Čištění nálezových mincí
Moderátoři: smith.
Autor | Příspěvek |
---|---|
#151 20. 12. 2015, 21:34
|
|
Registrovaný uživatel |
Někde jsem četl že aceton ale čistý z lékárny ne Barvylaky.
|
#152 22. 12. 2015, 6:34
|
|
Registrovaný uživatel |
Děkuji.
|
#153 22. 12. 2015, 12:17
|
|
Moderátor |
mel by pomoci i cisty benzin (opet lekarensky), ale pri cisteni pozor, povrch proofky se poskrabe temer cimkoliv! je mozne, ze to dolu ani nepujde, pokud jsou otisky uz tvorene nikoliv mastnotou, ale jsou to viditelne korozni produkty. stejne tak se muze stat, ze takto odstranene otisky budou po nejaky cas pro lidske oko latentni, ale pak vystoupi. pokud bych si potrpel na proof (coz si nepotrpim) do tohoto kseftu bych nesel.
smulu muze clovek mit, pokud to nekdo pred tim osmatla v miste, kde je naka menehodnotna nehomogenita (coz neni jen problem starych minci, ale stava se to i na soucasnych mincich z nejenom nasi mincovny, dozvedel jsem se, ze nektere zahranicni do vyzkumu, jak toto resit i investuji penize - evidentne jim reklamace proofek pridelavaji vrasky). ale zase budete mit treba kliku na cervenou rez, coz optimisti povazuji za pravost mince ve skutecnosti je to sgarb, ktery tam proste nemel byt. _______________ |
#154 22. 12. 2015, 14:42
|
|
Registrovaný uživatel |
Čistenim proofky narobiš asi viac škody ako osohu.Radšej jeden odtlačok ako zničit ešte viac.Povrch proofky je sice nadherny ale aj velmi citlivi,ved vidiš že stači nepatrny dotyk a hned reaguje zaoxidovanim.
_______________ |
#155 22. 12. 2015, 14:52
|
|
Registrovaný uživatel | |
#156 22. 12. 2015, 15:08
|
|
Registrovaný uživatel |
chcú čistiť zlatú proofku, tam by to taká tragédia byť nemala.
_______________ |
#157 22. 12. 2015, 16:00
|
|
Registrovaný uživatel |
Děkuji všem. Špatně vyčistit Au proof medaili či minci je drahé školné. Buď nekupovat nebo za výkupní cenu Au.
|
#158 22. 12. 2015, 17:12
|
|
Moderátor |
za mne 100% ano _______________ |
#159 22. 12. 2015, 17:32
|
|
Registrovaný uživatel |
Za cenu kovu tak kupit aj toho Alexandra ,tak to bi bol pekny sen .
_______________ |
#160 2. 1. 2016, 14:41
|
|
Registrovaný uživatel |
Zdravím kolegové,
ač nejde o mince, jde o nález stříbrných příborů (téměř půdní, jak je zde v oblibě :-)) a jejich čištění. V souboru jsou dva typy příborů - jedny celostříbrné a druhé stříbrné jen z části (rukojeť) s kovovými součástmi. Celostříbrné jsou "napadeny" jakousi měděnkou. Ptám se zde zkušenějších, co by na to pomohlo - komerční roztok na čištění stříbra, ačkoliv klasické černání zde na povrchu není? Nebo nějaká chemikálie? Ty s kovovými součástmi jsou v těchto místech napadeny zřejmě rzí, jak toto očistit, aby co nejméně trpěl kov pod tím (poškrábání atd.)? Mince čistím jen vodou, gumou nebo plastovým párátkem, takže nemám vůbec zkušenosti s použitím chemikálií na stříbro. Poradíte? Obrázky: |
#161 2. 1. 2016, 16:21
|
|
Registrovaný uživatel |
Na rez použij Pepsi nebo Colu.
|
#162 8. 1. 2016, 20:04
|
|
Registrovaný uživatel |
Děkuji, vyzkouším. Teď ještě co na tu měděnku...
|
#163 8. 1. 2016, 22:00
|
|
Moderátor |
Pár kapek citronu do vody a nechat pár dní ponořený (každej kus samostatně).
Pro nedočkavce troška kyseliny citrónový obalit do plátna a povařit v rychlovarný konvici. Ale je to škoda. Naštěstí nejde o mince, takže neva. |
#164 18. 1. 2016, 13:30
|
|
Registrovaný uživatel |
Pohybuje sa tu niekto kto má skúsenosti s ultrazvukovým čistením? - možno z práce? Nemám ani tak na mysli mince, skôr vo všeobecnosti. Ide mi asi o to, že si chcem kúpiť menšiu čističku a mám výber zameraný už iba na na dva modely, kde je prakticky rovnaká cena a líšia sa v pracovnej frekvencii - jedna má 42 kilo a druhá 37. V nejakých blogoch som čítal o "ráznejšom" čistení pri menších kmitočtoch. Je v tom nejaký podstatný rozdiel? M.
|
#165 18. 1. 2016, 13:57
|
|
Registrovaný uživatel |
Osobní zkušenost nemám.
Jediné pravidlo, které jsem zaznamenala je "Neber nic, co má míň jak 20kHz. Čím nižší kmitočet, tím horší čištění." Což se protiřečí s tím, co jsi četl ty. |
#166 18. 1. 2016, 15:40
|
|
Registrovaný uživatel |
Měl jsem ultrazvuk ze zlatnictví před cca 3 roky, ale nebyl jsem s ním spokojen, tak když se porouchal vyhodil jsem ho.
Mechanické čištění bylo mnohem efektivnější. |
#167 18. 1. 2016, 22:48
|
|
Registrovaný uživatel |
este som v diskusnych forach nevidel cloveka,
ktory by mal pozitivnu skusenost s ultrazvukom na minciach. _______________ |
#168 18. 1. 2016, 22:58
|
|
Moderátor |
silnejsi ultrazvuk muze minci pomerne znacne poskodit. vsak si zkuste dat do silneho ultrazvuku na delsi dobu kus alobalu, co to udela. pak to tady muzete vystavit a seznamit lidstvo s ucinky kavitace. videl jsem pomerne cenne mince totalne znicene z ultrazvuku. je to jak s cimkoliv, tedy i jako s cistenim minci. jedinci se deli na tri skupiny:
1) sebevedome mistry, kteri znici minci 2) sebekriticke lidi, co se venuji tomu, co umi a nefusuji do toho, co neumi 3) lidi, co vedi, co delaji na pokuk: https://www.youtube.com/watch?v=-bqSc25OhHA nebo: https://cs.wikipedia.org/wiki/Kavitace _______________ |
#169 13. 2. 2016, 14:43
|
|
Registrovaný uživatel |
Seznam uživatelů · Seznam správců · Statistiky · RSS kanál
Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky | UseBB 1