer statement je ono prohlášení prodejce, tedy aukčního domu (i když ho chtějí po Vás, tedy importerovi). Jinak to prodejcovo prohlášení vypadá jak běžné celní, až na potvrzení, že zboží není vyvezeno nezákonně. Letmo jsem prolétl i to nařízení 2019/880, a vychází mi úplně stejný výsledek jak u toho vysvětlovacího dokumentu. Na známky se importer statement nevztahuje.
The import in the Union of cultural goods is subject to an import licence or to an importer
statement only for the following categories listed in Part B and Part C of the Annex (NB.: Parts
B and C are subsets of Part A):
Možná si zavedla pošta aktivně nějaké nařízení navíc, nařízení 2019/880 u známek nic navíc než dřív nepožaduje, jedině že by se jednalo o nelegální vývoz. Např. kdyby vývozní země normálně vývoz známek nepovolovala, tak byste asi musel mít něco podle toho nařízení. Ta celé nařízení je v podstatě jenom o tom, kdy je nutné požadovat import licence nebo import statement. Ale je dost možné, že jsem něco přehlédl.
Ahoj,
u mě to nakonec dopadlo pozitivně. Ten celní pracovník pošty v jednu chvíli otočil s tím, že to zkusí na základě informací a argumentů, které jsem mu poslal. Do té doby tvrdil, že on sám s tím moc zkušenosti nemá a že to s negativním výsledkem konzultoval i se svými nadřízenými. Ta jeho otočka byla divná a překvapivá, ale naštěstí správným směrem a s dobrým koncem.
Odpovědělo mi i ministerstvo kultury, oddělení kulturních statků. V podstatě zopakovali regulaci a co všechno bych měl doložit (kdy byly známky vyvezeny z Indie, jak dlouho byly známky v UK před dražbou, apod.). A na žádost o radu jak mám postupovat, když jsou tyto požadavky nesplnitelné, jsem už odpověď nedostal.
Jsem zvědavý, jak to bude pokračovat u Tebe. Dej pak prosím vědět.
Dobrá zpráva. Mohu se zeptat, co konkrétně jsi od SG pro celníky chtěl? Já jim psal opakovaně, ale bez jakékoliv reakce. Ale psal jsem na sběrnou/obecnou adresu a žádost jsem měl spíše obecnou (jestli by mi mohli nějak pomoc s požadavky celníků, které jsem vyjmenoval). Díky.
Jasně. Kromě vyplnění formuláře plné moci k přímému zastoupení a vygenerování svého EORI mi přesně specifikovali, abych si vyžádal od odesílatele:
- přesný název a specifikace zboží
- informaci, že nebylo vyvezeno v rozporu s právními předpisy země odeslání dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady(EU) 2019/880 čl.3 odst.1.
- jméno prodávajícího
- jméno kupujícího
- číslo zásilky (RF760582316GB), nebo číslo faktury (INV010290)
Takže to v mém případě nebylo tak složité.
Díky! Dobré vědět, že někomu SG na emaily odpovídá. :-)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.