Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Chlubírna - filatelie » Chlubírna - filatelie

Vykupminci.cz
Numisargo

Chlubírna - filatelie

Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, Jaromir, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 34 35 36 37 38 39 40 > »

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Je to moc hezké ! Gratulace :)
_______________
P.
Registrovaný uživatel
Děkuji moc SakoMDKcz
Registrovaný uživatel
Sultanát Kasírí

Adenský protektorát byl britský protektorát v letech 1886 až 1963. Byl utvořen v roce 1886 z jihoarabských emirátů doposud patřících pod Osmanskou suverenitu. V roce 1959 se z jeho západní části utvořila Federace jihoarabských emirátů resp. v roce 1962 Jihoarabská federace a z východní části byl vytvořen v roce 1963 Jihoarabský protektorát, čímž Adenský protektorát definitivně zanikl. V současnosti je území bývalého Adenského protektorátu součástí Jemenské republiky. Východoadenský protektorát měl rozlohu cca. 230,000 km², byl zpravován z města Mukalla a zahrnoval tyto území (většina na hist. území tzv. Hadhramautu):
Kasírí
Mahra
Kuejtí
Wahidi Balhaf

První série sultanátu a předlohy pro známky.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Jedním slovem: paráda!
Registrovaný uživatel
Děkuji Jaromíre
Registrovaný uživatel
Vznik a provoz poštovní služby na ostrově Niuafoou

I když se v tomto článku o známkách v podstatě nezmiňujeme,způsob poštovního provozu je jistě unikátní a doufám, že Vás zaujme. Jen pro úplnost, platily zde známky Tonga.

Niuafo'ou (doslova Mnoho nových kokosů) je ostrov v Tichém oceánu, který patří ke království Tonga. Je nejsevernějším ostrovem Tongy a patří do skupiny ostrovů Niuas. Tvoří v rámci státu samostatný distrikt. Ostrov leží na půli cesty mezi Fidži a Samou a má přezdívku Tin Can Island (Plechovkový ostrov). Ostrov tvoří Kaldera štítové sopky ve tvaru prstence o průměru zhruba 8 km. Uprostřed se nachází jezero Vai Lahi o průměru okolo 4 km a maximální hloubce 84 m. Niuafo'ou je vlastně vrchol sopky. Sopka stojí téměř kolmo a spadá do hloubky 6 km hlubokého moře, obklopeného strmými útesy. Takže je nemožné zde vytvořit přístav pro velké lodě, jelikož je zde oceán příliš hluboký nemohou lodě spustit kotvu. Je to také obtížné pro malé lodě protože u útesů jsou velké vlny. Na ostrově žije asi 650 obyvatel.

Začátky poštovního provozu
Arthur Frances Leopold Tindall (1881-1938) hrál důležitou roli v historii Tin Can Mail (TCM). Obchodoval s plachetnicí Ysabel a založil kokosovou plantáž na Niuafo'ou. V roce 1882 přijíždí na ostrov William Travers jako manažér plantáže, byl jediným bílým mužem na ostrově. Travers ale potřeboval spojení se svojí společností v Austrálii. Napsal poštovnímu úřadu v Tonganu, a požádal je aby jeho poštovní zásilku převzal kapitán jedné z lodí společnosti Union Steamship Company když budou proplouvat kolem ostrova. Leopold Tindall zajišťoval lodě společnosti Union Steamship Co., Ltd v Aucklandu, nařídil aby zastavili u ostrova Niuafo'ou, a aby vyzvedli a doručili poštu. Tyto lodě pravidelně obchodovaly mezi ostrovy Pacifiku. Když kapitáni zapnuli sirénu na lodi, Travers opatrně zabalil dopis do mastného papíru odolnému proti vodě a přivázal ho ke krátké hůlce a poslal nejsilnějšího plavce na ostrově aby plaval k lodi a předal dopis kapitánovi. Tímto způsobem vznikla přes 100 let trvající poštovní služba Tin Can Mail.

Plavci
Ostrovní rybáři byli zvyklý na koupání v nebezpečných vodách, kde je hodně žraloků. Každý plavec držel dlouhou dřevěnou tyč, umístěnou pod jedno rameno aby mohli plavat a převzít plechovky s poštou. První plechovky byly od australských čokoládových sušenek a byly malé, později byly plechovky již větší.Silné proudy, které jsou kolem ostrova znamenaly, že plavec musel plavat až šest hodin, než získal poštovní pouzdro z paluby lodi, která byla vzdálena jen kilometr od pobřeží. Při bouřlivém počasí se ukázalo, že je nemožné plavat k lodi a sbírat plechovky s poštou ve vodě, a tak se vyzkoušelo mnoho dalších metod.

V roce 1902 napsal William Edgar Geil ve své knize Ocean and Isle, že sledoval kapitána který posílá dopisy na ostrov pomocí raket. Při této příležitosti byl pokus úspěšný, ale raketa často překonala ostrov, přistála v jezeře uprostřed, nebo se ztratila v podrostu. Často se stávalo, že se balík dopisů po cestě dostal do plamene rakety. Přílet rakety byl velkou událostí, a celá populace ostrova to sledovala. Pak začalo hledání balíčku. Kdo našel balíček tak získal odměnu. Byly to první pokusy raketové pošty na světě (1900 - 1902).

William Travers pozval v roce 1921 Charlese Ramsaye, který byl v první světové válce těžce raněn, aby přišel na Niuafo'ou jako manažer plantáže. Charles Ramsay byl jediný bílý muž, který také dělal plavce a plaval za každého počasí. Začal provozovat tuto poštu. Když loď připlula v noci, zahoukala siréna a plavci plavali ve skupině a jeden nesl lampu. Když plavali zpátky ke břehu musel být na břehu rozdělán oheň, aby plavci s poštou věděli kde je pobřeží. V dubnu 1931 byl domorodý rybář Folau napaden žralokem a později na zranění zemřel. Příběh, že plavec byl napaden, byl považován za "legendu", kterou vytvořil Quensell. Ramsey sám napsal, že taková nehoda se během jeho plavání pro poštu nevyskytla, a to plaval celkem 112 krát. Mezi těmito dvěma muži byla velká rivalita. Ramsay pracoval pro agenturu Morris Hedstrom Ltd a Quensell pracoval pro konkurenční obchodní společnost Burns Philp (South Seas) Pty Ltd. Později vláda zakázala doručování pošty plavci a nařídila pro poštu jezdit v kanoi. Ale to bylo mnohem obtížnější, protože kánoe musely být shozeny z útesu a potom posádka musela skočit do vody a vylézt do kánoe, při velkých vlnách u útesů to bylo velmi obtížné. Charles Ramsay opustil ostrov v roce 1932.

Walter George Quensell
Walter George Quensell se narodil 4. listopadu 1880 v Helmstedtu v Německu. V roce 1919 Walter Quensell a manželka Emma dorazili na ostrov Niuafo'ou, kde se usadil jako obchodník s Burns Philp (South Seas) Co. Ltd. V roce 1926 Walter vzal svou manželku Emmu a šest svých dětí na Nový Zéland, kde Emma a děti zůstaly aby mohli děti chodit do školy a Walter se vrátil na ostrov Niuafo'ou, aby zahájil svou službu "Tin Can Mail". Quensell nikdy neplaval pro poštu, ale jeho sestra Pauline Hoeftová, plavecká šampiónka Austrálie, se stala jedinou ženou, která občas pomáhala Tonganům a plavala pro poštu. Ramsay zahájil odesílání pošty dost amatérsky, ale Quensell byl mnohem razantnější. Postavil přístřešek na břehu a odesílal dopisy pro cestující na výletních lodích. Ramsey, provozoval poštu pro romantiku a tím vytvořil světový zájem o speciální poštovní službu, byl úmyslně zneužit jeho komerčním rivalem. Aby vláda viděla, že se pošta bude vozit na kánoi, přidal Quensell na razítko "TIN CAN CANOE MAIL" ale plavci stále raději plavali než pluli na kánoi. Kapitáni na lodích také používali vlastní razítka, kde byla vyznačena poloha ostrova, jméno kapitána a jméno lodi která poštu vezla. Quensell se domluvil s kapitány lodí, že pokud by cestující chtěli poslat své dopisy plechovkovou poštou museli zaplatit 6 Tonžských pencí, aby pokrývaly náklady, V pozdějších letech vyvinul Quensell razítka v různých jazycích (francouzky, španělsky, maorsky, holandsky, řecky). V dopise Quensell napsal příteli, že během svých 27 let na ostrově poslal více než jeden a půl milionu dopisů do 148 států, a jemu přišlo 40 000 dopisů většinou z USA. Historie všech těchto dopisů by stačila na samostatnou studii.

Sopka Niuafo'ou je poměrně činná, ale v roce 1946 došlo k obrovské erupci a polovina ostrova byla pohřbena pod lávou. Jako zázrakem nebyly žádné lidské oběti, ale během dvaceti minut byla nedávno postavená rozhlasová stanice a Quensellův dům s celou sbírkou Tin Can Mail zničena. Obyvatelé byli následně evakuováni a návrat jim byl povolen až roku 1958. Sopka je stále aktivní. Walter George Quensell se na ostrov již nevrátil, zemřel 6. května 1956.

Lodní společnost Matson Cruise Lines
Teprve v roce 1962 lodní společnost Matson Cruise Lines na žádost ostrovanů, začala provozovat poštu Tin Can Mail a pozvala Quensellova syna, nyní žijícího v Auklandu, aby podepsal několik pamětních obálek. Ale již nezískala takový věhlas jako za Quensella. Tin Can Mail pokračovala ve skutečnosti až do roku 1983, kdy bylo na ostrově postaveno letiště a tato unikátní služba bohužel po 100 letech skončila.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
« Poslední úpravu provedl(a) braun viktor v 9. 3. 2018, 14:32. »
Registrovaný uživatel
Ještě jsem zapoměl dát fotografii rodiny Waltera George Quensella jeho sestra jako jediná žena plavala také pro poštu. Na obrázku vlevo.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
První známky ostrova Niuafoou.

Jelikož na ostrovech je veliká vlhkost, známky které tam měli tak se k sobě přilepili nebo jinak poškodili díky této vlhkosti. Zkoušeli používat jiná lepidla ale stále to nebylo dobré. Pak přišli na samolepící známky a tak Tonga v roce 1963 vydala jako první na světě samolepící známky.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
« Poslední úpravu provedl(a) braun viktor v 9. 3. 2018, 19:50. »
Registrovaný uživatel
Len doplnim zopar informacii z ineho fora k danej teme.
http://www.stampboards.com/viewtopic.php?t=2878&f=17
_______________
Registrovaný uživatel
m1234 díky o tomhle foru jsem nevěděl.
Moderátor
Tá plechovková pošta je pekná a zaujímavá, žeby som si jednu aj ja zaobstaral pre zaujímavosť?!
_______________
http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.
Registrovaný uživatel
Smith to můžeš na eBay jich je dost a nejsou drahé
Registrovaný uživatel
Pro braun viktora
sleduji zde na fóru Vaše ukazky a stále přemýšlím, Ty stránky si děláte sám nebo se dají někde koupit , to samé známky jsou skutečné nebo natištěné. Omlouvám se ale je to zajímavé a moc hezké , tak bych se rád dověděl něco víc.
Registrovaný uživatel
Stan stránky si dělám sám, zatím to mám jen v počítači ještě jsem nezačal tisknout. Známky které koupím naskenuji a pak všechno dělám v malování. Když to začnu tisknout tak to bude trochu jiné protože to bude muset být na bílém papíru a když tam budou hawidky tak to také bude vypadat jinak. jelikož zde to oříznu těsně u známky ale u hawidek to nejde. spodní okraj bude širší. Zde to mám na šedivém podkladu jelikož se mě zdá že je to lepší na oči než bílé pozadí. Mě se jedná o to, když chci zde ukázat méí známky, tak aby to trochu vypadalo, a abych představil mou představu o sbírání známek na téma Geografilatelie a ( Vzory pro známky) které dělám jen pro zábavu. Jestli to začnu tisknou tak ještě to chce trochu vylepšit.
Registrovaný uživatel
Ještě bych dodal, že bych měl vylepšit ty listy. Základem jsou známky, ty musí být dobře vidět, popis a fotky co jsou tam by měli být někde možná menší aby to nerušilo pohled na známky. A vím že lidé neradi čtou, tak možná méně psaní. Ale ono by to bylo při tisku opravdu jiné. A nevím jak se bude chovat kancelářský papír když na něj nalepím větší množství hawidek. Jestli se nezačne kroutit pod tou váhou a lepidlem.
Moderátor
Já si to nechávám vytisknout na tvrdší papír (200 g, ale do Indonésie jsem to tiskl už na 300 g). Je to lepší i při manipulaci. Kancelářský, když tam toho bude hodně dělá potíže. Prostě to není ono.
Ovšem, chystám si to ve wordu (výhoda je daná velikost papíru).
Registrovaný uživatel
Ahoj Pavel_III máme tady ve Svitavech tiskárnu. Já se tam zeptám jestli by mě to vytiskli na nějaký tvdší papír ale záleží co za to budou chtít. Mě do té tiskárny stojí barva 500 Kč a dlouho to nevydrží a to musím koupit dvě. Já jsem si koupil nyní nový počítač a zde je Windows 10 tak s tím ještě zápasím. Nevím jak to dělat ve Wordu, ani nevím jestli to tady mám.
Registrovaný uživatel
Tak ještě vložím jedno území.

Rossova dependence

Vědecké základny Scott Base (Nový Zéland), McMurdo Station (USA) a stanice Mario Zucchelli (Itálie) jsou jedinými trvale obydlenými obydlími v této oblasti. Rossova dependence má sněhovou dráhu u Williams Field a v závislosti na podmínkách a ročním období dvě ledové dráhy. To zaručuje dostupnost kolovými a lyžařskými letadly po celý rok. Od roku 1969 do roku 1995 provozoval Nový Zéland letní základnu nazvanou Vanda Station v oblasti Dry Valley. Greenpeace si udržovala svou vlastní antarktickou stanici, pojmenovanou World Park Base, od roku 1987 do roku 1992, která byla na ostrově Ross. Vzhledem k tomu, že tato základna byla nevládním subjektem, oficiální politikou signatářských zemí Smlouvy o Antarktidě nebyla této stanici poskytována žádná podpora nebo pomoc

První série Rossova dependence a vzory pro známky

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Pěkné a zajímavé. Hodně se mi líbí opevněný dům v Kathiri.
Registrovaný uživatel
stefanos532 děkuji moc jsem rád že se vám to líbí.
Registrovaný uživatel
Vážne:
VB,máte to naozaj pekné.
Menej vážne:
Je to aj užitočné.Uložím si to takto spolu a mám to aj z informáciami. :)
Nič iné z toho,čo ste tu ukazovali už nemám,nebudem sa priživovať,len teraz ste sa mi trafili do celistvosti.. ;) Asi to sem nepatrí,ale ja občas pravidlá tak "neškodne" nerešpektujem.Teraz mám na mysli to,že to do chlubírny nepatrí.Samozrejme myslím tú celistvosť..
-s-

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Jednu plechovku mám taky. Asi si s tím hráli za dlouhých ... no ale zimní večery tam nemají!! :P
Registrovaný uživatel
Stani to je pěkná celistvost, razítko Scoot Base.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Zimu nemajú,to by sa asi nekúpali.Tmu by mali mať..
-s-
Registrovaný uživatel
braun viktor napsal
Stani to je pěkná celistvost, razítko Scoot Base.

Fajn.Aj to si tam priložím.. :)
-s-

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 34 35 36 37 38 39 40 > »

Sběratel.com » Chlubírna - filatelie » Chlubírna - filatelie

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1