Když to tu tak probíráš, kolik je cca běžná maloobchodní cena na trhu pro pravý diamant v nějaké průměrné kvalitě co se třpytu a čistoty týče pro velikost 0,05 nebo 0,1ct ??? 🙂
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Mě to právě taky zajímá... takže mám na Tebe hodně otázek Grofiku🙂
Máš taky tu mašinu na broušení, nebo leštění kamenů?
Už jsem pochopil, že se vezme přírodní kámen a zbrousí se do nějaké podoby - např. "vajíčka" a tak dále.
Ale... vezměme si například takový přírodní spinel. Z něčeho takového se vybrousí kámen, který následně vypadá takto?
Kolik ubyde materiálu? Dejme tomu, že mám přírodní neopracovaný kámen o ideálním rozměru 5x5x5 cm. Jak velký kámen po vybroušení nakonec dostanu? Jak dlouho se brousí?
..::R::..
robert.kurucz@email.cz

řekl bych, že z mineralogického vzorku podprůměrné kvality kámen pro šperk nevybrousíš...🙂
Co jsem viděl některé smaragdy před a po vybroušení, lze jednoduše komentovat - velká sázka do loterie, protože i z relativně pěkného krystalu bez výrazných vad a dobré barvy byl často kámen nevalné kvality.
Nevím jak ostatní kameny(a nejsem také žádný znalec), ale pěkný smaragd který by se mi líbil a věříl jsem mu jsem na aukru ještě v rozumné relaci neviděl...

Jasný, prostě bych muse dejme tomul najít "ten správný" ... Ale stejně v těch šutrech mám trochu hokej... Jak poznám, co je který kámen, když dejme tomu některé mají hodně podobné zabarvení a strukturu?
A na tuto otázku si sám hned odpovím - prostě to musím mít v oku a umět rozlišit kameny podle jemných detailů... ja to tak?🙂
Almandin
Spinel
Rhodolit
robert.kurucz@email.cz

Robbie: nevím, mne by také každý druhý podvodník s kameny téměř jistě oblafnul..., zejména při dnešním různém barvení kamenů, tepelných úpravách.....atd.
(ale vzhledem k tomu, že na nákupy drahokamů rozhodně peníze nemám, tak mne to zase tolik bolet nemusí...)

Robbie pokiaľ chceš dodržat medzinárodné štandarty tak napr.smaragd je úbytok od 50>62% pokiaľ viac brusič ťa obtiahol o surovinu.
Pri diamantoch cca 50% odpad ,ale pri diamantoch platíš brúsenie za cenu materiálu pred brusením ostatné barevné kamene sa platí od váhy =karátu po výbruse.
Ja kamene nebrúsim to si dávam brúsiť hlavne diamanty už nabrúsené dostávam😉
Samozrejme vyhľadávam😲 😲 dobrú surovinu a nakupujem.
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

Grofik: a kolik je cca běžná maloobchodní cena na trhu pro pravý diamant v nějaké průměrné kvalitě co se třpytu a čistoty týče pro velikost 0,05 nebo 0,1ct ???🙂

Hele, tady jsem něco vynašel ještě...
Hodnocení kvality:
http://www.ruby-sapphire.com/r-s-bk-quality.htm
Cenové ohodnocení:
http://www.ruby-sapphire.com/r-s-bk-prices.htm
Částečný překlad cenového ohodnocení:
robert.kurucz@email.cz
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.