Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith

Profilový obrázek
Dargor6

Uživatel

Zaregistrován:
14. 11. 2013

#1 7. 9. 2017, 10:01

Pridám pár mojich skúseností z čistenia najmä starých drevených predmetov, budem rada, ak sa podelíte aj s Vašimi skúsenosťami. Uvedené produkty som konzultovala s reštaurátormi.

Odstraňovanie starých náterov - Lakostan, tento prípravok sa mi najviac osvedčil, nielen že odstráni aj niekoľko vrstiev na sebe, ale netreba ho zoškrabovať škrabkou, úplne postačí umyť vodou.

Obnova lakovaného povrchu, napríklad lakovaná drevená truhla s maľbou - renovátor laku na nábytku Schleierfrei, výborne renovuje staré lakované povrchy s poškodeným lakom, šetrný na starožitnosti.

Konzervovanie a obnova povrchu drevených predmetov vrátane maľby na povrchu, možné použiť na všetky drevené povrchy, ale nerenovuje lak, len oživuje farbu a konzervuje drevo - HG reštaurátor nábytku, volíme podľa farby dreva, svetlé a tmavé

Voskovanie dreveného povrchu - HG tekutý vosk na starožitný nábytok, zase je na výber svetlý aj tmavý

Odhrdzovanie kovových predmetov - pre šetrné odhrdzovanie bez kyselín používam odhrdzovač SYN s obsahom tanínu, lacný a výborný, malé predmety je možné máčať do roztoku Chelatonu III

Ak máte vlastné rady a vychytávky, podeľte sa s ostatnými:-)

Profilový obrázek
Fenix188

Uživatel

Zaregistrován:
8. 5. 2015

#2 7. 9. 2017, 10:11

Potvrzuji Lakostan,rozpustí vše. Taky jsem ho ted použil na starou skříň. Ale musel jsem ho nechat déle působit.

Profilový obrázek
Fenix188

Uživatel

Zaregistrován:
8. 5. 2015

#3 7. 9. 2017, 10:14

Ale nemam s ním zkušenosti na dyhovanem nábytku. Ta skříň byla secesní z masivu.

Profilový obrázek
Dargor6

Uživatel

Zaregistrován:
14. 11. 2013

#4 7. 9. 2017, 11:05

Na dýhovanom povrchu nemám odskúšané ani ja. Momentálne idem robiť starý drevený rám na zrkadlo, ktorý nejaký kutil pretrel na bielo.

Profilový obrázek
Dargor6

Uživatel

Zaregistrován:
14. 11. 2013

#5 14. 9. 2017, 08:39

Prvé odstraňovanie starej farby Lacostanom, po 10 hodinách len takto. Takže to vidím na opakovanie ešte aspoň 3 krát:-)

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
Fenix188

Uživatel

Zaregistrován:
8. 5. 2015

#6 14. 9. 2017, 10:16
Prvé odstraňovanie starej farby Lacostanom, po 10 hodinách len takto. Takže to vidím na opakovanie ešte aspoň 3 krát:-) Obrázky: ...

:evil:

Zkus to nechat delej. Ja to mel na dverich skříně 25 hodin aby to slo vsechno.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.