Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Pražské groše » Drobné peniaze grošového obdobia

Vykupminci.cz
Numisargo

Drobné peniaze grošového obdobia

Moderátoři: jacx, oliver, pavelgregor, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 75 76 77 78 79 80 81 82 83 ... > »

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
jano7B9 napsal
tak som si zistil ako sa tomu hovori v seredsko-trnavskom okoli - niekto tomu hovori čvirik a niekto stehlík :mrgreen:

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Tak to je také dobré..
Moderátor
Mně se to také nezdálo. Celé slezské středověké mincovnictví je dost komplikované. Třeba na břežských haléřích jde písmena L-D-B interpretovat zcela jasně (Ludovicus Dux Bregensis). U té Nisy je to zkrátka problém. Tento haléř byl ražený ve 30. nebo 40. letech 15. století za biskupa Konráda Olešnického (1417 - 1447) a pořád se vedou spory, jestli jde nebo nejde o městskou ražbu. Ještě by byla možná interpretace jako Moneta Civitas Episcopi, ale o tom dost pochybuju.
Každopádně díky za pomoc :)
Moderátor
korunka: k tomu A jsem nepřišel já, ale Polák od kterého jsem tu minci kupoval. No alespoň jsem o něco chytřejší :)
Moderátor
vracim se k nasledujicimu svemu prispevku, abych jej vicemene dementoval a nektere z vas oblazil experimentalni archeologii, da-li se v tomto pripade vubec o necem takovem mluvit

oliver napsal
muj navrh - nicim nepodlozeno:

vetsi kusy pouzite na falsovani a devalvaci cizi meny napr. misenaku

zbytky zpracovany zpusobem nize, tj. ctyrrazem, ale ne ze ctvercoveho strizku (levnejsi, nez to znova tavit a vytepavat do plechu)

otazka - pokud je toto vubec pravda, zda to zavinila hloupost a neznalost tesnejsiho hexagonalniho usporadani (mensi odpad) a nebo to byl skutecne zamer

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem


takze vzal jsem oloveny, zhruba ctvercovy, plisek (rozmer cca 1x1 cm)

Obrázek vložený uživatelem


roztepal jsem jej kladivkem na pozadovany tvar. myslim, ze nejsem uplne nesikovny, ale sami posudte, zda by se tomu dalo rici ctyrraz - i kdyz je olovo mekke, ctyrmi udery kladiva pozadovany tvar ziskat jen tak nelze

Obrázek vložený uživatelem


vzal jsem jiny kousek (podobny) a kyzeneho tvaru se mi skutecne podarilo docilit ctyrmi udery !!! technologii prozrazovat nebudu, jeste chci koumat v tomto smeru - vysledek je, uznejte, obstojny, vcetne tech "ruzku"

Obrázek vložený uživatelem


pak jsem zkusil vyrobit utvar, ktery jsem zamyslel ja jako vychozi (viz citovany prispevek vyse)

Obrázek vložený uživatelem


a zpracovanim ziskal tvar, ktery sice neni spatny, ale alespon mne nepresvedcil o tom, ze by mnou navrhovany zpusob byl spravny, tudiz jej timto dementuji - tim spise, ze predchozi pripad ze ctvercoveho strizku vysel velmi presvedcive

Obrázek vložený uživatelem


no a aby toho experimentovani nebylo malo, udelal jsem si i primitivni raznici a vyrazil z vyrobenych strizku par minci. jsou to cenne a raritni exemplare, asi je hodim na aukro ;)

Obrázek vložený uživatelem
« Poslední úpravu provedl(a) oliver v 13. 4. 2011, 19:54. »
Moderátor
Wow..pekne :). Za kolik je budes strilet? :)
_______________
Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/
Moderátor
dobrý - hezkej experiment i jeho výsledek
Registrovaný uživatel
Vsadím botky, že když tam dáš nadpis "Neznámé mince, dědictví po dědečkovi, který je vykopal na zahadě", tak se budeš dvit, kolik lidí na to přihodí.
Je to ale pěkný pokus. Je vidět, že se po večerech nudíš. Nebo jsi to dělal v práci? Jako padělatel jsi se osvědčil.
Moderátor
Zkusim si tipnout - u toho kousku kde se to podarilo mi to pripada ze udery kladivem nesly na strany jak je bezne u ctyrrazu ale na rohy. Dobry experiment.
Registrovaný uživatel
To je teda dobrý :P
Registrovaný uživatel
oliver- no vídíš, a doufám, že se pak podělíš o provizy :mrgreen:

Škoda, že nejsou ze stříbra, vypadá to hodně dobře. Jinými slovy, použít správný kov, správnou podobu razidla, pak u běžnějších mincí, kde se padělek nepředpokládá, by na to nejspíš skočil každý. Přiznám se, že z tohoto důvodu nějak nedůvěřuji fenikům přemysla Otakara a jiných podobných minciček. Přijde mi příliš divné, že se jich zachovalo tak obrovské množství v tak úžasných zachovalostech... ne-li ražebním lesku... Touhle paranoiou už trpím asi rok :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Moderátor
llibor: no, po vecerech bohuzel taky pracuju, ale toto jsem zmakl v praci za cca hodinu cistyho casu mezitim, co jsem musel hlidat destilaci - ostatne s ohledem na par zkoumani, ktere jsme s kolegou jiz realizovali je to vicemene i napln prace, takze se to ani nemusim bat sem napsat

kucera: ne

korunka: ten duvod castejsiho vyskytu feniku v posledni dobe je mimo jine i ten, ze to nakej mrcasnik nekde kopnul a cast rozstrelil. tudiz prehnana neduvera na miste neni (ale zbytecna duvera take ne). ono se to da snadno poznat, kdyz clovek chce a ty jiste vis jak.
Moderátor
oliver: Moc hezký pokus. Všichni budeme pevně doufat, že nevstoupíš na dráhu padělatele :D
Moderátor
na to sem bohuzel moc malej hajzl. ne ze bych nevedel, jak by se to dalo vyuzit. uprimne - cekal sem, ze to je tezsi. zaskocilo me, jak je to snadne, zabavne a jak malo k tomu staci. jen tak mimochodem sem si zkusil i kruhovy strizek (to uz sem ani nefotil). taky zadnej problem.
Moderátor
Jednu mincu mi pošli... ;)
Moderátor
poslu pres facctoryho, ok? :lol:
Moderátor
To by bolo super, ďakujem. Škoda že si to nepovyrábal skôr, včera som mal zaujímavú prednášku na podobnú tému na UCM, mohol som to tak ukázať. :)
Moderátor
no to vis, i kdyz nemam po vecerech co delat (ted napr. z naproste nudy studuji grafy intermetalickych soustav na zitrejsi prednasku, coz je malicko mimo muj hlavni zajem), tak sem se rozhoupal k tomu pocinu az dnes, kdy nuda byla uz naprosto nesnesitelna :mrgreen:
Moderátor
Chcel by som mať tvoje problémy s nudou na jeden jediný deň... ;) Ale aspoň si tvorivý.
Registrovaný uživatel
oliver napsal
.. - cekal sem, ze to je tezsi. zaskocilo me, jak je to snadne, zabavne a jak malo k tomu staci. jen tak mimochodem sem si zkusil i kruhovy strizek (to uz sem ani nefotil). taky zadnej problem.

..no, to je právě to, co mne děsí. Mnoho lidí si myslí, že padělat mince je velmi složité a nákladné, a proto tohle tak trošku podceňují. Když člověk ví jak na to, není to vůbec problém. Někdo tu nedávno psal, že se vyplatí padělat jen drahé mince. Bohužel to není pravda. Vyplatí se mince od sta korun výše. Děsí mne, že tohle mnoho lidí podceňuje. Samotným důkazem jsou repliky. Mnohé se také razí ručně a přitom se prodávají za pár korun a to i se ziskem. Obávám se, že já se své paranoi v tomhle směru nezbavím, spíše mne v ní tento pokus ještě více utvrdil :'(
Moderátor
korunko neboj, nektere procesy (ted nemluvim o patinovani), nenapodobi ani sebevetsi profik, trvaj roky a roky. no ale sberaci dokonalych razeb by se na pozoru mit meli asi :D
Moderátor
korunka: za stovku se vyplati padelat tak leda litim, coz je zpusob pro zoufalce prodavajici jeste vetsim zoufalcum :)
Registrovaný uživatel
Tak jserm si tu flůtkovou korunku přivezl a po prozkoumání můžu konstatovat,že mince byla vyrobena následovně
Nejdříve došlo k vystřižení čtverečku a jeho strany byly rozklepány do kulata.Růžky na minci jsou rohy čtverce.A nakonec byla mince vyražena.Až budu mit chvíly tak sem hodím obě své flůtkové krunky na porovnání.
Registrovaný uživatel
tenzor napsal
korunka: za stovku se vyplati padelat tak leda litim, coz je zpusob pro zoufalce prodavajici jeste vetsim zoufalcum :)

ne, ne, lití je ještě dražší než samotná ražba... ale víc tu psát nechci. No a s patinací? Vzhledem k tomu, že se dnes prodávají i středověké mince v "ražebním" lesku :lol: :lol: :lol: (přeleštěné) pak tento problém odpadá. Jinak sirníková patina, podobná té, která vzniká v agresivním prostředí lze napodobit ... ... a víc to rozvádět nebudu, už tu toho bylo napsáno až až... já holt moc některým mincičkám nevěřím ;)
Moderátor
Liti je logicky levnejsi nez rucni razba a sice nevim, jak je to u stredovekych minci nebo pripadne i Keltu, ale u padelku reckych a rimskych minci mluvi realita jasne - primitivni padelky nejlevnejsich minci v cene od 100 Kc jsou vzdy lite, az od cca 300 Kc mohou byt razene (ale lite u minci v radu stovek naprosto prevazuji) a pokud bych bral v uvahu lepsi padelky, ktere clovek nerozezna na prvni pohled, tak se ceny padelanych minci vzdy pohybuji v ctyrmistnych cislech.
Pri razbe je nutne investovat hlavne svuj cas (ale ani penize ani cas nenahradi zkusenosti a schopnosti) - vyrobit verohodna razidla neni na chvilku a pokud se udelaji jen jako kopie z existujici mince, pak se zvysuje riziko odhaleni. To same, cim vice minci se vyrazi z jednech razidel. Samozrejme, cena casu/prace je relativni a v nekterych chudsich zemich muze byt nizka, ale jen naprosty hlupak by padelal mince za stovku a riskoval kriminal kvuli par supum, kdyz by mel na to, udelat verohodny padelek mince za deset tisic.
Samozrejme se ted nebavime o padelcich modernich minci, ktere je mozne vyrabet strojove a masove za minimalni naklady.
« Poslední úpravu provedl(a) tenzor v 16. 4. 2011, 15:27. »
Moderátor
Mimochodem, o tom, co se vyplaci, chce-li nekdo prodavat razene padelky minci v radu set nebo nekolika malo tisic Kc, jasne svedci Aukro - nejvetsi skupina padelku PG jsou Souskovy kopie s odstranenou/zamaskovanou znackou (proc si to ti lidi nevyrazi sami, kdyz je to levnejsi nez liti?). Obcas se objevi nejaky odlitek, ktery je viditelny na prvni pohled. Home made razby uz mene a vetsinou je poznam i ja, ktery jinak stredovek v podstate nesbiram. Dobre razene padelky, ktere bych povazoval za prave a na ktere tady nekdo ze znalcu upozorni, se na Aukru objevi jen vyjimecne.
Takze bohuzel musim trvat na tom, ze obecne rucni razba je sice nejdokonalejsi, ale take nejdrazsi a nejhure zvladnutelnejsi zpusob padelani :)

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 75 76 77 78 79 80 81 82 83 ... > »

Sběratel.com » Pražské groše » Drobné peniaze grošového obdobia

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1