Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Faleristika » dopyt -kríž pútnikov-

Vykupminci.cz
Numisargo

dopyt -kríž pútnikov-

Moderátoři: Altmann, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
V numismatických a faleristických sbírkách se dosti často nachází tento kříž,který je mnohdy ražen v bronzu, ale i ve stříbře a zcela vzácně i ve zlatě(zlacené stříbro). Kříž je zajímavý svoji stavbou i historii. Mnozí faleristé se tento kříž snaží přiřadit k řádům Vatikánů a jeho soustavě záslužných řádů a vyznamenání.

Kříž byl založen papežem Lvem XIII s určením pro zbožné křesťany,kteří navštívili Svatá místa především však Jeruzalem.Papež dokonce vydal dne 2.května 1901 dekret o zřízení této pamětní dekorace.V zakládací listě je vyzvednut význam pouti křesťanů do Palestíny,hovoří o námaze a nebezpečí a odkazuje se na historii křížáckých válek a bojů v oblasti Palestiny a Jeruzaléma , památek na život a zázraky Krista a na vlastní Svatý hrob.

Popis kříže:

Avers: Nápis LEO XIII CREAVIT ANNO MCM ( Založil Leo XIII roku 1900)Na ramenech kříže jsou vyryté biblické výjevy z evangelia( Zvěstování,narození Krista.Křest Páně,Poslední večeře Páně). Na konci ramen je opět opis: AMOR CHRISTI CRUCIFIXI TRAXITNOS ( Láska ke Kristu ukřižovanému přivedl nás)

Revers:Na středu kříže je vyryto v medailonu Vzkříšení Páně. Na ramenech kříže pak vyobrazení z Křížové cesty: Kristus na hoře Olivetské,Bičování Trním ke korunování a Korunování trnovou korunou.Okraje kříže nesou nípis: SIGNUM SACRIITINERIS HIEROSOL ( Znak svaté pouti do Jeruzaléma)

Kříž byl předávám po ukončené poutě v Jeruzáemě a bylo příhlednuto k zásluhám o církev, společenskému postavení a funkci ve vedení výpravy do Svaté země.Pokud někdo vykonal nejméně dvě svaté pouti, mohl obdržet ihned kříž stříbrný. Pokud byl kříž udělován skupině poutníků, dělo se tak slavnostním způsobem.Každý poutník však také musel složit poplatek a to 10 švýcarských franků na údržbu svatých míst. Náklady na zhotovení kříže nebyly malé:

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Potřeboval bych tento typ stuhy, neměl by někdo navíc? Tento typ nebo průvlačnou stejné barvy. 2002martin@seznam.cz
_______________
http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Faleristika » dopyt -kríž pútnikov-

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1