Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Rady pro začínající sběratele » Čištění stříbrných mincí

Vykupminci.cz
Numisargo

Čištění stříbrných mincí

Moderátoři: numismat, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: < 1 2

Autor Příspěvek
Moderátor
Paul napsal
Soda je na čištění nevhodná, jemný brusivo. Na minci pak vzniká patina dost nevzhledná, flekatá.

Kdysi odzkoušeno na bezcenejch kusech.


Paule je to kopaná mince kriste... Je přeci jasné, že za normálních okolností se to nedělá..
Pokud vytahneš se země mrzaka, kterému nepomůže standardně jen voda, tak je vhodná jiná alternativa...
Registrovaný uživatel
No však mu potrvrzuju, proč se mu tam dělaj skvrny.
I když kopanej tolar je málokdy špatnej. Kvalitní stříbro moc nekoroduje v zemi.
Registrovaný uživatel
hele byla na nem krusta jak kdyby na nem byl ztvrdly koks, fakt cerna pevna hmota, sla kupodivu rychle dolu ale v jemnym reliefu to zustalo, tak jsem ho hodil do vody, zasypal sodou a chvilku nechal, pak jsem pridal par zrnek soli a ve chvili kdy dopadli k minci zacali se na nem v mziku delat cerny fleky jak na dalmatynovy, rostlo mi to pred ocima behem vterin, tak jsem to hned vytahnul a ted je to fakt dalmatyn, trosku to slezlo jen s citou sodou ale na nejtmavsich mistech to vypada jak kdyby minci vztal elektrodou. Cekal jsem spis jestli se neozve Oliver, rad bych sofistikovanou odpoved co s tim, je to teda fakt mrtvak ale aspon zkusenost pro priste. Foto poslu ale ted to nemam jak vyfotit.
Moderátor
Může to být jód v soli..jód na stříbře hází různé barvy od černé a namodralé odstíny...
Uvidíme co naš chemik Oliver... ;)
Registrovaný uživatel
Hmm, pokud se jen trochu uvolnil chlór z kuchyňské soli, pak začal reagovat se stříbrem.
Registrovaný uživatel
Již 12 let to tu troubím horem dolem, nečistit, nečistit, nečistit :roll:
Registrovaný uživatel
A klasik praví:Je to marný,je to marný,je to marný.
Registrovaný uživatel
Diky barbare, gorilo, paule za uvahu, kluci ta mince je fakt bezcena mrtvola, krizovy tolar frantiska, opis necitelny, averz je ploche kolecko jen se znamkou razby a jeste to ma ocko ktery vypada jako kdybych to letoval sam, mince necistim, ani kdyz jsem kopal s detektorem jsem necistil chemii, jen oplachnul hlinu. chtel jsem si to proste vyzkouset na mrtvole, takze zadna skoda, a zajimalo mi co mohlo zpusobit takovou reakci soli a sody ve vode na stribre.
Moderátor
Ja jsem pro čištění, ale pouze mrtvol kopaných minci kterým nepomůže voda a o kterých vím, že stejně do sbírky nepřijdou, ale rád bych věděl co jsou zač...
Např. ve své sbírce nemám ani jednu kopanou minci,středověk nesbirám a novověk jsem prozatím v pěkném stavu nenašel..
Možná i proto, že jsem čím dál tím miň venku s detektorem. ;)
Registrovaný uživatel
Zdravím, chtěl bych porposit o radu ohledně skrvn na nových investičích mincích. Mám Maple Leaf 1 Oz. Koupil jsem je před třemi lety v plastovým boxíku osobně v prodejně zlataky.cz. Boxík jsem zabalil do potravinové folie a uložil do temna s pokojovou teplotou. Před pár dny jsem je poprvé vytáhnul a na některých jsou slabé bílé skvrny. Volal jsem do zlataky.cz Brno: Ptám se na čistící lázeň na stříbro - Lechtturm. Nebylo mi doporučeno, sice prý vyčistí, ale může poškodit lesk mince. Pak jsem teda volal do pobočky Ostrava: Opět mi nebylo doporučeno. Tady měl obchodník docela opačný názor oproti tomu v Brně: Řekl mi, že lesk se v žádném případě nepoškodí, ale skvrny nemusí být vyčištěny stoprocentně a po takovém čištění se prý stává, že příští vznik skvrn se koná dřív, než by tomu bylo, kdybych lázeň nepoužil. Proto to mám udělat jedině těsně před prodejem. A tak si říkám, že kvůli této rozpoluplnosti v názorech odborníků ( doufám, že odborníci jsou ), se na lázeň vykašlu. A tak se Vás tady teda ptám: Myslíte, nebo máte někdo zkušenost, s kapslemi intercept ? Ve kšeftech na netu jsem našel pozitivní. . ..reklamu - jak neobvyklé :-D .... tento popis, cituji " Částice mědi v materiálu trvale vážou korozivní plyny a v důsledku toho neutralizují škodlivé atmosférické látky uvnitř kapsle. To chrání mince před poškozením. Zaručená ochrana až 15 let! " No a tak mě zajímá, jestli tyto kapsle dokážou nechtěný proces zastavit, nebo aspon zpomalit. Pokud ano, udělal bych to následovně: Mince bych nečistil a přemístil je do kapslí Intercept. Co si o tom myslíte? Mockrát děkuju, za jakékoliv reakce.
Registrovaný uživatel
Zdravim, investicne 1oz necistit, hlavne na Maple Leaf sa "mliecne" skvrny objavuju bezne a nie su na zavadu. Ak by vam za nich nejaky "expert" ponukal nizsiu cenu pri vykupe, tak chodte za inym alebo mu ich okupte v tom kupeli Lechtturm, za chvilu budu aj tak naspät, ale to si najprv spocitajte ci sa vam to oplati :). Co sa tyka kapsli na Maple Leaf, su to zbytocne vyhodene peniaze, treba to nechat v povodnej tube (boxe), to nie su zberatelske mince, tu ide cisto o vahu striebra.
Registrovaný uživatel
swat: Díky za hodnotnou odpověď ;-) A ještě se chci teda zeptat: Jak budou vypadat třeba za 10 let? Je možný, že budou fakt hnusný? A má význam to moje balení boxíku, nebo i kapslí do potravinové folie?
Registrovaný uživatel
turtleoverhead napsal
Již 12 let to tu troubím horem dolem, nečistit, nečistit, nečistit :roll:


Dal by sis do alba minci s krustou zoxidovaný mědi? Třeba jako na obrázku? (A to je ještě dobrý, jde poznat, co to je)
« Poslední úpravu provedl(a) Renegatus Paul v 7. 8. 2020, 13:42. »
Registrovaný uživatel
..

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
no 10 rocne by som vam vedel odfotit, mam nejake z roku 2010, dokonca by mali byt aj pochytane s otlackami prstov, nafotim cez vikend. Inak tie skvrny sa mi objavili aj na Britaniach, ASE, viedenskych, mexickych a dokonca na austraskych Lunar 2 ale tam ma to aj nastvalo, lebo boli v origo kapsuliach a niektore mince boli aj dost drahe, takze to islo cele hned prec. Vraj od r 2018 su Maple vyrabane tak, ze by sa na nich skvrny nemali tvorit...ale tak novodobe striebro ked je na vzduchu.... Inak, mne sa paci ked chytaju taky zlato hnedy ton, vtedy su pekne.
Registrovaný uživatel
Jestli Ag investiční mince chytne časem nějaké fleky, záleží jak na výrobním postupu, tak i uložení. Většina těch fleků nemá vážný vliv na cenu. Leč zákazníci chtějí mít hezké a lesklé mince a tak toho obchodníci (zne/vy)užívají.
Registrovaný uživatel
Tak som pozrel tie z roku 2010 a len jedna strana prvej mince a poslednej - tie 2 strany co su vonkajsie a hrany vsetkych minci v tube su flakate a ostatne vnutri su ok. Tie s otlackami su asi ine, skusim najst. Tu je fotka tej prvej mince v tube, jedna strana flakata a jedna ok. Maju 10 rokov. Ta strana co bola vnutri ma tiez male fliacky ale nesirili sa. Inak ta flakata strana je cudne odfotena, tie biele miesta su vlastne tie mliecne skvrny a tie tmave miesta je jemna patina.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
« Poslední úpravu provedl(a) swat v 9. 8. 2020, 12:11. »

Nové téma Další příspěvek

Stránka: < 1 2

Sběratel.com » Rady pro začínající sběratele » Čištění stříbrných mincí

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1