Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Rady pro začínající sběratele » čištění antických mincí

Vykupminci.cz
Numisargo

čištění antických mincí

Moderátoři: numismat.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Dovezl jsem si z Francie asi padesát vlastoručně vykopaných antických mincí ještě plných hlíny,prosil bych o radu jak je vyčistit a nezničit.Dík
Registrovaný uživatel
Z jakého jsou kovu?
Pokud se jedná o stříbrné mince, pak to není celkem problém, ale pokud jsou měděné, pak to z 99% nemá cenu chemicky čistit, protože se většinou ještě více zničí.
Registrovaný uživatel
pouze vodou - do destilky a nechat odmočit, lze tomu pomoci měkkým zubním kartáčkem, ale opatrně. anebo na několik měsíců do olivového oleje - prostě do doby než se z oleje stane pryskyřice, která jde opatrně i s nečistotami z mince sundat bez poškození patiny. HLAVNĚ NESPĚCHAT...A BEZ CHEMIE
To nerva81: dá se z nálezových bronzových mincí udělat na pohled aspoň trošku slušná mince ? - já už kolikrát přemýšlel, jestli na ebay koupit některý z konvolutů nečištěných antických mincí a pomalu se tím bavit, ale měl jsem strach, jaký by byl výsledek.
Registrovaný uživatel
Nemam s tim zadnou skosenost - mam znameho, ktery vozi i nekolika kilove konvoluty a ja si vyberu to, co me zajima. Ale predpokladam, ze valna cast takovych kilovych konvolutu bude prakticky neurcitelna anebo by mohla slouzit jako datacni material pri arch. vyzkumu, ale ne jako sbaratelsky material. Zname asi vsichni situaci, ze nekdo donese konvolut a nejzajimavejsi vec je v nejhorsim stavu. A u antickych minci te nutna obrovska trpelivost pri cisteni... Patina se necha velmi lehce mechanicky poskodit... nejdnou zajimavou minci jsem takto nenavratne zkurv...poskodil, ale to k tomu bohuzel patri.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Rady pro začínající sběratele » čištění antických mincí

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1