Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Rady začátečníkům » Čisté razítko

Vykupminci.cz
Numisargo

Čisté razítko

Moderátoři: dejvy, ikanek, Jaromir, pavlinka, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 3 > »

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Ahoj, dobrý den,

Začínám se známkami a jsem velice rád, že jsem našel tohle fórum. Je tady strašně moc informací a ještě jsem nestihl projet všechny topiky, ale budu se snažit vyhledat, co potřebuji vědět, než se zeptám. Ale na pár věcí jsem zde konkrétní odpověď nenašel a možná ani další lidé tak bych to chtěl ujasnit. Jde o razítka na známkách. Jsem registrován na filaso.cz kde se dá skvěle zaznamenat, co mám a nemám za známky a v jakém stavu. Tedy začínám s Československem i když přítelkyně přinesla alba po dědovy kde přes protektorát BaM je spousta celosvětových známek v různém rozpětí let. No tedy na filaso.cz jsou 3 kategorie stavu známky a to „známky čisté bez lepu“ „známky razítkované – čisté čitelné razítko“ „známky razítkované – nečitelné razítko“ a otázky zní:

Co si mám představit pod pojmem čitelné razítko? Jaké má kritéria čitelné razítko. Pod tento příspěvek přidávám 3 scany a prosím o jejich ohodnocení čitelnosti popřípadě malé vysvětlení.

1.scan – Považuje se toto razítko za čitelné nebo pouze znehodnocuje známku?
2.scan – Tento skart má čitelné razítko ale pokud známku odlepím ?
3.scan – Stačí aby byl čitelný jen datum popřípadě rok?

Velice děkuji s pozdravem Pavel. ;)

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Zdravím... Tak „známky čisté bez lepu“ je asi nějaký omyl. Provedení razítek se liší pro každou zemi a období a nemá smysl používat stejné hodnocení pro protektorát či zahraničí. Pěkné razítko na 2. snímku bych hodnotil jako „známky razítkované – čisté čitelné razítko“, i když známku odlepíte (ale proč?), zbylé dvě známky bych hodnotil jako „známky razítkované – nečitelné razítko“. Jde spíš o to, že razítko by nemělo známku hyzdit. Prakticky jsou takové známky s pěkným razítkem prodejné (výjimečně) třeba za korunu, s ošklivým razítkem za několik haléřů. Sám sbírám razítkované známky a razítka-vlnovky mi nijak nevadí, ale samozřejmě dávám přednost známce s pěkným kulatým razítkem.
Registrovaný uživatel
Dobrý večer, vítejte na tomto fóru. K Vašemu dotazu. Co se týká odlepených razítkovaných známek, hledisku "čisté čitelné razítko" vyhovuje Scan č. 2. Číslo 1 a 3 již patří do kategorie "nečitelné razítko".
Jsou-li tyto známky ze skartu (výstřižky obálek apod.), lze uvažovat o jejich odlepení, přičemž skutečně ta nejkvalitnější známka do sbírky je číslo 2. Ty ostatní do krabice jako přípravu na balíčkové zboží.
Jsou-li však na celistvostech (obálky, pohlednice, poštovní průvodky apod.) doporučoval bych větší opatrnost, obálku se scanem č. 2 bych zachoval celou, u ostatních bych ještě posoudil např. použité R-nálepky (na doporučené dopisy) a pod.

Samozřejmě, sbírání známek na celistvostech je o něco náročnější. Nejprve je třeba mít prostor (přeci jen obálka je obálka), pak i znalosti, ale ty se dají během několik let získat. Odměnou je pak velmi kvalitní sbírka a upozorňuji, že se ještě dnes dá získat za velmi rozumné peníze. Jen si ji nekoupíte hned (není kde). Ale občas na některé filatelistické burze či u obchodníka seženete dopis či pohled právě se známkou, která Vám ještě chybí.

Píšete, že sbíráte Československo (resp. s ním začínáte). Předpokládám, že Československo II., tedy 1944-1992. To lze rozdělit na období přechodné (1944-1945 - vyplácení v hotovosti, ev. s ještě platnými známkami Slovenska, Maďarska, Protektorátu, Říše), definitivní - stará měna (1945-1953), měnovou reformu (1953), a definitivní - novou měnu (1953-1992).

Z hlediska současnosti a budoucího vývoje bych Vám doporučil začít s obdobím posledním (1953-1992). Pokud budete shánět známky v čistém stavu (nerazítkované) trh v současnosti spadl na úplné dno a známky se dají pořídit za velmi slušnou cenu. Totéž platí i o tiskových či přepážkovch listech (TL/PL), které se dají pořídit od 70. tých let též za slušné peníze. Léta 50. a 60. to je jen o penězích, opět pořídit lze. A máte základ.

Totéž platí o i známkách razítkovaných, pouze předesílám, že razítkované TL či PL se obvykle příliš často nevyskytují, s výjimkou posledních let, a tak jejich shánění může být paradoxně složitější než čistých.

No a odtud je jen kousek ke sbírání celistvostí, tedy známek příslušných emisí vylepených na dopisech či pohledech, zasílaných v tuzemsku či do zahraničí. Samozřejmě vždy dobře vyplacených, podle příslušných v té době platných poštovních tarifů. Celistvosti ze sedmdesátých, osmdesátých i devadesátých let se dají sehnat ještě slušně, neco se vždy "válí" v rodinné korespondenci, i když už je to přeci jen pár let co Československo skončilo. Něco se dá nakoupit i na Aukru (a to neříkám jen proto, že si něco možná koupíte z mých materiálů), či na jiných aukčních serverech a to ještě za velmi "směšné" ceny (obzvláště z pohledu budoucnosti). Hůře se budou shánět léta padesátá a šedesátá, ale o tom to sbírání je.

Věřím, že jsem Vás moc neznechutil, od hodnocení razítek jsem se dostal trochu dál. Ale za deset či dvacet let už materiál ČSR II. nebude tak obyčejný, zvláště v případě poštovního použití známek. Sbírka, která kromě "běžných" čistých známek bude obsahovat i tyto materiály, bude mít vždy šanci na slušné zhodnocení vydaných peněz i času, který ji člověk věnoval. Asi víc než jistota všech jistot - státní dluhopisy "kvalitních" zemí. Ale to už by bylo na dlouho a asi opravdu o něčem jiném.

Hodně zábavy při sbírání...
Registrovaný uživatel
V noci jsem to trochu popletl, omlouvám se. Také jsem zapomněl napsat, že to rozlišení tří stavů v katalogu je pouze kvůli ocenění. Sbírají se známky „čisté“ a „razítkované“, ty jsou rovnocenné, kdežto „nečitelné razítko“ je jen horší druh razítkovaných. To je snad jasné, proto jsem to opominul, jenže bez toho moje řeči o prodejní ceně vypadají trochu divně. Hezký den všem!
Registrovaný uživatel
To dědek.
Jednou kategorií jsou také známky čisté bez lepu, ale například v případě moderních tiskú jsou naprosto bezcenné.
Tyto případy mohou například vzniknout, když vykoupu známky z nerazítkovaného dopisu atd.
Registrovaný uživatel
Evropa1 napsal
...Tyto případy mohou například vzniknout, když vykoupu známky z nerazítkovaného dopisu atd.

A nebo byl orazítkován ale opilý poštmistr se netrefil razítkem do známky.
:P
Registrovaný uživatel
dědek napsal
V noci jsem to trochu popletl, omlouvám se. Také jsem zapomněl napsat, že to rozlišení tří stavů v katalogu je pouze kvůli ocenění. Sbírají se známky „čisté“ a „razítkované“, ty jsou rovnocenné, kdežto „nečitelné razítko“ je jen horší druh razítkovaných. To je snad jasné, proto jsem to opominul, jenže bez toho moje řeči o prodejní ceně vypadají trochu divně. Hezký den všem!


Souhlasím, že katalogy rozlišují tři cenová ohodnocení známek, ale nesouhlasím s tím, že známky čisté a razítkované jsou rovnocenné. Například známky se stopou jsou u moderních známek velikým defektem a v některých případech jsou téměř neprodejné, nebo pouze za zlomek ceny čisté, nebo razítkované známky.
Když to zevšeobecním, pak nejdražší jsou známky čisté, pak razítkované a nejlevnější jsou známky čisté se stopou. Samozřejmě, existují i vyjímky a někdy jsou známky razítkované o mnoho zajímavější, než známky čisté, kterých může být dostatek. Chce to pozuzovat případ od případu.
Zvláštní skupinou jsou známky razítkované z ochoty. Podle mého názoru, bych taková razítka do sbírky nezařazoval, protože sbírání známek vychází z poštovního styku a není o spekulativním razítkování. Proto většinou známka s dodatečným razítkem stojí zlomek známky s razítkem pravým atd.
Registrovaný uživatel
A jak je to u tzv. “Pen cancel” tedy pouze čmárnuto perem?
Registrovaný uživatel
Známky znehodnocené perem mohou být velmi zajímavé, jako například v případě celého dopisu z období první rakouské emise. Ono každé znehodnocení známky, které se vymyká běžným postupům, by mělo být zajímavé, protože se jednalo vždy o okrajové postupy.
Registrovaný uživatel
Razítka jsou velice důležitou součástí a proto bychom měli do sbírky zařazovat pouze známky pěkně razítkované a s co největší jeho částí. Proto můžeme zařazovat výstřižky, nebo celé dopisy.
U klasických známek jsou v částí případů razítka mnohem zajímavější, než samotné známky. Ty mohou stát desítky korun, ale dobrá a celá razítka i tisíce. Tak jako na cenu známek, tak i na cenu razítek existují cenové katalogy. Pěkné razítko nám dokládá poštovní styk, známka samotná je pak pouze jeho nástrojem.
Proto dnes v případě klasiky se začínají samotné známky dostávat do ústraní a preferují se výstřižky s celými a čitelnými razítky, nebo pěkně zachovalé dopisy se vším, co k nim patří.
Registrovaný uživatel
To dědek:

Zdarvím,

Samozřejmě jsem se upsal správně je to „známky čisté bez nálepky“ . Vaše odpověď mě uspokojila maximálně. Osobně se mi u druhého scanu také více líbí celistvost známky s razítkem a věřím, že i cena bude lepší, ale už tady zase vzniká nepříjemnost s umístěním známky do alba. Co jsem tak koukal na filaso.cz tak z 90% je cena známky s čitelným razítkem poloviční oproti čisté známce ale samozřejmě se to nedá takhle brát u všech.

To Neumann:

Také zdravím a děkuji za uvítání,

Zeptám se ještě, pokud se mi dostane do ruky skart a chci zachovat celistvost je nějaké kritérium pro ostřižení vzdálenosti mezi známkou nebo razítkem? S tím rozdělením kategorií Československa jste mě celkem dostal je vidět, že opravdu začínám . Ano většina známek je v rozsahu 1944-1992 kterým bych se chtěl ze začátku věnovat nicméně pokud někde vidím dobrý kup nad i pod tyto roky tak neváhám a zakoupím. No valí se mi tu pár neroztříděných známek tak hurá do to.

Děkuji Pavel.
Registrovaný uživatel
Ahoj, to že použité a nepoužité známky „jsou rovnocenné“ jsem myslel sběratelsky, ne svou tržní hodnotou, ale na výstižnější výraz jsem nepřišel.

S tím zařazováním celistvostí a výstřižků do sbírky mám také potíže. Z pěkného dopisu ale známku neodlepuju, přestože mi ta známka třeba chybí ve sbírce. On se časem jistě najde další pěkný kousek, buď už odlepený nebo třeba na obálce potrhané, polepené nebo jinak nevhodné do sbírky.
Registrovaný uživatel
Na té padesátihaléřové známce je zajímavé razítko. Má velmi dlouhý nápis a chybí PSČ. Možná je to razítko vlakové pošty, kdo ví? Škoda, že ten otisk je tuze špatný.
Moderátor
dědek napsal
Na té padesátihaléřové známce je zajímavé razítko. Má velmi dlouhý nápis a chybí PSČ. Možná je to razítko vlakové pošty, kdo ví? Škoda, že ten otisk je tuze špatný.

Vlaková pošta určitě ne; razítka vlp mají větší průměr.
Odhadoval bych to na Černovice u Tábora. A že razítko nemá PSČ není nic neobvyklého; razítka tohoto typu mám i na dopisech z období České republiky.
Registrovaný uživatel
Dejvy, to je úžasné, jak jsi to dokázal určit. A co bys řekl o tomto razítku: Malacky 19 12 91, rozpité, bez PSČ a bez hodinového údaje.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Vypadá to na strojové razítko.
Registrovaný uživatel
Tak, podobá se to otisku výplatního stroje.
Registrovaný uživatel
Zdravím, dovoľte mi k tejto téme mať trošku iný dotaz mám plné krabice známok vystrihnutých z rôznych dopisov a mám dilemu či tieto známky má len obstrihať a tak uložiť do albumu, alebo ich odlepiť pomocou vody, čím môžem známku znehodnotiť. Pozorne som tu čítala všetky komentáre a dočítala som sa tu, že by sa mali ponechať na listoch /Neumann/ , keď sa známka vykúpe stratí lep /Evropa1/ a je bezcenná. Bola by som rada, keby ste mi poradili čo s tým, nakoľko tie známky už nie sú na dopisoch. Ďakujem.
Registrovaný uživatel
To TRIXI.
Pokud jsou známky razítkované, pak se mohou vykoupat a mají cenu razítkovaných známek.
Moderátor
Trixi: kludne odlepiť, ľahšie sa ukladajú. Nalepená známka už lep nemá tak či tak.
_______________
http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.
Registrovaný uživatel
Ďakujem, zajtra mám postarané o program.
Moderátor
SakoMDKcz prosím ťa zmenši si obrázok v profile na 65x65. Rozhádže to stránku......
_______________
http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.
Registrovaný uživatel
opět se opakuji - zajímavé známky s pěknými razítky neodlepuji ani z výstřižků , pokud je to razítko celé. Ale asi je to věc názoru
Registrovaný uživatel
smith napsal
Trixi: kludne odlepiť, ľahšie sa ukladajú. Nalepená známka už lep nemá tak či tak.


Ale odlepena uz nema ani cele razitko, ktore moze byt zaujimave, ako hovori Packa02, nie?
Registrovaný uživatel
odlepit známku staroněmeckého státu -- tak si urvu hlavu sám . A prosím - pořád se považuji za začátečnika :evil:

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 3 > »

Sběratel.com » Rady začátečníkům » Čisté razítko

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1