Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Rady pro začínající sběratele » Čištění stříbrných mincí

Vykupminci.cz
Numisargo

Čištění stříbrných mincí

Moderátoři: numismat, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 >

Autor Příspěvek
Moderátor
Zdravím, na nekolika stribrnych mincich se mi objevily takove jakoby cerne tecky. Chtel bych se zeptat, jestli s tim mate nekdo taky problem a jestli je zpusob jak to odstranit.Je to docela demotivujici kdyz se ty mince takto znehodnoti.
Registrovaný uživatel
Doporučuji roztok kyseliny citronové nebo amoniaku, amoniak mohu doporučit jen u mincí s dostatečným obsahem stříbra, jinak je nebezpečí poškození mince (vlastní zkušenost). Jinak najdete více na webu u Olivera.
http://www.richtera.cz/numismatics/interest/cleaning_ag.html
_______________
"NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE"
Registrovaný uživatel
no roztok kyseliny citronové zničí také minci s nižším obsahem stříbra, pozor na to
Registrovaný uživatel
Tie cierne bodky sa mozu vyskytovat pri striebornych minciach, ktorych zliatina nie je homogenna.Mam na mysli konkretne Cu, ktora sa pridava vacsinou do stirebra.
Zriedeny roztok amoniaku je fajn, vyrobi zo AgS rozpustnejsiu zluceninu, ktora ide setrnejsie zotriet bez fyzickeho skriabania.
Vacsinou v kvapalnych cisticoch byvaju zriedeny amoniak a zriedna H2SO4+ tenzidy.
Mne sa osvedcil najviac cistenie pomocou ultrazvuku.Ked mate znameho v nejakom labaku,tak je to fajn vacsina lab. ultrazvukov ma regulovatelny vykon oproti tym malym krabickam, ktore predavaju.Za velke sumy.
Registrovaný uživatel
Dobrý den,
Na většině mých stříbrných pamětních mincích, které jsem nakoupila v bance před cca 20 až 30 lety a nikdy nebyly vytaženy z kapsle, se po okrajích za ty roky vytvořil takový rezavý povlak (viz. obr. 1 a 2). Jednu minci, která byla nejhorší, jsem se pokusila vyčistit v přípravku na stříbro Leuchtturm. Minci jsem tam nechala pár minut, déle už jsem se bála ji tam nechat, ale na minci zůstaly po okrajích ještě nějaké skvrny (obr. 3).
Nechci mince znehodnotit, chci je mít ale v pořádku. Tak se chci zeptat, jestli mám vyčistit i ty ostatní? Nerada bych, aby ten rezavý povlak zasáhl mince nějak do hloubky.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Opravdu mi nikdo neporadí, jestli je pro ty pamětní mince „větší zlo“ vyndat je z kapslí a vyčistit, nebo je v kapslích nechat a riskovat, že je ta oxidace poškodí do hloubky?

A jak odstranit ty skvrny u té vyčištěné mince, jestli ji mám nechat v tom roztoku déle, nebo jak a čím je z mince šetrně odstranit, abych ji nepoškodila?

Děkuji za případné odpovědi.
Registrovaný uživatel
Odporúčam nečistiť, časom by sa to aj tak opakovalo. Je to prirodzený jav a dokonca si dovolím tvrdiť,že ak je patina rovnomerná, tak to pôsobí celkom esteticky.
Registrovaný uživatel
Děkuji Sigurovi za odpověď. No zatím jsem to z těch kapslí ještě nevyndala, kromě té vyčištěné 50 Kčs Piešťany. Ale obávám se, že to není patina. Je to takový rezavý kroužek po okraji mince a esteticky to moc dobře nepůsobí, na tom scanu to nevypadá tak hrozně, ale ve skutečnosti je to horší. Nejlíp je to vidět na té 500 Kčs Komenský a 100 Kčs Lidice Ležáky. Nejspíš ale bude pravdou, že i kdybych to vyčistila, tak se to tam udělá znovu.
Moderátor
Je to patina a mincim to neskodi. Naopak kazde cisteni je rizikove a muze minci poskodit a snizit jeji cenu.
Ja bych tedy mince v tomto stavu nechal v kapslich a necistil. Kdysi jsem navstivil kabinet platidel v ČNB a tam meli stribrne mince v kapslich stare 20 let uplně černé (znečistěný vzduch v centru Prahy?), tak osklive mince jsem nikde jinde nevidel - v takovem pripade bych vycisteni pripustil, jinak ne.
Registrovaný uživatel
Ahoj a čo poviete na čistenie mincí obyčajnou zubnou pastou? Ta tiež môže mince poškodiť? Niekde som čítal že chlapík čisti mince z obehu zubnou pastou. Vy ako odborníci odporúčate alebo ani nie?
Registrovaný uživatel
pasta je brusivo..asi ne..
Registrovaný uživatel
tak u mincí z obehu je to jedno, stejnak nemajú žiadnu cenu, iba tú svoju ak sú platné, ale na niečo staršie určite nie , ako píše sigur, zložkou väčšiny pást je mletý kameň - brusivo. Ja ešte občas použijem pastu zo sódy bicarbony na nevzhľadné fľaky na starom striebre, ktoré nejdú inak dolu, ale vtedy zostane kov ako leštenka a je treba čakať roky na vytvorenie prirodzenej patiny, ktorá je už ale rovnomerná a jemná. A pre rozáliu - tiež by som to nečistil, bude sa to pakovať, ale nechcem do toho mudrovať, pretože nerobím tieto nové mince - sú mi výtvarne odporné :)
Registrovaný uživatel
Kdysi jsem byl svědkem ,jak v obchodě pro sběratele,ponořil prodejce pamětní minci (ČSSR) do roztoku na čistění stříbra.Tuším,že byl od fy.Lindner.Mince byla jako nová(po oplachu).Když jsem se ptal,zda je to pro minci dobré,bylo mně sděleno,že tak čistí jen moderní mince a že nikdy nezaznamenal nějaké poškození.Moderní mince moc nesbírám a ty co mám jsem čistit nezkoušel,tak nemohu úplně potvrdit.Ale myslím,že Lindner by neprodával něco,co by mince ničilo.
Moderátor
Ono záleží co chcete čistit na mincích. ..
Mnohdy stačí mydlová voda promnout v prstech,nebo jemný bavlněný hadřík,poté pořadně proplachnout a vysušit. ..

Pokud je Ag. mince hodně zašla špínou(kopaná),nejlépe
lázeň v roztoku kyseliny citronové,popř. dočist sodou.
Pozor na ušlechtilé patiny, např.tmavá rovnoměrna patina na starších Ag. mincích nečistit.Mnoho začátečníků si je paletou se špínou a odstraní pak mnohdy 100 letou patinu. ..
U těchto mincí stačí jen tekoucí voda a pořadně osušit jemným papírovým ubrouskem,nejlépe fénem. ...
Moderátor
Vyše uvedený příspěvek, je spíš všeobecný zejména pro začínající.
Pro tazatele pamětních mincí,souhlas se sigurem. ..
Nečistit, nevytahovat s kapslí pokud se jednalo o proof v origo kapslích.
Registrovaný uživatel
Ďakujem za odpovede a za múdre rady. ;)
Registrovaný uživatel
Zdravím, rád bych požádal zkušenější kolegy o pomoc se dvěma problémy ohledně čištění:
1. Od vcelku renomovaného zahraničního prodejce jsem pořídil pražský groš (Ferdinand) a k mému překvapení jsem po doručení zjistil, že ta mince je zřejmě lakovaná. Nemá někdo zkušenosti, jak se toho šetrně zbavit?
2. Dostal jsem se k dvěma nečištěným grošům Vladislava Jag. (Has. XV a XXI), přičemž obě jsou zjevně ze stejného nálezu. Zatímco ta Has. XXI šla vyčistit v roztoku kyseliny citronove zcela bez problému, u té "patnáctky" se roztok v misce vždy zbarvi celkem výrazně do modrozelena. Mohu v čištění pokračovat, nebo se mi tím rozpouští samotná mince a dochází k jejímu poškozování?

Děkuji.
Registrovaný uživatel
to lakované by som asi neriešil a k tomu grošu daj fotku
Registrovaný uživatel
Tady jsou ty fotky, ale nevím jestli pomohou. Ty mince byly obalené takovým černozrzavým povlakem a zbytky omítky (asi), a když se z nich při vyčištění vylouply celkem hezké ražby, rozhodl jsem se že je vyčistím jak to jen půjde. Barvit ta mince začala až po odstranění toho povlaku. Protože už je ta mince poměrně čistá, uvažuji, že ji raději nechám tak jak je. Nabízí se, že do modrozelena by to mohla barvit měď, ale groše Ferdinanda I., ve kterých je mědi ještě o chlup více, mi tohle při totožném čištění nedělaly.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Nemôžem odolať. NEČISTIŤ !!!! To sa nemá a ani sa to nerobí... ;)
-s-
Registrovaný uživatel
neviem či tá fotka vystihuje dobre farbu, ale ak ano, tak je trocha do zelena a býva to často dôsledok dlhého máčania v tej citronke, kedy sa na povrch mince naviaže ten zelený roztok a vzniká myslím citran meďnatý alebo tak nejak a ten už ide dolu blbo - nie som chemik a Oliver by to tu asi vysvetlil lepšie, ale ak pohľadáš, tak sa to tu niekedy v minulosti myslím riešilo
Registrovaný uživatel
OK. Díky.
Registrovaný uživatel
Přátelé, stala se mi nemila věc. V lutu jsem našel evidentně kopany tolar s ouskem, skoro mrtvola a pěkně zaneradeny, rozhodl jsem se ho vyčistit pomocí sody, bylo mi doporučeno soda se solí, ale jak jsem to dal k sobě už na skoro čistém povrchu, tak se na povrchu velice rychle začali objevovat černe skvrny jak kdyby místa kontaktu soli a sody vypálili povrch. Je to možný? Zničil jsem to úplně nebo to ještě jde odstranit? .
Moderátor
Vlož sem foto..

Na co sůl :shock: ... Stačila jen soda, popřípadě při větší nečistotě či korozi lazeň v kyselině citronové a poté kombinovat a dočisťovat se sodou, kdy vzniká chemická reakce, která vytáhne veškeré nečistoty...
Registrovaný uživatel
Soda je na čištění nevhodná, jemný brusivo. Na minci pak vzniká patina dost nevzhledná, flekatá.

Kdysi odzkoušeno na bezcenejch kusech.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 >

Sběratel.com » Rady pro začínající sběratele » Čištění stříbrných mincí

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1